Preminuo Ante Marković

Marković je rođen 25. novembra1924. Konjicu, u BiH a bio je poslednji predsednik Saveznog izvršnog veća (SIV) Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1954. godine. Godine 1986. imenovan je za Predsednika predsedništva Socijalističke Republike Hrvatske, zamenivši na toj funkciji Emu Derosi-Bjelajac. Na toj je dužnosti ostao do 1988, kada ga je zamenio Ivo Latin.

Predsednikom Saveznog izvršnog veća imenovan je marta 1989., nakon ostavke Branka Mikulića.

Krajem 1989. godine pokrenuo je ambiciozan program ekonomskih reformi, dotad neviđenih u SFRJ, koje se uključivale i stabilizaciju dinara, kao i privatizaciju putem dodele akcija radnicima.

Rezultat je bio zaustavljanje inflacije, koja je uzela maha tokom osamdesetih godina 20. veka, kao i brzo i značajno, premda kratkotrajno, povećanje životnog standarda.

To je Markovića u tom trenutku učinilo jednim od najpopularnijih političara u jugoslovenskoj istoriji.

Marković je svoju popularnost dugovao svom imidžu novog, modernog političara zapadnog stila. Takođe je održavao popularnost time što je ostajao po strani sve većih sukoba unutar Saveza komunista Jugoslavije i što je pokušavao da posreduje u sukobima između pojedinih jugoslovenskih republika.

Kada se SKJ raspao januara 1990, Marković se mogao osloniti samo na sopstvenu popularnost i uspeh svojih ekonomskih reformi. Jula 1990. osnovao je Savez reformskih snaga Jugoslavije, političku partiju koja ja podržavala njegove ekonomske reforme i zalagala se za evolutivnu reformu celokupnog društvenog i državnog uređenja SFRJ.

Ovaj Markovićev program reformi, međutim, ubrzo je sabotirala vlada Slobodana Miloševića, a savezna vlada je bila dodatno oslabljena separatističkim pokretima u Sloveniji i Hrvatskoj.

Tokom poslednjih meseci svog mandata Marković je pokušavao da pronađe kompromis između ove dve republike s jedne strane, i Srbije i Crne Gore s druge strane, koje su tražile da Jugoslavija opstane kao snažna federacija.

Međutim, njegovi napori nisu urodili plodom, iako su ih podržavale nove demokratske vlasti u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, prvenstveno zato što se Jugoslovenska narodna armija, za koju bi se očekivalo da bude njegov najveći saveznik, svrstala uz Miloševića vođstvo.

Marković je ostao na dužnosti i posle izbijanja rata, premda je već ranije izgubio kontrolu nad JNA i nad svim drugim polugama vlasti u federaciji.

Dana 20. decembra 1991. na konferenciji za štampu Ante Marković je “vratio mandat” građanima Jugoslavije, rekavši da ne postoji više nijedan državni organ u Jugoslaviji kome bi se mogla podneti ostavka.

Nakon toga nestao je iz javnog života jugoslovenskih država i posvetio se poslovnoj karijeri. Godine 2003. nastupio je kao svedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, nakon čega je dao intervju zagrebačkom nedeljniku Globus, gde je izjavio kako su mu i Tuđman i Milošević potvrdili da su se marta 1991. godine u Karađorđevu dogovorili o podeli Bosne i Hercegovine.

izvor: b92.net

Comments

 1. REFORMISTIČKA

  Neka ti je slava Ante, reformisti ne prođoše,
  uzalud si bio dobar, džemperaši tad’ dođoše.
  Rakčević ti Žarko luta, Krivokapić uvali se,
  izdadoše tvoje doba, Markoviću ljuti rise ……

 2. Slava velikom covjeku!

 3. Markovicev intervju od prije godinu-dvije u Beogradu, koji bih svima preporucio. Otisao je veliki covjek.

  http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2009&mm=02&nav_id=345716

 4. Moja istina o smrti Jugoslavije
  (Ante Marković, Posle 12 godina ćutanja. Moja istina o smrti Jugoslavije, razgovori s Gordanom Malićem, feljton u 12 nastavaka, Danas, Beograd, 13-28. novembra 2003. godine)
  http://www.cpi.hr/download/links/hr/7917.doc

 5. Vjecna mu slava.

  Izlisno je pricati o proslosti i njegovom pristupu. Sve je jasno, ko hoce da mu bude jasno.

 6. nek mu je laka crna zemlja.
  (prvi i poslednji covjek koji je mogao da spasi jugoslaviju, da preduhitri krvavfi raspad i od nje napravi modernu evropsku konfederalnu drzavu, ali je odbio da prihvati prvi i neophodni korak. danas vidim da je od skoro pa miliona njegovih sljedbenika iz bivse jugoslavije sigurno vise od osamsto hiljada iz crne gore, a od tih osamsto hiljada je nekih pola miliona sa ovog portala.
  njegov ekonomski program za gradjansko-evropski, ekonomsko-odrzivi i konkurentni jugoslovenski neosocijalizam je u mutiranoj verziji sproveo kroiz crnogorsku ekonomsku skolu sdps-a veselin vukotic i umjesto privatizacije i tranzicije sproveo pljacku i veleizdaju prefarbanu stranim rijecima, izrazima, frazama i citatima pametnih ljudi, etnickim i klasnim podjelama koje nas svijet prihvata kao jedinu vrhovnu istinu i jedini ekonomski i socijalni put u bolju proslost.)

 7. @laufer,
  koji je to prvi i neophodni korak odbio napraviti blazenopocivsi Markovic?

  • imao je dvije prilike da pohapsi govna i preduhitri ih (kao ovo sto profesorica kuljak hoce da preduhitri vladu i njihova buduca nepocinstva, koaj su vise nego sigurna), ali nije mogao da preuzme na sebe potencijalnu kolaterlanu stetu, neizbjeznu u takvim situacijama (bas kao sto profesorica kuljak i oni sto je podrzavaju to nece prihvatiti na sebe u sadasnjoj situaciji). dok su oni njemu direktno i javno radili o glavi i pravili planove kako da ga nesrecnim slucajem i njegovom greskom likvidiraju, on nije smio da krene na njih osim u rukavicama.

 8. Plannco Wallach S. says:

  posljednnji iz generacije velikana.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: