U Bijelom Polju održan protest (u sjenci Šarića?)

Nekoliko hiljada radnika, koji su zbog štetnih privatizacija preduzeća na sjeveru ostali bez posla i ne primaju zaradu, okupilo se pred zgradom Osnovnog i Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, tražeći da pravosudni organi ispitaju prodaju firmi, a odgovorne pojedince u vlasti sankcionišu.

Radnici traže da im se isplate zaostale zarade, poveže radni staž, uspostavi socijalni dijalog, te da dobiju subvencije za plaćanje računa za struju. Jedan od zahtjeva je i isplata otpremnina kao i bivšim radnicima na jugu i u Podgorici. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, radnici su poručili da će doći u Podgoricu i “pitati Vladu za zdravlje“.

Okupljene nije uplašila ni kamera koja ih je snimala iz prostorija bjelopoljskog Privrednog suda, ali i veliki broj uniformisanih i policijaca u civilu.

Predstavnik NVO “Euromost” Almer Mekić pozvao je izvršnu direktoricu MANS-a Vanju Ćalović da mu se izvini za optužbe da je u sprezi sa vlastima, te da je uništio nekoliko preduzeća na sjeveru.

“Ukoliko mi se Ćalović javno ne izvini, u subotu ću sa članovima svoje porodice, otpočeti štrajk glađu ispred prostorija MANS-a”, kazao je Mekić, koji je prije dva dana izjavio da “Ćalović kao većina političara iz Podgorice ljude sa sjevera smatra građanima četvrtog reda”.

*** ***

MANS je optužio Mekića da je ubačen da podjelama po raznim osnovama razbije protest. Mekića, inače predstavnika NVO „Euromost“, MANS je doveo u vezu i sa poslovnim partnerima odbeglog narko-bosa Darka Šarića.

– Mekić je potpredsednik Odbora direktora TUP „Brskovo“ u stečaju, vlasnik hotela „Bijela rada“ zajedno sa Suadom Pilicom, koji je bio član Upravnog odbora AD „Lenka“, čije radnice i danas štrajkuju. Pored Pilice, Mekićev kolega u Upravnom odboru je Velibor Kljajević, čije rezultate radnici dobro znaju. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Mekić bio formalni vlasnik i direktor bjelopoljske televizije San, a i njegova firma je bila osnivač kompanije koja je zatim osnovala tu televiziju – kažu u MANS-u, navodeći da je u međuvremenu kontrolu nad kompanijom koja je vlasnik televizije formalno preuzela kompanija povezana sa Denisom Durovićem zvanim Hele. Njegovo ime je dospjelo u žižu javnosti kada je policija u Bijelom Polju izvršila pretragu njegovih objekata, nakon što su dobili dojavu da se kod njega krije Darko Šarić.

– Sumnjalo se da se Šarić krije u Bijelom Polju, u hotelu „Bijela rada“, tvrde iz MANS-a, pozivajući sve poštene građane, radnike, sindikalce i studente koji žele da se konačno čuje njihov glas da dođu na protest u Podgoricu, jer se ovdje nalaze pravi krivci za nevolje svih nas.

izvor: Vijesti / Novosti

Comments

 1. Ela Mekiću, taman štrajkuj glađu e si se zaista dosta narilja. Zovi malu Viki neka ti osmisli dijetalni meni.

 2. Policija maltretirala menadžera Minta zbog podrške protestima

  http://www.vijesti.me/vijesti/mans-policija-maltretirala-menadzera-minta-zbog-podrske-protestima-clanak-63467

  Dobrodošli u Beograd, 2000-ta je godina!!!

  • “Na pitanja “Vijesti” iz policije su sinoć odgovorili djelimično. U saopštenju koje je potpisao rukovodilac Ekspoziture za javni red i mir Milan Kovačević navodi se da je racija u “Mintu” sprovedena na osnovu “ saznanja da se tamo nalazi višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela koji kod sebe ima revolver”.
   Iz policije su kazali da su u tom lokalu oduzeli pištolj od Tonija Đokaja (24) iz Tuzi kod kojeg je pronađen nelegalni revolver “zastava” sa šest metaka.”

   Tako se to radi, MANS mora ovoga da se pazi i u toku samog protesta, jer uvijek postoje velike šanse da se pojavi još neki “višestruki povratnik sa revolverom”, pa da zbog njega dostina dobija po knupr.

   • Zmija ni ruke ni noge, no jezik, a mi i ruke i noge i jezik i oruđa i alatke i mozak…i pored svih bogom datih aduta kukamo i čekamo na MANS. Blago majci u dom dok ovako razmišljamo. I neka nas mlate!!!
    Kakve veze menadžer ima sa Đokajem, osim što ga je ugostio ?! Od priče, dopisa, kuckanja, mlaćenja slame u prazno više ništa nema. Sve je doktorirano. E, sad sve to treba primijeniti, sprovesti u djelo. Inače pokomatiše nas.

 3. Proslo je preko 120 godina, od kad su POSLODAVCI I SINDIKATI, bez mijesanja prljavih prsta POLITICARA, sklopili KOLEKTIVNI UGOVOR, koji se brusi svake druge godine.
  Minimalna satnica, 15 eura,
  Radna nedjeja 37,5 sati.
  Odmor. 5 nedelja, 3 po sopstvenom izboru.
  12,5% za REGRES-ODMOR-FERIJE
  2,5% za PRAZNIKE.
  Otkazni rok, zavisno od duzine radnog staza, od 1 dana, do 6 mjeseci.
  Podrska za nezaposljene na teret DRZAVE, 1000 eura NETO.
  Sve drugo su TRICE I KUCIN,
  ali DPSDPovci su RAZBILI I SINDIKATE I POSLODAVCE,
  i sad VRSLJAJU SA NJIMA, kod nas VLADAJU POLITICARI,
  u Dansku VLADAJU SINDIKATI I POSLODAVCI, preko POLITICKIH PARTIJA koje finasiraju, tajno i javno,
  SOCIJALDEMOKRATE ILI KONZERVATIVCI, klatno koje se klati sa lijeva u desno, vjekovima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: