Lucije Kvinkcije Cincinat

CincinnatusLucije Kvinkcije Cincinat (Lucius Quinctius Cincinnatus) (519. pne. – 430. pne.?) bio je statorimski političar koji je služio kao konzul godine 460. pne. i diktator godine 45. pne. i 439. pne.[1], a nakon smrti je bio slavljen kao uzor vrline za sva kasnija rimska pokoljenja.

Iako ne postoje podaci o njegovom porjeklu po bogatstvu i razmišljanju Cincinat je spada u bogatiji dio rimskog društva tako da u prvom dijelu političke karijere on se bori protiv povećanja prava siromašnijeg dijela rimskog stanovništva to jest plebejaca. To razmišljanje je dijelo s svojim sinom Kvintom koji će 461 godine pne biti optužen za napade na stranku plebejaca. Kako bi mu sin suđenje dočekao na slobodi Cincinat daruje novčane garancije koje rezultiraju bjegom Kvinta na područje etruščana i gubitkom većine Cincinatovog bogatstva nakon čega se on povlači na svoju farmu samo da bi s nje bio pozvan da vrši dužnost zamjenskog konzula za 460 pne godinu.

Po završetku mandata Cincinat se ponovno vraća u penziju radeći kao seljak na svojoj farmi sve do rimske vojne katastrofe 468 pne kada se rimska vojska našla pod opsadom naroda Ekve. U ovoj kritičnoj situaciji koristeći tadašnje zakone rimski senat je donio odluku o njegovom postavljanju za diktatora nakon čega su poslali delegaciju do Cincinata pošto je potreban državi. Prihvaćajući dužnost Cincinat je organizirao drugu vojsku, pobjedio Ekve u bitci kod Mons Algidusa, zaključio mir i podnio ostavku kako bi se vratio na svoju farmu.
Iz mirnog života rimski senat će ga ponovno pozvati kako bi izvršio svoju dužnost i ponovno postao diktatore tijekom krize s predstavnikom plebejaca Spurijem Melijem. U svojstvu diktatora Cincinat je pozvao Melija da objasni svoje postupke, a kada je on to odbio 439 pne bio je osuđen na smrt i pogubljen. Po završetku krize Cincinat je podnio ostavku na položaj diktatora.

Cincinata su Rimljani smatrali jednim od svojih ranih heroja i uzorom rimske vrline i jednostavnosti. Njegovo povlačenje s apsolutne vlasti u trenutku nakon što je kriza prošla se dan-danas navodi kao primjer dobrog vodstva, služenja općem dobru, građanske vrline i skromnosti. Tijekom američkog rata za nezavisnost Cincinatovo držanje će biti uzeto kao uzor na novu republiku tako da će osim “svog” grada u Italiji biti u SAD stvoreni gradovi Cincinnati u New Yorku i Cincinnati, Ohio kao i Cincinnati udruženje.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: