Momčilo D. Pejović: Zna (li) ministar što zbori kad govori?!

     „Novi, drugi početak“ za „Diplomatsku akademiju Gavro Vuković“ u Podgorici i naravno velika „šansa“ za novu i mladu generaciju modernog crnogorskog diplomatskog kadra koji će se spremati, obrazovati u njoj. Po drugi put otvaramo jednu istu „Diplomatsku akademiju…“! Osnivamo, ukidamo, pa je opet osnivamo ili obnavljamo i otvaramo, ali sada na „novim“ temeljima i za druge mnogo „ozbiljnije“ namjene, tako zvaničnici rekoše!

„Novih“ i „mladih“ polaznika biće ukupno 37, što je znatno manje u odnosu na prvu generaciju Akademije od prije desetak godina. „…Više od polovine su žene. To su mlade diplomate iz Ministarstva vanjskih poslova koji su željni da uče i da usavršavaju diplomatske vještine“! „Za uspješan završetak obuke Akademija izdaje sertifikat…“! Ovo mi zvuči veoma poznato i nastojim se (pri)sjetiti ne tako davne prošlosti, pa prevrćem papire i pretražujem svoje ispise iz medija i „tragam“ na internetu. Čemu sve to, ako unaprijed znam da je to moje veliko izgubljeno vrijeme?!

Ništa neobično za crnogorske prilike i prvu „ekološku“ državu u svijetu sa „beskrajnim plavim nebeskim svodom“ iznad nje! A bilo bi mnogo neobično da tako ne činimo sa mnogim stvarima, projektima, obrazovnim ustanovama, institutima, ministarstvima i tako dalje, bilo da su sada od taktičkog ili strateškog značaja za nezavisnu i „evropsku“ Crnu Goru“!

Eksperimentima koje vršimo u Crnoj Gori unazad nekoliko decenija nikad kraja, a primjera ima mnogo. Dovoljno je da se (pod)sjetimo samo onoga što je urađeno za posljednje dvije decenije od kada su došli „mladi, lijepi i pametni“ i vodili „rat za mir“. Ta nesmjenjiva generacija na vlasti u vidu „političke elite“ kaže danas da oni koji ih kritikuju jesu „neostvareni pojedinci i intelektualci, izolovani slučajevi, neodgovorni pojedinci i novinari, neznaveni i izmanipulisani nezadovoljnici i nedozrele osobe“, koji nemaju „ništa konkretno da predlože“, kako bismo izašli iz teške situacije u kojoj smo više od dvije decenije! Naravno, sve je to zasluga generacije „mladi, (s)lijepi i (još) pametni“.

 Čitam i pokušavam shvatiti smisao onoga što nam visoki državni i politički crnogorski zvaničnici javno saopštavaju preko štampanih i elektronskih medija slovima-riječju, slikom i zvukom. Ne mogu odoljeti utisku i „doživljaju“ koji me „ispunjava“ čitajući, gledajući i slušajući šta se o tako važnom događaju „otvaranju diplomatske akademije“ na velika zvona udara i zvanično objavljuje, kao nekada i ne tako davno!. „Danas više nego ikada postoji potreba i obaveza da gradimo i osavremenjavamo sopstvene kapacitete i stvaramo uslove da mladi diplomati stiču nova znanja… od politike dobrosusjedstva i regionalne saradnje do integracija u EU i NATO“! Naravno, to su „strateški“ ciljevi nezavisne Crne Gore i njene „političke elite“, koja je nastala u vremenu „rata za mir“ i ostala na vlasti sve do današnjega dana, a ima dobre izglede da ostane još, makar, deceniju!

Diplomatija kao „sredstvo spoljne politike“ mora imati spreman kadar mladih i učenih ljudi koji bi odgovorili „klasičnim i novim obavezama“ i izazovima, svakako. Novi direktor, nama -crnogorskoj javnosti – ne mnogo poznat „kao crnogorski kadar“, novootvorene diplomatske akademije, reče na njenom otvaranju da „Akademija ima za cilj da pripremi novu diplomatsku elitu Crne Gore koja će nastaviti da gradi mostove prema modernoj Evropi i svijetu“! Ne sumnjamo u direktorove namjere niti u stručnost i kvalifikacije visokog nastavnog kadra, koji će vršiti realizaciju predviđenog programa upravo u cilju osposobljavanja takvog profila kao diplomatskog kadra, danas „neophodnog“ evropskoj i evroatlantskoj Crnoj Gori! Biće to „veliki“ doprinos saradnji, mnogo „značajan“ događaj za crnogorsku diplomatiju!?

Nastava prvog ciklusa predavanja na Akademiji upravo je počela od dana njenoga otvaranja i trajaće sve do (kraja) juna tekuće godine. „Predviđeno je da kurs traje tri mjeseca – do juna, poslije toga slijedi ispit“! Svečano otvaranje „Diplomatske akademije Gavro Vuković“ uveličano je prisustvom visokih zvaničnika, predstavnika i direktora diplomatskih akademija iz Beča i Londona. Novootvorena crnogorska diplomatska akademija neizostavno će promovisati „evropsku prirodu Crne Gore, ali i onu mediteransku“! Takođe, ona treba da je „…simbol nacionalnog identiteta, imidža i ugleda“!?

Pred „novom“ Akademijom“ stoji veliki zadatak: da li da ide u korak sa željama i preporukama visokih predstavnika i direktora diplomatskih akademija iz Beča i Londona, ili će na tom „evropskom“ putu biti izvjesnih odstupanja sa ciljem prilagođavanja „nastavnog programa“ za lične potrebe i političke kadrove naše „političke elite“, koja će teško odoljeti izazovu i mogućnostima da iz njenih „pragmatičnih“ razloga djeluje kao „korektiv“ na upisnu politiku i primjenu postojećeg programa?

„Izazovi u tekućim procesima evropskih i evroatlantskih integracija od nas zahtijevaju da stvorimo nove kapacitete među našim službenicima, sa fokusom na povezivanje teorije i prakse, uzimajući u obzir posebne uslove i potrebe našeg društva. Dovodimo predavače sa strane da im govore o aktuelnim temama. Ono što neće naći u knjigama“! Neka, opet, izvjestan protok vremena od nekolike godine, makar koliko je trajala prethodna Akademija, bude pokazatelj ispra(v)nih odluka crnogorskih zvaničnika o njenom otvaranju i zacrtanih a ostvarenih zadataka na putu do dobijanja potrebnog crnogorskog diplomatskog kadra! Nadamo se da kroz nekolike godine Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, gospodin Milan Roćen, neće imati priliku dati nimalo „ugodnu“ ni za uši, a kamoli onako „povoljnu“, izjavu kao ocjenu na rad novootvorene Akademije, kao što je to učinio prilikom njenog otvaranja po drugi put!

Bilo bi to sve o po drugi put osnovanoj i novootvorenoj „Diplomatskoj akademiji Gavro Vuković“ u Podgorici. Da nije onoga što joj je prethodilo i o čemu je tadašnja crnogorska javnost bila naveliko i mnogo bučno informisana preko medija, na tu temu danas se ne bih vraćao niti o tome uzaludno trošio vrijeme i riječi. Zato ću u najkraće što se može, stavljeno je pod navodnike,  saopštiti cijenjenoj javnosti šta sam tada povodom njenog prvog osnivanja i otvaranja rekao i dijelom kritički se osvrnuo u jednom opširnijem tekstu pod naslovom „Kurs (ni)je Akademija“, a koji je objavljen u znatno skraćenoj verziji u dnevnom listu „DAN“ – Podgorica, 12. 11. 2003. godine, str. 19. (Potpunu verziju navedenog teksta možete potražiti na sajtu: ĆUTOLOZI POD TUŠEM).

     „Po svaku cijenu hoćemo u Evropu…! Evropska zajednica odlučuje, a ne mi!… Diplomatsku akademiju smo otvorili. Nema spora niti dvojbe odavno je bila potrebna, ali ne kao kurs, jer to nije ni slično a kamoli isto, kako neko hoće da to bude. Valjda tu razliku shvatamo i uočavamo, ili nam se čini!… Izjednačavamo kurs sa akademijom, barem je to tako prema onome što se u javnosti prezentira od strane ministra inostranih poslova gospodina Dragiše Burzana. Akademija-kurs, kurs akademija!? U indirektnoj formi plasiraju se javnosti crnogorskoj da je Diplomatska akademija isto što i kurs za „obrazovanje“ – stvaranje diplomatskog kadra, koji nedostaje Crnoj Gori… U novembru tekuće godine počinje nastava na Akademiji u tromjesečnom trajanju kursa za diplomatske kadrove sa 50 polaznika. Neka im je srećan početak i budući rad… Sasvim je opravdano što je otvorena Diplomatska akademija, kao i što nosi ime Gavra Vukovića, … Van pameti je što neko u Crnoj Gori pokušava da kurs u trajanju od tri mjeseca izdigne na rang akademije… Čemu takva žurba, ako se sa stečenim diplomama za tri mjeseca ne žele „pokriti“ mjesta i pozicije onih koji su na vlasti, a sve na štetu stručnosti, znanja i kvaliteta diplomatskih kadrova?! …Ko to hoće da nam rogove prodaje za svijeće? Da li će i tako nešto proći?…“.

„Za gospodina ministra D. Burzana sve je tako prosto i jednostavno. Bez napora i sa kursom od tri mjeseca nabildovaće diplomatske kadrove „predavanjima“ eksperata i kadrovi će doći do „treninga“ ne samo u diplomatiji nego „i u drugim segmentima“. E, gospodine ministre, kada bi to tako lako išlo da se za tri mjeseca postigne ono što se uči dvije, tri ili četiri godine,… Nije to atletika, pa nađeš mlade i u naponu snage ljude „talentovane“ i odrediš im svakodnevnu „trening“ kilometražu i sa njima na stazu – takmičenje! … Čuda se događaju u Crnoj Gori, a ovo je još jedno od tih čuda, gdje je kurs u trajanju od tri mjeseca jednak akademiji?! Sa diplomama tromjesečnog kursa popunjavaće se upražnjena kadrovska mjesta u diplomatiji i ministarstvu inostranih poslova Crne Gore…“!

„…Sa tako dobijenim diplomama možemo mahati po Crnoj Gori i biti na mjestima i funkcijama koje vi poželite po kriteriju nepotizma, koji oduvijek u Crnoj Gori igra moćnu ulogu, a što se pokazuje danas na svakom koraku i mjestu prilikom zapošljavanja… Možda nekima i treba diploma kursa diplomatske akademije kako bi našli uhlebljenje u nekoj od država u kojima će oni biti predstavnici Crne Gore…“.

„Nerado upotrebljavam riječ prvi, jer u našoj Crnoj Gori nema nikog osim prvog… a posljednjeg ne može biti iz prostog razloga jer smo svi prvi! … dobro je što ta akademija nosi ime Gavra Vukovića, prvog crnogorskog pravnika, ministra inostranih djela i diplomate… Međutim, Gavro Vuković nije završio diplomatsku školu. Prvi koji je završio takvu školu, prema mojim podacima i istraživanjima, bio je Vukotić Petra Andrija, … završio diplomatsku školu u Parizu…: „ECOLE LIBRE DES SIENCES POLITIQUES-SECTION DIPLOMATIQUE…“.

„…Propusti koji su učinjeni mogu se ispraviti, jer se tek na početku – startu. Ne treba žuriti već sačiniti ozbiljan plan i program rada u trajanju jedne godine makar za početak. Kadrovi neće zakasniti, a biće mnogo spremniji da se uhvate u koštac sa brojnim pitanjima i problemima koji su u sklopu diplomatije, a sa kojima će se Crna Gora ubuduće susrijetati i koje treba rješavati shodno potrebama Crne Gore kao države… Vjerujem da imate namjeru da stvarate dobar i stručan kadar diplomatski, …U toj namjeri sam reagovao ovim opširnijim osvrtom po pitanju Akademije ili kursa, odnosno kursa za diplomatske kadrove crnogorske…“!

Skratih najviše što mogah, a da ne oštetim suštinu problema iznijetog u navedenom tekstu i ujedno uhvatim vezu sa tekstom o novootvorenoj Akademiji i početku njenog rada. Očigledno je da tadašnji Ministar inostranih poslova nije imao jasnu viziju „Diplomatske akademije… “, barem što se tiče organizacije nastave i programa predmeta, a ni profil diplomatskih kadrova koji će  završavati navedenu akademiju nije mu bio jasan. Naravno, bili su to početni koraci praćeni brojnim problemima, i na kraju se pokazalo da tako nagli i dobro ne pripremljeni potez za otvaranje akademije (ni)je postigao cilj pa je „škola“ prestala sa radom, poslije nekolike izvedene generacije!? Tako se narodna izreka „Što je brzo to je kuso“ pokazala u punome smislu.

Tada kada reagovah na prvo otvaranje „Diplomatske akademije…“ bijah dobro uzet na zub, doduše ne javno ali u nekim krugovima ne bijah dobro „gledan“ već porpijeko i sa veliki jedom- ljutnjom. Istrpjeh ne samo kritike u „četiri oka“ nego i imadoh izvjesne posljedice koje se odazvaše na moj naučni i stručni rad i tako dalje i tome slično. Biće prilike da i o tome još ponešto rečem. Međutim, danas se ispostavlja da prva ličnost u resoru ministarstava daje tako grubu, neotesano i olako izrečenu nipodaštavajuću i omalovažujuću izjavu upravo o toj Akademiji koju danas ponovo otvara(ju) ili prvobitnu obnavlja(ju).

Dakle, poslije nepunih devet godina opet se nađosmo na samom početku novog otvaranja nekad „prestižne“ i tako značajne „Diplomatske akademije Gavro Vuković“ odnosno pet godina od njenoga prestanka sa radom. Rekoh, dobro je ako su visoki državnici, političari i sva „politička elita“ na čelu sa novom ličnošću, a sa malo izmijenjenim nazivom resornog ministarstva pod punim naslovom Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija ovoga puta, konačno, shvatili da su mnogo (po)griješili i da više nema eksperimentisanja ni sa otvaranjem „škole“ u vidu tromjesečnoga kursa, niti akademije u dvogodišnjem trajanju, jer je izgubljena skoro decenija, a kadrovi nijesu upotrebljivi za novo vrijeme i nove zahtjeve koje traži Evropska Unija!

Da li je tako ili je sada drugačije odnosno ono isto samo se radnja dešava u „nezavisnoj državi Crnoj Gori“!? Ne, ovoga puta neću o „diplomatskoj akademiji…“, jer je to, barem što se mene tiče i načina moga poimanja „novog“ otvaranja akademije, apsolvirana tema. Samo ću, ipak, konstatovati da je isti scenarij samo sa drugim i malo „iskusnijim“ kadrovima, koji su završili onu prvu akademiju i sada će kao „proevropski“ nastrojeni – orijentisani diplomatski kadrovi pokazati Evropi svu „ozbiljnost“ posla sa kojim će da se bave u procesu postupka vođenja pregovora za evropske integracije. Naravno ako dobiju datum u junu tekuće godine, a do tada će polaznici završiti kurs i biće spremni da se uhvate u koštac sa realizacijom zadataka iz raznih poglavlja za evropske integracije.

Mada sam odužio, ipak nije dobro da tako naglo završim, jer bi bilo nepotpuno i ne bi se znalo moje lično mišljenje i moj stav po pitanju „nove“ škole „Diplomatske akademije…“, kao ni povodom onoga što je lično gospodin Milan Roćen, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, pročitao-saopštio i kao ekskluzivu, u tom svečanom trenutku, novinaru u mikrofon izjavio. Naravno da shvatate da je riječ o mojem reagovanju na tako važnu i mnogo „umnu“ izjavu ministra M. Roćena, a koja je nepotpuna i glasi: „ MNOGI SU UPISALI (TU) AKADEMIJU… TAMO SU SE SLUŠALI PREDMETI… MOGLI STE DOBITI CERTIFIKAT DA STE ZAVRŠILI AKADEMIJU… TO VAM… MEĐUTIM, PRAKTIČNO NIŠTA NIJE ZNAČILO…“!?

Izjava, koju sam čuo i nekako na brzinu uspio zapisati, me nije toliko iznenadila od gospodina ministra Milana Roćena, koliko je svojim rezonantnim negatorskim odnosom prema brojnim bivšim direktorima i brojnim polaznicima nekadašnje „Diplomatske akademije…“ bila surova, teška, vulgarna, prazna i nepravedna! S druge strane ta izjava je, iako „kratka“, odraz njegovog odnosa prema prošlosti i svima onima koji su učestvovali u radu te „Diplomatske akademije…“. Ona je ujedno sadržajna, eksplicitna i nadasve prava slika jedne propale vizije, koju je osmislila „politička elita“ na vlasti da bi smjestila svoje političke kadrove u uhljebila ih u diplomatskoj službi, a što se sada tom izjavom pokazalo u ogoljenoj formi „do koske“!

Poznato nam je da gospodim Ministar vanjskih poslova voli da drži govore, da posjeduje vještine da inostrane zvaničnike „impresionira njegovim vještinama, znanjem, ali i razumijevanjem i uvažavanjem potrebe za Diplomatskom akademijom“!? Međutim, zbog onako date izjave, postavlja se veliko i značajno pitanje: „Da li je gospodin ministar Milan Roćen znao što je zborio dok je govorio“? To pitanje i ostavlja dilemu koju će morati javno objasniti ne samo bivšim direktorima i polaznicima „Diplomatske akademije…“ nego i crnogorskoj javnosti dati objašnjenje zašto su potrošeni prilično veliki novci poreskih obveznika na školu i obrazovanje diplomatskog kadra, a diplome – certifikati te škole, kao i sve što se činilo na njenom otvaranju i tokom njenog trajanja „…PRAKTIČNO NIŠTA NIJE ZNAČILO…“!!!

Ako sam dobro pribilježio odnosno uhvatio osnovni smisao tako „kratke“ i na pola glasa saopštene izjave crnogorskoga Ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, gospodina Milana Roćena, onda je takva izjava zaslužila da se kao reprezent negativnih primjera nađe u diplomatske anale. Naravno da nije prvi put da se imenovanom ministru omakne takav „biser“ od izjave i da novinar brže bolje prekine njen nastavak i poslije se na vijestima više ne može pojaviti tako „duboko misleća“ i samo njemu imanentna izjava. Podsjetiću vas na jedan njegov raniji biser koji je bio veoma zapažen od novinara, ali nije odmah sklonjen, na koji sam takođe reagovao, a on glasi: „Ozbiljna vlast ne povlađuje biračkom tijelu, već mora da utiče na kreiranje javnog mnjenja. Državnici moraju da vide dalje i dublje“! Još jedan dobar „biser“ od izjave je: A što se tiče dijela izjave gospodina ministra inostranih poslova „kako se zloupotrebljava Njegoš“ zbog stihova „Bog vas kleo pogani izrodi“ i nečije, uslovno rečeno, namjere da se može biti ciničan: „Kada bi htio da budem ciničan rekao bih da je to svojevrsna samokritika, jer je Njegoš valjda mislio na izdaju Crne Gore“.

Da završimo ne udaljavajući se od „Diplomatske akademije…“ i onoga kako imenovani Ministar vanjskih poslova…, poima i posebno kako gleda na tu istu akademiju, kada je prvi put otvorena i na sve njene polaznika, reći ćemo jednom riječju da je svima sve potpuno jasno iz njegove „kratke“ izjave.

Naravno da nijesam htio biti ciničan kada sam navedenom tekstu dao onakav naslov, već sam htio sugerisati gospodinu Ministru vanjskih poslova i evropskih integracija da kada govori mnogo više vodi računa o onome što zbori dok govori, jer ono što se izrekne ostaje ili kako bi se u narodu reklo „što reče uteče“ i nema mu više popravke, sem javnoga izvinjenja, ako ono uslijedi?!

Podgorica, srijeda, 21. mart  2012. godine                           Dr Momčilo Dušanov Pejović

Comments

  1. ministar inostranih djela, da mu bratstvenici nijesu podigli spomenik kod manastira i pred kucom (otvorena za predizborne aktivnosti esdepeesa i kulturna desavanja lokalnih megasvejckih umjetnika, predizborna, naravno i partijska, naravno), strva mu se znalo nebi.
    kad su pitali djaka, srednjoskolca na skolskom izletu kraj manastira, koji je kljucem rezao po spomeniku sto to radi, kaze, vojvode su cetnici i opozicija, trebalo bi mu ga srusit. eto koliko se o ministru inostranih djela i predsjedniku drzavnog savjeta crne gore, diplomiranom pravniku u to vrijeme, zna u njegovom kraju. ne cudim se da ga paraministri iz paraministarstava koriste kad im se digne unutrasnje djelo, po potrebi i u vise navrata.

    http://imageshack.us/photo/my-images/845/dscf0921p.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/52/dscf0920l.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/692/dscf0940i.jpg/

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.