Intervju sa Miodragom Lekićem

Miodrag Lekić, profesor Univerziteta u Rimu, bivši ambasador SRJ u Italiji i ministar inostranih poslova Crne Gore, za Press govori o aktuelnoj vlasti, Milu Đukanoviću, Milanu Roćenu, priznanju Kosova…

Devedesetih je Miodrag Lekić bio jedini zvaničnik koji je predlagao da na tadašnjoj državnoj zastavi, kao nekada, početkom 20. vijeka – bude crnogorski grb.

Pamte to i danas oni koji se ne boje istine – kao ministar inostranih poslova u skupštini je uzeo riječ i zauzeo stav potpuno suprotan zvaničnom predlogu da zastava bude trobojka bez grba. Ne treba zaboraviti – to je bila jeres. Tih godina Đukanović je želio da zastava bude što sličnija onoj u Srbiji. Tada je bio Srbin. Sada se premetnuo u velikog Crnogorca, pa nije, je li, u redu da mu zastava liči na srpsku, ali može na – albansku.

Ante Marković je Lekića postavio za ambasadora u Mozambiku od 1990. do 1993. godine. Dvije godine kasnije postaje prvi diplomatski predstavnik SRJ u Rimu, gdje ostaje do 1999. godine. Detalj – nije želio fotografiju Slobodana Miloševića u ambasadi. Ipak, postao je jedan od najeksponiranijih protivnika bombardovanja Kosova van zajedničke države. Nakon dvije godine, 2001. ponovo odlazi u ambasadu, u Italiju, gdje ostaje do 2003. godine.

Zbog svega navedenog, jedan je od rijetkih kojeg poštuju i vole kako Crnogorci, tako i Srbi ovdje. Sa Lekićem razgovaram o Crnoj Gori i vlasti. O odnosima sa Srbijom i priznanju Kosova. O Milu Đukanoviću i Milanu Roćenu. O opoziciji i njegovom političkom angažmanu.

Šta je najveći problem današnje Crne Gore, ono što je najviše koči na putu da postane zemlja vladavine prava?

Vjerovatno postoji više razloga zbog kojih Crna Gora još uvijek ne uspijeva da se sasvim konstituiše kao demokratsko društvo, sa dovoljno ozbiljnim političkom i kulturnom realnošću u zemlji. Crna Gora jeste stara država, ali kao što znamo, nije stara demokratija. Kao i druge bivše republike, i Crna Gora je prošla poslednjih dvadeset godina kroz mnoge traume koje su je oslabile iznutra. Srećom, uglavnom su je zaobišli ratovi, što je bez sumnje pozitivan momenat. Međutim, istovremeno, zemlja je bila izložena strahovitim unutrašnjim manipulacijama, da bi nakon svega što se izdogađalo crnogorsko društvo ostalo duboko podijeljeno, posvađano, bez konstituisanja nezavisnih institucija i zrele javnosti. U takvim uslovima dio vlasti i njihovo okruženje uspijevaju da i dalje opstaju van pravnog poretka, uprkos pozivima Evropske unije da je poslednji čas da nešto ozbiljnije uradi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nažalost, u toj igri prijetnji i obećanja gubi se dragocijeno vrijeme za ozbiljne unutrašnje reforme.

Da li u skorije vrijeme očekujete da se u Crnoj Gori, nakon dvadeset godina, može dogoditi smjena vlasti?

– Bez obzira na to što ista partija pobjeđuje na izborima, uvijek je to pobjeda sa nešto malo više osvojenih glasova u odnosu na onu drugu, poraženu političku grupaciju. Pri tom postoji ogroman broj apstinenata, gotovo jedna trećina. Dakle, promijene na izborima nisu nemoguće, naravno, u regularnim uslovima.

Živite i predajete u Rimu. Možete li uporediti vladavinu Silvija Berluskonija i Mila Đukanovića?

– Sličnosti između ova dva, sada već bivša premijera, mogle bi da budu njihove pobjede na izborima i sjenke u vezi sa mnogim aferama, između ostalog, i onim korupcionaškog karaktera. Obojica su u svojim zemljama optuživani za konflikt interesa. Smatra se da su obojica raznim ličnim potezima i nastupima narušavali sliku svojih zemalja u svijetu. Razlike su mnoge, recimo, dvije. Porijeklo Berluskonijevog bogatstva se zna. On je u svojoj, inače ekonomski snažnoj zemlji, vlasnik firmi u kojima i danas radi desetine hiljada zaposlenih koji primaju platu, plaćaju zajedno sa Berluskonijem porez. Đukanović, koga strani izvori, ne znam kolikopouzdano, takođe smatraju bogatim čovjekom, živi u siromašnoj zemlji, bavi se kako kaže biznisom, a pri tom ne zapošljava nikog. Druga razlika je i u tome što Berluskoni u svojoj zemlji, u kojoj je pravosuđe sasvim izvjesno autonomno, prilično često u sudskim aulama odgovara na mnoge sudske istrage pokrenute protiv njega, dok bivši crnogorski premijer nema nikakvog probleme sa crnogorskim pravosuđem.

Šta mislite o sanaderizaciji Crne Gore? Koliko je realno očekivati takav scenario i da li bi on bio dobar za naše društvo?

– Proces dekriminalizacije društva sada u regionu dobija, ne znam koliko adekvatan, naziv sanaderizacija. Zvali to kako god htijeli, u pitanju je nužan proces, posebno u zemljama zapadnog Balkana. Po svemu sudeći, to ne ide lako. U Crnoj Gori kritičko mišljenje se često tumači kao anticrnogorsko. Uočljivo je da vlast nastoji da pitanja kriminala i korupcije potisne u drugi plan, forsirajući velike istorijske i identitetske teme, kojima se zapravo samo produbljuju unutrašnje podijele.

U poslednje vrijeme često čujemo tezu da prvi čovjek DPS-a klizi u evroskepticizam, time želeći da uspori primjenu zakona što bi Evropa zahtijevala kada su u pitanju on i njemu bliski ljudi. Ima li istine u tome?

– Ta teza nije nerealna. Nisu oni evroskeptici ili evroentuzijasti iz doktrinarnih razloga i bavljenja vizijom Evrope, već iz procijene da li im to omogućava trajanje na vlasti.

Kako gledate na neslaganje po mnogim pitanjima između predsjednika Filipa Vujanovića i prvog čovjeka parlamenta Ranka Krivokapića? Šta je u pozadini?

– Ima se utisak da se radi o borbi za drugo mjesto u hijerarhiji vlasti. U svakom slučaju, nije u pitanju sukob ideja koje vode napretku crnogorskog društva.

Da li ste zadovoljni dosadašnjim radom premijera Igora Lukšića?

– Utisak je da je on, makar u formi, donio nešto novo, recimo, umjerenu retoriku, nešto kompetentniji stručni nastup, otvorenost za dijalog i sl. Sa međunarodnog nivoa, on je, ima se utisak, bio ohrabren da tako i nastavi, ali taj kredit će trajati dok stvari ne postanu jasnije. Koliko će se on izboriti za istinski autonomnu poziciju, koju mu inače omogućavaju ustavne kompetencije, ostaje da se vidi. Na njemu je izbor.

Velik dio života proveli ste u diplomatiji. Bili ste i ministar inostranih poslova. Šta mislite o šefu crnogorske diplomatije Milanu Roćenu?

– Dijelovanje ministra inostranih poslova se više ispoljava na unutrašnjem planu, dakle u kontekstu unutrašnje politike, raznih crnih hronika, nego diplomatije i međunarodnih odnosa u suštinskom smislu riječi. U pitanju je više segment Đukanovićeve tehnologije unutrašnjeg vladanja. Već odavno je prevladao kriterijum da je važnija beskrajna, pa i vulgarna apologetika i lojanost prema glavnom šefu, nego imati na mjestu ministra inostranih poslova osobu koja makar neće proizvoditi antipatije na međunarodnom planu. Ovih dana, kada se u Evropskoj uniji odlučuje o mogućem utvrđivanju pregovora Crne Gore, umjesto da je ministar prisutan u evropskoj javnosti, recimo nekim intervjuom u korist svoje zemlje, on upravo objašnjava domaćoj javnosti svoje lične veze sa jednom favorizovanom građevinskom firmom „Bemaks”, pri tom ukazujući na reputaciju svog šefa na međunarodnom planu. Naravno da se sve ovo može vidjeti i u tragikomičnim bojama, ali tema jeste ozbiljna.

Šta mislite o opoziciji u Crnoj Gori?

– Opozicija, koja je u dužem periodu demonizovana državnom propagandom i impresivnim brojem plaćenih agitatora, nalazi se pred teškim zadatkom da se konsoliduje i konstituiše kao kredibilno-alternativni model. Sastavni dio tog procesa bi trebalo da bude distanciranje od onog dijela opozicije koji, najblaže rečeno, ne zna što hoće, koji je svjesno ili nesvjesno bliži vlastima nego pravoj alternativi vlasti. Za punu konsolidaciju opozicije potrebno je napraviti ozbiljna otvaranja prema novim snagama u crnogorskom društvu kojih ima i koji teže da se kroz nove forme uključe u politički život.

U Crnoj Gori uživate ugled i među Crnogorcima, ali i među Srbima. Mnogi u vama vide kandidata na sledećim predsjedničkim izborima. Razmišljate li o tome?

– Mislim da predsjedničkog kandidata treba tražiti među mlađim ličnostima koji bi, pored jake autonomije, izražavao kulturu nacionalnog jedinstva, sposobnost da svojim dijelovanje doprinese zaustavljanju podijela u Crnoj Gori i otvori proces demokratskog i moralnog oporavka crnogorskog društva.

U međunarodnoj javnosti, naročito italijanskoj, postali ste poznati nakon što ste napisali knjigu „Moj rat protiv rata”, povodom NATO bombardovanja 1999. godine. Kako danas gledate na problem Kosova? Da li je crnogorsko priznanje bilo greška?

– Kosovo je za međunarodnu zajednicu ostao mnogo veći problem nego riješenje. Kada je nedavno Savijet bezbjednosti morao da raspravlja o još uvijek zapaljivoj situaciji na Kosovu, uočeno je da veći broj članova Savijeta bezbjednosti nije priznao Kosovo od onog koji je priznao. Da, i dalje mislim da je Crna Gora, brzopletim priznanjem Kosova, izgubila mogućnost da se upravo međunarodno afirmiše zastupanjem principa pravednosti, kompromisa, traženja riješenja kojim bi se spriječile maksimalistiške težnje bilo koje strane. U Podgorici su izabrali prilagođavanje odnosu međunarodnih snaga, računajući na neku nagradu. Ne znam da li su je i dobili, ali dugoročno su izgubili mnogo toga. Ostaje činjenica da je većina crnogorskih građana bila protiv priznanja nezavisnosti Kosova prije postizanja prethodnog dogovora svih strana.

Iako ostajem pri stavu da je crnogorsko priznanje Kosova bilo greška, mislim da Srbija ne treba da to uporno prebacuje Crnoj Gori. Ako je Srbija imala ministra inostranih poslova, poput Svilanovića, koji je kao član jedne međunarodne komisije bio na izvjestan način u lobističkom angažmanu za priznanje Kosova, istina u četiri faze, ako preko Vikiliksa čitamo da su pored pomenutog ministra i neki drugi srpski političari dosta jadno molili svoje međunarodne sagovornike da im daju još malo vremena da pripreme domaću javnost za priznanje Kosova, onda bi upravo ta srpska javnost trebalo da se prije kritika Crnoj Gori osvrne na one koji su je vodili u ranijim periodima.

Marko Milačić, Podgorica

Comments

 1. perfect stranger says:

  О сличностима између Берлусконија и Ђукановића и њихових владавина сам и ја у више наврата писао, а ево једног од посљедњих коментара.

  Има доста сличности између двојице и то многи аналитичари примјећују, али има и разлика које пажљивијим посматрачима не могу промаћи.

  Што се сличности тиче, оне су свима очигледне, двојица су и сами пронашли те affinità elettive, те су блиско сарађивали у неким корупционашким бизнисима, као што је онај са Електропривредом и А2А. И сами покушаји изигравање плејбоја код двојице, који вјероватно вуку коријене из неких комплекса из младости, такође повезују бивше премијере.

  Међутим, треба бити опрезан приликом давања неких оцјена о сличностима система и режима у двије медитеранске земље. Прије свега, треба нагласити да је Италија, упркос свим недостацима и аномалијама у амбијенту западних земаља, ипак демократска земља, за разлику од ЦГ која има неки меки облик диктатуре која се у политиколошкој литератури може назвати клептократијом. Без обзира на огромну моћ коју је имао у својим рукама, Берлускони ипак никада није успијевао да у потпуности контролише све институције, прије свега не судску власт, која га је у неколика наврата процесуирала. У Црној Гори је судска власт, која би по дефиницији морала бити независна, под тоталном контролом режима, прије свега под контролом диктатора Ђукановића (који тренутно влада из сјенке). У Италији је Силвио у неколика случаја губио на изборима, а прије неколика дана је био принуђен да поднесе оставку. У Монтенегру је таква ситуација немогућа, за “златне момке” не постоји могућност пораза на изборима, јер су они увијек знали, тј. пројектовали, тј. намјештали, тј. поткрадали резултате свих одржаних избора, уз свесрдну помоћ ДБ-а, “институција” и прије свега криминалних структура. Даље, иако се зна да је Берлускони имао неке везе са Мафијом прије уласка у политику, прије свега преко свог блиског пријатеља Дел Утрија, нико не може да тврди да је он икада био саставни дио Мафије, њен члан. Нити да је наручивао убиства, рецимо. Није ми познато ни да је силовао дјевојке. У нашој земљи, као што је познато, диктатор је органски дио Мафије, управља њоме, она је једна од његових најјачих брендова. Ваља нагласити и да је Силвио ушао у политику као изузетно богат човјек, док је црногорски тиранин ушао као џемпераш. И онда је, у политичким водама, открио у себи тај изузетни “њух за бизнис” (попут неких својих колега “златних дјечака”), и за десетак година нагомилао имовину чија се вриједност ближи милијарди долара (како су ме обавијестили неки упућенији појединци).

 2. perfect stranger says:

  Мислим да се не треба надати у Лукшићев “избор”, нити чекати да се он избори за “аутономну позицију” у оквиру власти. Лукшић је дијете ДПС-а, одрастао је у Удружењу лопова, исто су му текли школски дани, на исте свечаности заједно су вођени… Лукшић мора да иде заједно, у пакету, са остатком режима. (Као свједок-покајник може добро доћи). Умјесто пасивног посматрања Лукшићевог демократског “сазријевања”, боље је утицати на Европу да промијене фаворита, и да он не буде из клептократског миљеа.

 3. Odlican intervju (samo, mora se bolje poznavati ijekavica, previse je gresaka!).

  Sto se tice Luksica, odnosno

  “Koliko će se on izboriti za istinski autonomnu poziciju, koju mu inače omogućavaju ustavne kompetencije, ostaje da se vidi. Na njemu je izbor.”

  dovoljna je vijest da Vlada preuzima KAP-ovg dug: http://javniservis.me/2011/12/01/vlada-preuzima-vracanje-kap-ovog-kredita/

  A interesantan je i podatak za Svilanovica. Igrom prilika, bio sam prisutan kad ga je jedan, do glave obrijani, ne skroz mentalno zdravi i Beogradom istetovirani, srpski patriota u Amsterdamu pitao zasto su prodali Kosovo. Svilanovic je i tu bio diplomata, jer mogao je biti pojeden.

  • Nekoliko puta sam nakratko pricao sa Svilanovicem i slusao njegove seminare
   u vremenu dok je bio i kad je silazio sa vlasti.
   Vrlo elokventan i ne pokazuje nikakve emocije. Pravi profesionalac.
   Nazalost po interese Srbije , nije bilo nikakve dileme da je tu instaliran sa ciljem da sto lakse ispregovara predavanje Kosova sa Srbijom cije interese nazalost nikad nije zastupao.
   Mislim i da je internet pun prica o tome kako i ko ga je postavio za ministra i.p.

   A sto se tice crnogorskog Svilanovica Rocena ,
   to je stvarno propast.
   Covjek koji ne govori strane jezike , nema nikakvo internacionalno iskustvo( osim clana ekipe Bore Milosevica) da medjunarodno predstavlja zemlju je katastrofalno.
   On ni jednu informaciju sam ne moze da sazna kao takav.
   Koga moze da animira covjek koji nije sposoban da komunicira sa drugim covjekom?
   A tezimo Evropi .
   No i da se ugledamo na Jugoslaviju iz proslih vremena kad su diplomate bili Ducic,Rakic, Andric, kasnije Lekic ne mozemo
   jer bi nam ambasadori opet bili
   frizeri i bokseri tipa
   Brkovic i Milorad Popovic.

 4. Plannco Wallach S. says:

  nemam neko mishljenje o tom liku… svakako je pravilan njegov stav da Crna gora treba na vlasti mlade ljude neopterecene etnichkim podjelama, ali sa snaznim nacionalnim (drzavnim) identitetom, u ovom sluchaju Crnogorskim Drzavnim Identitetom.

 5. Ne znam ko sti ti Plancho, predpostavljam dobar covjek, ali znam ko je Miodrag Lekic i vjeruj da posjeduje sve kvalitete covjeka koji bi mogao biti pravi izbor za Crnu Goru kakvu zelim, a nadam se i ti, a osim toga, prof. Lekic se dopada vecini evropskih politicara koji samo cekaju da se on napokon odluci…

  • Plannco Wallach S. says:

   sad cesh da razumijesh ko je Plannco. Crnoj gori nijesu potrebni politicki fosili nego joj trebaju mladi ljudi neoptereceni “dushanovim carstom” i slichnim trakavicama.

   • A dje ste vidjeli Dusana sad, je li djavo ili su madjije, kakve su to fatamorgane Crnogorskog Drzavnog Identiteta (stagod to znacilo, pa jos sve velikim slovima)…dugo je putovanje u Jevropu.

   • i Bodinovim carstvom valjda.
    A sto je najvaznije i Milovim/ Vektrinim/Acovim/Sarinim/Fricovim/Rocenovim/Keljmendijevim carstvom

   • Plancho, ja mislim da je dusanovim carstvom ponajvise opterecen Ranko Krivokapic, jer jos jedino on na tom mrtvom carstvu gradi neko svoje Cuca carstvo, a ono za politicke fosile, ne znam na koga si mislio, ali ja u ovim novim snagama sto se oko Lekica okupljaju, ne vidim niti jednog fosila, no sve pravi ljudi od rasne krvi i jos rasnije pameti i sto je najvaznije, silne zelje da Crnu Goru preokrenu na bolje i ociste od trakavicara.

   • Plannco Wallach S. says:

    kad se kaze NACIONALNOST ja mislim na DRZAVNI identitet, drzavljanstvo, gradjanstvo jedne drzave nepodijeljeno po etnichkom i/li religijskom principu, svi stanovnici jednaki pred zakonom, ustavom, jednakih prava i obaveza.
    Crnog gori trebaju mladi ljudi za koje je nezavisnost Crne gore svrshen sluchaj kao legalni i legitimni zavrshetak raspada SFRYugoslavie. koji je doshao sa povecim zakasnjenjenjem poradi fosila iz vremena “dushanovog carstva”.
    odbrana “srpskog kosova i metohije” od njegovih vecinskih stanovnika Albanaca je ostatak takovog razmishljanja, koje je klasifikujem u fosilne ostatke “dushanovog carstva”.
    chitajte shtampu stariju shtampu pa ce vam biti jasno zashto ja tom tipu ne bi povjerio Crnu goru na chuvanje. u nikakvom vidu.
    capishe?

 6. Hvala na ovom textu.
  Na ovim prostorima nema mnogo ljudi njegovog kalibra,fin , pametan obrazovan umjeren , Crna Gora vapi za ljudima ovakvog profila,Nadam se da ce u novoj vlasti biti mjesta za ovog covjeka i to na visokoj funkciji.

 7. Fin intervju, a Lekić je pravi diplomata. Namazan. Svaka rečenica po tri put odmjerena.

 8. perfect stranger says:

  Нећу овдје понављати неке ствари које сам износио о Лекићу, о његовом принципијелном и храбром држању за вријеме НАТО агресије на СРЈ и о неким другим стварима. Свакако, ради се о искусном дипломати, интелектуалцу, принципијелном човјеку који нема неких мрља у дипломатској и политичкој каријери (иако је извјесно вријеме био у водама власти, није се испрљао, колико ми је познато). Оно што је јако битно, а то је истакнуто и у интервјуу, је да се ради о човјеку који проистиче из тзв. суверенистичког амбијента, а који има и може имати кредибилитет и позитиван однос код оних који су гласали за заједничку државу. Бар ја такав утисак стичем. Таквих “суверениста” нема много, падају ми на памет Куљакова и Ковачевић и још понеко, док и на “другој страни” има неколико таквих личности. (Из игре треба искључити Вујановића, који такође претендује на улогу онога “који спаја”, јер је он човјек режима). Такав коалициони капацитет појединаца је риједак у нашем подијељеном друштву, и њега ваља свакако искористити.

  • Slazem se.

  • Plannco Wallach S. says:

   o tome sam i pisao. lik se protivio spashavanju Albanaca Kosova od podivljalih Miloshevicevih hordi (kazem Miloshevicevih, jer opet vjerujem da je bilo Srba koji se nijesu slozili sa njegovom politikom ‘spaljene zemlje’). ja ne vjerujem da je taj ludjak i njegove horde bile moguce drukchije zaustaviti sem bombardovanjem. na shta je sve taj ludjak spreman valjda je MZ nauchila neshto iz primjera Vukovara i Srebrenice.
   Miloshevic je zavrshio kako je zavrshio. njegovi pomagachi bi trebali, ako imaju obraza, da se povuku iz javnog zivota Crne gore i Srbije.

  • Stranger, hiruški precizno, odnosno Perfektno!

 9. Covjek Lekic izgleda i drzi se kao aristokrat.Ali,na vlasti u balkanskim drzavicama
  moze opstati samo klasicni demagog tipa “iz opanaka u lakovane cipelice…” braco
  moooj…valja vladati u tamnom vilajetu…nije to za dvije noge.No,ne bi mi bilo mrsko
  da gledam tu sofisticiranu facu u informativnim emisijama…za promjenu!Vivat academia!

 10. http://www.vijesti.me/vijesti/iza-hrvatske-crna-gora-66-mjestu-percepciji-korupcije-clanak-49570
  http://www.vijesti.me/vijesti/file-pozvao-clanice-eu-da-crnoj-gori-daju-datum-pregovora-clanak-49501

  Meni se cini da je svijet i dalje neinformisan. Zapravo je zrtva ove prevarantske vlasti.

  Ovaj, inace briljantan novinar, je zaboravio da pita Lekica zasto je bio protiv suverenosti Crne Gore.

  • Libra, pa i najveci crnogorski sin (sunca)Milo Prvi Djukanovic, prvo je bio antisuverenista pa je onda postao “suverenista” i “oslobodioc” Crne Gore. Oslobodio je Crnu Goru od Milosevica, Muslimana iz Bukovice i Herceg Novog, otjerao je Ustase i Konavala i sta je na kraju stvorio od Crne Gore? Svoju mafijasku prcevinu koju je vec upola rasprodao na namjestenim tenderima bjelosvjetskim lopuzama, tako da je danas jedan od najbogatijih vladara svijeta i persona non grata u Briselu,ali zato omiljeni vam vladar. Pa ako je tako dobro, ima pravo g. Lekic sto ponudjeno odbija i sto ne zeli svojim postenim namjerama da kvari tako lijep i idilican zivot gradjanima i seljacima Crne Gore za koje je Crna Gora nezamisliva bez Mila vladara.Sto se
   mene tice, moze vladati i doziv

  • Koliko ja znam, a sticajem okolnosti znam više od libre, Lekić nije bio protiv suverenosti, na čemu mu ozbiljno zamjeram.
   Čovjek je, inače, najzaslužniji što Crna Gora danas ima alaj barjak za državnu zastavu (na čemu mu takođe zamjeram).

 11. Либра, уважени професор Лекић је био против суверености Црне Горе из истих разлога из којих је против тога била скоро свака особа здравог разума у тој бившој југословенској републици.

  Са великим задовољством бих гласао за професора Лекића на евентуалним предсједничким изборима. Наравно, то се неће десити јер је господин Лекић разуман човјек и никада неће дати легитимитет овом феуду учешћем на лажираним изборима као што то раде партије бившег блока за СЦГ.

 12. Milovan Jankovic says:

  Ja bih Mirjanu Kuljak izbrao za Predsjednika VLADE,
  a Miograga za Ministra inostranih poslova i podpredsjednika vlade,
  i spojio MLADOST&ISKUSTVO.

 13. Moze Milovane i tako, samo da se svi uvazeni prof. ovaj put ujedine onako kako je to predlozila Mirjana Kuljak i da im stalno dajemo podrsku da istraju pored svih azdaja kojima su okuzeni…

 14. Plannco Wallach S. says:

  mozda vi znate mnogo stvari bolje od mene… ali ja nikad nebih uporedio ili doveo u vezu “minuli rad” prof. Kuljak i gos. Lekica. nije za uporedjivanje. uostalom gos. Lekic je zvijezda u padu. vrijeme za prof. Kuljak tek dolazi.

 15. Lekić bi ‘mogao biti’ extra kandidat. Praktično Vrh. On je najbolji kandidat za sve porazima i nedostatkom smisla za politiku u realnost umrčene i ojađene default oponente crnogorske države, internet branitelje Kosova i srbskih tekovina (štogođ) kao i za sve ‘bivše liberale’, jedine iskrene borce za demokratizaciju i prosperitet CG. Ponekad, istina, ovi potonji, podrže i manjinsku vladu DPS. Pa uteknu za Prag.
  On, Lekić, samo čeka da neko drugi za njegov interes – kao uostalom i ostatak političke scene – izađe na megdan sa Milom . Pa, možda Mila diskvalifikuju, ko zna.

  U sljedećem broju očekujem intervju sa Andrijom Jovićevićem ako ne sa Kostom Čavoškim.

  Impotentna crnogorska oporba i prepotentni novinar u narastanju. Rezultat – poznat.
  Pod Lovćenom ništa novo !

  • niti ce ikad biti ista novo…

  • Dosadašnji posao Milačića za Press je odličan.
   http://www.pressonline.rs/sr/vesti/crna_gora.html

  • Slijedeci intervju trebao bi napraviti sa tobom, propalim kotorskim novinarcicem da te priupita zasto su Kotorani postali mutavi? Da li od bijelog praha koji im je zacepio usta, usi i oci? Evo i djeca Dudiceva i pomorci pronose slavu Kotora po svijetu, pa ne bi bilo lose saznati nesto vise o njihovim unosnim poslovima: koliko recimo od tog posla dobije Aco, a koliko Veljovic da cuti. Maja ne uzima procenat od Sarica, jer joj je dosta jedan posto od zarade sa kruzerima i privatnim jahtama koje uplovljavaju u Kotor.(znas li koliko je to dnevno?) Objavi ako smijes. Ali tebi i dalje smetaju svetosavci. Kakav si ti trulez, da ti premca nema.

  • Podrzavanje manjinske vlade od strane LSCG nije isto kao i koalicija sa DPS, i odnosilo se SAMO do raspisivanje referenduma nakon cega prestaje obaveza podrske Vladi.
   Znaci podrska i koalicija su dva razlicita pojma.
   Samo da se ne zaboravi.
   A sto se tice Praga, pa…bolje rjesenje je bilo promijeniti i kontinent i sto dalje od cirkusa koji se zove “opozicioni zivot Crne Gore”.

   • Plannco Wallach S. says:

    tako je! malo je komentatora svih ovih godina shvatilo sushtinu podrshke manjinskoj vladi od LS. svaki ce pravi patriot reci: meni je vazna sloboda moje otadzbine a ne da moje ime udje u istorijske udzbenike. i to je tako. ali, ta “referendumska pobjeda” je DPS i Mila zabetonirala na vlasti i u svijesti prostog puka kao oslobodioca, shto oni nijesu ni kakavom vidu. go budaluk.

 16. Plannco Wallach S. says:

  josh jednom… “nezavisnost” Crne gore je nichim opravdano kashnjenje legitimnog i logichnog raspada SFRY 90-ih. to nichim opravdano kashnjenje donijelo mnogo shtete drugim (bivshim) republikama a i samoj Crnoj gori. da se Crna odvojila iz Krnje SeReJe 90-ih velika je vjerovatnoca da bi napadnnute (bivshe) republike Hrvacka i BiH bile poshtedjene tako velikog razaranja i poshtedjeno mnogo zivota.

  da ima pravde naredbodavci, akteri, sluzbenici, pomagachi zlochinackog projekta zv. SeReJe bi sad bili lovljeni po Juznoj Americi, a nebi bili predlagani za visoke politicke duznosti u drzavi koju su pokushali a nijesu mogli da unishte.

 17. Djakomo Galanda says:

  Koliko ljudi je ovdje (slucajno ili namjerno) optereceno nekim nerealnim stvarima!
  Izgleda, toliko da ne vide sustinu!
  Izgleda, toliko da im je cilj da se ne vidi sustina.

  Demokratizacija mi je postao strasno mrzan pojam. Radije cu koristiti normalizacija.
  Normalizovanje naseg drustva, zivota nasih ljudi,moralnih vrijednosti dolazi samo sa promjenom ovog sistema. Krupnim, sustinskim promjenama sistema. Treba podrzati svakog onog ko misli isto i koji stremi istom.

  Zato, oni koji ovo ne vide, ili ne zele da vide, ili se trude da drugi ne vide, neka uzmu one sarene…..znate vec….!!!

 18. A Miodrag Lekić, funkcioner zajedničkog DPS-a i ambasador velikog normalizatora kakav je bio rahmetli Slobodan Milošević, će biti taj koji će nama koji ne vidimo ništa donijeti suštinske promjene sistema…

  Mislim da ti ne vidiš dobro,i da budem precizniji, ne razmišljaš dobro, kad to očekuješ. Da ne spominjem prazne fraze o “podržavanju svakog onog ko misli isto i koji stremi istom” .

  Kažem, čekajmo sad Andriju Jovićevića, on će nam to još bolje pojasniti…

  A za njima tačno određeno mali , ništavni broj univerzitetskih profesora koji ‘dižu glas’ protiv režima u mračnim hodnicima univerziteta, blogovima, parkovima…i nikad to ne rade u saradnji sa studentima, nikad u prvim redovima protesta, i nikad , ali baš nikad, principijeelno nikad, da osjete kako bi mogao zaboljeti pendrek policije tog mafijaško udbaškog režima. I dalje primaju mafijaško udbaške pare…

  Jel’ živ Deda Avram ? Trebao bi Milačić š njim napravit’ intervju za mitski PRESS. Možda on ima kakav recept, kao Lekić što ga nema a mrsomudi godinama praveći demokratski dekor na ovim političkim daskama “koje život znače”…

  Crnogorci,Hrvati i Srbi…larmadžije i podanici. Stado sitne stoke, koja bi se bavila i politikom. Međugorje, Ostrog i Kosovo…Trojedno Kraljevstvo Kiča

  • “Zivio Saric i Dudiceva djeca i kotorski pomorci koji pronose slavu gradu Sv Tripuna i pune djepove Acove milionima”, transparent koji treba da stoji na ulazu u Kotor, a Kozak da se potrudi da vazda bude svjezim cvijecem okicen…
   I ne zaboravi sarene pilulice…plave samo uvece!

  • Miodrag Lekić, funkcioner zajedničkog DPS-a i ambasador velikog normalizatora kakav je bio rahmetli Slobodan Milošević, će biti taj koji će nama koji ne vidimo ništa donijeti suštinske promjene sistema…( Kozak )

   A Ne,

   Kozak! No ces nam ti donijeti nesto lijepo! Tebe samo fali rat pa da se u svoju baru srecno prackas.

  • Djakomo Galanda says:

   Kozak,

   ne smatram da ce ijedan kandidat koji ce biti oponent vlastima biti skroz “cist”, da ce biti idealan. Znaci, slozicemo se, nadam se, da ako vec moramo da biramo i nekog da podrzimo, onda bolje da to bude Lekic, Kovacevic, Kuljak ili neko drugi od univerzitetskih profesora. Mislim da su oni u svakom slucaju bolji izbor od preostalih. Niko nece reci da je bilo ko idealan od njih, ali to nam je sto nam je.

   Najlakse je svakog ocrniti, iskritikovati i staviti do znanja da ni on ne valja. Kome je to od koristi?! Tacnije, kome to najvise steti?!

   Uz to, ponajmanje podrzavam pominjanje Ostroga, Kosova i Metohije, Medjugorja, Hrvata, Srba, SPC, CPC, cetnika i partizana (osim ako nije SD Partizan) i ostalih pojmova koji skrecu temu i energiju u pogresnom smjeru. A to najvise zele oni….. znamo i ja i ti ko, i to dobro. Ovo je samo moje misljenje, moja dobra preporuka.

   • Plannco Wallach S. says:

    zashto dovodish u istu ravan partizane i chetnike? chetnici su bili izdajnichka, zlochinacka, lopovska, pijana banda, a partizani oslobodilchka vojska.

   • Đakomo,

    Lekić je bio ministar inostranih poslova Crne Gore u trenucima kada se nje moglo samo stidjeti u svakom pogledu. To je bilo doba rata i ne vidim što bi ga moglo u mojim očima napraviti drugačijim od onih koji su mu davali posao ( Đukanović mu je bio šef ).
    Nakon toga je bio ambasador SRJ, opet uživajući u poziciji koja mu je omogućena bavljenjem politikom dok je zajednički DPS vladao Crnom Gorom i Jugoslavijom.

    Neki šabani ođe naravno to predstavljaju kao izdvojeni slučaj, pa je Lekić postao ministar i ambasador “od duha svetoga” – što bi rekli mi u Kotoru. Mogao se svako tada prijaviti za ministra i ambasadora – nisi trebao biti član ili namještenik DPS, ne nisi, stvarno nisi. Toliko je sposobnih mladih ljudi, posebno antiratne provenijencije postajalo ministrima i ambasadorima, Ostrogami…my ass.

    Nakon toga, on se javlja svake prestupne godine sa kritikama , uvijek zakukuljenim u obladne ‘vaspitanosti’ i ‘dobrih manira’ i ničim – to potvrđuje i u ovom intervjuu – ne nagovještava da je spreman staviti na kocku svoj integritet kao čovjeka i političara pa ući u političku borbu sa Đukanovićem.

    On samo nije više na zajedničkom kazanu ( iz više razloga) koji se puni nesrećom, glupošću i parama građana Crne Gore , i zbog toga on s vremena na vrijeme grakne neku riječ kontra režima. Uloga, mala ali upečatljiva, u ovom političkom simulakrumu kojem svjedočimo.

    Naravno, to što različito mislimo , ne znači da je to pogubno za Crnu Goru, dijalog, komunikaciju i sl. Možda ste vi u pravu kada očekujete da će pomenuti ljudi donijeti neki pozitivni iskorak u stvaranju građanskog društva, uspostavljanju prava i pravde i ostalim projektovanim ciljevima. Moje lično mišljenje je da oni nisu zaslužili moju podršku – zato im je i ne dajem – jer nisu pokazali da su pametni, hrabri i odlučni u svom djelovanju. A riječi koje upućuju – bez lažne skromnosti – ja sam upućivao na iste adrese sa približnom tačnošću, prije njih, ne štedeći sebe… pa u ničemu, ne imajući i ne ištući nikakve koristi od toga što sam činio do zadovoljstva ( istina nemaloga) da nisam na istoj strani sa ratno huškačkim barabama i profiterima. Da bih im pružio podršku, moraće pokazati da su spremni na lične žrtve ( ne zaboravimo da su protivnici mafija i udba , po njihovim tvrdnjama) koje će nakon svega biti nagrađene time što će imati čast voditi glavnu riječ u nekom boljem i pravednijem društvu.

    Dok to ne vidim, oni su za mene samo “neki tamo” koji bi da dođu na kazan i kao takvi nedovoljno dobri da bi bili moji prijatelji ili saborci.

    pozdrav

   • Kozak,

    sve to stoji. Ali se ne mogu osporiti sve njegove vrijednosti, njegovo odvazno ponasanje, cak i onom ludom vremenu. Covjek je ipak igrao mudro i imao svoj stav. Na kraju, moram ponoviti onu recenicu koja nam pokazuje koliko smo jadni: to nam je sto nam je!!! Mislim da covjek moze okupiti oko sebe nekoliko dobrih ljudi i pokusati promijeniti nesto na bolje. Gore od ovoga tesko da moze. Mozda grijesim.

    Sve u svemu, mozda sam u krivu, ali mislim da je bitno doci do promjene pod svaku cijenu, a posle ce do svake promjene doci lakse.
    To je ona vodilja koja treba da preovlada sve razlike.

  • Najcrnji kič si ođe ti. Zajeba si i Wallacha koliko si providan

   • Plannco Wallach S. says:

    shta te buni, miki? shta ima loshe u tome kad kazem: ako se vi odje pogadjate mijenjati Mila, ratnog zlochinca sa Lekicem, pomagachem ratnih zlochinaca vi ste obichno ljucko smece pa zvali vi sebe Srbi, Srbogorci ili Crnogorci.
    neko ce to da vam kaze prije ili kasnije, pa je bolje da to chujete od mene. Srbija se ideoloshki vraca u 90-ete. treba li i Crna gora?

    ps. ne uzmi k srcu jer tebi nije ni namijenjeno, jer si niko.

 19. Evo nekoliko činjenica iz kojih je lako zaključiti o čemu se ovdje radi:
  – Miodrag Lekić nikada nije bio član DPS-a, niti bilo koje druge partije.
  – Nije javno podržavao nijednu referednusmku opciju.
  – Njegov opoziv iz Rima zahtijevali su i Milošević i Đukanović (interese podgoričkog režima krajem 90-ih je zastupao Perović u okvriu trgovinske misije u RImu, beogradski Maslovarić – ambasador SRJ u Vatikanu).
  – Njegovu predsjedničku kandidaturu na poslednjim izborima blokirao je SNP, preciznije Srđan Milić.
  – Miodrag Lekić je u vrijeme svog ministrovanja prilično otvoreno simpatisao indipendistički blok (koji je tada bio u manjini), za razliku od Đukanovića, Marovića i ekipe. Prvi je predložio da se trobojka kao državna zastava Crne Gore zamijeni alaj barjakom. Ako imam dobre informacije, taj njegov predlog je odbijen uz objašnjenje da bi se time u neprijatnu situaciju stavili građani islamske vjeroispovjesti jer je alaj barjak simbol teokratske Crne Gore, kao i njene borbe protiv osmanlijskog carstva, dok je trobojka doživljavana, između ostalog, kao simbol slovenstva i slobodarstva (što jeste istina – pogledati zastave Rusije, Češke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Slovačke…).

  Iz navedenog je jasno zbog čega je Miodrag Lekić najopasniji protivnik Đukanovićevog režima ali i nacional-šovinista sa obje strane.

  PS

  Zahvaljujući Hrvatima i Srbima Crna Gora danas može da se pohvali jednom tako sjajnom kulturnom baštinom kakva je bokeška. Kako je književnik Nikola Malović jednom prilikom primijetio . “Boka je jedina svjetska provincija koja je kulturološki i civilizacijski superiornija u odnosu na svoju prestonicu”.

  • “- Njegovu predsjedničku kandidaturu na poslednjim izborima blokirao je SNP, preciznije Srđan Milić.”

   Ово је неистина јер тада нити СНП, а још мање Срђан Милић нису имали снаге да то ураде све и да су хтјели. Напротив они су чак то и сугерисали али два велика лидера у успону тада то нису хтјела ни да чују. Иначе од самог Лекића је постојао услов за кандидатуру а то је да га подрже и да му не ‘помажу’, као ти и перфектни у овом онлајн свијету, рецимо.

   Његов предлог да буде црногорска застава она која је сада и која је вазда била је одбијен од Жижића и екипе која је радила на симболима са образложењем да је вазда била тробојка, тадашњи позив Жижићу да донесе један примјерак те заставе, тробојке, до данашњег дана је остао без одзива.

   • Treba provjeriti moju i Ladovu tvrdnju tamo gdje jedino može da se dobije pravi odgovor, a to svakako nije u SNP-u. Isto važi i za tvrdnju o Žižićevom objašnjenju odbijanja Lekićevo predloga. Nije samo Žižić bio u toj komisiji. Podrška Miliću 2008. bila je u ritmu one “kasno Janko na Kosovo…”

   • СНП је тада била у нокдауну и чинила је све да се консолидује јер су јој ПЗП и Српска листа узели велики дио гласова. Њихова тадашња снага није могла да осујети кандидовање Лекића да су га подржали Мандић и Медојевић. Још мање је то у том тренутку могао да учини сам Милић. Сама СНП је у изнудици дала свог кандидата јер јој је интерес био да буде нека нестраначка личност, како је није било да нису имали свог кандидата угасили би странку. Једноставно тада није било силе да је неко могао спријечити Мандића и Медојевића да се кандидују потпуно убијеђени у свој успјех, један је уложио чак милион еура у кампању док је други опијен успјехом на РТЦГ славио што је други. Ово што ти причаш је прича управо те двојице којима је изгледа Милић главни противник а не Ђукановић и који су само својим чињењима и ничим другим довели своје странке у позицију да се и у најдемократскијим могућим условима боре да пређу цензус па из тог разлога највише таргетирају Милића који не жели са њима а СНП им је једина карта за политичко преживљавање.

    Жижић није само био у тој комисији, он је био чини ми се њен предсједник који је изјавио, а у то вријеме је причао чистом екавицом из непознатих разлога, да је он био на Цетиње, на црногорском двору и тамо наша тробојку без обиљежја која је била државна застава Црне Горе и пласирао први бесмислицу да је ова ратна застава!? Оно Црна Гора из тог времена је била толико сређена земља па смо имали ратне, мирнодопске и свакаве заставе. Црна Гора је имала само двије заставе, крсташ барјак и алај барјак. Није ствар у заставама већ у логици и потирању голих чињеница. И кад ме већ сјећањем врати на то вријеме, Лекић није био за ову већ за тробојку на којој би био црногорски грб. Бесмислена је тврдња ако је ико износио да би због ње доведени у непријатност грађани исламске вјероисповјести јер огромна већина њих никад нису имали ништа против.

   • Lado deduktivnom metodom opovrgava moju tvrdnju da je SNP (Milić) dao ključni doprinos da Lekić ne bude zajednički opozicioni protivkandidat Vujanoviću. Uzvraćam na isti način, iako sam do informacije došao primitivnijom “tehnikom” – tako mi je rečeno sa adrese u koju nemam razloga da sumnjam:
    SNP se uoči predsjedničkih izbora 2008. ubrzano oporavljala od nokdauna koji je preživjela septembra 2006. kada je PzP dostigao svoj „izborni“ vrhunac (zahvaljujući podršci razočaranih glasača SNP-a). Nakon što je PzP omogućila dvotrećinsku većinu za izglasavanje novog ustava, kojim je, između ostalog, srpskom jeziku ukinut status službenog, bilo je jasno da će se veći dio bivših glasača SNP-a vratiti prosrpski orijentisanoj opoziciji. Milić je došao na čelo SNP-a upravo u tom trenutku (nakon sloma doživljenog na izborima 2006), i bilo je jasno da je u dolazećim predsjedničkim izborima vidio šansu da stranci podigne urušeni rejting, upravo na talasu omraze koju je PzP navukao zbog podrške Ustavu. Milić je, takođe, znao da on na predsjedničkim izborima može samo da dobije (za razliku od ostalih kandidata). To je bio razlog „podrške“ SNP-a Lekiću, zbog koje ovaj nije bio spreman na izazov. Medojevićevo „buđenje Crne Gore“ i Mandićev poslednji ples na temu „Mi za nas“, stigli su tek kasnije.
    Pod Alaj barjakom se podrazumijeva crvena zastava sa srebrnim dvoglavim orlom. Ta je zastava postala državna u vrijeme Šćepana malog. Trobojka, sa ili bez grba ne naziva se alaj barjakom. To je bila zastava pod kojom su Crnogorci i Brđani prvi put zajednički ratovali protiv otomanske vojske na Martinićima 1796. Ona ima jasan istorijski bekgraund, bila je simbol teokratske države i iz te perspektive nisu bile besmislene tvrdnje da je njen građanski karakter problematičan. Konačno, i danas imamo otvoreni zahtjev poslanika SDP-a da se sa zastave skinu hrišćanska obilježja.

  • Сада ја као браним Милића и СНП а баш ме брига и за једне и за друге и за треће. Реаговао сам само зато што ми је позната та ”кухиња” и њихова ”техника” пласирања информација ”рекао ми један чо'ек”, а ђе, а кад, а ко… не могу ти рећи али је поуздано ”те ти он мени тупа и тупа да те страг увати”. Дакле ”кухиња” која није одмакла даље од првог разреда и онога ‘уцитељице, нисам ја он је’.

   Значи, нокаутирани СНП и Милић који су на те изборе били четврти и освојили 12% гласова спријечили су Лекића. Све и да јесу, а логика и чињенице говоре друго, да је имао подршку ове друге двојице они на то не би ни могли утицати. Његова главна примједба се односила на управо ову двојицу како тада тако и сада. Иначе овдје се представља Лекић као неко Богом дан а не неко ко је био добар војник сваке власти. Он можда није лоше рјешење које би ублажио многе противрјечности и ништа више.

   То што се посланик СДП и још пар срде на хришћанска обиљежја а она нису само на застави него и на грбу је тотална тек бесмислица и брига ме за њих, јер о бесмислицама не вриједи расправљати. Што се тиче других противника црногорске заставе вјерујем да је својевремено Народна Странка прва подигла ту заставу а не ЛСЦГ сад би ови били за њу а ови други за тробојку. Иначе која је ратна застава Србије, која је ратна застава Хрватске, САД… што ћемо са оноликим вјерским обиљежјима на заставама Турске, Швајцарске, Србије?

   • Dobro, kad završim prvi razred reći ću u komunikaciji ovakvog tipa od koga sam čuo. U međuvremenu ću da skrenem pažnju učiteljici da Lekić, koliko se da primijetiti, ima sasvim solidnu i učestalu komunikaciju sa rukovodstvom PZP što se ne bi moglo reći za njegov odnos sa SNP.

    Nokautirani SNP i Milić nisu spriječili Lekića, već ga nisu podržali u trenutku kada se zaista lomilo hoće li biti zajedničkog kandidata opozicije ili ne. Dakle, ne u trenutku kada je već bilo izlijepljeno 200 bilborda sa Medojevićem, već pola godine ranije.
    Ovim, inače, ne svaljujem nikakvu krivicu na SNP i Milića. Naprotiv. Bilo je jasno da te izbore može da dobije samo kandidat DPS-a.

    Lado je u pravu glede ovog za odnos prema barjaku NS i LSCG (kao i ostalih zainteresovanih strana za ovo pitanje).
    Srbija, Hrvatska i Turska su po ustavnom uređenju nacionalne države.

   • Нисам мислио на тебе али је тако испало, праштај због тога. Једна је ствар ПЗП тада и ПЗП сада јер је исти промјенио и пласирао толико мишљења и идеја да ни они сами не знају ђе су. Лекић има комуникацију са њима као и са сваким ко му се обрати и није ни сам преодушевљен њима иначе се не би ‘фемкао’ толико. У недостатку сопствене снаге, у недостатку идеја и визије они траже било кога, да имају ишта од овога забораавили би и Лекића као што су 2008.

    Понављам 2008 СНП и Милић су небитни, да су хтјели Медојевић и Мандић и сам Лекић они не би имали шта да сметају, нити могли. Само кандидовање Лекића тада, било какав исход да је био, имао би јак подстицај за профилисање опозиције и опозиционих гласача и у најмању руку би било 48-52 за Вујановића али би психолошки ефекат на страни опозиције.

    ”Кухиња” о којој сам причао је она иста као и пред локалне изборе, двије партије свјесне да не могу да пређу цензус се окрећу броду СНП да их он превезе, ови неће и онда не постаје проблем ДПС него СНП па се оштре зуби на њега и говоре свакојаке бесмислице док не пристану. Исти је случај и сада када Медојевић тврди да 45% опозиције ради за режим, како ли је дошао до овако егзактне цифре не зна се али што их нон стоп зове у коалицију још мање се зна.

   • Sa 90 odsto od ovoga što je Lado u opštim ocjenama napisao o parlamentarnoj opoziciji (PZP, NSD) se slažem. Ne i sa procjenom da SNP nije mogao da odvrati Lekića od kandidature (što nije uticalo na naše sudbine).
    Ovaj podatak o Lekiću sam inače pomenuo, imajući upravo u vidu kvalitet i potencijal parlamentarne opozicije. Lekić mi se, naime, učinio kao jedan od ljudi koji bi bili zgodni da nas izbave iz situacije u kojoj Milo sam sebi smanjuje podršku, da ne bi nekoga Tamo Gdje Ne Treba, podsjetio na izbornu popularnost koju je svojevremeno uživao, recimo Sadam Husein.

 20. Zaboravih, bravo za Marka Milačića!

 21. Evo stizu nam koordinatori za deratizaciju.Pitanje za sve- Da li ste zadovoljni sa koordinatorom grada u kom zivite?Ja se prevrcem od srece i odusevljenja.

  Predsjednik Demokratske partija socijalista Milo Đukanović novi je kordinator DPS-a za Podgoricu, dok će predsjednik države i potpredsjednik DPS-a Filip Vujanović u ime najvećeg partijskog organa pratiti opštinu Cetinje, odlučilo je danas Predsjedništvo DPS-a, saznaje Portal Analitika.
  Istovremeno, Predsjedništvo je odlučilo da će premijer i potpredsjednik DPS-a Igor Lukšić pratiti opštinu Nikišić. Lukšić je na toj funkciji zamijenio potpredsjednika DPS-a i potpredsjednika Skupštine Željka Šturanovića koji će pratiti opštinu Bar.

  Đukanović, koji do sada u ime partije nije pratio pojedinačne opštine je time na partijskom zaduženju zamijenio Filipa Vujanovića koji je pratio Glavni grad do zamrzavanja funkcije u partiji. Poslije Vujanovića Glavni grad je u ime DPS-a pratio gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

  Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović će biti koordinator koji će u ime Predsjedništva pratititi opštinu Berane. Potpredsjednik DPS-a je do sada bio koordinator za Budvu, i njega će na tom mjestu zamijeniti Mevludin Nuhodžić predsjednik Odbora za bezbjednost crnogorske Skupštine. Politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović će pratiti Bijelo Polje a bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović opštinu Pljevlja.

  Potpredsjednik Vlade Duško Marković će pratiti opštinu Mojkovac, ministar zdravlja Miodrag Bobo Radunović – Kolašin a šef diplomatije Milan Roćen opštinu Danilovgrad.

  Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović će pratiti gradsku opštinu Golubovci, direktorka Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović će pratiti Heceg Novi, Nusret Kalač – Rožaje a Marija Maja Ćatović opštinu Kotor.

  Član Predsjedništva Mevludin Nuhodžić će pored pratiti Budve i gradsku opštinu Tuzi, a ministarka nauke Sanja Vlahović – Ulcinj.

  Pored njih kao koordinatori u ime Predsjedništva su određeni i oni koji nijesu formalno članovi najvećeg partijskog organa.

  Bivši ministra turizma Predrag Nenezić će koordinirati opštinom Tivat, predsjednikborda direktora Rudnika uglja Predrag Bošković opštinom Andrijevica, Nada Drobnjak Šavnikom, a poslanik Obrad Mišo Stanišić opštinom Plužine.

  Poslanik DPS-a i direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić će koordinirati opštinom Žabljak, a direktor Uprave carina Božidar Vuksanović opštinom Plav.

 22. Војин Николајевич says:

  Врло кратко, Лекић је одличан. Могуће чак и да је једини човјек који може направити позитивни корак у ЦГ.

 23. prof. Lekic, Kuljak, Kovacevic, idealna trojka za konacan pocetak neceg pozitivnog u CG.

  • Војин Николајевич says:

   О госпођи Куљак и господину Ковачевићу имам довољно и коначно позитивно мишљење. Ипак, не постоји тројка, постоји много шири круг који ће се временом издиференцирати.

   Мој предлог је јасан, дати принципе!

   Само на основу општих принципа се може очекивати јасна подршка. А то су принципи који морају бити јачи од, рецимо, било каквог папира у виду Устава! А то је повјерење, у границама принципа дато.

   Ипак, Лекић је, по мом скромном убјеђењу, човјек који може разријешити ситуацију. Посједује огромно искуство прошлих година и, што је најважније , довољну искреност!

 24. Nemam povjerenja u Miodraga Lekića – ne bih obrazlagao. Podržao bih ga samo kao nekog ko ne može, i sigurno je da nije, lošiji od postojećih. Dakle, kao prelazno i prolazno riješenje.

 25. Đakomo,

  evo ti citat iz jednog Lekićevog intervjua iz 1994 godine, nakon što prelazi u Rim :

  “””LEKIC: Ja se nadam da u citavom mom radu nijesam iskazao neki pretjerani individualizam. Moj pristup politici je da pokusam da budem u isto vrijeme i lojalan odredjenim strukturama koje vode politiku, ako vec ucestvujem u politickom zivotu sa niova tih struktura, a da u istovrijeme budem i nezavistan. Formalno logicki to se mozda iskljucuje, ali moguc je spoj. Prema tome, moguc je stvarno takav utisak neke individualnosti, mada, ja smatram da sva ta politika koju sam zastupao i djelovao i djelujem, da je zasnovana na programskim nacelima crnogorske vlade, i mislim, da je ukupno ona bila u skladu sa globalnom politikom, htijenjima i pretenzijama Crne Gore u ovim komplikovanim vremenima.”””

  Dakle, Lekić sam navodi da je vodi politiku sa “nivoa tih struktura” pa uz to je još pokušavao biti “lojalan određenim strukturama” i tome slično. Svega toga se ja, prirodno je i ne zamjeri, mnogo bolje sjećam od tebe kao mlađeg kolege u razgovoru. Lekić je , prirodno, odgovarao tadašnjim vlastima, kao neko ko je, naoko, nepartijski kadar, ali on je sprovodio politiku Moma i Mila, i tu nema dvojbe.

  Lekić sada bi bio nešto kao Koštunica u Srbiji nakon petog listopada…ne preveliki otklon od dosadašnje politike, relativno poznata faca vaspitan, umiven, itd. Ipak, tu nema suštinske promjene o kojoj pričaš, već bi kao i Srbija morali praviti kompromise sa onima s kojima nam ne trebaju, a to su, biću skroz otvoren :

  1. ožalošćene svetosavske snage u vječnoj koroti za Kosovom i Crnom Gorom srbskom Spartom

  2. propale izgubljene postgliberalne kreature iz Gliberalnog Saveza Crne Gore kojima bi Lekić mogao izgledati kao neko ko će supstituirati sve ono što je Slavko Perović ( with a little help of his godfathers and friends) usrao podržavajući manjinsku vladu DPS – u zamjenu za mrske udbaško mafijaške pare.

  Velim, mene to ne zanima kao nešto čemu bih pomagao. Eto im ga tamo, ako naprave što neka uživaju plodove tih zasluga. Od njih neću tražiti ništa što bi mi donijelo lično korist, van onoga što moram tražiti u upravama po prirodi svog posla. Siguran sam u njihovu nesposobnost i nekvalitet a ako me, i nas, iznanade, krimen na moju napaćenu dušu.

  • Vidim da si ti, Kozak, zaista briljantno informisan a iz toga izlaze tvoje “briljantne” konstrukcije.
   Ne bi me zacudilo da si Wunderkind koji cita ljudske misli a i da vidi kroz njih kao Supermen.
   Ali, samo ocisti taj glib sa sebe.

   • Anguse,

    glib je namijenjen za vođstvo i sljedbenike tog apokaliptičnog vođstva gLSCG koje je za interes Đukanovića glasalo manjinsku vladu DPSSDP. Ti znaš da se ođe vodi borba protivu kolektivne amnezije.

    Kozak ne čita unaprijed ljudskih misli, samo se sjeća nekih fukarluka koje smo svi imali nazočiti i nedozvoljava da se ti fukarluci zamaskiraju pričom o antiratnom angažmanu 1991.

    Da budem do kraja jasan.

    1. Antiratni angažman 1991 = LSCG

    2. podrška manjinskoj vladi DPSSDP = LSCG

    Zato su Gliberali…

   • Samo da pravilno postavim tvoj anagram i dodam rjesenje:

    1. Antiratni angažman 1991 = LSCG

    2. podrška (a ne koalicija!) manjinskoj vladi DPSSDP do datuma raspisivanja referenduma za nezavisnost Crne Gore = LSCG

    3. Nezavisna Crna Gora = LSCG

    Zasto je po tebi u koliziji 1 i 2 kad nije 1 i 3?

 26. Plannco Wallach S. says:

  u politiku buducnosti ne spadaju sluzbenici i pomagachi zlochinacke proshlosti. Lekic je out. u politiku buducnosti spadaju samo likovi koji su se aktivno suprostavili zlochinima i zlochincima.

  DPS, SNP, Narodna, “Nova” …su OUT!

  • Војин Николајевич says:

   Plannco Wallach S. kaže: 2. Decembar 2011. – 20:49 u 8:49 pm
   ” u politiku buducnosti spadaju samo likovi koji su se aktivno suprostavili zlochinima i zlochincima. DPS, SNP, Narodna, “Nova” …su OUT!”

   Укључите у тај ОУТ и СДП, као и странке мањинских народа које су уз ДПС, а због које су у ОУТ! Као и ПЗП који је уз НОВА, те такође у ОУТ. И остаје НИКО!

   Покрените своју странку, проповиједајући у свом стилу да су Срби и Црногорци вране које се требају сукобити. Наравно, добићете 0 одсто гласова, а и то је превише!

   Опростите, ви некога глумите или мислите да је свијет читалаца наиван?!

 27. Zipp-e,
  “kao prelazno i prolazno rjesenje”…malo li je?!

 28. Војин Николајевич says:

  Kozak kaže: “Lekić sada bi bio nešto kao Koštunica u Srbiji nakon petog listopada…ne preveliki otklon od dosadašnje politike, relativno poznata faca vaspitan, umiven, itd. Ipak, tu nema suštinske promjene o kojoj pričaš, već bi kao i Srbija morali praviti kompromise sa onima s kojima nam ne trebaju, a to su, biću skroz otvoren :
  1. ožalošćene svetosavske snage u vječnoj koroti za Kosovom i Crnom Gorom srbskom Spartom…”

  Мислим да Лекић може бити више од “неопходног Коштунице”, јер се без Коштунице ништа не би десило у Србији.

  А што се тиче “светосавског” и слично,г дефинишите вашо однос према вјерским опредјељењима других, да поразговарамо о њима. Елем, не вјерујем у ваше једнако одстојање према свим религијама, јер је ово Балкан!
  Или се само вјерски опредјељујете само према Србима, а не према народу којем припадате?

  • Војин Николајевич says:

   Kozak kaže:A Miodrag Lekić, funkcioner zajedničkog DPS-a i ambasador velikog normalizatora kakav je bio rahmetli Slobodan Milošević, će biti taj koji će nama koji ne vidimo ništa donijeti suštinske promjene sistema…

   Рахметли!?

   Да ли вам је то угао гледања?

   Драги господине, ако ви као и “Plannco Wallach S.” сматрате вранама Србе и Црногорце, те своју срећу видите у сукобу тих народа, не требате ниште рећи о овоме што сам вас питао.

   Дакле, Лекић је тада врло примјерена варијанта за опозицију у разједињеној Црној Гори.

  • Ne pripadam nijednom narodu. Živim u Crnoj Gori. Da je život odredio nastajanje u Norveškoj, raspravljao bih o društvenom životu u Norveškoj.

   Srbe i Crnogorce , kao politička bića, ne smatram uzoritim primjercima. Hrvate trpam u isti koš. Takve su jednostavno rečeno dosadašnje impresije stečene življenjem sa tim narodima. Ne moram valjda pojašnjavati da među tim narodima ima izvrsnih primjeraka ljudske vrste, ali svi oni koji ističu pripadanje tim nacijama kao iskonsku vrijednost svojih identiteta su meni nezanimljivi kao saradnici na nečemu što bi bio plan za bolje i pravednije društveno upravljanje.” Eto im ga tamo” – kažem uvijek kada čujem tirade o tradicionalnim vrijednostima, slavnoj istoriji, hiljadugodišnjim državnostima – jednih , drugih ili trećih…larmadžija i bandoglavaca , koji se odreda diče i crpe svoju snagu iz vaskolike pravoslavne tradicije ( štogođ se pod tim podrazumijevalo).
   Naravno, godine praćenja političkih dešavanja iziskuju da realno sagledamo i djelovanje ‘ Braće u Hristu’ koji delaju u lijepoj našoj; pa ne možemo NE primijetiti da njihov životni prostor ukrašavaju tako dražesni i simpatični likovi kakvi su : Šeks, Kosor, Kerum, Glavaš, Bandić, te sila proustaških popova, anemičnih socijaldemokrata, domoljuba, kuraca – palaca…

   Tako posložena ‘bratija’ , s istoka i zapada, meni samo pojačava želudačni kiselinu, pa je moja već prilično stara odluka da nemam nacionalni identitet, sada najprije u domenu čuvanja sopstvenog zdravlja. A zdravlje je na prvom mjestu…

   • Војин Николајевич says:

    Kozak kaže: 2. Decembar 2011. – 23:36 u 11:36 pm
    “Srbe i Crnogorce , kao politička bića, ne smatram uzoritim primjercima. Hrvate trpam u isti koš. Takve su jednostavno rečeno dosadašnje impresije stečene življenjem sa tim narodima…Ne moram valjda pojašnjavati da među tim narodima ima izvrsnih primjeraka ljudske vrste…Tako posložena ‘bratija’ , s istoka i zapada, meni samo pojačava želudačni kiselinu, pa je moja već prilično stara odluka da nemam nacionalni identitet, sada najprije u domenu čuvanja sopstvenog zdravlja.”

    Наравно да сам добро претпоставио да не волите Србе и Црногорце, осим појединаца из тих народа које сматрате примјерцима људске врсте, док су остали, непојединци, илити тотална већина примјерци нељудске врсте.

    Браво!
    Елем, у ту врсту сте додали и Хрвате!

    Знате, а ја мислим да људи који су Срби, Црногорци и Хрвати, као и они који не припадају нити једном народу су сасвим нормални, осим изузетних примјерака из тих народа, а и оних грађана који не припадају нити једно народу, а ту сте и ви, који не припадају људском роду!
    Елем, прославили сте се!

   • Bravo g. Nikolajevicu! Cekala sam upravo ovaj trenutak. Znala sam da ce se beskorijeni nepripadnik ni jednom narodu proslaviti svojom gluposcu. Bas se proslavio!

  • “Мислим да Лекић може бити више од “неопходног Коштунице”, јер се без Коштунице ништа не би десило у Србији.”
   А…десило се :-). Ако мислите, можда, на покојног Зорана Ђинђића.

 29. Војин Николајевич says:

  Plannco Wallach S. kaže:
  18. Novembar 2011. – 17:46 u 5:46 pm
  “Ja mislim da su i Slavko i Novak bili zrtve Narodne sloge. oni su u stvari Narodnom slogom izvrshili politichki harikiri. ja mislim da chak nijesu ni postojale ozbiljne shanse da se u Cg sukobe prechanski Srbi +Srbogorci sa independentistichkim Crnogorcima, jer vrana vrani ochi ne vadi. sve je to, to trzanje, vika i guranje, po mom misljenju, predstava za naivce.

  Војин Николајевич kaže:
  18. Novembar 2011. – 18:35 u 6:35 pm

  Plannco Wallach S. “…sve je to, to trzanje, vika i guranje, po mom misljenju, predstava za naivce.”

  Да, то је била представа за наивце који су искрено жељели да дође до сукоба, а не само трзања, вике и гурања… Ви сте до сада били такав наивац, и лијепо је да сте то схватили послије дугог исчекивања и надања. А нада умире посљедња.

  Plannco Wallach S. ”…ja mislim da chak nijesu ni postojale ozbiljne shanse da se u Cg sukobe prechanski Srbi +Srbogorci sa independentistichkim Crnogorcima, jer vrana vrani ochi ne vadi.”

  Искрено!\

  Лијепо је што отворено показујете анимозитет према овим народима, те их свих генерално третирате као вране, апсолутне негативце. Неко крије да мрзи, а ви не!
  :))

 30. Војин Николајевич says:

  RE: Kozak, Plannco Wallach S.

  Господо,

  ако је ваш анимозитет према Србима и Црногорцима толики да их третирате као вране, које једни другима не извадише очи, а што би жељели, тада сте на кривом путу.

  Знате, рахметли или не рахметли је ту мали посао.

  Да, та је игра симпатично провидна. И у име те симпатичне провидности вас поздрављам. Вјерујте ми да вам комплексе јако добро разумијем, и сућут вам, приде, могу предоставити. :))

  • Plannco Wallach S. says:

   ““Ja mislim da su i Slavko i Novak bili zrtve Narodne sloge. oni su u stvari Narodnom slogom izvrshili politichki harikiri. ja mislim da chak nijesu ni postojale ozbiljne shanse da se u Cg sukobe prechanski Srbi +Srbogorci sa independentistichkim Crnogorcima, jer vrana vrani ochi ne vadi. sve je to, to trzanje, vika i guranje, po mom misljenju, predstava za naivce.”

   sve shto sam napisao stoji, osim “vrana”. to je irelevantno sa gornju tvrdnju. ustvari, ja znam da nije postojala kritichna masa “prechanskih”, Srba iz Srbije koja bi se oruzano sukobila sa DPS i dr. “independistima”. ja ovako komentarisao tvrdnju “raznijeh” da je “Narodna sloga” spasila Crnu goru od rata. kojeg rata, ko je to trebao da ratuje?
   malo prije referenduma Milo je imao sastanak sa Koshcunicom u Austriji. nekoliko mjeseci poslije toga Koshcunica nije smjeo ni da pr…
   uostalom, kad malo bolje razmislite “otcjepljenje” Crne gore od Srbije je bilo manevarske prirode kao raskidanje sa zlochinackim projektom SeReJe u kojem su Crna gora, Vlada i Srbogorci debelo uchestvovali. druga je stvar da poslije rata na Kosovu nije bilo teoretske shanse da neko naredi napad na Crnu goru itd.

   • Војин Николајевич says:

    Plannco Wallach S. kaže: 3. Decembar 2011. – 2:38 u 2:38 am
    sve shto sam napisao stoji, osim “vrana”.

    Наравно, те вране од два народа, вране Срби и вране Црногорци су дио само ваше приче, дакако, погрешне, те вам је то системска грешка, која се омакла:))

    Знате, то је тзв. грешка распојасаности, када осјећате да имате право рећи све што хоћете, иза граница ума, а потом наступа повлачење, свијест о глупости намјере, као Наполеона пред Кутузовом.

    Да се нисте својом вољом мало поразили? :))

    Селам алеикум!

    Тако сам поздравио и своје другове из Бурсе. То је један градић двјеста педесет километра од Константинопоља, садашњег Стамбола, гдје су жуте дуње цариградске! Аман, елем, аман, дакле! Јер, ђан је душа, а ословљавају ме са Војин Ђан. :))

 31. “Promijene”, “dragocijeno”, “Savijet”, “bezbijednost” i slične katastrofalne greške u ijekavizaciji umanjuju kvalitet i kredibilitet ovog inače odličnog intervjua. Molim da u budućnosti povedete računa, jer koliko god da je nešto dobro napisano, ukoliko je napisano lošim jezikom ili sa gramatičkim greškama, naročito ovako krupnim, jako jako gubi na težini i na neki način podriva kvalitet kuće i autora. Ovo je najdobronamjernije moguće, nadam se da će se tako shvatiti.

 32. Војин Николајевич says:

  Сваки политичар који буде имао заједничке имениоце политике који зближавају Србе и Црногорце у овој држави ће имати проблем, чак и ако буде тврдо гарантовао да ће остали народи имати слободе незамисливе до сада.

  Могуће и Лекић!

  Када кажем- незамисливе, подразумијевам прије свега опште грађанско право на то да најталентованији људи буду локоматива развоја друштва, независно од њихових националних или вјерских одредница, државног статуса, уређења државе или слично.

  Међутим, свако приближавање Срба и Црногораца, не против других, већ у смислу смањења тензија међу два најбројнија народа, вјештачки супротстављена, се дочекује на нож. Елем, ту се ради- или о приземном анимозитету ирационалних типова, или о систему непромјењиве власти која продукује ту причу? А може бити и једно и друго!

 33. Vojine N.,

  tastature trpe svašta, pa recimo i to da sam pažljivo čitajući vaš živopisni komentar pročitao i sljedeću umotvorinu : ” Када кажем- незамисливе, подразумијевам прије свега опште грађанско право на то да најталентованији људи буду локоматива развоја друштва, независно од њихових националних или вјерских одредница, државног статуса, уређења државе или слично.”

  Dragi Vojine, pisanje se rimuje sa pišanje, kada to radite na ovaj način. “Lokomotive razvoja društva” – kako vi živopisno nazivate neke vaše imaginarne favorite bi trebali biti na čelu ovog društva nezavisno od nacionalne pripadnosti ( slažem seee) , ali dalje ste veoma nespretno i nerazumljivo dodali : “државног статуса” …”уређења државе или слично.””…htijući valjda docirati svima nama koji se mučimo da vas sa blagošću pročitamo kako LOKOMOTIVE DRUŠTVA mogu biti i oni koji su apriori protiv državnosti društva u kome živimo. Jasno protiv državnosti našeg društva i jasno ZA CG kao 54 ili 187 izbornu jedinicu susjednog društva , kojeg ja ne vidim uzoritim primjerom nečega što bi moglo biti meni prihvatljivo kao pravedno i prosperitetno društvo , ili zajednica, država…štogođ.

  dakle, Vojine, svetosavski brate, to bi sportskim rječnikom izgledalo otprilike kao nastojanje Aleksa Fergusona,te igrača i navijača Uniteda da time što razbijaju ostatak Premiershipa već skoro 30 ljeta, što sopstvenom stručnom i igračkom superiornošću, što ogromnim parama, postanu članovi upravnog odbora i počasni preedsjednici Tottenham Hotspura, Evertona ili Liverpoola.

  Ne mere…ni tamo ni ovamo…

  • Војин Николајевич says:

   Г. Козак,

   наравно да локомативу друштва тебају да чине сви најталентованији, независно од националне, вјерске, политичке или државне опредијељености. У противном, ти ће људи искористити таленат само на тоталном преобежају друштва у складу са својим интересима, па ако треба и промјене државног статуса, ако је то посљедња варијанта.

   И то што ми ви замјерате не улази нити у једну варијанту логике ако сте већ у претходном коментару напоменули да Србе, Црногорце и Хрвате не третирате људима, а тек само појединце из тих народа сматрате примјерцима људске врсте.

   Опростите, ви не контролишете своје мисли, јер сте дисквалификовали у пар потеза читаве народе, а тим самим и себе, а не само оне грађане који су за евентуалну легитимну промјену државног статуса Црне Горе.
   Схватам, ви би жељели да се преставите као демократа, али се често умијете несувислим генерализацијама оклизнути до падања на тјеме.

 34. Dragi predragi Vojine N.,

  svetoslavci baš uvijek padaju na istim mjestima, uvijek halapljivo gutajući istu njesku. Jednostavno, njihovi reprezenti , poput vas, nikada ne uspijevaju tačno interpretirati ili pojmiti riječi svojih sagovornika, pa onda naravno, svaka dalja rasprava dolazi u onu , za mene neželjenu fazu, zajebavanja sa takvima i promoviranja sličnih disciplina za “ubijanje” slobodnog zimskog vremena.

  Kratko zašto ?

  Neću se ni potruditi citirati sopstvene riječi koje stoje samo par komentara iznad i koje jasno kažu da ja Srbe, Crnogorce i Hrvate ne vidim kao UZORITE PRIMJERKE političkih bića – jer je to iz postupaka njihovih reprezenata apsolutno jasno kao dan svima koji imaju i jedan jedini gram sive moždane mase. Nigdje nisam napisao da oni nisu ljudi, a opet, naglašavam da kada govorim i pišem o S, C ili H, govorim o onima koji , poput vas, tim nacionalnim identitetom mašu kao barjakom na dobroj mrsnoj , pogađate pravoslavnoj, svadbi, pa jasno njih označavam , takve krembose i šabane, kao meni nezanimljive potrencijalne saborce. Još mnogo prije sam napisao da ja sa takvima u isti stroj neću, jer vaša nakana nije promjena ovog društva na bolje, već tupava fiks ideja održavanja novog referenduma , ovaj put sa pozicije vaše vlasti, na kome bi se pokušalo vratiti ono stanje prije 21. maja 2006.

  I opet, naravno šabanski, nastavljate sa idejom da bi LOKOMOTIVE DRUŠTVA trebali biti ljudi koji se ne slažu da ovo društvo treba da postoji u državnom smislu kao društvo nezavisno od politike Beograda.

  Ja , kao i vi uostalom, pisanjem na ovom blogu , pa i čitanjem naravno, pokušavam pronaći “srodne duše” sa kojima mogu mijenjati mišljenja , sukobljavati argumente u vezi politike i društva u cjelini. Ovdje sam našao nekoliko takvih , sa kojima pričam otvoreno, često i ne slažući se sa svim napisanim, ali pričamo i nalazimo zajedničke interese, a vidim da ima dosta komentatora koji ne prihvataju neka od mojih razmišljanja, ponajprije jer sam se vrlo jasno odredio kao neko ko ne želi “po svaku cijenu” u isti stroj protiv 65 godišnje vlasti jedne štetočinske partije kvazisocijalista ići sa restlovima histeričnih svetosavskih nacionalista; onih koje smatram suodgovornim za krvavi raspad moje prve domovine , i koji zbog toga zlorada još uvijek nisu izbrisani sa političkog atlasa majke zemlje, već egzistiraju u formama salonskog tipa, poput Antonića, Bećkovića, Koštunjare, Vukadinovića, SPC Vladika…Ja često čitam od ljudi koje smatram dobronamjernim, kako je potrebno “ujediniti snage SVIH”, i znam da to dolazi zbog toga što je svima strpljenje na izmaku glede DPSSDP, pa ljudima pada na pamet u tim trenucima da bi morali SVI krenuti na Vladu, osjećaju se tako jačim možda, sa većim šansama za uspjeh. Ja to neću. Hoću da vidim nove ljude, mlade – stare nebitno, sa jasnim idejama, planom, programom, energijom, građanske provenijencije, spremni da krvavim radom i jasnim hrabrim koracima pokažu cijelom društvu da su im suparnici štetočinske grupacije partitokrata krajnje otporne i pelcovane na pravo, jednakopravnost, pravednost, moral i etiku.

  U posljednje vrijeme sam jedino kod Beranselaca našao naznake nečega što je pravedno, korisno i što liči na građanski bunt sa pravim ciljem, uz bezgraničnu energiju nekolicine angažovanih ljudi. Nažalost, rijetki su oni koji su spremni na taj način djelovati, ili podržati takve stvari. Uhvatiti ološ na djelu i založiti svoju čast, svoj novac, svoju energiju da se štetočinstvo ispravi. S njima , takvim kakvi su bili, uvijek u prve redove, makar i nepozvan.

  • Војин Николајевич says:

   Kozak kaže: 3. Decembar 2011. – 1:08 u 1:08 am

   Dragi predragi Vojine N., svetoslavci baš uvijek padaju na istim mjestima, uvijek halapljivo gutajući istu njesku. Jednostavno, njihovi reprezenti , poput vas, nikada ne uspijevaju tačno interpretirati ili pojmiti riječi svojih sagovornika,…

   Господине Козак,
   nије потребано бити светославац?!, како ви кажете:)), да би нешто што сте у афекту искрено рекли могли као и ја и други протумачити. Знате, логике је универзална категорија.

   Ваше ријечи, гдје сте се отргли смислу и разуму, сматрајући да на то имате право(?!), су биле ове…

   “Srbe i Crnogorce , kao politička bića, ne smatram uzoritim primjercima. Hrvate trpam u isti koš. Takve su jednostavno rečeno dosadašnje impresije stečene življenjem sa tim narodima…Ne moram valjda pojašnjavati da među tim narodima ima izvrsnih primjeraka ljudske vrste…Tako posložena ‘bratija’ , s istoka i zapada, meni samo pojačava želudačni kiselinu, pa je moja već prilično stara odluka da nemam nacionalni identitet, sada najprije u domenu čuvanja sopstvenog zdravlja.”

   Елем, ваше импресије су биле да Срби и Црногорци, успут и Хрвати, нису узорити примјерци народа током вашег живљења са њима. Дакако, осим “изврсних примјерaка те врсте”, појединаца, дакле!

   Колико разумијем, ви ми сада пласирате демагогоју, која треба да прекрије ову баналну и неприхватљиву суштину размишљања?

   • Војин Николајевич says:

    Господине Козак,

    ви тврдите да не припадате нити једном народу, а генерализовали сте као негативце Србе, Црногорце и Хрвате, лише појединаца:))

    Изволите, негативно генерализујте, како то умијете, и остале, Бошњаке, Албанце, …, јер за то имате довољно материјала.

    Можда ви припадате непознатом, “нити једном народу” који је нехришћански, на примјер:))

    Можда сте просто зачин за балканску чорбу, који је препозантљив за окружење, а ви мислите да сте оргиналани.

    А може бити да “не припадате нити једном народу”, али сте конкретно против тачно одређених народа, које сматрате лошим народима, а то не постоји.

    Знате, балканска демагогија је супа за наивне, а ја нисам тај!

 35. Vojine N.

  ne brukajte se dalje. Fino , na srpskom jeziku, latiničnim pismom, citirali ste i sami, piše : UZORITI PRIMJERCI poooolitičkih biiiiiića.
  Dijete u vrtiću će vam pojasniti da se pišem i mislim o S,C ili H, kao o zajednicama koje se bave politikom, sa naglaskom na njihove predvodnike koje gotovo odreda mogu proglasiti šljamom i ološem. Ako je, primjera radi, Željko Kerum gradonačelnik Splita, ja ne mogu Splićane koji bi se bucali u prsa svojim “splitstvom” gledati drugačije nego kao idiote, što oni kao politička bića i jesu činjenicom da njihovim gradom vlada jedan tako reprezentetivan primjerak kretena i idiota.
  Ako su vladike srpske , dakle najveći predstavnici pravoslavnog klera u Srbalja, Vasilije Kačavenda i Pahomije Vranjski, ja ne mogu drugačije do zaključiti da svi oni koji se identificiraju sa njima i ne insistiraju na njihovoj smjeni, jesu ustvari obična stoka, onako sitna , i bezvrijedna u smislu nekog vjerujućeg, poštenog, moralnog naroda. Djecu im krštavaju silovatelji i pedofili koje ostale vladike štite i pokrivaju, a oni kao pizde ćute i zatvaraju oči na sve to…Dok pišem o njima, ne o vladikama, nego o narodu koji drži, hrani i sluša te vladiku, ja im psujem sve po spisku, svakog nhjihovog sveca jebenog, bogorodice trojeručice i ostala praznovjerna pomagala, i da im je malo.
  Ako vam do sada nije jasno kakvi su bandoglavci i gubitnici ispali pomenuti narodi baš zbog toga što su insistirali na svom nacionalnom identitetu, što su zarad proširenja duhovnih i ekonomskih prostora, slavljenja slave, odbrane tradicionalnih vrijednosti i ostalih sranja, pristali da ih predstavljaju i predvode gorepomenute bedevije i ništarobe, umjesto da su radili na razvijanju i promociji onih načela koje sam spomenuo u jednom od gornjih komentara,, onda vam nikada neće ni biti jasno, što me i ne čudi previše , da budem iskren.
  O besmislu vašeg zalaganja za LOKOMOTIVE koje će vući ovo društvo naprijed , a zimovati na stanici u Lapovu, neću više jer besmislice to ne zavrijeđuju.

  • Војин Николајевич says:

   Ха, ха, ха,…

   Знате, Василије Качавенда и Пахомије Врањски су појединци међу многим владикама. Знате, ја бих тражио њихову смјену, с обзиром на то да сам представник Надземаљаца, те да на то имам право, да сам убијеђен да сте ви бољи од њих грешних.

   Али сам убијеђен да сте ви неприхватљивији, јер не насрћете на појединце већ на читаве народе. Да ли ви стварно мислите да сте бољи од грешног Пахомија?
   Лоше мислећи, у смислу негативне генерализације народа, ви сте лошији од грешног Пахомија пар стотина пута. А како би било да се исповиједите, те да одете на хаџилук на Свету Земљу Јеруслима, Назарета, Витлејема, илити Меке и Медине, ако вам је то ближе у територијалном смислу?:))

 36. Војин Николајевич says:

  Господине Козак,

  да ли ви заиста вјерујете да ваш анимозитет према неким народима има пролаз, да ће вас неко симпатисати због тога, да ћете доћи до коначних животних истина које ће неко сматрати озбиљним у таквом неадекватном виду?

  Знате, ако на Балкану кажете против кога сте, и то засолите примитивимом, тада ће вам други рећи ко сте! Елем, нисте избалансирани, зато сте Балканац, и то онај који се радосно у свом муљу купа. Прошла су времена демагогије, господине, ви нисте избјегли замке нетрпељивости и то је ваш проблем, који сви препознају, само ће вам то неко рећи, а многи и не. Просто ће пројавити презир. У својој охолости ви тај презир нисте препознали, мада су вам неки други давали сигнале.
  Искрено, ви сте лош полемичар који тумара.

 37. Gосподине Козак,

  да ли ви заиста вјерујете да ваш анимозитет према неким народима има пролаз, да ће вас неко симпатисати због тога, да ћете доћи до коначних животних истина које ће неко сматрати озбиљним у таквом неадекватном виду? ( pitanje postavio Vojin Pahomije Nikolajevič)

  Odgovor Kozak – Ko smisleno i tačno odgovori na ovako formulisano pitanje , vodim ga u TAKVOM NEADEKVATNOM VIDU na takmičenje plivanja za bogojavljenskim krstom koje se tradicionalno ( po drugi put) održava u Budvi na Bogojavljanje, siječanj. Sve na moj račun.

  P.S. Ostrogami

  • Војин Николајевич says:

   “siječanj. Ostrogami”

   Потпуно вас, Козак, разумијем. Не подносите Хрвате, али демократски кашљете – сијечањ, а уједно не волите Србе и Црногорце те поспрдно говорите- Острогами.

   И сад ће да вас воле!

   Опростите, ви ћете постати предмет. Предмет, обожавања.

   Хајте, наставите са МХД монологом, јер народ воли квазиспектакле и клауне!

 38. Plannco Wallach S. says:

  “Јер, ђан је душа, а ословљавају ме са Војин Ђан. :))”

  za to ne znam, ali znam da u Bosni kazu DJANA za HIMEN, shto bi kod nas znachilo … recimo, NEVINOST.
  Vojine Djan, ti si izbushen ka shvajcarski sir a josh uvijek se pogreshno pretstavljash.

 39. Plannco Wallach S. says:

  ne razumijem najbolje to sa Turskom?! da ti nije nadoshlo neshto po babi? ti si, valjda iz onog dijela Crne gore koji je neshto duze bio pod turskom upravom.

  • Војин Николајевич says:

   Plannco Wallach S. kaže: ne razumijem najbolje to sa Turskom?! da ti nije nadoshlo neshto po babi? ti si, valjda iz onog dijela Crne gore koji je neshto duze bio pod turskom upravom.

   Изгледа да вам комплекси раде у пуној брзини. Ха, ха, ха… Бабе и турска управа?!

   Баба ми је живјела деведесет шест година и могли сте је сами питати- шта је радила док јој је муж био у четницима? :))

   А сто се тиче израза душа, који се пише као can а чита ђан, то има везе са вашом ђаном једино ако сте ви јунак стрипа понат као Хи- Мен:))

   • Plannco Wallach S. says:

    gos. Trubach, pogledaj u ogledalo i javi shta vidish!

   • Војин Николајевич says:

    Plannco Wallach S. kaže: shta ko trazi to dobije. pogledajte mu sliku pa ce vam biti jasno shto poteze “turce”. ja sam tipichan dinarsko-montanjerski tip. gos. Trubach, pogledaj u ogledalo i javi shta vidish!

    Према сликама су у Њемачкој, својевременој, одређивали исто то што и ви радите, мјерили односе ушију и носа и слично, а један мој колега је говорио да такве особе имају интересантно поријекло од оца магарета а мајке, највјероватније, краве…

    Ха, ха, ха

    Моја сућут вашој оптерећености, није вам лако! :))

 40. Koje mlacenje prazne slame boze mi ti oprosti.

 41. «Гомила никад није тежила праведности, она се окреће од очигледности која јој се не свиђа, и пре ће се клањати заблуди само ако је та заблуда заводи. Онај ко уме да гомилу доводи у заблуду, тај лако постаје њен господар; онај пак, ко покушава да је уразуми, увек постаје њена жртва» – Сергеј Георгијевич, Манипулација свешћу

 42. Svojim najboljim mamcem mamim sebi danas najčudesnije ljudske ribe.
  Posebno ljudski svet, ljudsko more – u njega bacam sad svoju zlatnu udicu i govorim: otvori se ljudski bezdane! – Fridrih Niče

 43. Šta je najveći problem današnje Crne Gore, ono što je najviše koči na putu da postane zemlja vladavine prava?

  Vjerovatno postoji više razloga zbog kojih Crna Gora još uvijek ne uspijeva da se sasvim konstituiše kao demokratsko društvo, sa dovoljno ozbiljnim političkom i kulturnom realnošću u zemlji. Crna Gora jeste stara država, ali kao što znamo, nije stara demokratija. Kao i druge bivše republike, i Crna Gora je prošla poslednjih dvadeset godina kroz mnoge traume koje su je oslabile iznutra. Srećom, uglavnom su je zaobišli ratovi, što je bez sumnje pozitivan momenat. Međutim, istovremeno, zemlja je bila izložena strahovitim unutrašnjim manipulacijama, da bi nakon svega što se izdogađalo crnogorsko društvo ostalo duboko podijeljeno, posvađano, bez konstituisanja nezavisnih institucija i zrele javnosti. U takvim uslovima dio vlasti i njihovo okruženje uspijevaju da i dalje opstaju van pravnog poretka, uprkos pozivima Evropske unije da je poslednji čas da nešto ozbiljnije uradi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nažalost, u toj igri prijetnji i obećanja gubi se dragocijeno vrijeme za ozbiljne unutrašnje reforme. – Miodrag Lekić

 44. Plannco Wallach S. says:

  “Srećom, uglavnom su je zaobišli ratovi, što je bez sumnje pozitivan momenat.”

  obichna laz. u zajednici sa Srbijom bila je AGRESOR.

  • Nemoj da izmisljas, nikad nije bila AGRESOR.

  • Prilikom haških pregovora, kojima je predsjedao, mislim, Carrington, upitao sam Miloševića zašto uništava Vukovar, zbog čega bombardira Dubrovnik, i zna li on što su Vukovar i Dubrovnik. Odgovorio mi je pitanjem: “Ma tko bi bio toliko blesav da bombardira Dubrovnik? Dubrovnik nitko ne bombardira!” “Znaš ti dobro tko”, rekao sam. Uhvatio sam ga za ruku i doveo pred Tuđmana koji se nalazio u blizini sa Šarinićem. Rekao sam: “Evo, reci Tuđmanu da se Dubrovnik ne bombardira.”
   “Ne znam o čemu govoriš, Armija ne tuče Dubrovnik, to je sto posto! Valjda bih ja znao…”, izvrdavao je. Okrenuo sam se Tuđmanu i pitao: “Dobro, Franjo, tuku li Dubrovnik ili ne?” A Tuđman mi je odgovorio: “Čuo si što čovjek kaže.” Cijeli je razgovor čuo i Šarinić, koji to, ako hoće i smije, može i posvjedočiti. – Ante Marković

   • Дубоки увиде, знаш ли која свијест бомбардује и гранатира град Дубровник? Иста свијест која минира брдо, сјури га у море, и представи то као предузетничку иницијативу.

 45. Plannco Wallach S. says:

  mislim da nije neka pamet birati izmedju reformisanih i nereformisanih veljesrba, ka milo ka ne bilo.
  gradjani Crne gore moraju razviti pravu demokracku alternativu nedemokratskim anahronim rikverc snagama, koje momentalno zauzimaju politichku scenu Cg.

 46. Војин Николајевич says:

  “mislim da nije neka pamet birati izmedju reformisanih i nereformisanih veljesrba” :))

  Па и ви сте се реформисали када сте предложили Санџак трансу да једногласно одузме Нобелову награду Иви Андрићу:))
  И шта, Андрић је то заслужио?)).

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: