Željezarci sjutra počinju štrajk, prijete izlaskom na ulice

Radnici Željezare Toščelik počeće sjutra da štrajkuju, a ukoliko im se zahtjevi ne ispune, izaći će i na ulice i protestovati ispred nikšićke Opštine i turske Ambasade.

Predsjednik Sindikata kompanije Janko Vučinić je u prisustvu Izvršnog odbora sindikalne organizacije i brojnih radnika, održao konferenciju za novinare na ulici ispred Željezare, jer im uprava Toščelika, kako je saopštio, nije dozvolila da svoje stavove saopšte javnosti ni u upravnoj zgradi, ni ispred nje, prenosi MINA-business. 

Vučinić i okupljeni radnici poručili su da štrajk nije organizovan iz političkih razloga, jer među njima ima glasača svih partija, već da su razlog isključivo niske plate, koje u ključnom pogonu Čeličani u prosjeku iznose svega 250 eura.

Radnici su ponovili da je u fabrici nedovoljno zaposlenih i saopštili da u Čeličani radi svega 90, dok je za normalno funkcionisanje proizvodnje potrebno barem još toliko.

Sindikat zahtijeva i da se uposli dovoljan broj radnika, posebno u proizvodnji na ključnim radnim mjestima, što bi, kako ocjenjuju, omogućilo normalnu proizvodnju uz poštovanje 40-osatne radne sedmice.

Upravni odbor turskog Tosjali holdinga, u čijem sastavu posluje Toščelik, savjetovao je radnicima Željezare da odustanu od najavljenog štrajka, jer će u protivnom biti primorani da razmotre investicione odluke u fabrici.

CDM

*** ***

Janko Vučinić: I sindikalac i kapitalista

piše: Srđan Kusovac, Побједа

„Oni nijesu obični lopovi, oni su mega lopovi, turbo lopovi i sada kada su nam uzeli sve što nije za nebo svezano, sada hoće da uzmu euro za telefon, euro za brojilo. E, neće nam uzimati taj zadnji euro jer oni nijesu kapitalisti već kleptokapitalisti, lopovi“, govorio je na jednom od propalih ovogodišnjih MANS-ovih protesta Janko Vučinić.

Kao u onoj „Drž’te lopova“ Vučinić proziva, a ne objašnjava kako je on stekao pozamašnu imovinu. Jer Janko Vučinić je sve samo ne siromašan. Pored velike kuće u Nikšiću, vlasnik je i stana u Podgorici.

Odakle bogatstvo „običnom sindikalnom lideru“?

Kažu Amerikanci valja se samo naći u pravom trenutku na pravom mjestu. Pravo mjesto je za Janka Vučinića bila funkcija predsjednika Sindikata, a pravi trenutak poznanstvo sa jednim nikšićkim biznismenom. Tada počinje Vučinićev „ekonomski oporavak“.

Janko Vučinić je kao predstavnik Sindikata odigrao značajnu ulogu 2005. godine u prodaji otpada „Halda“ – vlasništvo Sindikata Željezare nikšićkom biznismenu za 180.000 eura. Novac koji je bio namijenjen rješavanju stambenih problema radnika nikada nije dospio do računa Sindikata. Lider Sindikata je raspolagao i sredstvima koja je taj biznismen uplaćivao direktno na Vučinićev račun na ime zakupa Hale u Konjem holu. Riječ je o iznosu od 5.000 eura mjesečno.

Za vrijeme „spašavanja“ Željezare nikšićki biznismen je, uz pomoć svojih partnera u Sindikatu i stečajnoj upravi, uspio da demontira i istopi pogone Sitne i Srednje valjaonice. Ranije je Sindikat odbio istovjetnu ponudu stranih investitora, sa „malom“ razlikom – od ove demontaže i topljenja u toku stečaja finansijsku korist su imali isključivo biznismen i njegovi partneri, a prema prijedlogu ranijeg (istjeranog) stranog investitora novac od ovog posla trebalo je da pripadne svim radnicima, odnosno da se iskoristi za socijalni program i otpremnine.

Janko Vučinić je uticao na donošenje odluke da se obave demontaža i topljenje pogona Sitne i Srednje valjaonice. Radnicima je objašnjavao da će se značajan dio novca naći na računu sindikalne organizacije za rješavanje stambenog pitanja. Bio je protiv toga kada je u Željezari bio MNSS. Nikšićki biznismen je na ovaj način ostvario dobit, a Sindikat je ostao kratak.

Protiv Janka Vučinića u toku je sudski postupak u vezi sa kasom uzajamne pomoći – krivično djelo zloupotreba položaja. U kasi je registrovan manjak od 60.000 eura.

U ime Sindikata Željezare učestvovao je u prodajama hotela Vučje, Metalurg, Onogošt i Sinčel, Društvenog standarda, Budoš…

Comments

 1. Turska kompanija Toščelik je novi vlasnik nikšićke Željezare. Na današnjoj javnoj licitaciji turska kompanija je za Željezaru ponudila 15.100.000 eura, dok je Miodrag Daka Davidović za Željezaru ponudio tačno 15.000.000 eura.
  On je nakon završene licitacije novinarima kazao da je ponudio iznos od 15 miliona eura, jer ga je Vlada ubijedila da su Turci dobar partner.
  “Zadovoljan sam i na kraju je pobijedila Željezara”, kazao je Davidović.
  Predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić je kazao da je Sindikat zadovoljan današnjim iishodom, ali da mu je žao što Davidović nije pobijedio, jer je kako je kazao “on bio sa Željezarom u najtežim trenucima.” (izvor: CDM)

  http://javniservis.me/2012/05/01/prvomajski-uranak/

 2. Milovan Vukov Jankovic says:

  Nije mi jasno, da SINDIKALNI LIDERI,
  ne naprave KOLEKTIVNI UGOVOR, koji vazi na teritoriji CGe,
  ovaj Danski je star preko 120 godina,
  i samo se BRUSI ILI GLANCA, svake druge godine,
  ali se u CGi,
  najbolje lovi u mutnom,
  a i svijest GRADJANA, RADNIKA I SELJAKA, je ispod svakog nivoa,
  oni se samo razumiju u naZiJonalisticka pitanja,
  kao kod Kisa,
  kod ZILA NISTAVILA, kad mu pomenu ENGLESKI CAJ,
  ili CETNIKU Crnogorca, onda se NADUSI I OD KRASTAVE ZABE,
  izraste u SLONA.

  • Đe si brate, što činiš, evo ništa a ti, ja bez veze says:

   Prosto nejasno kako se glupiras staras Milovane. Pa ovi pocivaju na muljazi citav sistem muljaza kada bi se potpisao kolektivnu ugovor sto bi bilo, kada bi sudstvo bilo nezavisno, kada bi mediji bili nezavisni.

 3. TO JE SHAKA JADA. OTPUSTICE IH SVE I PRIMITI NOVE RADNIKE MOZDA TAMAN IZ TURSKE ILI SREDNJE AZIJE. TO BI BILA KAZNA ZA VUCINICA ZA NJEGOV DOSADASNJI AGANZNAN. M A F I J A N E PRASHTA. TI LJUDI SHVATITE.

 4. Milovan Vukov Jankovic says:

  Niko nije UNISTIO RADNICKU KLASU I NJIHOVA PRAVA,
  kao SINDIKALNI LIDERI POSTKOMUNISTI I POSLUSNICI LOPOVSKOG REZIMA,
  ta IZDAJA RADNIKA I SLUZBENIKA,
  ce biti glavna tema buducih SOCIJOLOSKIH RADOVA I PROUCAVANJA stanja u CGi, sa DZEMPERASIMA I NJIHOVIM SLUGAMA IZ SINDIKATA I REALNOG SEKTORA,
  SRAMOTA ZA VIJEKE VJEKOV.

 5. SA BIRACKOG SPISKA DPS CE SKINUT 250 RADNIKA A OSTALIMA PONUDA UZMI ILI OSTAVI.OSTA VUCINIC SAM NA ULICI.PAZITE STO VAM KAZEM. SVE JE TO DIO PREDIZBORNE IGRE U KOJOJ NIKSICANI VEDRE I OBLACE CRNOM GOROM. SAD CE NAPADI NA NJEGA DA RADI PROTIV DRZAVE PROTIV NIKSICA PROTIV SVEGA I SVACEGA. EVO PAZITE NAREDNIH DANA FRONTALNI NAPAD NA COVJEKA IZ SVIH REZIMSKIH ORUDJA!!!!!!!!!!!!

 6. Milovan Vukov Jankovic says:

  TRZISTE RADA,
  se ne resava PARCIJALNO, nego KOLEKTIVNO ZA CIPANCIJELU CGu,
  da se tacno znaju PRAVA I OBAVEZE,
  RADNIKA I POSLODAVACA,
  sve drugo je KLANJE JEDNE PO JEDNE OVCE ILI BRAVA,
  tako je DPS poklao i pokrao svaku ZDRAVU I BOLESNU KOMPANIJU U CGi,
  lise PLANT-LAZA SDPovaca, koji su zaposlili bliznje, i na aerodrumu i aviokompanili.

 7. Đura Perin garbitačica-lojaničica says:

  vojin đukanović iz sela Lukova kraj Nikšića-ante portas-“selo moje ja iz tebe utekoh,a ti iz mene nećeš dovijekla”?Nameće se vođa-ovan predvodnik mitingaša:”oćemo Ruse-oćemo gusle”,da “pripomogne” Turke,ka što je “pripomagao” Ruse i pripunio sopstveni buđelar-gubalo ga dovijeka!!Moja je prepostavka da mu je rod “m e d a”propao zbog velike suše?

 8. Šta se drugo moglo očekivati od crnogorskog Gebelsa – Kusovca? Ima u “Dnevnim novinama” sličan editorijal urednika ekonomije u tom listu. Sugestivan tekst o tome kako narod mora shvatiti da je Vučinić vladin čovjek. Nijesu “Dnevne” daleko od Pobjede a još je očiglednije da je ista uređivačka politika kad se zna da je urednik ekonomije u “Dnevnim” bio novinar Pobjede. Malo fali i da se ostali sindikalci kao Srđa Keković proglase vladinim ljudima. Predizborna mašinerija se polako zahuktava preko svojih medija.

  • b.bozovic@gmail.com says:

   Evo dokaza za to Toširo

   Politika – Komentari Srđan Kusovac: Pobjedu nijesu uređivali niti će uređivati četnici
   22. avgust 2012.
   Share
   Odgovorni urednik Pojede Srđan Kusovac ocijenio je danas u autorskom tekstu da je cilj neutemeljenih napada Nove srpske demokratije na Pobjedu – pokušaj uticaja na njenu uređivačku politiku.

   Potpredsjednik Nove, Slaven Radunović, zatražio je od predsjednika Odbora za praćenje primjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na medije, Mevludina Nuhodžića da sazove sjednicu na kojoj bi razmotrili rad medija koji se finansiraju novcem poreskih obveznika jer su ”počeli kampanju odbrane režima”.

   Portal Analitika integralno prenosi autorski tekst Kusovca.

   Poslanik Slaven Radunović zahtjev da Odbor za praćenje Odbora za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije raspravlja o Pobjedi, koji je, kako je u utorak saopštio predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić i formalno neutemeljen, zasniva na jednoj notornoj neistini i na nekoliko nedokazanih tvrdnji. Notorna je neistina da se Pobjeda finansira iz budžeta pa da stoga i Radunoviću i njegovoj strančici pripada nekakvo pravo da uređuju Pobjedu.

   Prljava laž da se Pobjeda finansira iz budžeta, koju s vremena na vrijeme iznosi koalicija Nove srpske demokratije, MANS-a, tabloida Vijesti i Pokreta za promjene, demantovana je presudama Upravnog suda Crne Gore br. 385/11, 386/11 i 387/11, donijetim od 29. aprila do 13. maja 2011. kada je odbačen zahtjev MANS-a za dostavom informacija. Sud je naveo u presudama da „AD Pobjeda ne podliježe Zakonu o slobodnom pristupu informacijama“ jer nije „državni organ, organ lokalne samouprave, organ lokalne uprave, javna ustanova, javno preduzeće ili drugo pravno lice kome je povjereno vršenje javnih ovlašćenja, koje osniva država ili lokalna samouprava ili koje se finansira iz javnih prihoda“ već je riječ o „akcionarskom društvu koje se finansira iz sopstvenih sredstava“.

   Netačna je, dakle, tvrdnja da se Pobjeda „finansira novcem svih poreskih obveznika“. Pobjeda se finansira iz sopstvenih prihoda. Da je na budžetu ne bi zaposleni sada, krajem avgusta, čekali martovsku platu i vapili za konačnom privatizacijom.

   Ostale Radunovićeve tvrdnje o navodnoj „beskrupuloznoj kampanji“ Pobjede, o „vulgarnom rječniku“, „primitivnim napadima“ i sl. nijesu ničim argumentovane (a nijesu ni mogle biti), te stoga nemaju nikakvo dejstvo osim možda kao rani radovi političara u pokušaju i uobičajeni opus političara kojima je Pobjeda još od ranije trn u oku.

   Ovo nije prvi neutemeljeni napad ove stranke na Pobjedu. Objavio sam, ima tome godina i po, da Nova srpska demokratija ratuje sa Pobjedom što se kaže „junački pod jorgan planinom“. Zaštićeni tvrdoćom sopstvenih obraza, kukavički se zaklanjajući iza poslaničkih imuniteta pljuju, blate i lažu nazivajući svojevremeno čak zaposlene u Pobjedi narkomanima i dilerima narkotika.

   Sa druge strane, kada je Pobjeda ponudila razgovor i sučeljavanje argumenata, Andrija Mandić je u proljeće 2010, nakon više mjeseci nagovaranja, jedva prihvatio intervju Pobjedi tek pošto mu je obećano ne samo da će ga autorizovati i izbaciti sve što mu se ne svidi, nego da će sam odrediti i naslov i vrijeme objavljivanja da bi onda junački prekinuo razgovor poslije sedam minuta i pitanja: „Da li ste spremni da se odreknete poslaničkog imuniteta da bih Vas u ime Pobjede tužio za klevetu jer ste nas nazvali narkomanima i dilerima narkotika?“

   Zadovoljstvo je, međutim, što se Pobjeda našla na listi onih koje Nova srpska demokratija blati i o kojima laže. Jer, sjetimo se, Andrija Mandić je izjavio 4. jula 2010. u emisiji „Živa istina“ da se tadašnji šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Leopold Maurer na okruglom stolu održanom 1. juna iste godine „izvinjavao opoziciji“ zbog ocjene EU da su lokalni izbori u Crnoj Gori održani mjesec ranije protekli mirno i korektno. Uslijedio je munjeviti demanti Delegacije EU i ambasadora Maurera lično.

   Cilj neutemeljenih napada Nove srpske demokratije na Pobjedu je pokušaj uticaja na njenu uređivačku politiku. To su, međutim, ćorava posla. Jer, Pobjeda je u gotovo sedam decenija postojanja bila i ostala, uprkos usponima i padovima, prije svega medij čija je osnovna odrednica antifašizam kao jedno od temeljnih opredjeljenja i Crne Gore i Evrope i svijeta. Strančica koja slavi ratne zločince, kako one iz II svjetskog rata tako i današnje, političari koji se zalažu da u Crnoj Gori budu podignuti spomenici onim snagama koje je 1945. porazila saveznička antifašistička koalicija, poslanici čije je istomišljenike Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio zbog ratnih zločina na stotine godina zatvora uvijek će Pobjedi nalaziti mane. Na svu sreću. Pobjeda prema takvima nema nikakvu obavezu. Naprotiv. Pobjedu obavezuje ime Pobjeda i u kancelariji urednika uokvirena fotografija prvog urednika Puniše Perovića kako u jesen 1944. u partizanskoj uniformi u trošnoj kući uz staru peć pregleda prvi otisak Pobjede. I brojni velikani Crne Gore i Jugoslavije koji su radili i objavljivali u Pobjedi. Drugim riječima, ako ovo do sada nije bilo jasno: Pobjedu nijesu nikada uređivali četnici niti će je uređivati. Dokle god „bradatima“ nijesmo po mjeri – na dobrom smo putu.

   Tekst je preuzet sa sajta

   http://www.pobjeda.me/2012/08/22/pobjedu-nijesu-uredivali-niti-ce-uredivati-cetnici/

   Politika – Komentari Srđan Kusovac: Pobjedu nijesu uređivali niti će uređivati četnici
   22. avgust 2012.

   • “u kancelariji urednika uokvirena fotografija prvog urednika Puniše Perovića kako u jesen 1944. u partizanskoj uniformi u trošnoj kući uz staru peć pregleda prvi otisak Pobjede.”

    :)))
    Ovo zvuči kao da glodur štampanog izdanja “Big Wet Butts & Enormous Boobs” na zidu drži fotku Majke Tereze.
    Kusovac je… super :)

   • “Pobjedu obavezuje ime Pobjeda i u kancelariji urednika uokvirena fotografija prvog urednika Puniše Perovića kako u jesen 1944. u partizanskoj uniformi u trošnoj kući uz staru peć pregleda prvi otisak Pobjede.”

    Hvala sto si mi skrenuo paznju na ovu recenicu. Za ovo bi moja uciteljica, a kamoli nastavnica ili profesorica jezika, dala jedinicu, s postoljem. Nikakvih znakova interpunkcije, katastrofalan ritam, kilometarski red rijeci i ponavljanje istih veznika… potpuni galimatijas i besmisao. Kakve su to dzukele kod nas u foteljama, blazeni Gracija.

   • sto je bilo sa 1991/1993 siguno je izgorelo u pozaru!!!! Kakav oloshh olosa……Ko je tada uredjivao?/??//..Sigurno Salvko Perovic!!!!Kakav dzukac rezimski ,kakvo nista od covjeka!!!! Ne zanm ko im dugove placa? Buzet??!Ma kakvi!!!)))) Kakva olosh!!)

  • Toširo, jesi u pravu, ali nije da ni oni sami (Vučinić i Keković) ne doprinose tome.

 9. http://javniservis.me/2012/06/19/bilo-je-to-svecano-oznacavanje-novog-pocetka-zeljezare/

  o čemu mi pričamo, amnezija počinje da djeluje momentalno, više nije na period od 5-10-20-50 godina, sad se radi o par mjeseci, kada dodjemo do dnevne amnezije biće zajebano…

 10. Ova fotografija zalužuje naslovnicu preko cijele stranice svih dnevnih novina i portala u Crnoj Gori.

  • vise od milion rijeci…

  • Pa, neka i dalje strajkuju ispred Vlade! Treba iscerat onu opoziciju iz Skupstine i poc ispred stana Djukanovica, ne dat mu da izadje, osim do Spuza, vezanih ruku.

   • A zasto ispred stana Djukanovica, pa zar nije Luksic premjer koji je zadovoljan prodajom zeljezare? I zasto opoziciju cerati da izadje iz Skupstine, kad bi trebalo iscerati prvo Ranka Krivokapica?

   • Pa, zbog toga, Peroj, sto se zna ko vuce konce iza scene, ko je akumulirao materijalnu moc na ratnom profiterstvu, svercu duvana i privatizacijama, i na osnovu te moci, zajedno sa par familija, kontrolise institucije sistema, kako bi stitili “stecene interese” i rentijersku poziciju – Djukanovic i njegova opozicija, ratni i antiratni profiteri!

    Da ne bi mislio da pricam napamet, iako je ovo svima odlicno poznato, uprkos “amneziji”, ovakav visedecenijski kriminogeni rezim je tipican za Crnu Goru, Rusiju i zemlje sa slicnim tranzicionim iskustvom, na bazi cega medjunarodne institucije kreiraju mjere prema ovakvim zemljama. Medjutim, to sto intresuje medjunarodnu zajednicu, ne znaci da je to najbolje za gradjane Crne Gore (dok za kategoriju stanovnika jeste najbolje). Ona ima svoje interese i moze da uradi nesto sto se zove “pregovarana demokratija”, sto znaci da se dogovore da Milo ode iz politike i da ne odgovara za ratne zlocine i pljacku. Mene interesuje nesto drugo, a to je da se stvar rijesi u korijenu, zbog lekcije i buducih generacija, sto bi mogli nazvati “odrzivim etickim razvojem”, iliti suocavanjem, bez cega nema sustinskog pomaka.

    Moze i to – da istjeraju Luksica i Krivokapica, ali to je “drugi par carapa”!

   • “Odrziv eticki razvoj” – fantasticno! Vujo, jeste li ovo sami smislili – ako jeste svaka cast!

   • Vujo, kazete da vas vise interesuje nesto drugo, a to je da se stvar rijesi u korijenu, zbog lekcije drugih generacija, dakle koliko shvatih, vama najbolje odgovara da ostane Milo, jer i ako je Mafijas, on ipak najvise ulaze u etNicki razvoj za buduca cista pokoljenja.Hugo Chavez nazva pred punim auditorijem u UN, Obamu djavolom, tiraninom i hipokritom, ne spominjuci mu korijene, a vi, vi bi korijene sjekli. Po mafijaskom, ili Rankovom sistemu?

   • Vladimire, sam sam to smislio! Hvala! :)

    Peroj, ne znam zasto, ali potpuno si me pogresno razumio.

 11. Milovan Vukov Jankovic says:

  Kad pobijete LOPOVE po CGi,
  i kad ih sahranite,
  molim VAS trknite do Danske, jer je bivsa VLADA sa blagoslovom OPOZICIJE, koja je sad POZICIJA, ulozila 4500 milijardi DKK, ili cr.550 milijardi EURA, da spasi DKK i bankarski sektor,
  da fatamo KRUPNE LOPOVE, a ne tu sicu iz CGe.

 12. Milovane, a sad lijepo objasnite ovima koji izgleda zive u oblacima, kako je opozicija u Danskoj dosla na vlast? Da li na isti nacin kao u hrvatskoj, pobijedivsi HDZ na izborima, ili bojkotom i ne izlaskom na izbore?

  • U Danskoj nema potrebe da se mijenja poredak stvari, drustvo je uredjeno, odnosno postavljeno na pravi kolosjek/put i problemi se svodi na pitanje efikasnosti (raditi stvari na pravi nacin). U Crnoj Gori bi trebalo (a ne mora, niti se zeli, izgleda) stvari postaviti na pravi kolosjek/put, a ne samo zamijeniti voz i masinovodju, odnosno, problem se svodi na pitanje efektivnosti (raditi prave stvari).

   Meni je jasno da nekome bojkot moze da izgleda cudan ako se zeli promijeniti vlast, ali je neophodan ako se zeli (ako se zeli!) neucestvovati u igri ciji proces i ishod kontrolise mafija (Djukanovic&Co.), preko korumpiranih drzavnih institucija i funkcionera. Ocigledno je da “opozicija” prihvata da ucestvuje u igri za koju i sama kaze da je neregularna. I? Sto reci za takvu opoziciju? Ciju igru igra? Sve i da joj se da da dobije na izborima, da li vjerujete da bi na dnevni red knacno dosla pitanja odgovornosti za rat, privatizacije i pljacke drzavne imovine? Ili vjerujete da ce se Djukanovicu desiti kao Al Caponeu – da ga uhvate zbog neplacenog poreza?! Ko da ga uhvati – Milic, Medojevic, Mandic? Jesu li oni izmirili racune? Tancaju li oni kako CIA kaze? Smiju li da bojkotuju izbore u reziji rezima kojeg je Zapad podrzavao i za koji kaze da je “poludemokratija”?

   A sto se Hrvatske tice, smjena vlasti nije donijela ono sto je crna fleka najnovije hrvatske istorije – progon 500.000 Srba! Cak se drze kontinuiteta sa NDH, a da pomenemo i to da je Jadran dobila od Italije JUgoslavija, a ne Hrvatska. (http://www.blic.rs/forum/index.php?topic=6739.0;wap2).

   Tesko da bi se i u jednoj bivsoj republici bivse SFRJ, uprkos smjena vlasti, mogli pohvaliti znacajnom promjenom sistema, od socijalistickog samoupravljanja ka liberalnoj demokratiji. Vec se prije radi o korumpiranim i kriminogenim sistemima koje su uspostavili ratni zlocinci i posleratni pljackasi. U Crnoj Gori taj posao ciscenja, kao pretpostavke postavljanja drustva na zdravi kolosjek, moze da uradi samo ona politicka grupacija koja nema ratnih i antiratnih repova, a takvih je malo. Stovise, stanovnici Crne Gore (taman kao i Hrvatske i dr. u drugim slucajevima) iza toga ne bi stali, jer se, kako neki kazu, plase! Zamislite, plase se, a navodno sebe smatraju gradjanima!

   Podsjeticu da su stanovnici Crne Gore jednom (na izborima 1996. godine, Narodnoj slozi = Narodna stranka + Liberalni savez Crne Gore) dali masovno povjerenje tom opozicionom savezu, ali je (po kasnijem priznanju Predraga Bulatovica iz, tada, DPS-a, jedinstvenog, kojeg su cinile sadasnji DPS i SNP) DPS te izbore pokrao, a lider Narodne stranke, dr Novak KIlibarda, se sa tim slozio i nije htio da udje u proteste kojim bi gradjani pokazali da ne pirhvataju ovu kradju. Vjerujem da skoro svi koji ovo, eventualno, citaju znaju za ovo (ali mozda neko ne zna, a nije zgoreg ponoviti, jer dobrovoljna amnezija radi, a evo jos jedni izbori nam stizu u organizaciji iste garniture).

   Dakle, sto nedostaje? Nedostaje kriticna osobina koja cini gradjanina – istrajnost u otporu vlasti, ovoj istoj vlasti, Djukanovicevoj vlasti i Milicevoj “opoziciji” i nezavisnim i svim ostalima koji pitanje smjene vlasti postavljaju tako da ga skrecu sa sustinskog pitanja crnogorske “tranzicije” – pitanja krivicne odgovornosti Djukanovica&Co. za rat i licno bogacenje.

   A sto ostaje? Ostaju stanovnici koji “biraju” neku od ponudjenih uloga u scenariju mafije na vlasti. Bojkot je drugaciji scenario, nije u reziji mafije na vlasti, a i uloge bi bile drugacije. Pa sad – birajte scenario!

   • Od prve do posljednje rijeci tacno. Samo bih dodao da stanovnici Crne Gore ne bi stali iza pomenute inicijative ne samo zato sto se plase, nego i sto su i sami uprljani na sve moguce nacine, i svjesni toga, pa ne talasaju (a i vlast ih time drzi u saci).

 13. Milovan Vukov Jankovic says:

  U Dansku se klatno njise, od socijaldemokrata koji predstavljaju radnike i sluzbenike i javni sektor i konzervativaca koji brane interese poslodavaca, 88 godina i tako se mijenjaju, jer svi se bore za Dansku,
  Danska nema Svedjana koji vole Stokholm vise od Kopenhagena.

 14. Milovan Vukov Jankovic says:

  KOMUNIZAM u praksi je sproveden u Skandinaviji,
  37,5 sati radna nedjelja,
  15 eura minimalna satnica,
  12,5 % za regres ,plus 2,5% od bruto plate za svveceve i praznike,
  socijala 1000 eura, podrska za nezposljene i narodna staracka peMzija za Kraljicu i cistacicu,
  vjecno zdrastveno osigurani od rodjenja pa do groba,
  i od 18 godine, 600 eura stipendije za djake i studente,
  ni minuta niko ne provede u…cekaonice javnih sluzbi , a veoma malo kod licnog ljekara i po bolnica,
  i niko nikome ne trazi potvrde i uvjerenja ne prave STOKU OD NARODA,
  nego JAVNE SLUZBE SLUZE NARODU,
  tesko nama sa nasom pamecu i zabludama o RAJU U TITOVOJ JUGOSLAVIJI, dje sam ceka za 200 gama kafe 4 ure, kad sam ima novca nije bilo namirnica, i obrnuto, a tasta Dankinja kad je vidjela TITOGRAD,
  je mislila da nam je ZEMLJOTRES HEBAO MAJKU ZA SVA VREMENA, jer je vecina zivjela pod PLOCOM, sa zeljezom koje strci za prvi sprat, koji se gradio kao na BOJANI SKADAR, ja se raspadam od naivnosti,
  vise pisat nijesam KADAR.

  Ko nama brani da sklopimo KOLEKTIVNI UGOVOR, sa minimalnom satnicom dva EURA,
  i kopiramo Danski KOLEKTIVNI UGOVOR I PRAVA RADNIKA I POSLODAVACA,
  za sve je potrebno DVA DANA I DVIJE NOCI,
  ali BIROKRATIJA, PARTITOKRATIJA, SINDIKATI I POSLODAVCI BI MENE OCI IZVADILI,
  JER SVI VOLE DA LOVE U MUTNOM.

 15. Ja ovo zapitah zbog Vuja i njemu slicnih, koji misle da ce se Milo sam srusiti sa vlasti i sam sebi staviti lisice na ruke i da ce neka nova vlast pasti sa neba…i ne mogu da shvatim da ljudi u Crnoj Gori ne vjeruju sami sebi, tj. da samo od njih samih zavisi njihova buducnost i da tu svoju buducnost mogu da promjene jedino na izborima i nikako drugacije. I umjesto da sve svoje snage usmjere na podrsku ujedinjenjavanja pozitivnih, progresivnih, novih opozicionih partija, sa onim vec postojecim, kako se to desilo u Hrvatskoj, kada su se ujedinili svi u jednu koaliciju protiv svemocnog HDZ-ea,sto je donijelo smjenu vlasti, u sto mnogi nijesu vjerovali da se moze dogoditi…ma sta da vam kazem kad vi to svi dobro znate, ali je jedno sigurno, da vas treba sve od reda za usi povuci i pocerati na biralista da glasate za crnu Goru kakvu zelite, jer ako to ne ucinite, dobicete opet Crnu Goru kakvu zeli Milo.

  • Milovan Vukov Jankovic says:

   Ako nemamo neprijatelja,
   nama ih majka radja, ili su sindikalci ili poslodavci ili partitokrate ili birokrate ili oni sto vole da RATE oko Dubrovnika,
   nikome se ne slaze KRVNA SLIKA,
   a pamet im svima PREPLISUJE i izvire na zvale i uva,
   da nas BOG SACUVA, kad sjever duva,
   ne vide u sebi neprijatelja i drzavi i svijetloj buducnosti, nece ZIVI PRED ZRCALO,
   jer oni znaju KAKO, samo da skinu MILA, i sunce ce GRANUT, RUJNA ZORA SVANUT,
   ali nece u zajednicu sa sebi bliskima,
   jer im se supe nebi pomijesale,
   oce SLAVU,
   da su samo oni MILU SMAKLI GLAVU.

 16. Војин Николајевич says:

  Kao u onoj „Drž’te lopova“ Vučinić proziva, a ne objašnjava kako je on stekao pozamašnu imovinu. Jer Janko Vučinić je sve samo ne siromašan. Pored velike kuće u Nikšiću, vlasnik je i stana u Podgorici. Odakle bogatstvo „običnom sindikalnom lideru“?

  Стан и кућа, као позамашна имовина?!?
  Нека Кусовац преброји имовину оних који га тјерају да пише глупости!
  Елем, што се мене тиче, ове глупости не пролазе…

  • Војин Николајевич says:

   Укратко, нека Кусовац само предочи шта је имао од имовине до мјеста којег заузима, и да то упореди са садашњом сопственом имовином, а сав гријех на моју душу!
   Еелм, ако је за ово што ради добио само копејке, нека то иде у моју штету!

  • Kakva stoka, ali je najgore što ovo prolazi na dosta mjesta, nažalost. Ovo čita neko ko plaća stanarinu, krpi kraj s krajem i ne izgleda mu nelogično.

   • Војин Николајевич says:

    КУсовац је специјалиста за ПР игре, а зе такве ПР игре у ЦГ је довољно да си апсолутни почетник , што је довољно. Па, наравно да то пролази. Зато сам интервенисао, иако у хроничном недостатку веремена за коментаре, што је одлично, јер то значи да сам заузет озбиљнијим стварима од “пулитике” , као облика заврзламе … :))

 17. “Danska nema Svedjana koji vole Stokholm vise od Kopenhagena.”

  Миљо, схватите већ једном, од нечега се пита не прави. Данајци нека кевћу испред својих кућара а Швеђани ће исправљати неправде чим им се укаже прилика. До тада ће данајски дар од 21 маја доживљавати и користити искључиво као нужник.

  П.С.

  Гдје је Јоле Дрињак гарбитача? Нисте га ваљда бановали?

  • Milovan Vukov Jankovic says:

   Sekulje moj dobri po dusi,
   vidim da te CGa , gusi,
   aLJI ti garantujem,
   da ce svaki cetnik,
   da ga pusi,
   jer se njiva DRAZINA,
   brzo susi,
   ni Vuk ni Danica,
   se vise ne grebu po guzica,
   zbog DRAZE I NJEGOVE STRAZE,
   nek je VJECNA CGa.

 18. Vidite Milovane, ja licno nemam nista protiv Mila, moze on i da ostane vjecni vladar crne Gore ako to Crnogorci zele, ali ja ne razumijem onda Crnogorce, kad recimo vide sliku ove jadnice ispred turske zeljezare koja place i znaju da place jer ni hljeba nema posteno da se najede, dok Milo krstari po Azurnoj obali, kako ne pomisle da je ova zena gladna i da ce takvih biti sve vise, samo zato sto je crnogorski Hajle selasije, nezasitan. I zaista vise necu da krivim Mila, jer se taj covjek bas iskreno trudi svim silama da Crnogorcima pokaze da ih ne voli, otimajuci im i posljednji komad hljeba da bi povecao svoj bankovni konto, ali ako se to Crnogorcima svidja, pa eto im ga car Milo, vladao on njima i sve ih od reda nadzivio. A kako bezbrizno zivi i hoce. i jos nesto, on niti ne zna da mu je narod gladan, ali Luksic zna, zato ja i krivim Luksica, jer on laze i narod i Mila.

  • Војин Николајевич says:

   “…koja place i znaju da place jer ni hljeba nema posteno da se najede, dok Milo krstari po Azurnoj obali, kako ne pomisle da je ova zena gladna i da ce takvih biti sve vise, samo zato sto je crnogorski Hajle selasije, nezasitanI”

   Док Кусовац пребројава један стан и кућу, рачунајући на ефект који је brancode рекао…

  • Milovan Vukov Jankovic says:

   Ja bih MILA&DPS u top sabio i ispalio na Dubrovnik,
   ali nas takve price udaljavaju od CILJA,
   jer su kontra produktivne,
   svi forsiraju Mila, himnu, jezik, crkvu, mafiju,
   a niko ne PREDLAZE KONKRETNA RESENJA IZ PRAKSE CIVILIZOVANIH DRZAVA,
   kao Vi iz Hrvatske, kako se OPOZICIJA UDRUZI I MICE MAFIJU IZ HDZeja sa GRBACE HRVATSKOG NARODA.

   • Ali Milovane, Milo jeste mafija, pa to vise nikome ni u Evropi ni u okruzenju nije nepoznato. Na poslovima sa talijanskom mafijom je zapocelo njegovo bogacenje, pa je tako danas jedna polovina Crne Gore u njegovom vlasnistvu, a druga u vlasnistvu Prve Banke, pa zato svima nama koji u Crnu Goru dolazimo da glasamo, nije jasno, zasto Crnogorci koji zive u Crnoj Gori, ne mogu da budu barem jednom u svom zivotu razumni, barem na taj sudnji dan kada su izbori, pa ne shvate, da se ne zivi ni od zastava, ni od himne, ni od crkve, ni od Mila, nego samo od sopstvenog rada.Nema veceg neradnika od Mila, zato on ni nerazumije sta to znaci imati posao i raditi, a koliko se sjecam, u njegovim rukama nikada se nije zaviorila crnogorska zastava, niti je stavio ruku na srce dok se svira himna, a znate li zasto Milovane, jer njega boli ona stvar i za zastavu i za himnu i za crkvu. Milu je najvaznije da mu mafija dobro funkcionise i zato nemojte mi samo pricati da je Milo patriota, ali da je mafijas, to jest i time se izgleda pola Crne Gore ponosi. Mozda se jos jedino mi koji tamo ne zivimo, ne mirimo sa statusom Crne Gore kao mafijaske drzave.Zalosno, ako je tako, a sve mi se cini da jeste.

   • Peroj: “koliko se sjecam, u njegovim rukama nikada se nije zaviorila crnogorska zastava, niti je stavio ruku na srce dok se svira himna”

    znači li to da bi bio veći patriota (partiota? ;)) s jednom rukom na srcu i zastavom u drugoj ruci? Ili s rukom na srcu a milionima na Kipru?
    Kao što veli Dežulović, domaći će patriota prije položiti život za otadžbinu nego li tisuću kuna na njezin poreski šalter.

   • Callao, zasto Crnogorci barem jednom u zivotu ne mogu da budu razumni, pa da shvate da sve sto rade, rade za mafiju, da sve sto zarade, ide mafiji i da jedino mafijasi u Crnoj Gori lijepo zive, dok su svi ostali samo jad i bijeda u svakom pogledu, prema kojima se mafija odnosi tako, sto ih popisha cim ujutro otvore oci.I nijeste bas obavijesteni dobro, milioni su sa Kipra vec odavno pretvoreni u neke konkretnije stvari, jer briga Mila sta kaze Dezulovc kojeg citaju jos samo penzioneri na splitskoj rivi. Milo je Mafijas od rijec i djela, nije valjda da vi to ne znate?

   • Peroj, ne odgovoriste mi na pitanje o patriotizmu – nije bilo retoričko. S druge strane, pitanje gdje su pare jeste retoričko. Saznaćemo jednom.

    Dežulovića ću uvijek čitati (zajedno sa svim penzionerima na splitskoj rivi) jer je duhovit i precizan u opisivanju balkanskih monstrum-državica, svjestan da nijedno pisanje mafijaše mnogo ne tangira ali i da mi oni nijesu neko mjerilo ni za šta.

   • Lako cemo za patriotizam Callao, toga u Crnoj Gori ne nedostaje,obzirom da se dosta mafijaskog novca trosi na tu vrstu ljubavi prema Milu, jer Milo je patria, a pa se i patriotizam u Crnoj Gori mjeri na kiloeuroMilowat, po onoj, koliko para, toliko i patriotizma. O drugoj vrsti patriotizma, kada je u pitanju Crna Gora, ja ne znam da vam kazem. Mozda bi mi vi mogli otkriti ima li ga i u kojoj kolicini.

 19. Војин Николајевич says:

  Milovan Vukov Jankovic kaže: svi forsiraju Mila, himnu, jezik, crkvu, mafiju,

  Поштовани Миловане, све осим првог и посљедњег форсира управо директор ДПС, неспособан да се то ријеши општим отвореним дијалогом, оквиру разних тзв. фокус група, а који је уједно и власник судбина људи за које му уопште није стало…

 20. Војин Николајевич says:

  Дакако, није проблем један човјек, којег ће вријеме прегазити иако је најбољи Милошевићев ученик, него систем, систем, дакле…

  • Tacno, Vojine! Sistem u kojem SNP i “nezavisni” cine jednu cjelinu, zajedno sa DPSDP-om i ostalom “opozicijom”. Sad ce jos jednom da zavrte vrtesku parlamentarnih izbora, a na vrtesci skoro svi! Kad je zaustave, da vidimo gdje ce biti sistem. Da se nece nesto znacajno pomjeriti?

   A jos kad bi malo prosirili sagledavanje stvari, svako ce biti upotrebljiv da igra vlast, ako je za NATO – i SNP (koji glumi da je protiv NATO) i PzP (koji jeste za NATO), a drugi se, uglavnom, ne izjasnjavaju ili ucescem u procesima daju legitimitet. Niko i ne pominje mogucnost Partnerstva za mir (Srbija je o tome usvojila deklaraciju u Skupstini), a Ministarka odbrane kroji NATO put Crne Gore, kao da su se stanovnici vec izjasnili po tom pitanju (mislim, kad dodje stani-pani, oni glasaju kako vlast kaze).

   E, jadova od intelektualne elite, od Vjesti i Monitora koji su ovu mafiju doveli na vlast, precutno sklapajuci sa njom pakt o nenapadanju 1998. godine! Sve da sad dodje garnitura oko prof. Miska Perovica (Vijesti i Monitora), da li su oni cisti da bi mogli da sprovode sustinske promjene? Odakle im novac? Pa to su antiratni profiteri! Dobro je jedan od komentatora rekao, parafraziram – na izborima se Crna Gora zeli iz robovlasnistva Prve familije (Djukanoviceve) spakovati u feudalizam Druge familije (prof. Miska Perovica)!

 21. Milovan Vukov Jankovic says:

  Postovani Nikolajevicu,

  ni ja ni VI,
  ne ocekujemo od Mila,
  da rijesi problem od 1918, koji je kostao stotinak hiljada najvidjenijeh glava Crnogorskih-Srpskih,
  za resenje tog problema je potrebno jos stotinak godina,
  ali se nadam bez stotinak hiljada ZRTAVA,
  tvrd je orah vocka cudnovata,
  ne slomi ga , a zube polomi.

  • Војин Николајевич says:

   Поштовани Миловане,

   иако сам стар, али ипак млађи од Вас, примјећујем да су сви спорови давно разријешени, и да су се свели на Нулу, само фали аналитике те приче.
   Дакако, ни томе Милу није било лако, слажем се, али примјећујем да није желио да та анализа доведе до разријешења ситуације, већ је желио да пролонгира неспоразуме, само због себе и своје приче која нема везе са патриотизмом, ма шта под тим пјом подразумијевали…
   .

   • Војин Николајевич says:

    Неће бити потребно,
    поштовани Миловане,
    стотинак хиљада жртава, већ пар десетина округлих столова, јавних ријечи и мишљења, и све ће бити ријешено врло лако, и лагано, позитивно…

   • Milovan Vukov Jankovic says:

    Postovani Nikolajevicu,
    ni jedan spor nije razrijesen, jer mute i pozicija i opozicija i poslodavci i sindikati, i birokrate i partitokrate,
    i puste SUZNJE TUZNE DA PATE,
    nece ni plate da isplate,
    ni jedna institucija u drzavi se ne bavi svojim poslom,
    svi se bave politikom na najvisem nivou,
    do Brisela sva lica kisela, NVO, POKRETI, PARTIJE, SINDIKATI I POSLDAVCI, MEDIJI, TOTALNO RASULO,
    a nista nije bolje na PRIVATNOM PLANU, unutar FAMILIJA, svak vuce na svoj bandu, kao i mi na ovom PORTALU,
    ja u KLIN , a Vi u plocu, ili obrnuto.

   • Војин Николајевич says:

    Поштовани Миловане,

    све спорове су давно резријешиле силе околности, жеље великих сила, којима се треба повиновати свака власт, данас позициона или данас опозицина а сјутра позициона.

    Ако изузмемо инострне жеље, ми смо осуђени да се вртимо у круг, мислећи да је конфликт само домаћи продукт!

 22. ljudi moji to je sve jedna prdoklačina, moć je izmještena iz institucija, to stanje na neki način čini nepromjenjivim… možemo mi da urlamo, čuda činimo ali džaba..

  • nebo,

   to je vrlo dorbo zapazanje koje ukazuje na vrzino kolo u kom se Crna Gora nalazi. De facto je moc izvan institucija (sem ako se KSCG broji kao takva), ali da biste to dokazali, morate ici kroz institucije, i garnitura na vlasti ce jedva docekati da vas ugura u te birokratske procedure u kojima ce vam se zavrtjeti glava od zapetljanosti i besmisla. Jos ako se zalazete za nekakav legalitet i pravnu drzavu, najebali ste, jer ce vase rijeci okrenuti protiv vas. Zato je bitno prozreti tu igru i ne dozvoliti da vas uvuku u centrifugu sistema, vec bojkotovati igru i pravila koje su nam oni spremili. (Ili se nadati u neke inostrane institucije, ali ja preferiram ovo prvo.)

 23. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ima li neko od VAS,
  prijedlog,
  kako CGa, kao Hugo Cavez i Morales,
  bez nafte i prebijene pare,
  moze da PRKOSI JAMERICI I JEVROPI,
  ili se moramo POKRIT USIMA I IZIGRAVAT BUDALU KAO HAMLET,
  kome je LUTER zajebo VJERU U BOGA,
  stric ubio oca i jebe mu MAJKU.

 24. http://www.blogslavkaperovica.wordpress.com

  Znam da mnogima nije milo ali se vratio veliki unistivac unistivaca!!!)))!)!)!)!)!)!!)!)!)!)!)

 25. Milovan Vukov Jankovic says:

  VAZALNI POLOZAJ,
  ili duznicko ropstvo POSTKOMUNISTICKIH DRZAVA,
  je bila MISOLOVKA koju su postavile Jevropa i Jamerika,
  ako uzmemo samo patrljke baLJkanskih naroda i drzavica,
  sa prosjecnom kamatom od 6%,
  se duguje 500 milijardi eura, 250 javni dug drzava i 250 milijardi dug realnog sektora,
  odliv kapitala iznosi 30 milijardi samo za kamate,
  nadji mi jedan primjer, da neki od CRVENIH MISEVA nije uletio u MISOLOVKU ????

  Problem je GLOBALAN, KAPITALISTICKI,
  a mi smo STATISTICKA GRESKA,
  nama TESKA,
  a nije ni kreditorima lako,
  jer ce morat otpisivat dugove,
  OPERACIJA JE USPJELA,
  ALI SU PACIJENTI MRTVI, i svi duzniji od GRCKE,
  koju SILUJU, da prodaje guzicu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: