Neđeljom, u pet do devet: Valcer sa Baširom (Ari Folman)

Rat i sjećanje

Od rata u Libanu je prošlo 26 godina. Valcer sa Baširom je pokušaj da se sagleda prošlost. Bez obzira na to šta će na kraju biti otkriveno, i uz stalno prisutnu svijest kako je svako suočenje sa prošlošću prije svega suočenje sa samim sobom.

Valcer sa Baširom mješavina je dokumentarca i rekonstrukcije stvarnih dešavanja u formi animiranog filma. Scenarista i reditelj Ari Folman igra sebe – glasom i nacrtanim likom – dok pokušava da se prisjeti vojničkih dana u ratom zahvaćenom Bejrutu. Kroz razgovor sa poznanicima i saborcima Folman nas vodi kroz fragmentarnu priču u kojoj svaka lična ispovjest predstavlja jedan unikatni, nekad groteskno komični, a nerijetko brutalni dijelić mozaika koji se sklapa.

Veći dio filma nalik je na animiranu verziju Apokalipse sada, samo što su prašume Vijetnama zamjenjene betonskom džunglom Bejruta. Ali, nadrealni pejsaž ratom izmjenjene realnosti je tu, psihodelični ugođaj koji se provlači kroz izlomljena sjećanja je prisutan; najzad, slično kao što su popularne pjesme The End i Satisfaction postale neraskidivi dio filmskog tkiva, tako i This Is Not a Love Song u jednom trenutku postaje idealna zvučna zavjesa za besomučni vizuelni trip.

U uvodnoj sceni košmara 26 bijesnih pasa progoni nekadašnjeg vojnika… Vojnici se voze kroz noć i pucaju u tamu i nevidljivog neprijatelja kako bi „upucali“ strah koji se rađa iz tišine i neizvjesnosti… Nagi vojnici izlaze iz mora, uzimaju odjeću i oružje, i obasjani sablasnom svjetlošću signalnih raketa hodaju kroz grad; ovaj flešbek ponavlja se više puta, iako je možda tek fragment u groznici izmaštanog sjećanja…

Međutim, kako se film bliži kraju i kako se polako ljušte svi slojevi koji obavijaju učaurena sjećanja, tako se i brutalni realizam situacija sve više probija kroz redove pojedinačnih ratnih priča. Kao da dijelimično distorzirana slika viđena očima golobradih mladića bačenih u vrtlog ratom izmjenjene realnosti polako dolazi u fokus.

U jednom trenutku Folman sa prijateljem razgovara o prirodi sjećanja. Sve je to potkrijepljeno konkretnom faktografijom koja će biti poznata svima koji su bar malo čitali o psihologiji pamćenja. Ovaj detalj je, između ostalog, tu da nas podsjeti kako je pitanje suočenja sa prošlošću prevashodno stvar ličnog čina, i da se tek preko individualnog osvješćenja može doći do nekakvog podvlačenja crte na opštem planu.

Valcer sa Baširom, dakle, ne predstavlja nekakvo lažno pokajanje zbog počinjenog ratnog zločina, dato u ime izraelskog naroda, već je riječ o svojevrsnoj psihoterapijskoj seansi ovaploćenoj kroz animirana sećanja konkretnih ljudi. Zato se ona, umjesto kakvog moralnog imperativa silom nametnutog publici, doživljavaju empatijski spontano preko katarze kroz koju prolazi sâm Folman.

I tu dolazimo do toga zašto je odluka da Valcer sa Baširom bude animirani, film više od puke stilske dosjetke, odnosno više od izgovora za zaista prelijepu animaciju. Jedinstvo forme i koherentnost priče bi u slučaju kombinacije dokumentarnih dionica sa igranom rekonstrukcijom donekle bili narušeni, dok animacija briše tu razliku. Takođe, animacija vas, htjeli vi to ili ne, pomalo i uljuljka, odnosno dodatno izmješta iz realnosti, pa onda i završna scena dobija jači efekat.

A kad je riječ o završnoj sceni… Formalno iskakanje na samom kraju neće svima prijati gledano na čisto estetskom nivou, a neki će taj oštar rez osjetiti kao nepošten udarac ispod pojasa. Međutim, kad se prevlada inicijalni šok, u pitanju je nužno podsjećanje kako sav taj crveni tuš zapravo odgovara stvarno prolivenoj ljudskoj krvi.

Originalni naziv: Waltz with Bashir
Scenario: Ari Folman
Uloge: Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag, Ari Folman, Dror Harazi
Žanr: ratna drama
Trajanje: 90 min.
Proizvodnja: Izrael, 2008

Miloš Cvetković

popboks.com

Comments

  1. dobar film, dvaput sam ga morao odgledat da sve pohvatam.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: