Veselin Piletić: Ja sam svoj život ostavio na savjest pravosudnog sistema Crne Gore

„Ja odavde neću otići dok tužilaštvo Crne Gore ne bude poštovalo zakon u ovom predmetu“ kaže Veselin Piletić, magistar književnih nauka, više puta biran za jednog od deset najboljih sportista Crne Gore, autor četiri knjige (i još nekoliko koje čekaju priliku da budu štampane) koji od juče štrajkuje glađu ispred zgrade Višeg suda u Podgorici.

O postupku koji se četrnaest godina vodi protiv gospodina Piletića, ranije ste mogli čitati u tekstu Miška Đukića obajvljenom na našem portalu.

Zašto štrajkuje glađu Veselin Piletić?

Glavni razlog štrajka je ukidno rješenje koje je potpisao sudija Apelacionog suda Milivoje Katnić sa kojim on traži da se vještači listica koja je vještačena već dva puta – listica za koju tužilaštvo do dana današnjeg neće da otkrije porijeklo, što je osnovni pokazatelj da se radi o dokazu koji je pribavljen na nezakonit način. Dakle, to ukidno rješenje je neosnovano i nazakonito. Tim prije, što su ranije donijete dvije oslobađajuće presude: prva, 2000.godine koju je napisao stručni i časni sudija Dragutin Čolaković zajedno sa svojim sudskim vijećem  i druga oslobađaujuća presuda koju je pisao časni i stručni sudija Ratko Ćupić zajedno sa svojim sudskim vijećem u kojem je bio i stručni i časni sudija Dragiša Rakočević. Dakle, oni su javno, na zakonom utemeljen način napisali dvije presude koje će biti uskoro štampane kao dvije knjige koje će, vjerujem, u budućnosti poslužiti studentima pravnog fakulteta da uče kako se pišu presude. U jednoj takvoj situaciji, ja nisam imao drugog izbora osim da svoj život uložim kao garanciju za istinitost svake moje riječi. 

Odgovor na pitanje da li je neki dokaz pribavljen na zakonit ili nezakonit način predstavlja temelj pravosudnog sistema svake države, svake organizovane države. Onoga časa kad se desi da neki dokaz koji je pribavljen na nezakonit način postane dio sudske procedure, toga časa ne možemo da govorimo o poštovanju zakona, već govorimo o teškom krivičnom djelu koje ima za cilj da uništi ne samo pojednica već direktno atakuje na temelje pravosudnog sistema, u ovom slučaju Crne Gore.

Ja se ne borim samo za sebe, da se odbranim od te lažne optužnice, već se borim za ono što jeste temelj pravosudnog sistema Crne Gore. Dajem svoj doprinos, ali ne u teoriji, nego u konkretnom, kroz borbu za ono što jeste pravna država Crna Gora.

Ako znate da neko od tužilaca podmeće dokaz, onda je to situacija u kojoj niko nije siguran. Danas pojedinci podmeću meni, a već sjutra mogu da podmentu vašem bratu, ocu ili sinu.

Ono što je veoma važno i što možda pripada rubrici „vjerovali ili ne“, ali je i suviše surovo i tragično pa je i realno, to je da je 1999.godine protiv mene podignuta optužnica na osnovu izjave osobe za koju njegova supruga kaže da je duševno poremećena osoba. Supruga koja donosi dokument u sud i poziva sud da njenog supruga ne zovu više jer mu time čine loše, utiču negativno na njegovo zdravstveno stanje. Nakon određenog vremena, taj isti lažni svjedok je došao na sud i na pitanje sudije Ratka Ćupića da kaže šta zna, je li što pričao sa mnom, on je odgovorio: „Ja o tome ne znam ništa“ . Rekao je da je bolesna osoba i predao medicinsku dokumentaciju koju ja sada stavljam na uvid svim novinarima. Zamislite kakva je to situacija: četrnaest godina uništavate čovjeka i cijelu  njegovu porodicu na osnovu izjave duševno poremećene osobe.

Taj lažni svjedok izmišlja listicu i cijeli sud se pozabavio tom listicom kao sa nečim što je vrijedno svog onog novca, hiljada eura koje su dali za jedno vještačenje, pa za drugo vještačenje. I odakle osnova da se sada treći put zvanično od strane suda daje vještačenje i još ni manje ni više nego u Visbaden? Država Crna Gora treba da u ovakvoj finasijskoj situaciji daje novac za nešto što je potpuno besmisleno. 

Je li Vam se do sad obratio neko od nadležnih, kao reagovanje na Vaš štrajk glađu?

Millim da će  danas doći do tog sastanka gdje ćemo ja i moj advokat razgovarati sa predsjednikom Višeg suda sudijom Mušikom Dujovićem o ovoj situaciji, na okolnosti moga štrajka glađu i razgovaraćemo o onome što piše u ukidnom rješenju. Kakav će taj razgovor biti, vidjećemo.

Želim da pozovem svakoga ko je voljan da vidi šta se stvarno dešava u ovom predmetu da dođe sjutra u 12h u sudnicu, da vidite na šta liči ovo suđenje, da vidite koliko je tu podmetanja, da vidite ponašanje advokata Rajka Božovića koji traži nešto što je neosnovano, koji traži nešto što je nezakonito i on to čini punih četrnaest godina.

A protok vremena koji je prošao, meni ne može niko da nadoknadi.

Da li ste se obraćali Ombudsmanu, nekim međunarodnim institucijama – da li su oni upoznati sa Vašim slučajem?

Ombudsman je upoznat prije nekoliko godina. Oni koji rade  u tom državnom organu kada su pogledali predmet, kada su se uvjerili u istinitost svake riječi koju smo ja i moj advokat napisali u našem zahtjevu uputili su pismo Višem sudu, Vrhovnom sudu da se ovaj predmet ubrza  i ispoštuje zakon o suđenju u razumnom roku. Riječ te državne insitucije nije ispoštovana. 

Kada mislite da ćete prestati sa štrajkom glađu, kada očekujete da će se riještit Vaša situacija?

Onoga časa kada tužilaštvo kaže odakle im listica, toga časa tužilaštvo, ako se to dogodi, pokazaće da poštuje zakon i pravosudni sitem ove zemlje, da daje doprinos da Crna Gora bude pravno uređena država pogotovo u ovoj situaciji kad Crna gora ima uslove i obaveze iz poglavlja 23 i 24. Ako se to ne dogodi, ako tužilaštvo nastavi da krši zakon, da traži za listicu koja je pribavljena na nezakonit način da bude poslana na vještačenje, ja nastavljam štrajk. Koliko će to da traje, to će da odluče oni koji vode pravosudni sistem danas u Crnoj Gori. Juče kad sam došao ovdje, ja sam svoj život ostavio na savjest pravosudnog sistema Crne Gore, svih onih koji se u Crnoj Gori bore da Crna Gora bude pravna država, ja svoj život stavljam na savjest narodu Crne Gore. 

Zbog čitavog ovog slučaja ne trpi samo Veselin Piletić, već i njegova porodica. Njegove tri sestre i majka su zbog posljedica teškog stresa koji trpe četrnaest godina dobile oboljenje štitne žlijezde. Gospodinu Piletiću oduzeto je pravo na rad, zbog sudskog procesa koji traje četrnaest godina, a kako sam kaže oduzeto mu je pravo na rad i pravo na slobodu. „A to znači oduzeto mi je pravo na život.“

***

Vezani članci:

Miško Đukić – Pandorina kutija

Comments

 1. sto je ovo majko moja !

 2. Ne zaboravimo nijednu rijec ohrabrenja ili opomene ma koliko se nerazumljivom ili obicnom ucinila.Nikada se ne govori i ne strajkuje gladju bezrazlozno.ne trebamo se odvojiti od naseg svakodnevlja.Nemamo vise vremena da zatvaramo oci i zatisnemo usi.
  Ima li koga da shvati kroz sta prolazi nas sugradjanin koji nema drugog nacina da se istera pravda.

 3. Miško:”Dante bi dopunio pakao sa krugom crnogorskog pravosuđa.”

 4. Neka ti Bog pomogne Piletiću da istraješ!

 5. danas u 12 sati svi u visi sud . otvoreno sudjenje za javnost . Da cujemo Svetlaninog brata – koji je podmetnuo listicu -a sve uz blagoslov muza koji je predsjednik Crne Gore .

 6. Ljudi, dajte da pruzimo podrsku covjeku kojemu je stvarno potrebna. Alo, on strajkuje gladju!
  Sjutra u 13h svi u Visi sud.

 7. SAVJEST PRAVOSUDNOG SISTEMA?! Veseline crni Veseline!!!

 8. pravosudni sistem Crne GORE NEMA SAVJEST . Veselin to zna . Svojom izjavom motivise javnost … ali ni javost nema savjest.

 9. Iza pozornice u teatru izbio je požar. Klaun je izašao da upozori publiku; oni su mislili da je to šala, pa su aplaudirali. On im je ponovio; oduševljenje je bilo još veće. Mislim da će to biti kraj ovog svijeta: opšti aplauz publike koja vjeruje da je sve ovo samo šala.

  Soren Kierkegaard, Ili-ili

 10. Ostani priseban, jak..Nisu oni tebi ni do kolena…TI ZNAS… Oprosti im, ONI NE ZNAJU STA RADE…

 11. Bojim se da oni znaju što rade .
  Visbaden je luka koja vještači što mu se pošalje i plati .
  Ono šaljku listicu koju su sami pisali a možda pošalju i Piletićev DNK – koji su već pribavili .
  Vesko Piletiću – čuvaj se .
  Oni su monstrumi .

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: