Help Kickstart World War III!

President Obama needs your help starting World War III! Find out how you can help!

Comments

 1. Jedan rad koji se bavi ovim nevidljivim uzrocima rata zove se Izveštaj sa Gvozdene planine o mogućnosti i poželjnosti mira. Napisan 1963, a objavljen marta 1966, ovaj rad istražuje vidljive i nevidljive uzroke i funkcije kako rata, tako i mira.

  Ovaj Izveštaj počinje tradicionalnim gledištem o funkcijama rata. Prema njemu, ima ih tri:

  1. da se država odbrani od napada druge države ili da se takav napad predupredi;
  2. da se odbrani ili unapredi nacionalni interes, i
  3. da se održi ili uveća državni vojni potencijal, zbog njega samog.

  U Izveštaju se, dalje, kaže da su ovo „vidljive” funkcije, a da postoje i „nevidljive ili posredne funkcije”. One su u tekstu pobrojane i sve imaju jedan zajednički cilj:

  „Rat je, kako u drevnim tako i u savremenim društvima, omogućavao sistem stabilizacije i kontrole državnih ekonomija. Još nije isproban ni jedan alternativni metod kontrole koji bi u savremenoj, složenoj ekonomiji dao približne rezultate u domenu efikasnosti. Rat ispunjava određene funkcije neophodne za stabilnost našeg društva; dok se ne razviju drugi načini ispunjavanja tih funkcija, sistem rata se mora održati, a njegova efikasnost unaprediti.”

  Izveštaj, zatim, obrazlaže „nevidljive funkcije” rata:

  Rat… je najvažnija organizacija sile u većini društava…. Mogućnost izbijanja rata donosi osećaj bez kojeg ni jedna vlast ne bi dugo zadržala svoj položaj. Istorijski zapisi nam otkrivaju mnogo primera kada su propusti režima… da iskoriste pogodnosti ratnih pretnji vodili do njihovog nestajanja. Rat omogućava antidruštvenim elementima da nađu prihvatljivu ulogu u društvenoj strukturi. Mlađe i opasnije od ovih neprijateljski nastrojenih društvenih grupacija držane su pod kontrolom sistema selektivne regrutacije. Regrutacija se uvek može odbraniti… kao jedno od najboljih sredstava kontrole. Nivo broja regrutnih poziva teži da prati glavne stope nezaposlenih. Ljudi uništavaju suvišne članove svoje vrste putem organizovanih ratova. Rat je glavna motivaciona snaga za razvoj nauke… Rat je opštedruštveni pokret., za razbijanje raširene učmalosti. Rat… omogućava fizički slabijoj, starijoj generaciji da očuva svoju kontrolu nad mlađima i uništavajući ih, ako je potrebno.

  Čovek koji je napisao „Rat je mir” očigledno je znao o čemu govori.

 2. Američka verzija njuz.net: http://www.theonion.com/

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: