Mening osuđen na 35 godina zatvora

Fort Mid — Američki vojnik Bredli Mening osuđen je na 35 godina zatvora uz mogućnost izlaska na uslovnu slobodu, zbog odavanja poverljivih informacija sajtu Vikiliks.

Bradley ManningMening je prošlog meseca proglašen krivim po 20 tačaka optužnice, uključujući i špijunažu, tužilac je tražio 60 godina zatvora, a Meningov branilac 25 godina.

Meningu će od kazne biti oduzeto oko tri i po godine, zbog toga što je proveo 1.294 dana u pritovru, moraće da se odrekne svih primanja u tom periodu, a i biće ražalovan iz službe.

Zahtev za uslovnu slobodu će moći da podnese nakon jedne trećine kazne.

Inače, Meningov branilac je svoj zahtev za trajanje kazne objasnio da za 25 godina ističe vreme u kome će oznaku poverljivosti izgubiti neki od dokumenata koje je Mening otkrio. Tužilaštvo je prethodno zatražilo kaznu od 60 godina zatvora.

Mening je 30. jula proglašen krivim za više krivičnih dela, uključujući i špijunažu, ali ne i za pomaganje neprijatelju, za šta je zaprećena doživotna robija.

On je pred sudom priznao krivicu, istakavši ipak da u vreme kada je dostavio podatke Vikiliksu nije mislio da radi bilo šta loše.

B92

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: