Sanjamo li danas kao Martin Luther King prije 50 godina?

King_Jr_Martin_Luther_093.jpgAmerika obilježava 50 godina od čuvenog govora ‘I have a dream’ koji je održao borac za ljudska prava Martin Luther King, a koji je oblikovao savremenu Ameriku.

Organizatori protesta povodom godišnjice se nadaju da će skup inspirisati ljude da se ponovo obrazuju o pitanjima borbe za ljudska prava. Na skupu će govoriti prvi tamnoputi predsednik SAD Barak Obama sa stepenica Linkolnovog spomenika, gde je i King stojao kada je održao čuveni govor.Erik Holder, prvi crnac – ministar pravde SAD poručio je da ni on ne bi bio ministar, niti bi Obama bio predsednik, da nije bio njih.

“Oni su marširali uprkos animozitetu, opresiji i brutalnosti zato što su vjerovali u veličinu onoga što bi ova država mogla postati i očajavali zbog neispunjenih obećanja iz osnivačkih dokumenata”, rekao je Holder.

On je rekao da duh 1963. sada zahtijeva ravnopravnost za homoseksualce, Latino-Amerikance, žene, ljude s posebnim potrebama i druge.

Na dan godišnjice Obami će se pridružiti bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter, a od crkava i drugih organizacija je zatraženo da zvona zvone tačno u 15 časova kada je govorio King, koji je ubijen 1968. godine.

Lutherov govor je proglašen za remekdjelo retorike američke istorije u anketi sprovedenoj ’99 godine.

U vašingtonskom parku National mall 28. avgusta 1963. 250 hiljada ljudi se okupilo s idejom masovnog nenasilnog protesta koji je i doprinio da se sledeće godine usvoji Zakon o građanskim pravima kojim je van zakona ostalo više oblika rasne, etničke ili vjerske diskriminacije.

On je u govoru pozvao na završetak rasizma u Americi, tražio je nenasilnu promjenu, pozvao na jednakost i jednaka prava za sve. U svom govoru pozivao se na američki ustav, Deklaraciju o nezavisnosti, Proglas o emncipaciji kojim je 100 godina ranije ukinuto ropstvo, na slavni govor Abrahama Lincolna kod Gettysburga, i na Bibliju.

King je imao nekoliko skica govora ali ni par sati prije govora nije znao šta će tačno reći.

New York Times je napisao da će proći mnogo vremena prije nego što Vašington zaboravi vizionarski govor Martina L. Kinga.

Washington Post je tvrdio da se radi o govoru koji se uzdigao iznad vještine govorništva.

Los Angeles Times pisao je o nenadmašnoj elokvenciji vrhunskog naratora koji je postidio zagovornike segregacije.

‘Prokleto je dobar’ bio je komentar tadašnjeg predsednika Amerike Johna Kennedy-ja.

Godinu dana posle čuvenog govora, Martin L. King dobio je Nobelovu nagradu za mir. Tako je ujedno sa 35 godina postao i najmlađi dobitnik Nobela za mir u istoriji. Novčane nagrade odrekao se u korist Pokreta za građanska prava.

Četiri godine kasnije u Memphisu ga je ubio rasista James Earl Ray. Iako je postignut ogroman napredak njegov san se još uvijek nije obistinio.

bankar.me / Bizlife

Comments

 1. kontrolce kontrolve says:

  Dragan Leontievič Shepel
  31 minutes ago
  Barak Obama, crni brat koga su bijeli kopiljani postavili per figura na mjesto predsjednika USA, bio je danas prisutan na mjestu gdje je Martin Luter King, veliki i stvarni borac za crnačka i ljudska prava izrekao one čuvene I HAVE A DREAM riječi. Lijepe, poznate, teške riječi.
  Njegov crni sabrat Obama će nakon svečanosti na kojoj se slavi borba za ljudska prava, humanost, otići na razradu napada na Siriju u kojem će USA armija po prvi puta koristiti najnovije naoružanje – ljubičice i nutelu.
  Barak Tadić Obama, sa onim opuštenim reperskim hodom, raskopčane bijele košulje…dugmence i…milioni žrtava. A neka mala sramotica da padne, ne?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: