Marko Milačić priveden zbog “Marša protiv mafije” (Update)

Pokret Udar – Saopštenje za javnost povodom sramotnog privođenja novinara Marka Milačića.

“Marš protiv mafije – Marš za slobodu” koji je održan 20. maja označio je veliki početak. Bio je tek jedna od prvih pravih bitaka u borbi koji moramo dobiti. Borbi protiv režima na čijem čelu četvrt vijeka stoji sedmostruki premijer Milo Đukanović sa svojim represivnim aparatom. Iz ove borba moramo izaći kao pobjednici, jer ne može i ne smije biti drugačije.

Iza njih stoje narko bosovi, šefovi podzemlja, strani plaćenici, domaći izdajnici, krvavi kapital, bratoubilački ratovi, milionske pljačke, prijatelji, braća, kumovi, donovi. Iza nas – naša uvjerenja, naša želja da Crnu Goru učinimo boljom, naša potreba da je generacijama koje nadolaze ostavimo bez tumora, koji je, iz dana u dan, izjeda.

Zato se ne mirimo, i nećemo. Ne možemo. Ne smijemo. Nemamo pravo na to! Ovo je naš grad ne njihov. Ovo je naša zemlja ne njihova! Zato ćemo svako njihovu prijavu, svako njihovo privođenje, svako njihovo hapšenje, svaku njihovu presudu, prihvatiti kao odlikovanje. Kao orden za pokazanu hrabrost. Kao medalju koja je zaslužena u borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Zato moramo naprijed. Nazad nemamo gdje. Ovo je naša borba. Žrtve nijesu bitne, bitan je cilj. A naš cilj je svjetliji i bitniji od svake žrtve koju ćemo na ovom putu podnijeti. Novinar Marko Milačić, samo je jedan iz armije onih, koji su spremni na sve da ovu borbu dovedu do kraja. Ali sudeći njemu, podjedanako sude svima nama.

Njegovo hitno privođenje, kao da je riječ o narkobosu, nije okrenuto samo njemu kao pojedincu, okrenuto je gašenju plamena slobode. Plamena koji je već postao bukteća vatra i nemoguće je ugasiti. U tome ne mogu pomoći ni njihovi nasilni metodi, njihovi represivni instrumenti, ono posljednje, najniže za šta se hvataju. Poslednji trzaji davljenika se uočavaju na horizontu slobode. Njihov kraj se osjeća. Njihov kraj dolazi!

Učesnici “Marša protiv mafije”

*** ***

 

 

Zipp (komentar):
Milačić, njegovi stavovi, način eksponiranja, mogu i ne mogu da nam se sviđaju (lično mi se ne dopadaju neke stvari kod njega), ali smo dužni da ga podržimo, do kraja, u ovakvim i sličnim situacijama.
Oni što se pozivaju na poštovanje “prava, zakona, pravne države” bili bi u pravu da nijesmo svjedoci da nijesmo ni “p” od pravne države, i da se zakon svakodnevno primjenjuje selektivno. Poznati kriminalci su na slobodi, u medijima, slave se čak, dok se razni milačići eksresno hapse.

***

Novinar Marko Milačić priveden je jutros po nalogu sutkinje sa Cetinja Nade Peković zbog organizovanja “Marša protiv mafije”.

Milacic

Kako je Miliačić u poruci napisao “Vijestima”, policija ga privodi na suđenje u cetinjski sud.

“Sramota, dok kriminalci šetaju slobodno – ruku pod ruku sa vrhom vlasti, policija i institucije hapse i privode ljude koji na to ukazuju. Nijesam ovdje ja u pitanju. Ovim šalju poruku svima koji su slobodarski marširali od Podgorice do Cetinja. Brzo će doći dan kada če oni biti privođeni”, napisao je Milačić.

Milačić je u više navrata odbijao da se odazove pozivu za suđenje na Cetinju, gdje mu se sudi zbog navodnih povreda Zakona o javnim okupljanjima.

Policija Milačića tereti da je ugrozio bezbjednost saobraćaja, učesnika marša, kao i zbog remećenja javnog reda i mira ispred Vladinog doma na Cetinju.

On se tereti i da u vremenu od 17 do 21, kao organizator javnog okupljanja ispred Vladinog doma, nije obezbijedio 30 redara, “na šta se obavezao prilikom podnošenja prijave za održavanje javnog okupljanja rukovodiocu spostave Cetinje. U prijavi stoji da nije imao nijedno lice sa oznakom “redar””.

Milačić je ranije na svojoj Fejsbuk stranici napisao da neće ići na novo ročište i postavio fotografiju iscijepanog poziva Područnog organa za prekršaje Cetinje.

Comments

 1. Pravda za Marka!

 2. Ko se oslanja na nas NAROD, bliznje i daljne, neka se osloni na TRULI PLOT U GNJILI POTOK, to je bolji OSLONAC OD NARODA,
  i tako i onako u BALJEGE UPANES.

 3. Darko Bulatovic says:

  http://vocaroo.com/i/s1lLPKerWXA4

  Veoma poucna prica!

 4. Mozda se ni meni mnoge stvari ne dopadaju kod M.M. (nije Merlin Monro) ali ovo sto on radi i kako provocira korumpirani sistem je hrabrost. Najlakse ga je oblatiti i naci mu dlaku u jaje ali nijedan od takvih “junaka” ili “junakinja” nebi imao petlje da stane pred kordon policije a kamoli pred mafijaski sistem. Prkositi sistemu znajuci posledice je za ovu i ovakvu Crnu Goru i vise od hrabrosti. To je herojstvo. Skidam mu kapu za to a ko od ovih silnih momaka ima zvona da uradi i djelic sto je ON imace me iza sebe uz obecanje da cu i ja licno ispljuvati Milacica zbog “voli da se slika”. E ajde da vas vidim junaci!?
  Do tada, Marko ima moju podrsku i pljujem na svaki vid zlonamjernosti takvih “hrabrih crnogoraca” svih vjera i nacija.
  Smrt fasizmu.

 5. ao, tek se sad neće moć’ živjet’ od ovog rumenog polupismenog samozaljubljenog fašiste, ex čitača DPSovog dnevnika i držača kišobrana Filipa Vujanovića

  Smrt mediokritetima!

 6. Darko Bulatovic says:

  U Crnoj Gori postoji samo jedno pitanje.

  Pitanje pravde.

 7. Ja sam SUBJEKTIVAN, jer LJUBISI MILACICU dugujem ZIVOT,
  jer je spasio pokojnog oca Vuka iz cetnickog ropstva rizikujuci svoj zivot, Vuko je cesto dolazio kod mlade majke iz PARTIZANA, pa je upao u zasjedu, krv nije voda od djeda je ostala unuku, da rizikuje i poklanja GLAVU PUCINI, kao Ljubisa VUKU.

 8. Gdje vidite uzrok ovakvoj poplavi kriminala u Hrvatskoj? Jesu li uzroci psihološki ili sociološki? Odnosno, jesu li Hrvati rođene lopine, ili im sustav to omogućava? Ima li to veze sa čuvenim „dinarskim mentalitetom“?

  – Nisam niti psiholog niti sociolog, ali imam neku ideju, premda prilično amatersku. Ipak ću se usuditi. Hrvatska nema nikakvu tradiciju vlastite državnosti, odatle sumnja prema državnome aparatu kao takvome. Sam “aparat” bio je uvijek neprikosnoven vladar gotovo neograničenih ingerencija i sredstvo vladavine često nije bio zakon, nego sila, a psihološka osnova društvenih odnosa nije bila želja za sigurnošću, i posljedično – tolerancija u društvu, nego goli strah, i posljedično – eksplozije osvetničkoga bijesa. Mi nismo imali društva jednakih pred zakonom nego društva podanika i vladara. Zato ljudi ne vjeruju da su oni subjekt politike.

  Ako po zakonu imamo demokraciju, ali društvo odustaje od odgovornosti upravljanja javnim poslovima, onda će uzde preuzimati manijaci. Uglavnom, tradicija demokracije je zanemariva, nema dijalogičnosti niti navike raspravljanja. Profesionalna nezavisnost je skoro nepostojeća, ništa nije izvan dosega voluntarizma politike. Gdje nema nezavisnih pojedinaca, nema niti slobodnoga društva. Dodajte tome i korumpirane i spinoidne medije… U takvim okolnostima može se očekivati da uspijevaju najopakiji.

  http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/226226/Default.aspx

 9. U „Postdiplomskom obrazovanju“ dajete upute za cijeli dijapazon kriminalnih poslova, od sitnog žicanja i prošnje do kamatarenja i iznuda, a na vrh kriminalne ljestvice postavljate dvije, po vama, srodne djelatnosti: korupciju i politiku. Zašto ste upravo korupciju u visokim političkim krugovima stavili na vrh kriminalne piramide?

  – Politika je djelatnost upravljanja državom, a država je krovni oblik organizacije društva, valjda. Kako se kod nas politika vodi u skladu s arhaičnim značenjem te riječi da je “država zemlja koju netko ima kao svoj posjed”, a što je u stanovitom raskoraku s novijim tumačenjima, pa i ustavnim i zakonskim definicijama, onda u Hrvatskoj političari upravljaju u težnji i kao da posjeduju. I u tom raskoraku katkad nastane kuršlus, iz čega zlobnici zaključuju da je politika u Hrvatskoj samo najviši oblik kriminala.

  Za politiku u Priručniku kažete sljedeće: „Politika je kraljica kriminala. Ona nije kao drugi kriminal, da oponira zakonima ili traži rupe u zakonu: ona stvara zakone u skladu s planiranim kriminalnim aktivnostima.“ Jeste li tu aludirali na privatizaciju i pretvorbu u 90-ima?

  – Citiranih riječi se ne mogu sjetiti i nisam siguran da su dio “Postdiplomskog obrazovanja”, ali bih se mogao složiti s njima. Nisam aludirao na pretvorbu i privatizaciju 90-ih, premda ta vremena državi i kriminalcima mogu služiti na čast i ponos. Jer se istovjetna praksa, inteligentno prilagođena okolnostima, odvija do danas. Drugačije, ali isto.

  Može li se hrvatsko društvo očistiti od kriminala bez zadiranja u privatizacijski pra-grijeh?

  – Zadiranja u privatizaciju neće biti, jer bi se onda sve urušilo i nastao bi kaos. I ne samo vlasnički kaos, nego bi se sami ideološki temelji zaljuljali. A to “odgovorni” neće dopustiti.

  Budućim karijernim kriminalcima u Priručniku dajete sljedeći savjet: „Na početku rada dobro bi bilo da imaš svog policajca, svog carinika, svog poreznika, a ako nisi i sam političar, najvažnije je da imaš svog političara. Dobro je imati gradonačelnika, bolje parlamentarnog zastupnika, a najbolje ministra.“ Kolike su objektivno šanse kriminalca u Hrvatskoj ako nije povezan s nekom političkom družinom?

  – Nemoguće je izgraditi kriminalnu organizaciju županijskoga ili državnoga značaja, a da niste povezani s politikom. Možete vi pljačkati, baviti se klasičnim kriminalnim aktivnostima, dilati nasitno, kokošariti, a u biti živjeti rizično i teško kao i svi ostali u Hrvatskoj. Vaše šanse rastu i postajete ozbiljan igrač tek u sinergiji s politikom. Tada više niste kriminalac, nego poštovani kontroverzni poduzetnik.

  Kriminalcima koji ulaze u politiku, pak, savjetujete sljedeće: “Formiraj grupu 4-5 suradnika koji će umjesto tebe odrađivati prljave poslove, potpisivati papire, uzimati proviziju tako da te zakon ne može dohvatiti. One koji se previše dižu, sjebi. One koji soliraju, odjebi. Ako delegiraš moć nekome tko je tvoja maska, tvoj maneken, moraš ga imati u šaci, mora biti ucjenjiv. No, to je uvijek opasna igra jer simbolična moć može prerasti u stvarnu, a ti postati višak bez kojega se može.“ Gdje su, po vama, zakazali Ivo Sanader i aktualni uhapšenici iz afera HGK i HAC? Kako im se dogodilo da budu uhapšeni? Koji dio vašeg savjeta nisu poštivali?

  – Za dr. Ivu mislim da je postao ohol i sebičan, da je prestao dijeliti s onima koji su ga postavili na vrh, da ih je zaboravio. Čak i ako si na vrhu piramide, moraš znati na kome stojiš – tada moraš biti najoprezniji. A njega je napustio oprez, pomislio je da je svemoćan, zaboravio je na tim i počeo solirati. Što se tiče HGK i HAC-a, ne mora značiti da je ikakva “pogreška” napravljena, jer tragovi uvijek ostaju. Moguće da je u vrhu kriminalne piramide odlučeno da bi trebalo napraviti mali teatar, objesiti dva-tri “Pedra”.

  Uostalom, to bi mogao biti razlog i Sanaderova stradanja. Možda je pritisak napravljen izvana, jer izgleda da su iz inozemstva stigli inicijalni podaci. A moguće i da je lanac na nekom mjestu pukao i onda Bajić naprosto nije imao izbora. Sanader će možda nagrabusiti, ali ovim ljudima koji su sada pohapšeni ništa se neće dogoditi, osim nešto dobrovoljnoga rada za zajednicu. Ali to su radili i do sada, pa im neće pasti teško.

  Gledajući unatrag 23-godišnju povijest samostalne i suverene Republike Hrvatske, možete li izdvojiti neki trenutak u kojem ste prvi put pomislili da kriminal u ovoj zemlji nadmašuje i najpesimističnija očekivanja?

  – Sve je normalno od početka i nije bilo nadmašivanja najpesimističnijih očekivanja. Tuđman i njegovi su odmah zaorali duboku i plodnu brazdu, a sve ostalo je povijest koja se ponavlja.

  Što biste rekli: ima li ovakav kriminal korijene u prošlom sistemu, ili je to autohtoni proizvod hrvatske samostalnosti?

  – Ništa nije nastalo ex nihilo. I Tuđman je bio Titov general. Bilo je tu i starih udbaša cijepljenih s ustašama, tako da u osnovi nije nedostajalo znanja o tehnologiji vladanja, a u potki nove ideološke matrice – ustašofilije i hrvatskoga nacionalizma. Tehnolozi vlasti su pazili da vlast ne ode u krive ruke i da puno toga ostane po starome, a ideolozi su se brinuli da narodu sve izgleda ganjc novo. Ako komunističkome stavu da je vlast uvijek u pravu dodate polet ambicioznih sociopata, uključivanje beskrupuloznih kriminalaca i pervertirane demokrate koji mehanizme demokracije koriste da bi se postigao rezultat suprotan njenome duhu, onda imamo to što imamo.

  Naravno, ničega ne bi bilo bez potpune suradnje “naroda” koji je odustao, ili nastavio odustajati, jer taj proces nikada nije konačan, od svog vlastitog životnog interesa, svog dostojanstva i društvene pravednosti. Pasivnost je najaktivniji mogući stav s gotovo “apsolutnim” posljedicama – iz te pasive izvire svemoć naših političara. Dok narod preživa i trpi. Uz povremene ispade prema slabijima i drugačijima.

  Bojite li se „odljeva mozgova“, odnosno mogućnosti da talentirani hrvatski kriminalci budu morali napuštati domovinu ili baviti se nečim drugim? Hoću reći, vjerujete li u ozbiljnost borbe hrvatske države protiv kriminala i korupcije, vjerujete li da ih pravna država može zaskočiti?

  – “Pravna država” je samo srce kriminala, jedna od njegovih glavnih sastavnica, i ne može doći ni do kakvoga odljeva kriminalnih mozgova. Ovdje su svi sociopati i lijepi broj psihopata mogli razviti do maksimuma svoje talente i nagnuća, i nema nikakvoga razloga da odlaze na nepoznati teren.

  Što se tiče “hrvatske države”, ako imate slučaj, na primjer, u kojemu je cijena gradnje kilometra autoceste skočila duplo, a da za to nema ekonomskih razloga, i onda se to prakticira godinama, i onda se godinama to kao ne uspijeva “probiti”, a da svi elementi “hrvatske države” ništa ne poduzimaju, onda meni kao paranoidnom građaninu ne ostaje drugo nego misliti da su svi oni dio iste kriminalne skupine.

  Policija, tajne službe, inspekcije, državno odvjetništvo, sudovi, političke stranke, a posebno “zna se” – sve je to za mene jedna mala topla slatka mafija. Odvija li se sve po dogovoru ili je prešutno jasno, to je manje bitno. I dodajte tome naš divni “narod”, tko bi lud mijenjao išta. Tim koji pobjeđuje, ne mijenja se.

  Kad ovo kažem, ne mislim da nema predanih i poštenih ljudi koji rade svoj posao profesionalno i časno, ali oni nikada neće doći na mjesto gdje se odlučuje o velikim i bitnim stvarima. Ili će ispušiti vrlo brzo ako pokažu želju za promjenom – „slučaj Holy“ mogao bi biti taj, ako i tu nisam naivan.

  Priručnik za kriminalce napisali ste prije nekoliko godina. Vidite li u hrvatskom društvu potrebu za novim izdanjem, za nekim novim poglavljima? Jesu li se stvari u međuvremenu iole promijenile?

  – Tašt sam na svoj uradak, jer mislim da je ta knjiga dotakla važan dio našega narodnoga bića i da će još dugo vrijediti njene duhovne i metodološke postavke. Tako da nema potrebe za nekim radikalnim prevrednovanjima. Srž je tu, umišljam si.

  Možda bi se, recimo, moglo ubaciti poglavlje o Crkvi. Također i o mojoj kulturnoj branši. Ni mediji nisu za baciti. Dat će Bog i Gospa Sinjska da i to jednom realiziram. Nešto valja ostaviti i za budućnost.

  http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/226226/Default.aspx

 10. Zaustavite klonizaciju Nebojše Medojevića!

 11. Dr Miomir Mugoša says:

  Disident u montipajtonosvskom pokušaju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: