Ratimir Vujačić: Država i poštenje

postenje„Meni je obraz preči od stotinu anketnih odbora” (O.S. funkcioner DPS-a)

Stari Grci su govorili: „Zakon – kralj svega, i bogova i ljudi“. Iz toga je slijedilo da je bezakonje najveća nesreća koja može snaći ljudsku zajednicu, jer se kod izvjesnog ljudskog soja – koji se radije oslanja i poziva na poštenje – u bezakonju ispoljava sklonost da u zadovoljavanju svojih osnovnih nagona nadmaše po surovosti i same zvijeri.

Neophodno je međutim, misli, postupke, riječi i namjere vladajuće partije i njenih trudbenika, iskrenih patriota i stručnjaka za namicanje glasova –  planera vječnog vraćanja istog – tumačiti u građanskom ključu i Evropskom horizontu. U prisnoj vezi sa starinskim, domaćinskim običajima, čestitošću i poštenjem. Nikako u nekoj drugoj inspiraciji, namjeri i kontekstu.

Poučna je priča da je Kralj Nikola prilikom obilaska Grmožura – ostrvca gdje bijahu zatočeni najteži prestupnici – na pitanje što si počinili, čuo samo od jednog robijaša priznanje da je ukrao ovcu za vrijeme gladne godine. Svi ostali su bili pošteni i nevini osuđeni – po vlastitom iskazu. Kralj Nikola, iskusan i mudar vladar, naredio je da se pušti na slobodu onaj lopov, da ne kvari ostale poštene pritvorenike.

Spinoza i naši etnoakademici

Baruch de Spinoza (1632-1677) čovjek nepotkupljivog uma – nudili su mu i zlatnike da prestane da piše – otkrio jednostavnu istinu: da ni jedna    država ne može biti dobra država ukoliko se prepušta ličnom poštenju ljudi. Možete, napraviti jedan pravno-politički sistem u kojem čak i najpošteniji ljudi postepeno postaju lopovi i to legalni lopovi. I da su pritom uvjereni da potpuno legitimno rade taj svoj posao. Otuda ništa čudno ako vidite neke sumnjive face kako tvrde da su državotvorci. Grade državu po liku svojemu.

Aktuelan je slučaj poštenja člana partije O.S. izloženog nepotrebnom udaru od strane demokratske opozicije. Svaki član DPS-a krije u sebi golemi moralni potencijal, samoprijegorno tinja i služi partiji bez da traži bilo što osim da mu se ne dira u svijetao lik i obraz. Na braniku je fundamentalnog DPS principa: obraz iznad svega – pošten član, jaka država. Zakonska snaga po volji i želji etažmenta. Sa mjerom se  pali, sa mjerom gasi.

Nipošto obratno : kakva bi to bila država ’đe se poštenje dokazuje pred državnim organima. Država u kojoj je Zakonodavstvo tako izgrađeno da ne  dopušta čovjeku da bude nepošten, čak i ako on jeste nepošten.  Što je DPS-u preče: poštenje ili pravna država? Poštenje, po stotinu puta. U protivnom ode članstvo, puče namah cijelo zamešateljstvo, privilegije, državotvorstvo, ako se neko samo drzne, natrunji ili dovede u pitanje prvijenstvo poštenja na našem putu. Evroatlanskim integracijama, fondovima i stranim investicijama.

Naravno, nije moglo biti riječi o tome  da nam državotvorci obećaju državu u kojoj za pravdu i slobodu neće biti drugih utvrda i garancija osim poštenja vlastonosne partije i njenih članova. Koji naravski, priznaju samo  sud svoje partije (kako ih je već naučio najveći sin naših naroda J.B.T.). Kad najviši državni organ pokuša da postavi stvari  u Ustavni okvir,  partija kao jedna, ogorčeno i ponosito postavlja i odlučno ističe svoj suverenitet sto puta viši i važniji od države. Ovakvih državotvoraca svijet odavno nije vidio – još od onoga što je rekao: „država to sam ja“.

Pozdrav iz Australije

Postoji autentično svjedočenje da je jedna Crnogorska građanka otišla u Australiju jer u Crnoj Gori – mada visoko obrazovana – nije više bila u stanju da razluči laž od istine. Pametna neka cura: znala je da u državi u kojoj je preteško utvrditi istinu, ubrzo pada i pravda jer ne može pouzdano da se dokaže nepravda. U tako zabrkanoj državi ostaju bez odbrane i druge humane vrijednosti… uključujući i slobodu koja postaje sloboda zločinjenja i ostalih udruženih poduhvata. Ako nemaš gdje dokazati da ti je neko oduzeo ljudsko pravo i slobodu kako ćeš tražiti da ti ih vrate. I od koga da tražiš pravdu, ako je država sto puta jadnija od poslušnog i bezbojnog člana partije. Koji – odnekud moćan –  očekuje da njegovo poštenje postane svjetionik prema kojem svi treba da se upravljamo.

Comments

 1. Мило! Мило! Мило!

 2. Ratimire, popravljas se u zadnje vrijeme. Ako nastavis ovako od tebe moze biti nesto…

  • мајстор рајо says:

   Служим народу! Бојим се само да неки неспоразуми настају из брзометног читања мојих састава и подложности према силовитој текућој пропаганди (која не да ока отворит’).

   Требало би много тога испочетка али да ли ћемо имати времена питање је (that is the question, што би рекао Хамлет).

 3. Nijesam podlozan propagandi. Fasadna opeka me ne fascinira. Vise razmisljam o strukturalnim elementima. Da bi se efektivno srusila jedna gradjevina mora se znati kako je napravljena, na cemu stoji…

  • мајстор рајо says:

   Добра пропаганда улази у нас а да ју нијесмо свјесни, ако не утиче на Вас утиче на оне око тебе који нас о јаду забаве а њима довољно гласача. Остали могу да се пуше.

   При него “срушимо грађевину” они ће обрнути неки нови план или “обнову”. ‘Оћу рећи да су тешки “за сарадњу” – за рушење поготово. Нека буде борба непрестана…

 4. Kod porazenih su interesi previse divergentni da bi mogli naci tacku medjusobne saradnje. A i oni koji misle da su pobjednici i oni su porazeni jer ih DPS koristi za odrzavanje na vlasti.

  Zivim oko 30 godina u USA. Nemam nikakvih kontakata sa politikom u Cg.
  Ovo internetsko ceranje je meni hobi. Sve najbolje… u izgradnji nove Crne gore!

  • мајстор рајо says:

   Хвала на лијепим жељама и није лоше што сте се “мало” измакли. Овдје има мјеста само за политичаре и њихове увлакаче.

   Једна мооја пријатељица која је отишла за Канаду рекла је:” већа је храброст остати у ЦГ него отићи”. Свако добро!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: