Kako se borimo protiv korupcije?

Borba protiv korupcije na nacionalnom nivou podrazumijeva aktivnosti više subjekata: državnih organa, međunarodnih institucija, nevladinog, privatnog, civilnog sektora i medija.

Preventivno djelovanje podrazumijeva prepoznavanje rizika nastanka ove pojave kako bi se preventivnim djelovanjem spriječili. Akcenat je na podizanju nivoa javne svijesti o značaju borbe protiv korupcije i na podsticanju većeg učešća građana i institucija u suprotstavljanju ovom značajnom društvenom problemu.

Crna Gora je usvajanjem strateških dokumenata Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kao osnovne ciljeve definisala dalje jačanje institucionalnog okvira, efikasno krivično gonjenje i pravosnažno presuđenje, prevenciju, edukaciju i uspostavljanje sistema monitoringa za praćenje njihovog sprovođenja.

Korupcija

Riječ „korupcija“ potiče od latinske riječi „corruptio”, što znači pokvarenost, izopačenost, podmitljivost.

Korupcija, kao negativna društvena pojava, prisutna je kroz čitavu istoriju. Ne postoji sveobuhvatna i opšteprihvaćena definicija korupcije. Pod ovim pojmom najčešće se podrazumijeva:

– „Zloupotreba službenog položaja radi privatnog interesa“;

– „Korupcija je odnos koji se zasniva zloupotrebom ovlašćenja u javnom i privatnom sektoru u cilju sticanja lične koristi i koristi za drugoga” gdje se akcenat stavlja na činjenicu da koruptivna ponašanja nisu samo „rezervisana” za državni sektor;

– „Korupcija je ponašanje pojedinca i/ili nosilaca javnih funkcija koji, kršeći odgovarajuća prava i obaveze, koriste svoju poziciju u privatne svrhe, tj. radi ostvarenja lične koristi“ (Ujedinjene nacije);

–  „Korupcija ugrožava vladavinu prava, principe demokratije i prava čovjeka, sistem dobrog upravljanja, jednakosti i socijalne pravde, ravnopravne konkurencije; ometa ekonomski razvoj i samim tim dovodi u opasnost stabilnost demokratskih institucija i osnovnih moralnih načela društva.” (Krivično-pravna konvencija o korupciji, Preambula, Savjet Evrope, 1999. godina);

– „Ometa ekonomski razvoj i samim tim dovodi u opasnost stabilnost demokratskih institucija i osnovnih moralnih načela društva.” (Krivično-pravna konvencija o korupciji, Preambula, Savjet Evrope, 1999. godina)

antikorupcija.me

Comments

 1. jesu li podigli svijest Milu i drugarima?
  ovo što Vladine upravice rade na polju korupcije može da se završava iz jednog stančića – prepisivanje i prevođenje nekakvih papira, snimanje spotova, otvaranje linija, održavanje sajta, obilježavanje dana borbe protiv korupcije i slično.

 2. Prosto me odusevljavaju ovakvi edukativni tekstovi od strane vladine Uprave za antikorupciju, prenijeti od strane Pobjede. Ne znam samo u okviru koje rubrike je ovo Pobjeda dala. Da je u okviru aktuelnosti morali bi dat i poneko ime s vrha i tako to. Dovoljno bi bilo jedno ime.

 3. Miloan Vukov Jankovic says:

  Fali nam JEDNA SITNICA,
  koju ima Danska o svakom centu koji sam zaradio , prihodova ili dobio na poklon ili lutriju,
  da se OPUSTIM i pocnem da trosim i kupujem imovinu,
  sutra bi poslali policiju i poreskog inspektora,
  da objasnim porijeklo novca.

  Jedna BUDALA se opustila, promijenio adresu u Monako,
  a skoro svaki dan placa racune karticom u samoposlugu u Dansku,
  dovoljan dokaz za oduzimanje imovine i placanje trostruke kazne utajenog poreza, i odlezi par godina u KAZAMATE.

  Ali mi kod pola miliona KREVETA I APARTMANA,
  mi ufatimo samo BUDALE da placaju porez,
  jer je “PRAVEDNIJE” oporezovat STRUJOMJERE I SIROTINJU,
  sram ih i stid bila LOPOVSKA.

 4. lele, koji koruptivni balvani okolo nas,
  a oni ovo serviraju, cekaj nas evropo!

 5. lamme goedzak says:

 6. korupcijom protiv korupcije- moji ce ljudi (znam covjeka) meni sredit bolje no tebi tvoji, da jebe rak raka! ako treb i da se plati covjeku, da se ne rizikuje konkurencija i fer plej!

 7. Zloupotreba službenog položaja radi privatnog interesa“;

  To je prva recenica CG biblije napisane ni sam neznam kad.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.