FIFA odobrila uvođenje tehnologije na gol-crti

Na sastanku u sjedištu Svjetske nogometne federacije (FIFA) u Zürichu, Međunarodni nogometni odbor (IFAB) glasovanjem se odlučio za uvođenje tehnologije na gol-crti u FIFA-inim natjecanjima…

Sada je jasno da će se tehnologija koristiti na Svjetskom klupskom prvenstvu u Tokiju, u prosincu ove godine, na Konfederacijskom kupu 2013. godine i Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.
Članovi IFAB-a glasovanjem su se odlučili za uvođenje tehnologije. To znači da nogometni autoriteti diljem svijeta, mogu u svojim natjecanjima uvesti tehnologiju na gol-crti, koristeći ili Hawk-Eye ili GoalRef, sustave koji su bili podvrgnuti testiranjima.
Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, žestoko se zalagao za uvođenje tehnologije na gol-crti, nakon što jeEuropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj tijekom utakmice između Ukrajine i Engleske domaćinima nije bio dosuđen evidentan pogodak, kada je lopta nakon udarca ukrajinskog reprezentativca Marka Devića za nekoliko centimetara prešla gol-crtu.
– Tehnologija više nije alternativa, nego potreba – ustvrdio je tada Blatter.
Navijači su godinama pozivali na uvođenje tehnologije, koja će ukloniti faktor ljudske pogreške, koji se, primjerice, dogodio na spomenutom ogledu Ukrajine i Engleske. Dakako, ideja uvođenja tehnologije imala je i mnoge protivnike. Jedan od njih je predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michael Platini, koji preferira sustav sa petoricom sudaca, koji je bio primijenjen na Europskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj. Platini je svejedno prognozirao da će u FIFA-inim natjecanjima sustav s tehnologijom na gol-crti dobiti zelenosvjetlo.
Nogometne asocijacije, poput UEFA-e, i dalje mogu odlučiti hoće li u svojim natjecanjima koristiti tehnologijuili ne.
slobodnadalmacija.hr

Comments

  1. trebalo je to davno da uvedu, bruka.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: