Super twins

Njuškajući po kairskom kvartu Zamalek, u jednoj od starih zgrada moj saputnik Vladimir i ja slučajno pronalazimo caffe- bookshop gdje se okupljaju egipatski studenti i umjetnici. I sluša se jazz. Mjesto je potpuno drugačije od onih hand-made kafića u centru sa muškim „hostesama”… Opipavamo puls savremene umjetničke egipatske scene, razgledamo trippy knjižaru koja izgleda kao mjesto na kom bi pronašli Džona Malkoviča…Pitamo imaju li stripove, a menadžer nas pita da li možda želimo da se upoznamo sa nekim strip crtačima… hell yeah!

Roditelji su u najranijem djetinjstvu prepoznali talenat za crtanje 26-godišnjih blizanaca Mohameda i Haithama, koji se potpisuju kao „Twins cartoons”: „Roditelji su nam pomogli da razvijemo sposobnosti kupujući nam različite časopise i stripove. Kasnije smo učestvovali i na školskim izložbama. Želeći da postanemo profesionalci, upisali smo Fakultet lijepih umjetnosti – Odsjek za strip, pa je crtanje, osim zadovoljstva, postalo naš poziv“.

CAK: Kako biste opisali vaše stripove?

Haitham: Nijedan umjetnik na početku svoje karijere nije imun na različite uticaje iz svijeta stripa dok ne pronađe sopstveni stil izražavanja. Spoljašnji izgled likova u mojim radovima prikazuje njihovu unutrašnjost i osobine…

Mohamed: Za mene, umjetnik vidi život oko sebe u frejmovima, vidi ono što običan čovjek ne primjećuje, zanima ga svaki detalj, pa oko umjetnika predstavlja kameru koja “hvata” sve oko njega. Te frejmove prikazujem u svojim stripovima.

Drevno u sudaru sa savremenim i ambijent Kaira u kom živi čak 20 miliona stanovnika stvaraju jedinstvenu energiju koja oblikuje rad ovih umjetnika.

CAKDa li postoji stripovska scena u Kairu?

Mohamed : Kairo je veliki grad sa velikim brojem raznih umjetničkih scena pa i sa stripovskom. Prije revolucije, strip autorima i karikaturistima je rad bio limitiran, ali nakon 2011. strip scena je procvjetala, pa umjetnici sada mogu slobodno stripom i karikaturom da prikazuju očekivanja i brige egipatskog naroda i stvarno stanje u državi. Budućnost stripa u Egiptu je svijetla…

CAK: Po čemu se razlikuje egipatski strip od evropskih ili američkih?

Haitham: Strip je način na koji se predstavlja jedna kultura i tradicija, tako da postoje razlike između egipatskih, evropskih i američkih stripova. Na primjer, američki je pretežno baziran na superherojima i zlikovcima, dok u Egiptu pretežno radimo priče o drevnim civilizacijama, faraonima, itd. Sada je u fokusu revolucija.

CAKU čemu leži moć stripa?

Haitham: Stripovi imaju nevjerovatnu moć u razvoju društva. Na primjer, u Americi stripovi imaju veliki uticaj, naročito na tinejdžere. Amerika nema svoju civilizaciju, i etape razvoja kulture kakve je imala Evropa, ali je između ostalog, i uz pomoć stripova sebe nametnula kao središte pop kulture.

Trenutno radimo dva projekta. Prvi je “Comic magazine” koji kreiramo zajedno sa našim prijateljima umjetnicima. Njime želimo da osvojimo prostor i van naše države, ali da zadržimo dušu Egipta”, kažu Mohamed i Haitham, “a, drugi je “Advertising magazine” u kom promovišemo brendove i kampanje. Imamo energije da putujemo svuda, prikazujemo naše radove kako bi Twins Cartoon jednog dana postali najpoznatiji brend u ovom dijelu svijeta…

izvor: nvucak.com (Crnogorska alternativna kultura) 

Za CAK intervju vodila: Hanja Mićović

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: