U Evropi jačaju antiglobalistički i antikapitalistički pokreti

Međusobna podrška anarhističkih organizacija na jugu Evrope postoji i ona će se širiti i na druge države EU, prije svega na Francusku i Njemačku. Izvjesno je da u Evropi, na talasu globalne krize, jačaju antiglobalistički i antikapitalistički pokreti sa potenciranjem na socijalnu pravdu i nacionalnu državu. . .

izvor: balkanmagazin.com, piše: Nikos Arvanites 

Ekonomska kriza grčke države otvorila je prostor za kritičare i protivnike kapitalizma – sve do formiranja antikapitalističkih pokreta ili anarhističkih organizacija. Anarhističke organizacije po pravilu su levičarske ali ima i onih sa desnim, nacionalnim konotacijama, koje insistiraju na etničkoj “čistoći” jedne države i načinu sticanja bogatstva dela kapitalističke oligarhije.

Ono što je interesantno za Grčku je da od 11,2 miliona stanovinika oko pet miliona živi u Atini i oko milion u Solunu. Dakle, više od polovine grčke populacije skoncetrisano je u ova dva grada. Upravo su Atina i Solun središte socijalnih nemira, štrajkova ali i raznih anarhističkih i terorističkih organizacija.

Veliko je naseljavanje Atine i Soluna. U njih dolazi ruralni deo grčkog društva ali i veliki broj imigranata kojih u Grčkoj ima više od milion. Imigranti su mahom iz islamskih država i država u okruženju, pre svega su iz Albanije i sa Kosova. Ovaj proces partikularne koncentracije stanovništva usmeravala je država. Javni sektor je dominantan u Grčkoj, a to je bio okidač za duboku krizu i na ekonomskom i na socijalnom planu.

Grčko društvo se zasniva na jakom uticaju državne admnistracije i poslovima u državnom sektoru uz veliku moć admnistracije. Država kontroliše dobar deo industrije i finansija. Sa takvim okruženjem, dve vodeće partije PASOK i Nova demokratija se naizmnično smenjuju na vlasti ali im je pristup veoma sličan, posebno po pitanju jačanja državnog aparata, javnih službi i velikog opterećenja Atine i Soluna. Njihov cilj je da u ova dva grada realizuju globalnu moć i definišu svoje partijske i oligarhijske interese.

Vladajući slojevi koristiili su državu da bi ojačali i obogatili se, dok su dogovori s moćnim sindikatima, GSEE i ADEDY, Opštom konfederacijom radnika i Unijom civilnih zaposlenika, omogućavali socijalni mir – na račun nesindikalnog, siromašnog i marginalnog društvenog sloja. Ovaj sloj se, većinom, sastojao od imigranata koji su preživljavali od trgovine, građevine i turizma.

U Grčkoj postoje anarhisti svih boja – reformisti, reakcionari i revolucionari. Globalna kriza otvorila je pitanje položaja sinidikata koji su često “udarna pesnica” raznih levičarskih ali i anarhističkih organizacija i partija. Nije neobjašnjiv ni značajan uspeh grčkih levičara – komunista na prethodnim parlamentarnim i lokalnim izborima. Ekstremne akcije anarhista i terorista u Italiji bile su slične kao i u Grčkoj, sa sumnjivim eksplozivnim “paketima”.

Tanasis Kokalakis, portparol grčke policije, izjavio je da nema dokaza o umešanosti grčkih ekstremista ali je rekao da aluzija na ubijenog grčkog aktivistu pokazuje da između te dve organizacije postoji “izvesna solidarnost”. Evidentno je da međusobna podrška anarhističkih organizacija na jugu Evrope postoji i da će se ona širiti i na druge države EU, pre svega na Francusku i Nemačku. Izvesno je da u Evropi, na talasu globalne krize, jačaju antiglobalistički i antikapitalistički pokreti sa potenciranjem na socijalnu pravdu i nacionalnu državu. Sve akcije anarhističkih organizacija u Grčkoj, pa i Italiji, vidno ugrožavaju ne samo političku već i ekonomsku stabinlost tih država i EU.

Primer Grčke, koja je pred Olimpijske igre 2004 godine imala, po izveštaju Interpola, najnižu stopu kriminala. Tokom 2002. godine na 100.000 stanovnika zabeleženo je samo 4.145 prekršaja. Grčka je, međutim, danas visoko rangirana u pogledu pranja novca, trgovine ljudima i falsifikovanja. To nije iznenađujuće, s obzirom da Grčka predstavlja međunarodnu tranzitnu tačku za kriminalce između Evrope, Afrike i Azije. Što se tiče Grčke, njen glavni problem je kako da zaustavi oružane pljačke i trgovinu oružjem. Takođe, poseban problem je i postojanje ilegalne imigracione mreže, koja „zarađuje” milione evra mesečno, i to samo eksploatacijom imigranata pristiglih iz Azije i Afrike. Danas su stvari radikalno promenile. Grčka je u zoni “visokog rizika” ali se na osnovu ovogodišnje turističke sezone pokazalo da nije bilo ozbiljnih napada na turiste i ugrožavanja njihove imovine i života.

Comments

 1. Evo me i u Crnoj Gori !
  Neka znaju globalisti,kapitalisti i njihovi igrači na vlasti,da sam naoružan!
  Naoružan sam njihovim ratovima,njihovom ratnom profiterstvu,njihovim zločinima,njihovim nerasvijetljenim ubistvima,njihovom krađom i pljačkom,njihovim zakonima koji za “elitu” ne važe,njihovim dobrom,njihovom nedodirljivošću,školovanjem njihove djece po najboljim i najskupljim školama na Svijetu,njihovom pokretnom i nepokretnom imovinom,njihovim bankovnim računima,njihovim zelenašenjem,njihovom građevinskom mafijom,njihovim narko kartelom……..i mnogo toga još……..
  ANTIGLOBALISTI i ANTIKAPITALISTI ujedinite se i bacite olovke i glasačke listiće,sva snaga je u našim srcima i njihovim zlodjelima !!!

 2. Milovan Vukov Jankovic says:

  Martin Luter je reformisao UM&RAZUM, Jevropljana u pravcu HUMANOSTI&SOLIDARNOSTI,
  bar u ovim shjevernim djelovima,
  10% najbogatijih napune budzet 19 puta vishe od 10% najsiromashnijih,
  nema LJUBOMORE & OGORCHENOSTI protiv uspjeshnih i bogatih, jer se zivi od poreza koji oni placaju drzavi, za nezaposhljenje i socijalno ugrozene.

  PRVAVOSLAVLJE NARODNO VESELJE I KATOLICI SA CENTROM U VATIKANU su ostali bezosjecajni na SIROTINJU I SOCIJALNO UGROZENE, shto radikalizuje i destabilizuje drzave i drushtvene zajednice.

  TIHA VODA KLADE VALJA,
  bez revolucija i prevrata i rata, ceremonijalne monahije se pretvaraju u OAZE MIRA&SKLADA&HUMANOSTI I SOLIDARNOSTI.

  EVOLUCIJA UMJESTO REVOLUCIJE;
  JER REVOLUCIJE JEDU SVOJU DHJECU.

  DIJAGNOZA JE POLA PUTA DO IZLIJECHENJA,
  MI SMO BOLESNI OD UPALE MOZGA.

 3. grupa Crnogoraca iz Istre says:

  Veso Tomov, malo smo zbunjeni, jer ti rece da si u Crnu Goru, a mi evo vidimo Vesa Tomova tu pored nas u Istri, pa da ne bude zabune zbog svojte i tvoje i nase,kad se vec imenom poredstavljas, dodaj i prezime. I jos nesto; – pogresan nacin si izabrao za bilo kakav pocetak, jer ko ce te shvatiti ozbiljno ako si samo Veso Tomov. Ponudi neku dodatnu garanciju u CV, jer je blago receno, nepotpun. Veso Tomov, stigo u Crnu Goru! Okle?S neba? Sta bi ti htio da budes junak dana na ovom portalu? Evo uspio si da nas Crnogorce u Istri zbunis. Ovg naseg Vesa Tomova, posebno.

  • Puva li (kod vas puše ili duva) kakav “vjetar” tamo ?
   Možda mislite ako ako se zatvore “prozori” i reguliše promaja, u vidu Sanadera,Tačija,Šarića,Marovića (za sada).,da “vjetrovi” neće puvati?
   Ovom “vjetru” više nema kraja ,pa ni kod nas na Balkanu i ako je Milo Đ. pod znakom pitanja ,jer je dobar izvođač radova (isto za sada) ovih vrlih demokrata i boraca za svako dobro,zbog kojih se proli više krvi od fašizma i kapitalizma zajedno.Sve za rad prava na slobodu i za rad ravnopravnosti i humanosti na planeti Zemlji.Ovaj će “vjetar” za koji sam ja, jedno od milijarde jedara,očistiti sa stabla Zemlje sve što je trulo i ostaviti samo zdrave plodove. Nema oprosta ni neznanju čak (na žalost), jer su priroda i ljudska evolucija ,surovije od svih društvenih poredaka,zakona,religija i vjerovanja.
   Pozdravi Vesa iz Istre i reci mu da ću ličnu kartu dati onom,kome se ide na istini a titule,medalje,toke i komentare dana,prepustam vama. Poznati ćete me po SNAZI,u tome se razlikujemo.
   p.s.
   Nadam se da će mo se sresti na nekom od puteva,vi ćete izgraditi vaše dvore gde nađete pogodno tle i gdje se izborite za vaš vid slobode……… a ja odoh jer moja sloboda ne zna za imena i titule !

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: