Mihail Bulgakov: Odlomci iz Dnevnika…

24. maj 1923

…za sada sam bez posla. Ja i žena se loše hranimo. Zbog toga mi se i ne piše. Crni hljeb skočio na 20 t. Morali smo od ujaka uzeti malo brašna, bijelog ulja i krompira. Od Borisa – milion. Obišao sam svu Moskvu – nema posla.

3. septembar 1923

…danas smo ja i Katajev išli kod Tolstoja (Alekseja Nikolajeviča – prim. prir.). Danas je bio izuzetno ljubazan. Jedino što je loše, to je teško popravljiv manir, njegov i njegove žene, da se s visine obraćaju mladim piscima. Tolstoj je pričao kako je počeo da piše. Prvo pjesme. Potom je podražavao. Zatim je primio spahijski način života. Podstrek njegovom stvaralaštvu dao je rat.

30. septembar 1923.

… u književnosti sam spor, pa ipak idem naprijed. Ja to dobro znam. Ne valja to što nikad nemam jasnu predstavu šta sam stvarno dobro napisao. Ali nećemo očajavati. Književnost je sad težak posao. Meni je teško od objavljivanja živjeti. Sad sam prelistavao “Posljednjeg Mohikanca” kojeg sam nedavno kupio za svoju biblioteku. Kakva čarobnost kod tog starog sentimentaliste Kupera. Tamo je David koji sve vrijeme pjeva psalme, pa me je naveo na misao o Bogu. Možda jakima i smjelima on nije potreban, ali ovakvima kao što sam ja, lakše je živjeti s mišlju o njemu.

26. oktobar 1923.

…došavši kući, kod susjeda pekara sam čekao Tasu da se vrati (kod nje je ključ). On je počeo priču o politici. Postupke vlasti smatra lopovskim. Prepreden odlično shvata da varalice nisu voljne da idu u rat, o međunarodnoj situaciji nema se pojma. Divalj smo mi, nesrećan narod. Možemo se tješiti markom. Jedan dolar – 69 milijardi maraka.
Moja predosjećanja me, kada su ljudi u pitanju, nikada ne prevare. Društvo samih protuva se skuplja oko “Nakanune” (list za koji je pisao – prim. prir.). Velika muka me natjerala da štampam u njemu. Trebalo bi biti izuzetan heroj pa ćutati četiri godine, beznadno ćutati, da bi se mogla otvoriti usta u budućnosti. Ja na žalost, nisam heroj.

6.novembar 1923.

Nekako sam počeo da shvatam – morao bih da se okanem smijeha. Osim toga, u literaturi je sav moj život. Nikakvoj medicini se nikada više neću vratiti. Ništa drugo ne mogu da budem, mogu da budem jedino – pisac.

Comments

  1. biljana koprivica says:

    МИХАИЛ АФАНАСЬЕВИЧ БУЛГАКОВ родился 15 мая 1891 года в Киеве.Гимназию и медицинский факультет закончил в Киеве.

    Во время Гражданской войны работал военным врачом.1921 года переезжает в Москву и начинает сотрудничать как фельтонист и
    публикует свои произведения.Умер в Москве 1940 года.Самые известные его произведения романы “Белая Гвардия” и “Мастер и
    Маргарита”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.