Lekić: Očistiti državu od mafije

Predsjednik Demokratskog fronta DF Miodrag Lekić rekao je da taj opozicioni savez traži da se kao patriotski čin javnosti najprije prezentuju svi ekonomski bilansi države, da se zemlja očisti od mafijaško-korupcionaških krugova i da prestanu razlozi zbog kojih nas ugledni inostrani mediji nazivaju mafijaškom državom.

“Groteskno je da se sa materijom identiteta veoma intimno osjećaju neznalice, zatim korupcionaški krugovi i partijske osobe koje su prošli kroz burnu identitetsku traniziciju, uglavnom na osnovu promjena partijskih linija“, rekao je Miodrag Lekić u intervjuu za Dan.

Prema njegovim riječima prevazilaženjem podjela u svojim redovima daju primjer spremnosti da zajednički grade budućnost zemlje na pravnim, civilizovanim i demokratskim normama.

“Tako hoćemo da prevazilazimo podjele u cijelom društvu. Mi nismo za trajanje dvije samoće u Crnoj Gori – crnogorske i srpske, niti za aktuelnu politiku segregacija etničkih manjina, koje se tako, umjesto prave integracije, sve više marginalizuju“, kazao je Lekić.

On kaže da se DF zalaže za koheziju crnogorskog društva, za izgrađivanje zajedničkog identiteta države na pravim vrijednostima.

“Danas osnovno pitanje u Crnoj Gori nije ko je suverenista, a ko unionista. Pitanje glasi ko krade, a ko ne krade, ko poštuje zakon, a ko ga ne poštuje. Inače, povodom navodnog deficita procrnogrskih raspoloženja u DF, zanimljivo je da iz novoformiranog srpskog bloka optužuju DF za postojanje crnogorskih separatista i izdaju srpstva. Biće zanimljivo, možda i sa elementima komičnog, pratiti optužbe prema DF zabrinutih nacionalista različitih boja, a zapravo duhovnih blizanaca. Ukratko, mi ostajemo protivnici i crnogorskog i srpskog nacionalizma, i svakog nacionalizma uopšte. Naš centralni slogan glasi „Crna Gora svih nas”, naglasio je Lekić.

Na pitanje kako stvarno izaći iz ideološko-manipulatorskog određenja pojmova identitet i patriotizam Lekić je kazao da je povodom te teme, mnogo toga jdostiglo i tragikomične razmjere.

“Groteskno je da se sa materijom identiteta veoma intimno osjećaju neznalice, korupcionaški krugovi i partijske osobe koje su prošle kroz burnu identitetsku traniziciju, uglavnom na osnovu promjena partijskih linija. U demokratskim zemljama, recimo u Njemačkoj, danas se govori o pravnom patriotizmu ili ekonomskom patriotizmu. Patriotizam je imati dobar proizvod po kojem se šire prepoznaju neki narod i država. Nije, valjda, da ćemo pristati da nam patriotizam u Crnoj Gori šire oni koji su na krajnje sumnjiv način rasprodali nacionalna dobra, ne interesujući se za afirmaciju domaćeg proizvoda i rada, koji treba da bude centralni kriterijum individualnog i kolektivnog uspjeha“, kazao je Lekić.

Prvi čovjek DF-a tvrdi da oni ne bježe od ozbiljne javne debate o patriotizmu danas i imaju veoma jasne ideje o tome.

“Ali ponavljamo – mi smo fokusirani na ekonomska i socijalna pitanja, to od nas građani očekuju. Tražimo da se kao patriotski čin u ovom trenutku domaćoj javnosti najprije prezentuju svi ekonomski bilansi države, da se zemlja očisti od mafijaško-korupcionaških krugova, da prestanu razlozi zbog kojih nas ugledni inostrani mediji nazivaju mafijaškom državom“, rekao je Lekić između ostalog.

CDM

Comments

 1. Groteskno ili NE groteskno , dragi moj Ćaka, ti si danas potrošio u štampanim Vijestima nekoliko stotinah eurića za reklamnu stranu ( cijelu) koja je bila na temu referenduma iz 2006-e.

  Toliko o tome da se ne pecate na Milove mine i da vas ne dotiče ta priča.

  Ko izvoli, neka provjeri.

 2. jedna epruveta stize i od mene Kozak..

 3. Lekiceva prica (u ovom dijelu) uglavnom na mjestu, no vidjecemo da li citava ekipa koja ga okruzuje ima kapacitete za isto. Takodje, “mi smo fokusirani na ekonomska i socijalna pitanja, to od nas građani očekuju” – ni u ovo nisam siguran, odnosno moguce je da ocekuje manjina crnogorskog puka, no DPS bolje poznaje veliku zaostalu vecinu, i zna sta njima da servira.

  Ocekujem odredjivanje Lekica/DF-a i po ostalim vaznim pitanjima, pa i bojkota, ako je o tome vec bilo price (jer ne pratim dovoljno), zamolio bih za linkove.

 4. Војин Николајевич says:

  “Groteskno je da se sa materijom identiteta veoma intimno osjećaju neznalice, zatim korupcionaški krugovi i partijske osobe koje su prošli kroz burnu identitetsku traniziciju…”

  Индентитетска транзиција, али каква… :))

  Када би данас против овог Мила са овом идеологијом стао Мило деведесетих са оном идеологијом, та два Мила би изазвала грађански рат између себе до сатирања. Један другоме би направили судбину Гадафија…:))

  А онда долазе тзв. независни аналитичари, који су збацили плашт са плећа те додају ватре…

  Slušao sam sinoć Đukanovića, koji je prepoznatljivom oštrom retorikom, koja ne zarezuje nikoga, odgovorio, prije svega, opoziciji. Nije im rekao ništa što oni ne govore njemu.,,Častio“ ih je kako su, gledajući njihov odnos prema njemu, i zaslužili, kazao je u intervjuu “Pobjedi” politički analitičar Srđan Vukadinović.

  Укратко, Лекић је добар!

 5. napred svi u front za nasu Crnu Goru SVIH NAS

 6. мироточиви says:

  !?

 7. Interesantno da ovdje niko ne zalazi da prokomentarise eventualnu alternativu (pogotovo jer je Lekicev nastup skroz ok), a polomise se da se izjasne o fenomenu koji gledamo 20 godina i o kome je sve jasno i davno izgovoreno.

 8. Недовићу, мислим да Лекић ником нормалном није проблематичан, осим једном новинару Монитора што овдје пише под пар псеудонима. Али рекох, ником нормалном. Проблем су странке ПЗП и НСД, и њихова искреност у цијелој причи.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: