Život je čudo!

Nekadašnji opozicionar, ministar, poslanik i visoki funkcioner Narodne stranke, osnivač Demokratske stranke za jednokratnu upotrebu, urednik “Republike”, ugroženi Srbin, negator crnogorske nacije, a sada glavni izvršni direktor Prve Banke Prve Familije postao i Preśednik Udruženja Banaka. Nek je sa srećom!

izvor: seebiz.eu
PODGORICA – Na sjednici Odbora Udruženja banaka i drugih finansijskih organizacija i osiguranja Privredne komore koja je održana danas za predsjednika Odbora izabran Predrag Drecun, glavni izvršni direktor Prve banke.

Na sjednici su razmatrana privredna i monetarna kretanja u Crnoj Gori, potom stanje na tržištu osiguranja u prošloj godini i prvom polugodištu 2010. godine, stanje na tržištu kapitala za devet mjeseci ove godine, a usvojen je Program rada Odbora za narednu godinu.

„Za sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period 2009. industrijska proizvodnja je u porastu 3,5 odsto, a  depoziti banaka bilježe rast 4,5 procenata.  Oročeni depoziti u ukupnim depozitima učestvuju sa 60,3 odsto, a evidentan je konstantan porast depozita stanovništva , kako na mjesečnom, tako i na godišnjem nivou“, saopšteno je iz Privredne komore PKCG.
U saopštenju se navodi da je u porastu i kapital banaka i to za 18,7 odsto.

“Koeficijent likvidnosti banaka je iznad propisanog minimuma i nijedna banka nije koristila obaveznu rezervu. Koeficijent kredita i depozita je smanjen dok je neto priliv stranih investicija i dalje visok, iako nije bilo značajnijih privatizacija. Ipak, još uvijek imamo visok nivo kreditnog rizika, nedovoljnu kapitalizovanost u bankama, a znatno kasne i krediti u otplati“, navode  iz PKCG.

Aktivnosti Centralne banke u narednom periodu biće usmjerene na očuvanje i podsticanje finanasijske stabilnosti kroz očuvanje zdravog bankarskog sektora i efikasnog platnog prometa, intenziviranje aktivnosti na konsolidaciji banaka, te komunikaciju sa institucijama sistema u zemlji i međunarodnim finansijskim institucijama.

Na sjednici je konstatovano da su i dalje skupi izvori sredstava, banke mogu sniziti kamatne stope, ali privreda ne može tražiti visoke kamate na depozite.

“Na tržištu osiguranja usporen je rast premija osiguranja u 2009. godini, a procjenjuje se da će do kraja  ove godine premije za oko dva odsto zabilježiti pad.  Poslovni pokazatelji tržišta osiguranja likvidnost i solventnost su zadovoljavajući, a pozitivne efekte očekuju od jače konkurencije pa već sada imamo nove proizvode. Primat na tržištu osiguranja ima Lovćen osiguranje, slijede Sava i Delta generali. Očekivanja su da ćemo ubuduće imati solidno tržište osiguranja“, piše u saopštenju PKCG.

Sa najvećim problemima iz ovog sektora suočava se  tržište kapitala koje je uzrokovala kriza i to  ne samo kod nas već u svim zemljama, posebno onim u tranziciji. Na sjednici je konstatovano da je zabilježen drastičan pad prometa, a i ostali pokazatelji imaju negativan predznak. Svijetla tačka je nivo dokapitalizacije, ali  bez realnog rasta ekonomije teško da može doći do krupnijih pozitivnih promjena. U ovoj oblasti je važno usaglasiti zakonodavstva u regionu, radi eliminisanja  barijera, a sve sa ciljem   da se pospješe investicije.

Comments

 1. Drecun je svojevremeno stalno vikao “dje su pare, dje su narodne paree, vratite pare, dje su pare…”. Kad ih je nasao i vidjeo dje su, samo se principijelno stavio na usluzi.
  Sto ima tu strasno ili neobicno?
  Sad, to sto je svojevremeno bio veliki Srbin, negator Crnogoraca, raspirivac mrznje prema manjinama i nije toliko bitno. Bilo pa proslo. Ljudi nijesu magarad da se stalno drze istog stava, vec vremenom evuliraju – pitajte novinara ciji ste komentar povodom prvog odlaska premijera objavili, on ce vam potvrditi moje rijeci. Tako je evulirao i Kilibarda, Djukanovic, Marovic, Mugosa, V. Medenica, Veljovic, M.Radovic, M. Vukovic… Tako je evolirao i veliki dio gradjana Crne Gore, te su od velikih Srba postali josh veci Crnogorci, od ratnika mirotvorci, od mrzitelja i progonitelja braca sa manjinama.
  Sto ima tu nelogicno ili neprincipijelno, molim?

 2. Ma je li to onaj Drecun što je tvorac slogana:
  “Đukanoviću vratite pare!!!”
  Drecun je sada alfa i omega, guverner je ipak samo beta(n) i nebitan, odnosno koliko mu prvi dopusti.
  Što se Drecovih titula tiče, skoro sve značajnije su pobrojane, samo fali član komisije u show-u sa Vulicem “Biramo Lidera”
  E ovo je stvarno show!
  Da li sav ovaj show znaci da mu je Djukanovic vratio pare? :)
  Upravljaj Dreco, od sada budi samo prvi!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.