Evropski šampionat donosi gubitke organizatorima

Održavanje velikih fudbalskih turnira organizatorima donosi samo gubitke, a dugoročna korist od izgradnje infrastrukture nije zagarantovana, s obzirom da na zaradu mogu da računaju jedino zemlje koje ne moraju sve da grade “od nule”.

Ukrajina i Poljska teško da će zaraditi na Evropskom šampionatu u fudbalu, prognozira danska investiciona banka “Sakso”, ocijenjujući ukupne troškove dvije zemlje za modernizaciju stadiona i infrastrukture na 25 milijardi evra, a zaradu od samo 300 miliona.

Indirektna korist od obnavljanja infrastrukture i boljeg imidža zemlje, ne može da se prognozira, pa se na nju kao uvijek do sada pozivaju samo zvaničnici, govoreći o čarima održavanja sličnih manifestacija.

Za pravo na održavnje Evro-2012. Ukrajina i Poljska su se izborile još 2007. godine, ali je globalna finansijska kriza koja se ubrzo obrušila na svijet, usporila radove na pripremi Šampionata. Uprkos političkoj i ekonomskoj nestabilnosti, ove dvije zemlje su uspjele da organizuju najveći fudbalski događaj Evrope, utrošivši za to više milijardi evra.

Ni Svjetski šampionat u fudbalu, ni Evropski, pa čak ni Olimpijske igre ne mogu da pozlate domaćine, podsjeća ekonomista “Sakso” Sverir Sverison. “Vlade zemalja organizatora pokreću sveobuhvatne i skupe infrastrukturne projekte, obnavljaju puteve i željeznički saobraćaj, grade stadione i druge potrebne objekte, ali ti troškovi ne donose ekonomiji očekivane dugoročne prednosti”, ističe ovaj ekspert.

Uporedivši troškove organizacije Evro-2012, sa očekivanim prihodima Sverison je zaključio da je samo za modernizaciju stadiona u Poljskoj i Ukrajini potrošeno 2,3 milijarde evra, a od prodaje karata dvije zemlje mogu da računaju na oko 150 miliona evra.

Ovome se može dodati prihod od prodaje hrane, pića i suvenira u danima održavanja mečeva, ali navijači po pravilu ne troše veće iznose od cijene karata, pa će i ti prihodi biti na nivou od 150 miliona evra.

Domaćini ne bi trebalo da računaju da će im fudbalski navijači nadoknaditi troškove rekonstrukcije stadiona, zaključuje Sverison, objavljeno je na Internet portalu “Finmarket.ru”.

Da Ukrajina neće ostvariti finansijski prihod i neće imati veći ekonomski efekat od šampionata “Evro-2012″ uvjeren je i šef analitičarske kompanije “Da Vinči” Andrej Kolpakov.

Visok nivo korupcije zaplašio je strane investitore, a skok cijena hotelskog smještaja primorao je mnoge fudbalske navijače da skrate boravak u toj zemlji ili da sasvim odustanu od posjete utakmicama.

Prema programu vlade u Kijevu za pripreme “Evro-2012″ tokom četvorogodišnjeg perioda je iz državnog budžeta potrošeno oko 5,3 milijardi evra od čega 1,8 milijardi na popravku i izgradnju puteva kojima će se prevoziti takmičari i navijači.

Ukrajinski budžet je zbog priprema dodatno opterećen i poreski obveznici će još dugo plaćati za praznik fudbala.

Analitičari firme “Da Vinči” prognoziraju da gubici Ukrajine od fudbalskog šampionata mogu da dostignu 4,8-6,4 milijardi evra, a da bi zemlja mogla da zaradi 560 do 800 miliona evra koje će gosti potrošiti na hotele, restorane, suvenire za vrijeme prvenstva koje se održava u Kijevu, Donjecku, Harkovu i Dnjepropetrovsku, od 8. juna do 1. jula.

bankar.me / capital.ba

Comments

  1. Organizavija velikih sportskih događaja duže vrijem donosi gubitke organizatorima. Pod organizatorima se smatra država. Država su u stvari pare poreskih obveznika. U istom trenutku organizacija događaja donosi ekstra profit pojedincima i njihovim umreženim agencijama koje su angažovane na samoj realizaciji. Dobar primjer je komšiluk – Univerzijada 2009 Beograd. Pljačka vijeka u sportu. Pojedinci su brutalno odrali državu tj i onako siromašni narod.
    Ukrajina zemlja u kojoj je relana plata niža i od crnogorske, zemlja sa najvećom stopom side u Evropi, izdržaće i ovu pljački pojedinaca. Izdržaćemo i mi razne pljačke pojedinaca u ime naroda.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: