Alarmantna situacija na Vasovim vodama

vasove vode pozar

Na nelegalnoj deponiji opasnog otpada Vasove vode, u MZ Beranselo, opština Berane od jutros plamti požar koji ozbiljno prijeti da izazove dramatične posledice, jer kako sada stvari stoje teško da će biti ubrzo zaustavljen uprkos naporima beranskih vatrogasaca.

Požar sa nelegalne deponije Vasove vode širi se na okolnu šumu poprimajući tako još veći obim, a kako ekološki pokret “Ozon” saznaje od mještana koji se javljaju sa lica mjesta i pravac vjetra se mijenja i okreće put naselja i centra grada.

Kako su nam mještani MZ Beranselo javili, o požaru je obavještena i Područna jedinica uprave policije Berane, od koje se očekuje da utvrdi uzrok požara.

Ekološki pokret “OZON” je kontaktirao Ekološku inspekciju i Sektor za civlinu zaštitu i vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi se informisao o mogućnostima pružanja pomoći lokalnoj Službi zaštite i spašavanja, jer je očigledno da ne postoji potrebni nivo tehničke opremljenosti za ovakve situacije.

Iz MUP-a su nam rekli da bi oni reagovali potrebno je da ih lokalna uprava obavjesti zvanično, što do tog momenta nije bilo urađeno.

“Veoma je čudno da imajući u vidu potencijalne opasnosti, prije svih od eksplozija, što organi beranske lokalne uprave nijesu zatražili pomoć od MUP-a, već izlažu vatrogasce životnoj opasnosti.

Sa velikom pažnjom pratićemo cijelu situaciju i redovno putem naše internet prezentacije informisati javnost o aktuelnom stanju.

U stalnom smo kontaktu sa mještanima i koristimo priliku da zahvalimo g-dinu Gojku Cimbaljeviću koji nam je i ovom prilikom omogućio foto i video dokumentaciju”, kazali su iz “Ozona”.

ozon.org.me

Comments

 1. PU, avetinje lokalno-globalne!!! ……..

  P.S. Odnosi se na Vuku, Jovicu & CO ……..

 2. Požar na Vasovim vodama plamti od jutros: Čule se i eksplozije
  Prema riječima Bernaselca koji živi i radi u Americi Jovana Lončara, mještani sumnjaju u samozapaljenje deponije
  Požar na Vasovim vodama plamti od jutros: Čule se i eksplozije

  Na smetlištu na Vasovim vodama jutros je izbio požar, nakon čega su se čule i ekspolozije koje su uplašile radnika Komunalnog preduzeća koji čuva deponiju. On je odmah upozorio i mještane koji u blizini dežuraju, a oni policiju i vatrogasce, koji su tokom dana bili prisutni na deponiji, ali požar, koji je najvjerovatnije nastao sam zbog miješanja raznih gasova iz otpada, nijesu mogli ugasiti.
  Tim povodom se oglasila i NVO “Ozon”, upozoravajući da požar ozbiljno prijeti da izazove dramatične posljedice, jer je teško da će biti ubrzo zaustavljen uprkos naporima beranskih vatrogasaca.
  “O požaru je obavještena i Područna jedinica uprave policije Berane, od koje se očekuje da utvrdi uzrok. “Ozon” je kontaktirao Ekološku inspekciju i Sektor za civilnu zaštitu i vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi se informisao o mogućnostima pružanja pomoći lokalnoj Službi zaštite i spašavanja, jer je očigledno da ne postoji potrebni nivo tehničke opremljenosti za ovakve situacije. Iz MUP-a su nam rekli da bi oni reagovali potrebno je da ih lokalna uprava obavjesti zvanično, što do tog momenta nije bilo urađeno. Veoma je čudno da imajući u vidu potencijalne opasnosti, prije svega od eksplozija, što organi beranske lokalne uprave nijesu zatražili pomoć od MUP-a, već izlažu vatrogasce životnoj opasnosti” saopšteno je iz “Ozona”.
  Prema riječima Bernaselca koji živi i radi u Americi Jovana Lončara, mještani sumnjaju u samozapaljenje deponije, s obzirom na to da je duži kišni period tek prestao.
  Profesor predvidio požar
  Ekolog profesor dr Milan Božović koji je angažovan na fakultetima u Srbiji, prije nekoliko dana je samoinicijativno obišao smetlište na Vasovim vodama i predvidio mogućnost da se desi samozapaljivanje na deponiji.
  On je tada kazao da usljed miješanja gasova može doći do izbijanja vatre na smetlištu i da je to velika opasnost ne samo za Beranselo, nego i za čitavo Berane.
  Profesor Božović je nakon obilaska deponije bio pesimista u pogledu njene sanacije, rekavši da je za to, s obzirom na stanje koje je vidio, potrebno i desetak godina.

 3. GDJE SU INSPEKCIJE?

  Vasove vode danima gore: Pogledajte snimak iz vazduha
  http://www.vijesti.me/vijesti/vasove-vode-danima-gore-pogledajte-snimak-vazduha-clanak-126232

  Stanovnici prigradskog naselja Beranselo ogorčeni na državne institucije koje se bave zaštitom životne sredine
  Zbog dima i opasnih mirisa sa deponije, jedna porodica se iselila
  Ekološki pokret OZON je objavio snimak požara na deponiji opasnog otpada Vasove vode, snimljen iz bespilotne letjelice Gorana Šćekića.
  Kako kažu iz Ozona, na snimku se vidi na koji način nadležne institucije pokušavaju saniraju požar, “što je svakako prostor za preispitivanje, odnosno analizu da li je rađeno u skladu sa standardima struke i nauke”
  Nadležni ćute
  Mještani „pobunjenog“ prigradskog naselja Beranselo uputili su oštre kritike na račun državnih institucija i službi koje se bave zaštitom životne sredine „zbog očiglednog nečinjenja“ kada se radi o požaru na divljem smetlištu na Vasovim vodama.
  Američki državljanin porijeklom iz Beransela Jovan Lončar zapitao je „šta radi i koga štiti Agencija za zaštitu životne sredine“.
  „Kakva je to Agencija za zaštitu životne sredine koja žmuri na ono što se dešava na Vasovim vodama? Zašto ne izađu na teren? Gdje je Ekotoksikološki zavod da izmjeri zagađenost vazduha? Gdje su inspekcije i sve druge službe koje treba da budu danas na Vasovim vodama“, rekao je Lonačar.
  On je pitao i šta rade vatrogasci, gdje su im ostala vozila i ljudi, gdje im je adekvatna oprema i zašto ne traže pomoć sa strane.
  „Ako ne mogu sami da ugase, zašto ne traže pomoć? Gasove pokušavaju da zaustave vodom. Ko im je dozvolio da sipaju zemlju preko smetlišta“, kazao je Lončar.
  Gradsko smetlište na Vasovim vodama gori od prošlog petka, a na terenu je angažovano samo jedno vatrogasno vozlilo, dva vatrogasca i nekoliko kamiona koji preko smeća posipaju zemlju ne bi li zaustavili curenje opasnih gasova.
  Koliko je požar „ušao“ u dubinu smetlišta teško je izračunati ako se zna da je „planina“ smeća visoka oko osadeset metara i čvrsto nabijena teškom mehanizacijom. Prema nekim proračunima, na toj lokaciji do sada je lagerovano oko milion tona opasnog otpada.
  Požari zbog gasova koji izbijaju iz unutrašnjosti smetlišta događali su se i ranije, ali je ovaj, koji je izbio u petak, u prijepodnevnim satima, kada su počele da odjekuju i eksplozije matana, najveći do sada.
  Načelnik opštinske Službe zaštite Đoko Veljić smatra, međutim, da nema nikakve opasnosti i da stanje „nije toliko alarmantno“.
  „Nije nam potrebna pomoć sa strane. Uspijevamo sami da kontrolišemo požar. Mehanizacija Agencije za izgradnju je takođe angažovana. Mislim da smo najveći dio lokalizovali i da ćemo brzo sve ugasiti“, tvrdi Veljić.
  Stanovnik Beransela Slobodan Pešić, čija je kuća najbliža smetlištu, ne misli tako. On je juče bio prinuđen da sa svojom porodicom potraži utočište kod komšija.
  „Već četiri dana ne možemo da izađemo ispred kuće od dima, a opasni mirisi dopiru i u unutrašnjost kuće. Sklonićemo se kod prijatelja dok se požar ne ugasi. Ali nam nije jasno gdje su sada državni organi i službe da vide kakva je katastrofa napravljena na Vasovim vodama“, rekao je Pešić.
  Mještani Beransela se već skoro sedamdeset dana nalaze na barikadama i ne dozvoljavaju dalji odvoz smeća prema divljem gradskom smetlištu na Vasovim vodama. Oni zahtijevaju da se, osim daljeg zabrana odlaganja smeća, hitno počne sa sanacijom „ove najcrnje ekološke tačke na sjeveru Crne Gore“.
  Nema nagovještaja za novu intervenciju policije
  Nakon prethodne, neopravdane i neuspjele intervencije prije mjesec i po, kada je privedeno šest mještana Berasnela i nakratko razbijena blokada, policija se drži sa strane, i za sada nema nagovještaja da bi mogli ponovo intervenisati. Branselci su policiji uputili poziv i apel da se ne konfrontira sa narodom po ko zna koji put.
  „Mi ih pozivamo da po službenoj dužnosti podnesu krivične prijave protiv onih koji su napravili ovu katastrofu na Vasovim vodama. Neka vide ko krši zakon, ko radi a ko ne radi svoj posao. Mogu i krenuti na nas i razbiti blokadu, ali mi im poručujemo da ćemo se opet vratiti na barikade i da ćemo tako raditi dok nekom ne dosadi“, pričaju u jedan glas mještani naselja.
  Njihova borba protiv daljeg odlaganja smeća na Vasovim vodama i namjere lokalnih vlasti da na tom mjestu grade regionalnu deponiju traje već više godina. Šest ranijih blokada razbijeno je grubom primjenom policijske sile.
  Ova, sedma blokada gradskog smetlišta, traje najduže do sada. Gradske vlasti, u međuvremenu, kamione sa smećem upućuju u druge gradove i na sanitarne deponije u Podgorici i Baru.

  da nije lokalnog drona, nebi se ni ovo vidjelo.

 4. Oslu nedostaje smeće za grijanje

  Pošto se radi o sredini koja je ekološki vrlo osviještena pa se veliki dio smeća prerađuje, Oslo je počeo da “pati” od nestašice glavnoga izvora energije

  Dok se ostali glavni gradovi Evrope suočavaju sa nedostatkom svježih investicija i novih radnih mjesta, glavni grad jedne od najrazvijenijih država svijeta, Norveške, muku muči s nedostatkom – smeća.
  Skoro polovina grada i većina škola u Oslu grije se upravo spaljivanjem smeća, ali, pošto se radi o sredini koja je ekološki vrlo osviještena pa se veliki dio smeća prerađuje, taj grad je počeo da “pati” od nestašice glavnoga izvora energije.
  Smeće su počeli uvoziti iz Engleske, Irske i Švedske.
  “Volio bih uvoziti i iz SAD-a. Transport morem je jeftiniji”, rekao je šef od pogona za preradu smeća, Pal Mikkelsen New York Timesu.
  Isti problem muči i neke druge zemlje i gradove Sjeverne Evrope koji su posljednjih godina toplotnu energiju počeli da proizvode spaljivanjem smeća.
  S obzirom na to da je Norveška jedan od deset najvećih izvoznika nafte i plina, ima velike rezerve uglja i vrlo razgranatu mrežu hidroelektrana, činjenica da se grije na smeće nekima je potpuno bizarna. Međutim, Mikkelsen objašnjava da je spaljivanje smeća “igra obnovljivom energijom kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva”.
  Iako u Evropi ima gradova koja se “dave” u smeću, poput Napulja, Oslo ipak ne prihvata bilo kakav otpad. Radije uzima “čišće i sigurnije” englesko smeće.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: