Da li je u pitanju strah, apatija ili nešto treće?

Studenti kod nas izgleda nisu spremni na proteste i bojkote. Paralelno sa današnjim odloženim protestom u Podgorici studenti u Beogradu su održali neuspješan (ali ipak održali) protest, usput izazvali saobraćajni kolaps i tako stavili do znanja da će i dalje biti aktivni i najavili radikalnije mjere. . .

izvor: vijesti.co.me 

Podgorica – Najavljeni protesti i bojkot nastave grupe studenata Pravnog fakulteta odloženi su za srijedu.
Protesti su zvanično odloženi zbog “opstrukcije Studentskog vijeća”, ali je, prema saznanjima “Vijesti”, pravi razlog to što je veoma malo studenata juče bilo spremno da bojkotuje nastavu, zbog navodno pokradenih studentskih izbora.
Student Pravnog fakulteta Nikola Dragićević ponovio je juče da je na nedavnim izborima bilo “malverzacija”, te kao razlog za bojkot nastave naveo Protokol po kojem su izbori sprovedeni. 
“Protokol nije legalan ni legitiman, jer ni na jednoj sjednici Upravnog odbora ili drugih jedinica nije usvojen i nije sproveden”, kazao je Dragićević MINI.

Kandidati izborne liste “Pobjeda studenata i Pravnog fakulteta”, ranije su zatražili da izbori, na kojima su izgubili, budu poništeni zbog “krupnih neregularnosti”, te u subotu za danas najavili početak protesta i bojkota nastave. Kandidatkinja te izborne liste Nina Delević saopštila je prošle sedmice da su izbori pokradeni, te da je o “prijetnjama” kojima su, kako tvrdi, bili izloženi njeni glasači, obavijestila i policiju.

Dragićević je juče saopštio da “nema zapisnika” da je “dvotrećinskom većinom” izglasana odluka o izborima, te da od datuma raspisivanja izbora do datuma glasanja “trebalo da prođe od 60 do 90 dana, a na Pravnom je taj rok bio 30 dana.
Kao primjer neregularnosti, Dragićević je naveo i da kutije “nisu bile zapečaćene”, ocijenivši da “nekome odgovaralo da ima pristup listićima”.
Izbori na Pravnom fakultetu održani su 11. novembra, na njima je pobijedilo aktuelno rukovodstvo Studentskog vijeća, na čelu sa Zoranom Rakočevićem, a Delevićeva na pitanje reportera “Vijesti” toga dana nije pomenula nikakve neregularnosti, a kamoli prijetnje.

Kandidat sa pobjedničke liste “Fakultet po mjeri studenata” Vladimir Martinović kazao je da da na izborima nije bilo nepravilnosti. “Čujemo niz neutemeljenih i neosnovanih optužbi od drugog tabora, ali na dan izbornog procesa nije bilo nikakvih nepravilnosti”, kazao je Martinović MINI.
On je istakao da je “glavni posmatrač”, nakon izbornog procesa, potpisao da je “sve bilo po protokolu”.
“Nije bilo evidentirano nikakvih nedostataka i sve je proteklo kako procedura zahtijeva”, tvrdi Martinović.
Višenedjeljnu izbornu kampanju obilježio je i do sada na Univerzitetu Crne Gore (UCG) nezabilježeni otvoreni sukob između grupe studenata i dekana Ranka Mujovića. Članovi Studentskog vijeća u više navrata javno su optužili Mujovića da se miješa u predstojeće izbore i da agituje u korist druge liste.
Protekli izbori bili su aktuelni i zbog odnosa snaga u Vijeću Pravnog fakulteta, na kojem bi se uskoro moglo raspravljati i o Mujovićevoj smjeni, a upravo studentski predstavnici mogli bi da budu tas na vagi.

S obzirom na javno izrečene teške optužbe koje su proteklih nedjelja razmijenili sa Mujovićem, realno je očekivati da bi eventualni zahtjev za smjenu Mujovića podržalo pet predstavnika Studentskog vijeća.
Da je pak pobijedila “opozicija” bliska Mujoviću, dekan bi praktično obezbijedio većinu u Vijeću, a u najmanju ruku pokolebao dio potpisnika peticije protiv njega da zatraže i smjenu dekana.
Potpsinici peticije su još u aprilu zatražili zaštitu od “organa UCG”, nakon čega se Pravni fakultet gotovo pola godine nalazio u svojevrsnoj blokadi.

izvor: b92.net

Protest studenata je izazvao kolaps u saobraćaju u tom delu grada.

Kako je izjavio predsednik Studentskog parlamenta Geografskog fakulteta Marko Pavlović, studente niko nije primio u Vladi, kao ni u Ministarstvu finansija, ni Ministarstvu ekonomije, gde su takođe tražili prijem.

“U Ministarstvu prosvete želeli smo da razgovaramo sa ministrom Žarkom Obradovićem, ali nam je rečeno da je on na putu”, rekao je Pavlović i naveo da studenti više “ne žele da razgovaraju sa pomoćnikom ministra prosvete Slobodanom Jaukovićem”.

Pavlović je istakao da se studenti pripremaju za radikalniji vid protesta, štrajk glađu, o čemu će, kako je rekao, javnost naknadno biti obaveštena.

Studenti, njih oko 200, u današnjoj protestnoj šetnji došli su do zgrade vlade oko 14.45 časova Ulicom kneza Miloša, tražeći da ih primi neko od nadležnih predstavnika izvršne vlasti, kojoj su, kako su naveli, predali zahteve još pre sedam dana.

Osnovni zahtev studenata, koji su nekoliko puta iznosili nadležnima u Ministarstvu prosvete, jeste da svim akademcima sa ostvarenih 48 do 60 bodova bude plaćena školarina, ali da taj teret ne bude isključivo na vladi, ni na fakultetima, već da se pronađe model u kojem će teret plaćanja podneti i jedni i drugi.

Zahteve Ministarstvu i vladi postavili su studenti fakulteta Univerziteta umetnosti, koji traže i veće kvote za master studije, kao i akademci Geografskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Visoke elektrotehničke škole i Visoke poslovne škole.

Ministar Žarko Obradović je na zahteve studenata odgovorio da Ministarstvo nema para da svakom studentu plati školarinu.

Saobraćaj u Ulici kneza Miloša i i Nemanjnoij normalizovan je nešto pre 17 časova.

Comments

 1. Da li je u pitanju strah,apatija ili nešto treće?Odlično formulisano pitanje!A ja bih postavila još jedno pitanje dragim roditeljima..Pa,dragi roditelji,da lj baš svako dijete mora studirati i da li je izabrani fakultet njihova želja i volja?Ako su odgovori potvrdni,ako studenti studiraju ono što žele onda su i dovoljno samostalni i hrabri da se bore za ono što vole..Onda ih samo trebate probuditi,da ne prespavaju kao na predavanjima.Ipak,voljela bih da nijesam u pravu i da je u pitanju strah,apatija,a ne nešto treće.

 2. Crnogorski studenti masovno podržavaju Đukanovićev režim. Oni su spremni da demonstriraju samo protiv opozicije.

  • Kao student Beogradskog Univerziteta učestvovao sam u protestima kontra Šešeljevog zakona o obrazovanju 1998. koji je ukinuo autonomiju Univerziteta. 2000. izašao sam na ulice kontra Miloševića kao član OTPOR-a i nagutao se suzavca. Nadao sam se da je time moj revolucionarni život završen. Grdno sam se prevario. Ima još barikada, dobro je što je tako…

 3. Neki crnogorski studenti podržavaju režim. Neki ne podržavaju.
  Inertni su i bez jasnog stava kao što je to slučaj sa njihovim roditeljima i ostatkom društva.
  Ne vjerujem da su spremni demonstrirati protiv opozicije a to što ih ne podržavaju nije nešto što bi im se trebalo zamjeriti ( makar kad je u pitanju podrška crnogorskoj opoziciji) jer ni oni sami sebe ne podržavaju.
  Ako hoćeš primjer, budi spreman na dva toma čitanja.
  Šteta da nisu boje organizirani , ali ponavljam oni su naš produkt; a to znači puni plemenskog. Ne može…

  • sretoh jednog “saborca” iz doba revolucija po Serbiji. Zajedno se radovasmo nezavisnosti Crne Gore. Neko iskreno bez ikakvog interesa, neko sa već dobro ispunjenom DPS knjižicom. ko je bolje prošao nakon svršetka studija? Nije li jasno?

 4. Milovan Vukov Jankovic says:

  Tatini i majkini sinovi,
  kud ce krushka bez pod krushkom,
  autoriteti u kuci, na ulici i u uchionici, proizvode masovno poslushnike i tihe revolucionare, a pravo i pravdu studiraju, ne rado PRAVA&PRAVDE,
  nego radi svog PUPKA&SHUPKA, da oni jednoga dana budu TLACHITELJI&MUCHITELJI mladje generacije.

  Nece sebe da pucaju u nogu,
  svi bi oni voljeli da budu klonirani MUJOVICI.

 5. Какво спајање неспојивог уз неизбјежно ламентирање над нашом ‘непросвећеном’ омладином. Скоро па како оно песник рече;

  mozgovne vijuge
  secu svoje pse

  stajao sam predugo
  na tramvajskoj stanici
  zagrljeni parovi
  u gomili snova

  briga me frajeri
  za vase reklame
  ovuda su prolazili
  i drugi prije vas

  pljunuo sam magazine
  propagandu
  zlatouste novine
  pljunuo sam dupelisce
  preko cijele stranice

  Неки никако да се препознају да су и они дио Матрикса…

 6. Studenti protestuju protiv cega? ‘Krupnih neregularnosti’ u izborima na fakultetu? A na osnovu cega ocekuju ‘regularnosti u sistemu koji je skroz-naskroz neregularan? E pa stvarno ne mogu da vjerujem, ali dobro, izgleda da ti studenti ipak imaju nos i oci, pa ipak postoje stvari koje im se desavaju ispred tog nosa, a oni to vide, pa ipak shvate da im neko nesto krade, i pobune se. Samo…po onoj prici ‘kad su dosli po mene’ necemo nikuda.

 7. Da budem jasnija..Glavni problem studenata po meni,iako nijesam roditelj pa možda i griješim,je njihova nesamostalnost a odatle i neodgovornost i nezrelost.Studenti i sada,kao i kod kuće,očekuju da njihove probleme riješe roditelji ili neko treći.Jer,da je strah u pitanju ili apatija ne bi imali dovoljno hrabrosti i volje ni da se bore za ono što samo njih interesuje,i tu bi bili bezvoljni.Iako se nijesu imali od koga naučiti na hrabrost i borbu za svoja prava,da su dovoljno samostalni(da ih roditelji najzad puste)možda bi i protestovali bez pomoći.Ovako,nek’ žive uljuljkani pod okriljem roditeljja,nek uvijek imaju sve što požele,nek’ ne razvijaju svoju svijest i nek’ zaborave na svoje živote!I mi smo nečija djeca,imamo svoje roditelje pa ipak mislimo svojom glavom,imamo prava da biramo svoj način života.Malo nas je,ali nas ima!I ne želim ustajat umjesto studenata,mogu ih podržati kad se probude.Fakultet im je prilika za borbu,životna iskustva.I,odličan je primjer britanskih profesora koji su dali podršku studentima,stali su i bore se uz njih protiv visokih školarina.(“Duboki uvid u nas same”u razradi)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: