Put kroz vrijeme. . .Rezervista Duško Kilibarda

“Vojna i civilna policija hapsila je i zatvarala u Spuž svakoga ko se nije odazvao pozivu na mobilizaciju. Đukanović uz Bulatovića bio je najvatreniji zagovornik da se ide u Hercegovinu i okolinu Dubrovnika.”

izvor: večernji list, 17.09.2006.

NIKŠIĆ – Indoktrinirani lažima kako se u zapadnoj Hercegovini i južnoj Hrvatskoj koncentriraju snage od 30.000 naoružanih ustaša, 19. rujna 1991. uz ratno-huškačke pjesme u Mostar stigle su tisuće crnogorskih i srpskih rezervista iz smjera Nevesinja u organizaciji užičkog i titogradskoga korpusa.

Dolazak šljivovicom osokoljenih rezervista u mostarske vojarne pod nadzorom bivše jugovojske početak je provedbe plana okupacije BiH i južnog dijela Hrvatske, što će se poslije mimo volje nekih političkih dužnosnika u Sarajevu pokazati točnim. U Cimu je odmah održan sastanak kriznog stožera na kojem odlučeno o aktiviranju dragovoljaca.

Neuredne i naoružane rezerviste mostarska javnost proživljavala je različito. Jedni su njihov dolazak gledali sa simpatijama prisivajuci im epitete zaštitnika, a drugi su se njihove nazočnosti otvoreno grozili. Medju kritičarima bio je i mostarski arhitekt i slikar Marin Topić, koji je na svojoj koži s nekoliko šavova i hematoma osjetio kako razmišljaju rezervne postrojbe bivse JNA.

Poslije 15 godina nikšićki rezervisti iz sastava dragovoljačke brigade Sava Kovačević otvoreno u razgovoru za Večernjak priznaju da su Hercegovinu 1991. stigli po naredbi tadašnjeg zapovjedništva jugovojske, crnogorskog premijera Mila Đukanovića i predsjednika vlade Momira Bulatovića. Priznanje da su sudjelovali u napadu na Hercegovinu produkt je njihova revolta na najnoviju odluku Ministarstva pravde Crne Gore koje je u dogovoru s hrvatskim državnim odvjetnikom izrazilo spremnost procesuirati sve osumnjičenike za ratne zločine sto su ih državljani Crne Gore počinili tijekom agresije na Dubrovnik i dubrovačko zaleđe.

– Rekli su nam da se u Hercegovini ustaše spremaju na klanje. Vojna i civilna policija uhićivala je i zatvarala u podgoricki zatvor Spuž svakog tko se nije odazvao pozivu na mobilizaciju. Đukanović uz Bulatovića bio je najvatreniji zagovornik da se ide u Hercegovinu i okolicu Dubrovnika – tvrdi Duško Kilibarda, dalji rođak ozloglašenog ratnoga huškača i današnjeg crnogorskog akademika Novaka Kilibarde. Rezimirajuci ratnu prošlost u kojoj je, kako kaže, bilo svačega, njegov kolega Petar Lazović tvrdi kako je u Mostaru preživio miniranje vojarne Sjeverni logor u Mostaru pomoću cisterne.

– Sjedio sam u jednom restoranu stotinjak metara udaljenom od mjesta na kojem je eksplodirala cisterna puna eksploziva. Kad je puklo, sva su stakla na restoranu i okolici popucala, bilo je poginulih, ranjenih, a za tijelima četvorice ratnih drugova jos se traga – prisjeća se bivši pripadnik nikšićke brigade Lazović.

Iako su nekoliko mjeseci prije eksplozije cisterne crnogorski rezervisti okupirali i porušili selo Ravno, i nakon 15 godina smatraju da je napad na Sjeverni logor, u kojem su bili smješteni, bio uvod u pravi rat u BiH u kojem su živote izgubili deseci njihovih suboraca. Danas, kad su se ratne strasti ohladile, ističu kako ih je aktualna crnogorska vlast, koju vodi Milo Đukanović, izdala i odbacila.

– Sad je krivnja svaljena na nas i mi se moramo kriti po šumama kako nas ne bi uhitili isti oni koji su nas prije 15 godina slali u rat od Dubrovnika do Mostara. To neće tako ići – poručuju jednoglasno nikšićki rezervisti koji su se, nakon dogovora sudskih vlasti Crne Gore i Hrvatske, bacili na proučavanje popisa onih koje sumnjiče za ratni zločin.

Comments

 1. Hajde da zamislimo da su svi bili zavedeni,da niko nije otišao zbog ličnog ineresa i mržnje,zamislimo da su svi krenuli u poštenu borbu,hrabri majkini:)majčini sokolovi.I,nek’ sve ostane na tome,dovoljno je dokaza da budu kažnjeni svi oni s vrha,oni koji su odgovorni,oni koji su zaveli zavedene..Ali,onda kreće istina,najvažnija!Ko je te ljude tjerao na opijanje,drogiranje,maltretiranje starijih i nemoćnih(zar je to ratovanje?!),ko ih je tjerao da pokažu svoje najstrašnije lice,ko ih je tjerao da pređu granicu normalnog?Ko..ako ne oni sami,ono ludo i najgore što su već nosili u sebi,dovoljno za ludačku košulju.Sami su krivi za najstrašnija zlodjela,pa treba i da odgovaraju.A,gledajući reportažu iz Konavala ostala sam skamenjena.Srećna sam što niko moj,ni iz bliže ni iz daljne familije,nije učestvovao u “RAT ZA MIR”,ali ipak zgrožena jer takvi zločinci šetaju slobodno..

 2. “Ko je te ljude tjerao na opijanje,drogiranje,maltretiranje starijih i nemoćnih(zar je to ratovanje?!) Ko..ako ne oni sami,ono ludo i najgore što su već nosili u sebi,dovoljno za ludačku košulju.”

  To je zaista pravo pitanje,
  samo se čekao momenat da se kaže: Go! i da sve divlje izađe na poljanu.
  Ali neko je rekao:Go! Između ostalog bio je taj neko i drug premijer Milo, Milo Car koji je nakon toga pokličaGo!(Naprijed!) vrlo brzo bio go, ali se lagalo kako to nije bilo tako kako danas oni isti pričaju da je bilo, a mogli su parlat kroz svoj RTCG i Pobjedu što ih je volja.
  Najveći problem je u tome što je tadašnja većina naroda smatrala da se čini prava stvar. Kad se pokazalo da je ogromna manjina, koja nije htjela rat bila u pravu, većina je nastavila davati podršku vlasti koja ih je poslala u rat, da se ne bi priznao sopstveni individualni poraz.(Jedno od mogućih razloga, o ostalih iljadu drugi put) Tako se tadašnja većina odlučila na tkzv. evoluiranje sa svojim ratnim DPS nalogodavacima pune dvije decenije. Čini se da je to suština, ali mora se reći:
  Postojala je alternativa u vidu snaga koje su pozivale na mir i slogu, zbog toga niko danas u pogledu na to vrijeme nema opravdanja, a posebito ne vlastodržač ove vlasti demokrata Milo Đukanovič koji ako je bio izmanipulisan kako skoro reče, kao pravi demokrata iz jedne demokratske stranke, trebao je dat ostavku, za ijedan izgubljeni život preko granice Crne Gore.
  Ako je tako to prošlo, a nije, dok je nas, ko može vjerovat da za deset godina neće reći da je 2010. godine bio izmanipulisan, iako nas sada britvulinski ubjeđuje da je on motor Regiona. I onda, kao tada, izio Vuk Magarca, a vrijeme izjedoše skakavci, dok su se osnovale Prve Banke, JuDiDži and other Company. Petina Milijarde, malo li je za manipulaciju?

 3. svi su oni svim svojim bićem učestvovali u tim poganlucima, huškanju, ratu i ratnom profiterstvu…mogu pričati šta hoće i izmišljati istoriju…nagrađivati sami sebe raznim lažnim nagradama za mir…nema tih rukavica ni maski koje mogu sakriti krv na njihovim rukama i ružne mrlje na obrazu !!!

 4. Nije Nola Kilibardic ozloglaseni zlocinac i huskach vec mu je oprata biografija pa je sada BIO pacifist. A sada je BIO pacifist! Je BIO pacifist! Pacifist BIO! Je sad!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: