Vukman Čejović: Đukanovićev kanal Bar-Bari

Ovih dana je gospodin Đukanovic održao svoje govore u Herceg Novom i u Pljevljima gdje je pokušao da odglumi odgovornog domaćina i gdje se osvrnuo na ogromne energetske potencijale Crne Gore, šaljući poruke o tome kako ce Crna Gora sa termoelektranom Pljevlja biti energetski gigant i da su zbog tog “giganta” Italijani odlučili da kopaju neki kanal između Crne Gore i Italije vjerovatno na relaciji Bar-Bari, to nije rečeno, ali možemo pretpostaviti jer to je najkraći put.

Crna Gora je zemlja u kojoj postoji samo jedna termoelektrana i nekoliko hidrocentrala i to je sav njen energetski potencijal.
Crna Gora je zemlja koja je bogata sunčevom energijom, ali u njoj skoro da nema sunčanih elektana. Sto se tiče termoelektrane Pljevlja, to je elektrana sa starom tehnikom čiji je električni  stepen iskorišćenja možda najniži u Evropi.

Potencijal Crne Gore za hidrocentrale je veoma mali, jedino ukoliko nećemo da unakazimo svoju zemlju. Velike hidrocentrale bi znatno oštetile crnogorski ekološki sistem, pa će se vjerovatno narodnom pobunom biti spriječeno njihovo građenje. Potencijal za male hidrocentrale je vrlo skroman, tako da od toga nikakve vajde neće biti.

Planovi da se gradi nova termoelektrana u Pljevljima, pošto tamo ima dovoljno uglja su neozbiljni, jer crnogorski specijalisti nisu sposobni da tehničkim izmjenama na postojećoj staroj elektrani, poprave njen mizeran električni stepen iskorišćenja, kao ni to da naprave da termoelektrana svojom toplotnom energijom grije čitava Pljevlja i okolinu.

Dakle očigledno je da u crnogorskoj vladi ne postoje ljudi koji o energetici, pogotovo o regenerativnoj energetici nešto znaju. Oni fantaziraju o jednoj termoelektrani, koja će možda jednom biti izgrađjena, trtljaju o mnogim hidrocentralama, koje nikada neće biti izgrađene i maštaju da od jednog energetskog patuljka naprave zemlju koja će izvozom električne energije praviti strašan biznis.

A kako? Pa tako što možda postoji neka mogućnost da se napravi jedna dodatna termoelektrana u Pljevljima i to je trenutno maksimum što oni mogu da urade.

Crna Gora ima mogućnosti za razvoj regenerativne energije, jer će i po mnogim zakonima biti obavezna da određeni dio energije bude iz tih izvora, ali ta tema je za crnogorsko rukovodstvo i njene eksperte špansko selo.

Šta može Crne Gora da uradi. Može da podigne nekoliko manjih hidrocentrala, koje joj neće bitno ekološki štetiti, može da postojeću termoelektranu u Pljevljima modernizuje i da naprave da se njena toplotna energija koristi za grijanje Pljevalja, mogu da naprave još jednu ili dvije dodatne moderne termoelektrane, po mogućnosti tamo gdje se može i grijati i to je što se tice konvencionalne energije sve.
To su vrlo skromne mogucnosti i smiješno je pričati o tome da će Italijani zbog toga kopati strašne kanale, kroz koji će da lijegu kablove za struju. Možda i hoće, ali ne sigurno zbog Crne Gore, osim ako nam ne naprave negdje atomsku centralu, što me ne bi začudilo, a priča se da planiraju takvo čudo negdje u Albaniji na Skadarskom jezeru.

Po mnogim evropskim zakonima Crna Gora će biti obavezna da jedan dobar dio energije proizvodi iz regenerativnih izvora, koji su voda, vjetar, sunce i biloška masa. Za vodu odnosno hidrocentrale će maskimum biti uskoro ostvaren, sto se tiče vetrenjača, one se mogu postaviti na vjetrovitim djelovima Crne Gore ili na moru, a moguće je koristiti i sunčevu energiju za grijanje, hlađenje i dobijanje struje. Najveći potencijal leži na sjeveru Crne Gore, gdje bi se struja i toplota mogla dobivati iz drveta i drvenih otpadaka.

O svemu ovome ne postoje nikakve studije i o ovome će možda razmišljati stranci, pošto Crnogorci nisu za ništa sposobni, sve moraju stranci da nam rade, koji će onda da kupe i najveći dio dobiti.
Crnogorski eksperti mogu samo da se ubace u neko uštirkano odijelo, da glume frajere i poslovne ljude. Nažalost sva njihova poslovna filozofija se svodi na ciftarsko drange frange, na prodaje firmi i zemljišta, na kupljenje provizija,  u boljim slučajevima na gradnju stanova i poslovnih prostora u kojima niko neće niti živjeti niti raditi i na ništa drugo.

Da sami nešto naprave, to nema šanse neko da vidi, ja ne znam da li se u Crnoj Gori i čačkalice proizvode ili se i to uvozi sa strane.

Zbog toga je bilo vrlo smiješno slušati Đukanovićeve nabuloze o energetici i o kanalu Bar-Bari.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: