Blažo Davidović: Fašizam je promijenio boje

BlažoFašizam nije pobijeđen, on je tek ustuknuo, uzmakao glumeći stidljivost i lukavost, promijenio je mirise i boje, ima nove poteze, vokabular i ikonografiju, tu je, malo lijevo, malo desno, gore i dole, dvije kuće iza, skriven manje – više između dva pasusa, u kleru, u stranačkim salonima, državnoj administraciji, u bajkama o globalizaciji i harmoniji tržišta, fašizam je dio naše svakodnevnice.
On ima istu matricu, ali odijela mijenja kao na modnoj reviji kojoj nikad nema kraja, gdje se naivna publika ushićuje nad uniformama i pancir košuljama. Još uvijek je važno, pa i presudno, gdje ste rođeni, kakvo vam je ime, kakvo ” kolino “, kako zvuči vaše prezime, da li ste u ovoj ili onoj stranačkoj grupaciji, u koju crkvu klečite, još uvijek govorimo o ” miješanom braku ” i ” seobama naroda “, još uvijek je on tu kao podloga lažnom patriotizmu ili višim nacionalnim interesima.
Treba ga svakodnevno otkrivati. To je naš posao, ljudski, obični, kao za dobar dan ili laku noć.
Locirati ga.
I javno osuditi.

dayline.info

Comments

  1. Angus Young says:

    Otkad znam za sebe, fasizam je bio uvijek oko mene, samo tad sam bio previse mali a nesto kasnije i mlad da ga jasno definisem. Zbunjivao me uvijek, sputavao, unistavao, ali ja nijesam znao da je to bio fasizam.
    Sad ga namirisem na kilometre daleko, predvidim ga godinama unaprijed, vidim ga svuda oko sebe cak i kad ne zelim. Evo, recimo, na ovom forumu egzistira preko 80% fasista.
    Zovite me Mister.

  2. Hitlera i Hitlercica u raznoraznim varijantama nam na ovim prostorima nikad nece faliti a fasisti ce uvjek biti u vecini.Tako je bilo ,tako je sad i tako ce biti dok svi zajedno ne potonemo u ono sto smo zasluzili.

  3. nema posla od fasizma bez drzave! (rijetko su koje rijeci izlizane i totalno izgubile pravo znacenja kao fasizam i demokratija.)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: