Proxy Lukšić: Nema mjesta kritizerstvu

Predsjednik Vlade Igor Lukšić kazao je u petak da formiranje Savjeta za saradnju Vlade i nevladinih organizacija predstavlja korak naprijed, u kome se „kroz podjednaku zastupljenost predstavnika Vlade i NVO potvrđuje opredjeljenost za punu saradnju i ravnopravno djelovanje”.

– Crna Gora je ne samo prva već i jedina država u regionu koja je u radne timove za pregovaračka poglavlja uključila predstavnike NVO sektora. Šest predstavnika NVO sektora uključeno je u rad pregovaračkih poglavlja 23 i 24, čime smo pokazali da su integracije u EU zajednički projekat – rekao je premijer Lukšić na otvaranju okruglog stola na temu „Saradnja Vlade i nevladinih organizacija u Crnoj Gori”.

Pored premijera skupu je prisustvovao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer, predstavnici Vlade i NVO sektora.

„Jeftino kritizerstvo”

Lukšić je poručio da Vladi nije potrebna još jedna vlada u NVO sektoru ali ni „jeftina kritika“.

– Crnogorskom društvu i Vladi ne treba jeftino kritizerstvo, potreban nam je partner koji će na konstruktivan, stručan ali i objektivan način analizirati naše politike, rasterećen političke profilacije, partner koji će nam davati korisne i stručne sugestije kako možemo da unaprijedimo politiku Vlade za dobrobit svih građana – kazao je Lukšić.

On je istako da uključivanjem predstavnika na ekspertskoj osnovi olakšavamo rad radnih grupa „uvećavajući ukupno znanje kojima ćemo raspolagati radi sprovođenja reformi”.

– Civilno društvo ima važnu ulogu u političkom životu jedne demokratije. Vlada će podržati potrebnu logistiku i finansirati angažman dva predstavnika NVO sektora u Zajednički konsultativni odbor Crne Gore i Evropskog ekonomskog i socijalnog savjeta čiji je izbor u toku – kazao je premijer.

Socijalni kapital

Šef delegacije EU Leopold Maurer rekao je da su za EU civilne organizacije ključne za svako moderno društvo za izgradnju onoga što se stručno naziva „socijalni kapital”.

– NVO pomažu u transformaciji društva u zemljama kandidatima i potencijalninm kandidatima za ulazak u EU. Crnogorsko civilno društvo je uradilo odličan posao u širenju evropskih vrijednosti promovišući osnovna načela demokratije, ljudskih prava i vladavine prava – kazao je Maurer.
On je istakao da se u izvještaju o napretku za 2011. godinu Evropske komisije navodi da je ostvaren značajan progres u saradnji državnih institucija i nevladinog sektora.

– U našem izvještaju se navodi da je okvir za takvu saradnju uspostavljen i NVO su sve više uključene u zakonodavne procese i monitoring uključujući i osjetljive teme kao što su pravosuđe i borba protiv korupcije. Međutim dijalog sa NVO sektorom nije u potpunosti zadovoljavajući – rekao je Maurer i poručio da će Crna Gora morati da „preduzme sve neophodne akcije da bi osigurala kvalitetan dijalog između države i nevladinog sektora”.

NVO često zanemarene

Izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija Ana Novaković ocijenila je da se veoma važna uloga nevladinog sektora često zanemaruje i da bi „NVO trebale da učestvuju u primjeni javih politika a ne samo u njenoj izradi”.

– Saradnja Vlade i NVO se ne iscrpljuje formiranjem međusektorskih radnih grupa za izradu dokumenata već pdrazumijeva stalno konsultovanje NVO sektora u toku primjene usvojenih riješenja – istakla je Novaković.
Predsjednik Savjeta za saradnju Vlade i NVO Mirsad Bibović rekao je da „savaka odgovorna i demokratska vlast treba da ima svog ključnog partnera u nevladinim organizacijama”.

– Rasprava o saradnji Vlade i nevladinih organizacija je u suštini debata o procesu evropskih integracija Crne Gore. Ako proces evropskih integracija percipiramo kao proces unutrašnjih reformi, onda je to i suštinska priča o jačanju mjesta i uloge NVO u društvu – kazao je Bibović.

izvor: побједа.цо.ме

Comments

 1. Lukšić i dalje želi da bude MILO kad poraste.

  • Urednik, daj dogovori sa Javnimservisom.me neku saradnju, da se onaj tvoj “Dnevnik” automatski emituje ovdje…

   I oslobodi komentarisanje na svojoj stranici bez ikakvih prijava, jer je to kutara koja mLogo nervira ;)

 2. Reciklirani Fantom says:

  BAKSUZNA

  Braća Dalton opet jašu, Averel ih sad predvodi,
  pametni se Džo povuka’, takvog majka jednom rodi.
  Taličnoga Toma nema, izgleda je sasvim puka’,
  a šerifa zatvor čeka, nije pravda, nego bruka ……

 3. Reciklirani Fantom says:

  Kad mu obriješ brkove i ofarbaš kosu, Averel je pljunuti premijer ….. :(

 4. Luksicu,za tebe je najbolje da poslushash pjesmu od grupe Poslednja igra Leptira:DECKO AJDE OLADI,

 5. Odlična, smislena nadasve, izjava Proxy Igora.
  Užasava se kritizerstva, što je baš krajnje pametno i fenomenalno.
  On bi da mu hvalimo poeziju, smisao za humor, harizmu srznute lignje, i spremnost da u svakom momentu kaže kako su predani u radu na poglavljima 23 i 24.
  Pa dobro ako bi on tako htio. I ja bih svašta nešto htio. lego kocke, novi playstation, audi a8, gramofon i plac u Perastu sa ucrtanom desetospratnicom.
  Jebi ga Igore…izdrži…i nas i jahača.

 6. “I see the many girls walking down the empty streets
  Maybe once or twice one of them smiles at me
  You can't blame anyone for saying hello
  I say hey…I say hello…
  you gotta say hello…eventually” :D

 7. http://javniservis.me/2011/05/06/prvo-eu-pa-onda-demokratija/

  Opet ovo, za zaboravne. U očekivanju korigovanog stava redakcije Vijesti:)

 8. Igore, već si najavio pozitivnu Crnu Goru za “partnera” po vašoj mjeri. Kul!

 9. Jeftini kritizeri – skupa vlada.

 10. Može li neko da mi objasni zašto Lukšića zovete proxy?

 11. I mene interesuje zbog cega je Proxy?

 12. Proizveden tj kloniran u radionici Veselina Vukotica sada je najposjeceniji proxy server u CG…

 13. Sine Proxi, ja ne viđeh veće budale od tebe, a koja radi više protiv sebe, do tebe.

 14. Meni ovo lici kao odgovor na Vanjin poziv “Luksicu, stani pored nas” : “NVO , i ja volim vas ” :-)
  Zanimljivo je ovo sveopste mafijasko koketiranje i zavodjenje. Gora (i) Crna je najveci cirkus na svijetu bez satora. ;-)

 15. Preuzeto sa bloga inkrivljeni dnevnik 2

  Lukšić podnio ostavku

  Igor Lukšić je podnio ostavku odjeknula je jutros kao grom iz vedra neba ta nevjerovatna vijest širom Crne Gore. Kratko saopštenje na prvom programu Radio televizije Crne Gore i Radojka Rutović koja plače dok čita – Premijer Igor Lukšić rano jutros (šmrc) podnio je ostavku (šmrc) na funkciju premijera (šmrc) kao i sve ostale funkcije u Vladi i partiji (šmrc).
  Dogodilo se ono što su mnogi priželjkivali ali i javno traži li na nedavnim građanskim protestima. Tačno u podne kako je najavljeno iz njegovog kabineta pojavio se sada već bivši Premijer ispred novinara.
  – Želim da se prvo obratim svojim podanicima, narode Crne Gore na sve načine sam se trudio da napravim bolju budućnost naše domovine. Koliko god sam se trudio da napravim korak naprijed, partija me vraćala dva koraka unazad. Predamnom su postavljeni uslovi koje ja ne mogu da ispunim zbog toga i vraćam građanima mandat. Naši do skoro partneri iz Evropske unije tražili su da ja krenem u borbu protiv mafije i organizovanog kriminala, da uhapsim Mila, prvog Braca i prvu Seku, Brana, Dragana, i još mnogo naših uspješnih privrednika. Ja Mila ne mogu da uhapsim, on je meni kao otac, radije napuštam funkciju.
  Novinar Iskrivljenog dnevnika 2 pita Lukšića da li se čuo sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem prije podnošenja ostavke:
  – Milo Đukanović je cijeli svoj život posvetio Crnoj Gori, tako je i ovaj put ponudio svoju slobodu za dobrobit Crne Gore. Nazvao me je i rekao “Igore ako ovi iz Evrope traže veliku rubu, uhapsi me”. Čak je ponudio što ne bi niko da uhapsimo njega, Braca i Seku kao i kumove i drugove. Milo ne sumnja u pravni sistem koji je stvorio, i tvrdi da je istina na njegovoj strani kao i u slučaju suđenja u Italiji, kada su da ne budu poraženi povukli tužbu protiv njega.
  Iz opozicije su pozdravili ostavku premijera Igora Lukšića i traže da se vanredni izbori što prije zakažu, za prelaznu Vladu nije niko jer bi ona izazvala još više podjela u opoziciji.
  – Ne želim da budem premijer, suviše dugo smo u opoziciji, zar sada da preuzmem vlast pa da bude za sve je kriv Srđan Milić, neka hvala – kaže lider SNP-a.
  – Ovo je samo još jedna igra DPS-a i ekipe iz “Granda” na koju nećemo nasjesti, oni bi sad u opoziciju, e ne može, nama u opoziciji je dobro ođe đe smo, imamo dobre plate, odbori, topli obrok i putni troškovi, ljetujemo đe oćemo a nemamo odgovornosti – kazao je Nebojša Medojević. Njegov kolega Branko Radulović nije bio raspoložan za izjave ali je kratko prokomentarisao – Ne može Milo samo da ode u zatvor, da tamo uživa o trošku građana, treba mu konfiskovati svu imovinu i zaposliti ga u KAP da sam zaradi za kiriju i potrošačku korpu, da vidi koliko je teško građanima da žive u tvorevini koju je stvorio.
  I dok se na podgoričkom Trgu Republike slavila ostavka premijera Lukšića, on se pojavio na Radio televiziji Crne Gore i građanima obijasnio – Ovo je bila prvoaprilska šala za građane Crne Gore.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.