Dragan Šepelj: Rupe, Provalije, Trouglovi…Magarci

Bermuda-TriangleJulske rupe i Bermudski trouglovi. Mitovi i  legende koji se nadopunjavaju na radost i zadovoljstvo crnogorskih poreskih obveznika – Trpećih Dugouhih Životinja.
Znamo svi mit o Bermudskom trouglu. Hiljade brodova je, navodno,  vjekovima nestajalo ploveći u tom đavoljem trouglu Atlantskog oceana. Dokaza? – pa nema ih previše, odnosno bolje rečeno, nema ih uopšte, ali priča i dalje kruži planetom na radost izdavača i trgovaca senzacijama. Mislim, priča se i da je stanoviti stolar iz Nazareta začet bezgrešno prije dva milenijuma i da je uzletio na nebo, pa što ćemo? Priče kruže, jel’?
Kao i za svaku drugu legendu, ili fenomen, Crna Gora ima adekvatan odgovor kako i priliči zemlji koja je do juče bila Lider u Regionu (po pričama i samohvali), sve dok nas bezobrazni Štefan File nije turio na drugo mjesto zemalja koje će “prve” ući u EU. I to iza mrske Srbije; a sve je to izrekao javno u mrskom srpskom parlamentu. Sreebro zlatnog sjaja – rekli bi relativizatori.
Crnogorski odgovor na Bermudski trougao je ipak mnogo prizemniji i manje profaniji; radi se naime o tzv. “Julskim rupama” – crnogorskom fenomenu kojim se opravdavaju dvije stvari: a) nestajanje stranih turista u sred ljetnje sezone iz crnogorskih betonsko elitarističkih ljetovališta i pod b) tragičan pokosovski manjak u džepovima razdraganih crnogorskih ugostitelja – Kukavičkih Dugouhih Životinja.
Julske rupe su izmišljene u glavama  raznih crnogorskih turističkih poslenika sa vrhova i služe da objasne fenomen kako je moguće da i nakon rekordnog 569 uzastopnog mjeseca u kom bilježimo porast od 2,3 do 8.9 % stranih turista, ostatak dobiti u džepovima ugostitelja, trgovaca i turističkih radnika nije u skladu sa  ponuđenim brojkama. “Viša sila” – reći će neko od “dragih” lica iz nacionalne ili lokalnih TO. “Svjetska ekonomska kriza” – vole tu omiljenu kovanicu Veselina Vukotića odapeti vrijedni crnogorski umo(bol)tvorci, svakodnevno u medijima. Prednjače kraljevi i kraljice iz TO Budva, poznate nekropole crnogorskog turizma i šarlatanstva. Oni su juče javno saopštili da, citiram:”Iz turističke organizacije Budva tvrde da je manji broj turista karakterističan za našu obalu sredinom jula, jer kako su objasnili, turisti iz zemalja regiona masovnije kreću na more u drugoj polovini jula ili početkom avgusta pa se trenutna posjeta smatra dobrom.” TV Vijesti.”
Sjajna empirijska razrada teoreme o Julskoj rupi; morala je doći iz pera ili ustiju nekog od izuzetnih budvanskih TO pregalaca. Njome se brišu sve priče koje kruže okolo od strane neprijatelja Budve i Crne Gore da je posjeta manja: zato što su cijene usluga previsoke, a previsoke su zato što su nameti kolosalni, zato što je Budva izbetonizirana do pucanja, zato što šankovi  (bez toaleta)“čuvaju” Stari grad od mira i spokoja, jer su plaže krcate ležaljkama i suncobranima…i tako dalje i tako bliže.
Veoma lako se može desiti da Julska rupa preraste u Julsko Avgustovsku provaliju, malo apgrejdovanje u skladu sa zaduženošću republičke uprave koja se izdaje za nekakvu Vladu. Društvo, prepuno Trpećih Dugouhih Životinja i ostalih Kukavica, vjerovatne u punom kapacitetu i zaslužuje da ih predvodi ova Družina koja naučno obrađuje ovakva pravdanja za svoj tragično loš rad svih ovih “suverenih” godina. I koju godine prije, takođe. Podržavati ovakvu vlast i trpjeti ovakvu oficijelnu opoziciju, sve ove godine, mogu samo Magarci iz one fenomenalno obrađene predizborne tirade bjelopoljskog gradskog menadžera – stanovitog Obradovića. Magarcima će se uz Julske rupe i Avgustovske provalije, krizne poreze, izrežirane sukobe oko garancija KAP-u, jezika; uz njegoševe nagrade, liderstva u regionu, fotošopske  autoputne projekcije i ostala koprofagična “jela” , moći servirati i priča da se na taj način približavamo Evropi, po xxxx-tu godinu zaredom. Samo što nismo. Poglavlja 23 i 24. Zlatna telad…
Sačekajmo Avgustovsku provaliju ipak, fenomen u kom će 650000 TDŽ slavno propasti, a da toga neće biti pošteno ni svjestan. Milijardu šuškavih tričavih eura zajedničkog duga garantuju realizaciju. Pri Julskim Rupama i  Budžetskim Provalijama Crne Gore, mnogo poznatiji Bermudski Trougao liči na reklamu za krstarenje luksuznim kruzerom.
Wellcome aboard!

Comments

 1. Bravo Seselju, pravo uporedjenje! Crna gura je Bezmudski trougao gdje se na duzi rok gube,propadaju i nestaju muda.

 2. By the way, 80-ih sam za-malo u SFRJ zijanio muda. Eh, sta ce jedno mudo medju vihorove…

 3. Kosovo: Izgrađeno 80 kilometara autoputa

  Kosovski premijer Hashim Thaci i ministar infrastrukture Fehmi Mujota obišli su danas radove na sedmom i osmom sektoru autoputa Vrmnica-Priština-Merdare, u blizini glavnog grada Prištine, a koji bi trebao da bude završen do kraja 2013. godine, javio je dopisnik agencije Anadolija.

  Premijer Thaci je ocijenio da se radovi na izgradnji prvog kosovskog autoputa, nazvanog “Ibrahim Rugova”, odvijaju prema predviđenom planu i visokim intenzitetom. On je istakao da je reč o projektu koji je nedostajao Kosovu i regionu.

  “Ovo je projekat evropskog Kosova, modernog Kosova, istorijski projekat za evropsku, modernu i razvijenu budućnost naše zemlje. Ovo je projekat koji stvara i radna mesta i povećava blagostanje građana. U periodu smo intenzivnih radova kako bi se završio ovaj projekat nacionalnog puta i kako bi se već na jesen ove godine otvorila mogućnost novog projekta, autoputa koji bi povezao Prištinu i Skoplje”, kazao je premijer.

  Autoput “Ibrahim Rugova” gradi američko-turska kompanija “Bećtel&Enka” i do sada je izgrađeno blizu 80 kilometara autoputa za koji su turski projektanti dobili nagradu za najbolji projekat autoputa na svetu. Autoput preseca Kosovo dijagonalno od Vrbnice- Morina na granici sa Albanijom do Merdara na granici sa Srbijom. Do sada je utrošeno iz kosovskog budzeta na izgradnju autoputa više od 600 miliona evra i procenjuje se da će do kraja gradnje preći sumu od milijardu evra.

  Napomene radi, u Bosni i Hercegovini je dosad, 18 godina nakon rata, izgrađeno oko četrdesetak kilometara autoputa…

  Radiosarajevo.ba

 4. Jole Drinjak,penzioner Prčanj says:

  Gospodine PWC oliti javni kundutu-seotska pišarijolo,ni je ova momak Šešelj no Šepelj-najstari potomak pok.Pimena Šepelja-Kozaka emigranta iz Carske Rusije-Oktobarske revolucije-od koje i dan danas vi javne pišariole oliti PWC živte u zabludama -usput mitareći se od Muslimana-do Bošnjaka-Bosanaca pa rikverc do od loših čobana -TITO napravi jedinu grešku-pa uvede III. smjenu i poče proizvoditi,od vas-njih još lošije činovnike koji danas blejite export-import po bijelom svijetu,a prije toga razbiste i u krv pretvoriste SFRJ-za čiji račun(?)- kao ti javna pišariolo oliti PWC

 5. Eh, do ovoga je moralo doći, kad – tad…

 6. Pushi qu…bezuba budalo!

 7. Jole Drinjak,penzioner Prčanj says:

  Polupismena budalo-seotska pišarijolo oliti PWC,zar se ne stidiš svojih djela pa oca i đedove potežeš za nos-qu? Ako,ako nastavi s'njima :”ASINUS ASINUM VRICAT”!

 8. Mrsh, dzukelo!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: