Vasove Vode – Saopštenje za javnost

Ekološki pokret ,,OZON“ nakon dobijenih dopisa od strane lokalne uprave opštine Berane, tačnije Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora, zaštitu životne sredine i komunalno-stambene poslove koji su puni tehničkih nepravilnosti nelogičnosti, poput datuma kada su pisani, odnosno rednih brojeva pod kojima su zavedeni i ne pružaju nijedan valjan argument zbog čega nijesu prihvatljivi komentari i sugestije koje smo dostavili u toku javne rasprave za Koncesioni akt regionalne sanitarne deponije ,,Vasov do“, kako se sada u krugovima lokalnih funkcionera ,,zvanično“ naziva deponija opasnog otpada na Vasovoj vodi, smatra da je javna rasprava sprovedena na neprimjeren način i da nije suštinski ispunila namjenu, te da je novac poreskih obveznika opet potrošen na neodgovarajući način i da nije zaštićen javni interes.

Smatramo i da Odluke lokalnih parlamenata opština Berane i Plav, po kojima je usvojen ovaj dokument treba prespitati, jer je očigledno da je datum Izvještaja sa javne rasprave sporan, kao i da treba izvršiti reviziju cjelokupne dokumentacije za projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije u opštini Berane, jer je identifikovan čitav niz nepravilnosti, poput nepoštovanja važećeg Pravilnika o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarno-tehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranja deponija za otpad, stručnoj spremi, kvalifikacijama rukovodioca deponije i vrstama otpada i uslovima za prihvatanje otpada na deponiji, jer je postojao eliminatorni faktor- blizina rijeke Lim, mijenjanja projektne dokumentacije nakon sprovede procedure procjene uticaja na životnu sredinu, čime su se stekli uslovi da je urađeni Elaborat neprihvatljiv, te konačno nepostojanja važeće Odluke po kojoj se na lokaciji Vasove vode, i dalje deponuje otpad iz opštine Berane, čime se svjesno krši Zakon o upravljanju otpada.

Koristimo priliku da pozovemo organe lokalne uprave opštine Berane da svoje aktivnosti upute ka razvoju zajednice i boljoj budućnosti svih građana/ki, te da pitanje upravljanja otpadom riješe na način da bude zaštićen interes sadašnjih i budućih generacija, i da sankcionišu odgovorne za identifikovane nepravilnosti, kako bi se nivo profesionalnosti i poslovnog ugleda značajno popravio.

Pričati o kapitalnim projektima i privlačenju značajnih investitora a u praksi slati potpuno suprotnu sliku javnosti, i to naročito onom dijelu čije interese lokalna uprava treba da štiti, svakako ne obećava blistavu budućnost, stoga se iskreno nadamo da će umjesto dopisa koji se vraćaju unazad, dokumenti koji tretiraju razvoj lokalne zajednice biti okrenuti unaprijed, uz uvažavanje mišljenja javnosti i poštovanje dobronamjernih sugestija.

I naravno, očekujemo da dobijemo objašnjenja zašto su komentari koje smo uputili u toku javne rasprave bili neprihvatljivi.

Comments

 1. Danas je tacno godinu dana,otkada smo po prvi put blokirali odlaganje smeca na Vasovoj vodi.Prosla je godina dana,od njihovih praznih obecanja.Na sudovima imamo dvije parnice sa njima,koje se odugovlace u vjecnost,tako mi “nezavisnog sudstva”.Presudu u vezi billborda kojeg su mi skinuli,jos je nedje po fiocicama viseg suda u besudnoj zemlji.Sta treba jos da uradimo??.Prije nekoliko dana predali smo opstini Berane,zahtjev MZ Beranselo sa potpisima gradjana da se raspise referendum u vezi Vasovih voda.Cekamo njihov odgovor…
  pozdrav svima!

 2. Evo ubijaju đecu po zatvorima. Ljudski život je za njih isto što i taj otpad. Tužne li zemlje majko mila.

 3. SANITARNA ZA JOVANA OD DEPONIJE

  Vasova je voda mutna, Jovan Lončar nju ne pije,
  moraće je sanirati, da li prije il’ kasnije.
  Obećaše napraviti, sanitarnu neku kadu,
  no slagaše Beranselce, daljinu do Lima kradu.
  Geometri izlaziše čini mi se dva-tri puta,
  dok Stanković drug Siniša, s razdaljinom vazda luta.
  Džabe Ozon što se buni, napraviće deponiju,
  ako neko na put stane, nahuškaće miliciju.
  Ođe tvrdo, ođe meko, bubrege će odbit’ njima,
  prdekanom prijetiti neposlušnim Berancima …….

 4. Гомилају брдо смећа, мртвих паса, људске крви
  свако ко би нешто рек'о- има да се обестрви.
  Не сметају манастири, аеродром, водотоци
  није близу Берансело, поручују прегаоци.
  Биће бечка, миришљава, обећао кума Вука
  пара има, знања има, не фали ни вјештих рука.
  ОЗОН лаже, Јован хушка, заведени протестанти…
  За годину или вијек, када никне наша дика
  црвењеће образ многом из Дапсића и Петњика
  што нијесу вјеровали планерима наше среће
  када су им фино рекли:
  Будућнос’ је наша- смеће!

 5. Europa dobila zemlju – kantu za smeće: Albanija odobrila uvoz otpada iz drugih europskih zemalja!

  Albanski parlament, u kojemu većinu ima desnica, odobrio je uvoz otpada iz drugih zemalja koji će se prerađivati u Albaniji unatoč snažnom otporu socijalističke oporbe i nekih aktera civilnog društva…

  Zakon o preradi otpada u rujnu su prihvatili samo zastupnici desnice, ali ga predsjednik Bamir Topi nije htio potpisati i zatražio je da albanski parlament preispita taj prijedlog. Taj zakon poštuje europske obveze zemlje i otpad koji će se iz drugih zemalja moći uvesti u Albaniju neće biti opasan, ustvrdio je pred zastupnicima albanski premijer Sali Berisha, prenosi HRT.

  Socijalistička oporba usprotivila se uvozu otpada s obrazloženjem da Albanija zasad nema dovoljno kapaciteta ni za preradu vlastitog otpada. Uvoz otpada iz inozemstva dok su albanske ulice zatrpane s više od milijun tona otpada bila bi prava katastrofa i veleizdaja, rekao je oporbeni čelnik Edi Rama.

  Više organizacija civilnog društva u Albaniji odlučno se usprotivilo uvozu otpada rekavši da bi Albanija, koja želi razvijati turizam, zapravo mogla postati “europska kanta za smeće”. Akteri civilnog društva boje se i da bi zakon mogao otvoriti vrata krijumčarenju industrijskog otpada, kao što su taložine iz metalurške industrije te od spaljivanja otpada iz Italije.

  Razloga za zabrinutost mogla bi imati i naša zemlja ako se sjetimo da je prije točno godinu dana golema količina albanskog otpada preplavila srednji dio obale poluotoka Pelješca, osobito mjesta Trstenik i Žuljana, te Korčulu, Mljet i Lastovo, javlja HRT.

  http://www.poslovnipuls.com/2011/11/05/albanija-smece/

 6. ne zna covjek sta je zlosnije, to sto opstinska i partijska vlast jase na silu i prevaru i ne popusta dizgine ili sto su gradjani berana oguglali i vise se i ne sjekiraju, prave se da je beranselo u bijelom polju, a ne u sred kuce.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: