Konačno vratili Jovanov bilbord

Nadoknadu za duševne bolove, i još petsto eura preko toga, Lončar je odmah, kako je tokom suđenja i obećao, uplatio djeci sa teškoćama u razvoju koja pohađaju nastavu u specijalnom odjeljenju u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. 

Bilbord američkog državljanina porijeklom iz Berana Jovana Lončara sa fotografijom divljeg smetlišta na Vasovim vodama i natpisom „Dokle”, vraćen je juče na isto mjesto sa kojeg je po nalogu lokalnih vlasti pocijepan prije dvije godine.

Time je izvršena presuda koju je Osnovni sud u Beranama donio još u avgustu prošle godine, a koja je postala pravosnažna prije tri mjeseca.

„Bitka” za povratak bilborda trajala je čitave dvije godine od kada je Jovan Lončar podnio tužbu protiv gradonačelnika Berana Vuke Golubovića i njegovog brata Milana, direktora Agencije za investicije i izgradnju, kao i protiv podgoričkih preduzeća „Metropolis media” i „Montino”.

Sudski spor je u Osnovnom sudu trajao godinu, a još toliko je potrajalo dok je bjelopoljski Viši sud tu presudu potvrdio.

Lončar je Opštinu Berane, Agenciju za izgradnju grada i dva podgorička preduzeća tužio zbog toga što mu je 9. avgusta 2010. godine u ponoć pocijepan uredno zakupljeni bilbord.

Bilbord da stoji još šest mjeseci

Tokom suđenja potvrđeno je da su bilbord pocijepali vatrogasci, dok su gradonačelnik Golubović i njegov brat dali kontradiktorne izjave o tome ko je izdao nalog za cijepanje plakata. Gradonačelnik je tvrdio da je nalog izdao on, dok je direktor Agencije govorio da je to učinio sam bez ičije naredbe, „jer je to bilo u njegovoj nadležnosti“.

Tužbom je bilo navedeno da su tim aktom povrijeđena prava ličnosti i prava na slobodno izražavanje koja garantuju Ustav Crne Gore, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Suđenje po tužbi Jovana Lončara počelo je u februaru 2011. godine, i tokom pet ročišta, osim izvođenja velikog broja pisanih dokaza i finansijskih i medicinskih vještačenja, u svojstvu svjedoka saslušani su i gradonačelnik i njegov brat, kao i načelnik službe zaštite, odnosno vatrogasnog Đoko Veljić.

Jedan obični građanski spor koji se vodio u Osnovnom sudu u Beranama izazvao je veliku pažnju čitave crnogorske javnosti, a Lončara je u tom sporu zastupala poznata crnogorska advokatica Azra Jasavić.

Opština pokušala da izbjegne postavljanje bilborda

Veliku pažnju mještana Beransela i slučajnih prolaznika izazvalo je i ponovno postavljanje Jovanovog plakata na bilbord oznake ID 303, gdje po presudi treba da stoji narednih šest mjeseci.

Opština Berane je do posljednjeg trenutka pokušavala da izbjegne postavljanje bilborda, odgovarajući se time da nije sačuvan originalni šablon po kojem je plakat urađen i nudeći drugu lokaciju umjesto ove u stogom centru. Kada je Lončar umjesto tog plakata ponudio idejno rješenje sa novim fotografijama, na kojima se vidi i policijska tortura sa nedavnog razbijanja posljednje blokade gradskog smetlišta, originalni plakat je odjednom “pronađen”.

Nešto ranije, prije mjesec-dva, Opština je Lončaru uplatila i novačani iznos od preko dvije hiljade eura. Petsto eura je po presudi uplaćeno na ime duševnih bolova, a ostatak na ime sudskih troškova.

Nadoknadu za duševne bolove, i još petsto eura preko toga, Lončar je odmah, kako je tokom suđenja i obećao, uplatio djeci sa teškoćama u razvoju koja pohađaju nastavu u specijalnom odjeljenju u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. Roditelji djece su upravo juče, sa početkom školske godine, Lončaru izrazili posebnu zahvalnost.

Vijesti

Comments

 1. imas jovane zivaca i strpljenja ko malo ko, svaka ti cast! demokratski i covilizovane, da jebe oca, da ostane zapisano u istoriji kako je jedan covjek pobijedio partiju u vise rundi.

  Opština Berane je do posljednjeg trenutka pokušavala da izbjegne postavljanje bilborda, odgovarajući se time da nije sačuvan originalni šablon po kojem je plakat urađen i nudeći drugu lokaciju umjesto ove u stogom centru. Kada je Lončar umjesto tog plakata ponudio idejno rješenje sa novim fotografijama, na kojima se vidi i policijska tortura sa nedavnog razbijanja posljednje blokade gradskog smetlišta, originalni plakat je odjednom “pronađen”.

 2. hvala mr.Laufer:),
  ovo je samo jedna mala pobjeda,idemo dalje…

 3. Đe si brate, što činiš, evo ništa a ti, ja bez veze says:

  Bravo!

 4. Rekli smo vec, Skoro je svoju pjesmu pjevao gospodinu Sanaderu a MI smo je malo OBRADILI da bi je pjevali nasim “SANADERIMA”!
  Mi je vec pjevamo, pridruzite nam se !!!

  ili jednostvano na you-tube potrazite pjesmu – ISTINA FRONTASI !!
  Svi u Front!

  • samo nemojte da vam kampanju rade isti kao refereNEdum, prijateljski savjet.. iskreno bojim se da već imate taj šmek, ali batalite dok ste na vrijeme i angažujte npr Mapu.. salim se, ima mladih dizajnera crnogorskih i tih koji se bave takvim rabotama pa dajte im priliku.

 5. primjer da se može izaći na kraj sa siledžijama..

 6. Sa srećom… svaka čast!

 7. perfect stranger says:

  Ето примјера како упорност и принципијелност на крају дају резултате. Јован се никада није предао, и поред 1000 препрека. Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га, ал’ зубе поломи…

 8. Nema predaje perfektni,idemo dalje:)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: