Dragan Šepelj: ARBEIT MILO FREI

Area_Arbeit_milo_freiNaš premijer povratnik, multitalentovani ekonomista, pedagoški i naučni radnik, Milo Đukanović, potpisuje meni najupečatljiviju i najduhovitiju izjavu dosadašnjeg protoka godine:
“RAD SE MORA SE ISPLATITI !”
…reče Milo, pored još nekih drugih umotvorina, zainteresovanim studentima – njih 200 (dvije čete studenata)- u školi preduzetništva na prestižnom svjetskom sveučilištu UDG – to vam je ono zdanje preko puta Renault zastupništva, na ulazu u Podgoricu, gdje u dvorištima u blizini obično mirno pasu zadnje preostale podgoričke krave vimena nabreklih od količine ukusne trave i akademskog znanja koje zrači iz obližnjeg sveučilišta.
Odmah mi je pala na pamet ona čuvena krilatica koja je stajala iznad kapije zloglasnog nacističkog logora u Aušvicu: ARBEIT MAHT FREI (rad oslobađa). Ta krilatica je stajala na svim nazi kampovima pravljenim za preduzetne Jevreje, Slovene, Cigane i komuniste, ali je ova iz Aušvica najpoznatija.

“Najveći problem Crne Gore danas su ljudi koji nijesu spremni da kontinuirano uče, koji nažalost najčešće posljednji udžbenik iz koga su spremili ispit na fakultetu i posljednja pročitana knjiga. Ako radite ozbiljno ako uložite dnevno 20 časova posla, taj se rad mora isplatiti”, poručio je premijer.

The Premijer je, dunkve, krenuo ozbiljno i u naobrazovanje ove zapuštene mikro nacije, osim što se svojski trudi da nam podebljava račune u bankama svojim kormilarenjem na Putu za Jevropu. “Samo 20 časova!” – garantujem da je uskliknuo “Vasilije”, student fenomenalnog sveučilišta učilišta UDG, naravno u sebi, ne želeći da prekida ovo nadahnuto skoro pjesničko obraćanje premijera povratnika.
“Jesi to mislio, sedmično, mjesečno, godišnje!?”
“Ne sprdaj se, Milo, časti ti!” – takođe će, u sebi, dostojanstveno, podanički, studentica “Milja”, sa druge godine ekonomije ovog sjajnog sveučilišta. “
“20 sati rada I učenja dnevno!!! E malo ga prećera i ti, junače, ovo ni meni ne bi nampalo nakon svih ovih godina” – kolegijalno će, u sebi, i stari drugar, kumpanjon, ekonomski guru Crne Gore, Veselin Vukotić, organizator ovog sjajnog predavanja i mentor svih nama znanih i neznanih heroja tranzicije i referenduma.
Ne sporeći umješnost premijerovu u dokazivanju crnogorskom društvu da je najbolji I najpogodniji za posao koji obavlja, čak mu priznajući da je u ponuđenom odabiru kadrova na oba politička pola vjerovatno daleko najumješniji, uz opasku da ima katastrofalnu konkurenciju pa se nema baš čime ni pozoriti, mislim da je ipak malo pretjerao sa ovim nastupom. Trebao je sve ovo reći ipak ponajprije svojim vitezovima u Vladi, ministrima, i vazalima u javnim preduzećima i ustanovama, profesorskom kadru lojalnih ministranata DPS-a. Ja bih ga još više cijenio, mnogo više nego što to radim kad kažem da je najbolji od ponuđenih političara. Odmah zamišljam kako ministri, direktori, profešuri, aktivisti rade 20 sati, mrtvi umorni kasno dolaze kući gdje ih za stolom čeka pospana supruga, majka, sestra i davno ohladnjela večera. Od juče. To bi bila Sretna Zemlja, ne Besudna kako ju je, ne bez dokaza, nazvao jedan povlašteni dissident komunizma kakav je bio Đilas. Monako, iz slogan LSCG.
Ali, Milo je ipak to sve samo ispričao studentima sa UDG i zainteresiranim medijima, te nekim ljepuškastim sljedbenicama iz Matica i ostalih organizacija, lišavajući nas velike šanse da društvo krene naprijed krupnim koracima. U Jevropu. No, nikad nije kasno.
Karnevalski su dani. Neka sazove sjednicu Vlade, obuče staro odijelo sa radnih akcija iz osamdesetih, koje je siguran sam posjećivao sa žarom i zadovoljstvom; par lažnih kratkih glumačkih brkova iz CNP, zalizana kosa, traka na podlaktici sa svastikom ili grbom DPS – svejedno, i neka krikne ili odpjeva svojim poslušnim i nama dragim ministrima: “ Tek je 12 sati. Treba 20 za Jevropu. Volio bih znati, mislite li na mene kad ste s Njom. Tek je 12 sati.
ARBEIT MAHT FREI, Gvozdenoviću, Ivanoviću, Lukšiću, ARBEIT MAHT FREI.”
Bolje Njima nego crnoj duploj četi od 200 izgorenih studenata sa UDG i onim jadnim preostalim kravama koje pasu u susjedstvu sveučilišta. Mlijeka ionako nema dovoljno.
Čuš 20 sati. Malo Milo li je.

Comments

 1. Da je kakve pravde taj veseli Vukotic bi zavrshio u ‘Agu zbog ekonomocida nad Gorom nam crnom.

 2. Dugorocna strategija Vlade
  Sezonski poslovi na primorje placeni cijelih 250-300e pa kad platis stan i hranu dodjeh im jos 50e koje ce vlada kopenzovati sa izdavaocima registrovanog privatnog smjestaja! Bitno je da se nacija ‘OSOLI’ kvaliteno sto kasnije utice na zdrastveno stanje iste koje se reflektuje na ne malu ushtedu u zdrastvenom sistemu na duzi rok od 5-20 godina koje se opet refletuju na penziskoinvalidski fond i pomjeranje granice penzije na 75 godina!

 3. http://www.pobjeda.me/2013/02/12/na-izborima-u-niksicu-dvije-koalicije-i-sest-partija/

  Na izborima u Nikšiću 9. marta, kako saznaje Pobjeda, nastupiće dvije koalicije – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i LIBERALNI SAVEZ i Demokratski front, dok će se samostalno oprobati: Pozitivna Crna Gora, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka, Otadžbinska srpska stranka, Stranka srpskih radikala i Radnička partija – Živko Bulajić.

 4. “Neka sazove sjednicu Vlade, obuče staro odijelo sa radnih akcija iz osamdesetih, koje je siguran sam posjećivao sa žarom i zadovoljstvom”

  Mislis ovo:

  Dobar tekst!

 5. Sad i samo nose vanjele marke armani, boss…. Radi cojek dvadest sati ali sta radi?!!! Sigurno je dobra roba prva ruka iz Kolumbije sa svoje licne plantaze!!!)))

 6. Milo radi dvades’ sati,
  jer dan traje znatno duže,
  vazda mu se rad isplati,
  profesori njega služe ……..

 7. Nakon judeomasona, da stanem i u odbranu Mila i ekipe: Treba biti iskren, grijeh je neošišati ovce koje se pregrijavaju u sopstvenom krznu, naravno uvijek u mjeri koja će ih vraćati nazad na novo šišanje. Nije slučajnost što je i Tomkec shvatio da je sa Milom najzahvalnije poslovati. Evo i Šerbo Rastoder je to obznanio – ujutro je s Milom, popodne s Lekićem. Da je njega Milo postavio za savjetnika a ne Živka, bio bi s premijerom i uveče do kasno, kasno…. ako treba i do zore. Samo što bi onda izgubio mjesto na siesti s kandidatom DF-a jer bi na tom mjestu sjedio onda Živko. Taj se fenomen zove “CG Matrix”.

  Još samo ovo, da ne iskačem iz zadtae teme: Naravno da je Milo sve stvorio radeći 20 sati – radio je 20 sati ono što mu se htjelo a četiri se muvao okolo poštujući protokol.

 8. Djakomo Galanda says:

  Vrlo dobro Dragane.
  Ismijah se kao Draguljce na pojedine djelove tvog texta.

  Neko jednom negdje rece da su u cijeloj istoriji covjecanstva budale upravljale pametnima, a da po prvi put imamo situaciju da budale upravljaju budalama.
  Zato…

  Pomorndze, tikve i to….

 9. rad oslobadja slobodnog vremena i dokonosti.
  mila oslobadja narod, momira ne, a risto ima vezu preko jednog covjeka kod glavnog, pa radi samo kad treba poster da se slika. isuvise mi imamo intelektualaca da bi se rad primio, nema brige. u krajnjem slucaju, znace neko dje da se trazi veza, nijesu se dzabe tolike diplome printale, kome se radi nije morao na fakultet.

 10. kraš čokolada says:

  RADE SE MORA ISPLATITI, reče On. Tačno, isplata se još čeka. Dvadesetak godina.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: