Johan Bretšnajder: Milo Đukanović podržao proteste!

milo-amfil-edikt-sPodgorica, Na Licu Mjesta, peti oktobar 2015. 
Devete noći mirnih antivladinih protesta protiv režima Mila Đukanovića je definitivno bilo najviše okupljenih do sada, a skup je uveličalo i prisustvo samog Mila Đukanovića, koji se obratio okupljenima, što u početku nije bilo predviđeno.

“Iako zvanično nisam među organizatorima, svim svojim srcem podržavam ovaj predivan skup koji za cilj ima ostavku Vlade Mila Đukanovića i formiranje nove prelazne Vlade Mila Đukanovića”, rekao je Đukanović.

Đukanović je u svom govoru priznao da se mislio da li da dođe, a zatim je i pohvalio upornost i istrajnost okupljenih.

“Dolazim ovdje pravo sa Lovćena, sa Mauzoleja Njegoševog, da vam donesem prosperitet, bolji BDP i nove investitore. Dok sam jutros čitao “Gorski Vijenac”, Njegoš mi je kazao da dođem i podržim svoj narod u borbi. Znam da će opet svi reći – evo ga opet onaj Đukanović, opet taj isti čovjek želi da bude u sastavu nove Vlade, a svi oni znaju da sam još od devedesetih duvao u pištaljku zajedno sa omladinom u džemperima i tada prvi put ušao u Vladu. Trenutna Vlada nije dobra po narod u našoj državi i što prije se mora formirati nova prelazna Vlada, a odmah zatim i fer i korektni izbori na kojima će se formirati nova Vlada na čelu sa mnom. Svaka vam čast na istrajnosti. Počinju kiše i hladno vrijeme, a vi svake noći pokazujete da ne odustajete od svojih zahtjeva”.

Đukanović je naglasio da je ovakav vid borbe – jedini i pravi put ozdravljenja crnogorske ekonomije i da se ne smije pristati na kompromise.

“Današnja Crna Gora je đukanovićevsko-amfilohijevska država, i na tome se ne može graditi budućnost. Pod hitno se moraju mijenjati stvari iz korijena, mora se pokazati da se nenasilnim i upornim protestima mogu stvari dovesti do željenog cilja, na pravi evropski način”.

Đukanović nije bio zadovoljan odnosom policije prema protestantima.

“Raško Konjeviću, ne služi ti ovo na čast, da naše pare trošiš bez ikakve potrebe. Njegoš mi je jutros ponovio da kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom, pa ti sad odluči da li želiš da smanjiš broj policajaca protiv ovog jadnog i mirnog naroda koji samo traži zarađenu koru hljeba i euro investitorski!”

Na samom kraju obraćanja, Đukanović je pozvao Branka Radulovića da se popne na binu da pred narodom pokaže da ne bježi od megdana. Jednoglasno je odlučeno da odigraju partiju “Kaladonata”, a pobjedu u toj igri je ipak uzeo Radulović. Igralo se do dvije dobijene, a nakon 1:1, Đukanović je napravio kardnalnu grešku počevši sa “Svetozar”, na šta je Radulović odmah iz topa odgovorio sa “argument”, pa je Đukanović morao da prizna poraz. Sve je proteklo u fer i demokratskim uslovima uz nadgledanje nezavisne komisije u sastavu: Nebojša Medojević, Slaven Radunović i američka ambasadorka Margaret Ujehara (putem malih ekrana); a Radulović se u pobjedničkom govoru našalio da će uskoro Đukanovićeva Vlada doživjeti isti ovakav poraz, ili će u suprotnom poginuti makar još 5 ili 6 puta.

Đukanović je nakon megdana sišao do pulta za muziku, pustio pjesmu od Crvene Jabuke – “Da znaš da me boliš” i otpjevao neke djelove naglasivši da pjesmu, koju smatra simbolom otpora, posvećuje svim okupljenima.

“…I kad nisi tu, kraj mene, da znas da me boliš

i noćas ja cu da te, čuvam dok spavaš (u šatoru)…”

Noć je nastavljena u tom  ritmu, pa su posjetioci uživali u mixu balada Crvene Jabuke (do 23h, kada se morala utišati muzika).

 

SV Milo Britva

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: