Novo cyber oružje

Sigurnosni istraživači otkrili su opasan malware nazvan Flame kojim upravlja neka država (nije poznato koja) i koji već godinama krade osjetljive podatke iz zemalja poput Irana, Izraela, Egipta, Sirije i drugih. Nitko ne zna koji je pravi cilj napadača.

Sigurnosni stručnjaci iz kompanije Kaspersky Labs objavili su uznemirujuće podatke – otkriven je malware nazvan Flame putem kojeg nepoznate osobe (ili čak države) vrše cyber napade putem kojih skupljaju osjetljive podatke iz više zemalja, a aktivan je najranije od kolovoza 2010. godine.

Prema podacima koji su otkrili stručnjaci iz Kasperskog, ovdje nije riječ o djelu hakera ili cyber kriminalaca koji se žele dokopati pet minuta slave ili novca, već je riječ o napadu iza kojeg najvjerojatnije stoji neka država.

Naime, Flame je dizajniran tako da, kada se infiltrira u računalni sustav, počne sa špijunažom, praćenjem internetskog prometa, snimanjem screenshotova s računala pa čak može snimati audio zapise koje zatim šalje osobama koje njime upravljaju.

Još jedan od dokaza da iza Flame stoji neka država možemo vidjeti i po dosadašnjim metama napada, a to su Iran, Izrael, Sudan, Sirija, Libanon, Saudijska Arabija i Egipat. Do sada je napadnuto više od 600 različitih meta u ovim zemljama, uključujući računala privatnih osoba, kompanije, fakultete i državne računalne sustave.

Jedan od nedavnih problema povezanih s Flameom zabilježen je u Iranu u kojem je Flame povezan s ‘masovnim brisanjem podataka’ s računalnih sustava u toj zemlji.

Do sada su bila poznata dva slična malwarea – Stuxnet koji je napadao nuklearnu infrastrukturu u Iranu te Duqu koji je krao osjetljive podatke iz računalnih sustava.

dnevnik.hr

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: