Sedmica ‘ličnih odluka’ i Vanja nacionale!

piše: Dragan Šepelj

Crnogorska politička zbilja najčešće pati od onog što bi najprije mogao biti opis karaktera partije koja njom (dakle i s nama kukavičkim jedinkama) upravlja ovaj komedijaški dugi niz godina – projektovana učmalost.

Ovaj protekli TJEDAN LIČNIH ODLUKA je za nas koji to ovako pasionirano – a u nedostatku mudah – iz hobija pratimo, bio sve samo ne jednoličan i siv od dps dosade.

Najprije; dugo najavljivana odluka Mila nam Đukanovića o povlačenju sa mjesta hroničnog  premijera ove teško bolesne države postala je stvarnost. U praćenom i depesovski nezanimiljivom govoru na konferenciji za štampu koja je sazvana za tu priliku, nakon sopstvenog uobičajenog hvalisanja o tome što su sve – svašta nešto- napravili tokom ove njihove zajebancije od vladanja, te nakon još jednog otužnog nastupa prisutnih novinara koji su mu ‘kao’ postavljali nekakva pitanja – a koja bih ja rado zaboravio da sam na njihovom mjestu – uslijedila je, uz jednu kratku stanku i jedan podrugljivi smješak krajičkom usana, i taaaa: dugo najavljivana ostavka. “Podnosim ostavku na mjesto premijera …” – blagim naoko smirenim glasom izjavi Milo Đ. i u obrazloženju proglasi je ‘ličnim činom’ koji je uslijedio nakon  što je ostvario one silne uspjehe vladajući Crnom Gorom par decenija godina.

Dobro, ja zaista vjerujem da je to bila njegova najličnija odluka, a vjerujem mu čak i da ga EU nije puno pritiskala da ode. Kada bi se durbinom mogla nazreti bilo kakva normalnija snaga u crnogorskoj politici siguran sam da ta njegova sigurnost u ponašanje EU zvaničnika ne bi pila vodu, a ovako kada vidim i čujem Meda, Mandu i Milića – nakon povraćanja uzrokovanog osjećajem mučnine u svim djelovima tjela na spomen nihovih imena – nema što nego da se po tom pitanju složim s Mikašem…Mogu ti samo stavit soli na rep.

E, sad… Mikaš , ja ipak vjerujem da je tvoja ‘lična odluka’ tačna samo kao konstatacija o tome ko stoji iza paklenog plana kojeg si smislio u svojoj pametnoj glavici. Lično TI. Plan tvoj bi po mojoj nekoj danonoćnoj viziji izgledao ovako: Neću da apsim neke svoje saborce lično, a oni su  svačesa zloga kao i ja (k)raduckali, a oću da uđem u istoriju kao neko ko je stvarno uveo CG u EU, a jebeni Štefan File i družina su mi sugerisali da im 200000 iskusno vođenih i dobro obučenih  lopova na izborima  i razbojnika u privatizaciji nije baš potrebno u njihovim životima, te da bi ja i dalje bio mangup koji ne trguje sa svojim kumarama i prijateljima koji su me slijepo slušali sve ove  godine, neka to uradi neko drugi , moj kadar od povjerenja, javno neukaljan i kao takav prihvatljiv velikoj većini i EU,  a ja ostajem na čelu partije iz koje ustvari izvire sva politička moć vladanja u Crnoj nam Gori… Vuk – to sam ja naravno – sit i ovce  – depeesgorci – skoro svi  na broju. Da ne bude da lažem, nabacio sam vam da je 2013-e sve moguće, pa i comeback velikog opslužitelja bjelosvjetskih dama. Neka vlaže do tada na staru slavu…

Rekao si onda i da ćeš se baviti biznisom. Nekim stanovitim biznisom. Tu se nisam nešto baš oduševio, al dobro, morao si i to reć’.

Dobar plan, i to ti priznajem. I ostvarljiv… pomislih rezignirano.

Iste večeri, jedan od  potpredsjednika Vlade i Partije  Sveto markuze Marović, zaražen spužonosnim virusom ‘lične odluke’ uz istu dijagnozu je saopštio javnosti da se i on povlači. I on je umoran i okrenut biznisu.

Milutin Simović, Branko Vujović, Brano Gvozdenović… svi ‘umrli’ u jednom danu, što bi rekla velika Desanka M… Umorni trudbenici DPS-a…

Banket na Cetinju, pljušte nagrade za turističke prijepore, toči se Moet Chandon direktno u grla naprasno umornih trudbenika i marljivih ministara u osjeci… ojha… the best years of our lives.

Kad u petak  ujutro, o sudbo kleta, što upalih radio u autu, pola aktera banketa na Cetinju krenulo put junačke  Podgorice, ali ovaj put sa đeverima koji nose Hekler i Koh argumente u pratnji. Pravo kod Đurđine u goste na molitveni doručak.

Ajoj, pomislih, mora da haluciniram od ove južine; ili su vijesti počeli uređivati oni luđaci od buksovaca, Gajo ili Zonjo…samo njima ovakve monstruzno komične  konstrukcije mogu pasti na cetinjsku pamet. Okrenuh na CD opciju, i tamo mi se notama obraćaju momci iz Black Crowes (interesantna koincidencija)… pjevaju obradu stare “The Night They Drove Old Dixie Down “… opet interesantna jebena koincidencija… okrenem ja opet na radio cg…

Uhitilo Budvane, ipak je istina. Zbog Vanje i MANSA, vele.

Vanja Ćalović i MANS su opalili takvu šamarčinu crnogorskoj policiji, tužilaštvu, medijima, smrdljivoj opoziciji kojoj je to trebao biti osnovni posao, te svima nama koji nismo vjerovali u tu malu ‘zloćkicu’ koja se stalno nešto buni…

Ona njena šema – razumljiva i predškolskom uzrastu – na kojoj se vidi ko i kako upravlja Budvom za interes Markuzea, postade glavni predmet čitanja i isčitavanja cijele situacije. Izgleda i dio dokaznog materijala. Većina je to samo ovlaš konstatovala, a ustvari je ta mala Vanjica zaslužila najveće pohvale za početak odmotavanja klupka. Uz konstataciju da je Milo to sve aminovao, iz trenutno samo njemu dobro znanih razloga.

U isto vrijeme, šlantavi opozicionari ili nemaju komentar (S.M.) ili histerišu (Meedoje Knežević) ili se bave politikantstvom (Koča i Goran D.)… Filip nema pojma, Milo je čuo ali to nije njegova briga, Markuze bi u okove, rtcg i svi mediji, osim TV vijesti, prenose slučaj  kao izvještaj sa kostanjade u Morinju, bez izjava tužiteljstva, bez izvještavanja sa lica mjesta… Milo je bio i kod Šu(p)kovića. Na dogovor, ne i na razgovor.

Ja nešto mislim, pokušavajući ući u mozak velikog Mila Velikog, da je on ovo ipak krenuo najprije u čišćenje DPS-a od kukolja koji bi mogli zasmetati u ostavarenju njegovog sna; Da i formalno bude najveći Vladika Cg ikad tako što će nas odvest u  skute NATO i EU. Ostanak na čelu partije, i podrška koju će imati od Lukšića mu sve to omogućava. E, nadalje… a ko bi ga znao… Milo Veliki je ipak samo jedan… imam neke predosjećaje ali viđećemo… Sito i Brano Gvozdeni su dobro, jel ?

I pozdrav za onu Vanju iz naslova. Očito pametna  transseksualka. Uz mozak  ima i  muda.

Comments

 1. sve je u nacionalnom predznaku kod nas ovija dana! a pomalo i nusica, sekspira, dantea i slicnija!

  uloge:

  vanja nacionale – podnosi prijave
  luksic nacionale – hapsi
  milo nacionale – postuje institucije
  marovic nacionale – zeli u zatvor
  budva nacionale – ozaloscena porodica
  milic nacionale – podrzava marovica
  medo nacionale – ocekuje veca hapsenja (da milo sam sebe uhapsi)
  narod nacionale – raduje se (i takodje ocekuje veca hapsenja sto ukljucuje djukanovicevo sopsteveno hapsenje)

  ocekuje se il secondo tempo della commedia divina! sedmi, osmi, i deveti krug!

 2. Lijepim stilom je napisan ovaj tekst. Taman odgovarajucim za ovu cnrogorsku nam “zbilju” ..

 3. wawy,

  otprilike….

 4. e to oprilike je zato sto ne znamo detalje milovog dila s amerima i kako ce mu garantovat imunitet. no valjda se ovim i sledecim dogadjajima otkriva dosta toga, pa ce se moc sklopit cijela slika.

 5. Sepelj, svaka cast, ovo je upravo duh&stil kakav nam je potreban, i kakvom cu uvijek dati podrsku.

  Odlican tekst, lishe ovog “izvještaj sa kostanjade u Morinju” – tu me je nesto zacnulo kao Kostanjicanina, i ne mogu ti ga oprostit, sem ako u recenici bilo ironije a propos gradonacelnice!

  • Vlado,

   Bila je aluzija na banalnost naše situacije i dotične spodobe koja je politički lider našeg grada…

  • Eh da, pomenuo bih i druge MaNsovce, da ne gradimo mitove o Super Vanji. Koliko vidim, Milovac je prilicno aktivan u ovom dijelu posla.

   • Ja sam istakao Vanju kao najistureniju i nekako najprepoznatljiviju. Ono svi rade prilično kvalitetno svoj posao.
    Milovac takođe hrabar i potkovan…
    Kada bi im u ovim stvarima pomagale ostale NVO, i opozicija kojoj je to posao, naravno i mediji, sve bi bilo lakše. Ovako, sve to često izgleda kao krik očajnika…a to je idealno DPS-u za relativiziranje.
    Naglašavam posebno medije i opoziciju kao pomagače DPS-a. Kompletnu opoziciju i skoro sve medije.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: