7 dokaza da (bih) građani ne žele promjene

Haris Pašović

Postoji pretpostavka, u medijma i dijelu medjunarodne zajednice, da stanovnici Bosne i Hercegovine zele da zive bolje. Medjutim, kada ispitamo dominantne osobine drustva u BiH, moguce je izvesti sedam dokaza koji obaraju tu pretpostavku. Ima nesto skoro misticno u zivotnom stilu vecine bh. gradjana. Broj sedam ima svoju mitsku povijest: krscanstvo tvrdi da je Bog stvorio zemlju za sedam dana, govori se o sedam smrtnih grijehova; islam i judaizm govore o sedam nebesa. U Bosni i Hercegovini mozemo govoriti o sedam stanja drustvenog duha zbog kojih nam je ovako kako nam je. Ovi dokazi su izvedeni iz drustvene prakse. Prva tri dokaza spadaju u sferu politickog misljenja:

1. «Dobro je, samo nek ne puca!» – Mir se u BiH shvata kao odsustvo rata. Sve dok te neko ne ubija, ili tebe ne tjera da ubijas – zivot je dobar. Mir se ne shvata kao napredak, kreativnost i inventivnost. Mir se shvata iskljucivo kao odsustvo fizicke prinude.

2. «Izdrzao je Mujo i gore!» – Ovaj pricip herojstva u trpnji obezbjedjuje da nema zelje za bilo kakvim individualnim ili drustvenim napretkom. Kapacitet Muje da trpi je neogranicen.

3. «Ne talasaj» – Ukoliko neki pojedinac i pozeli da akcijom provede promjenu, aktivira se drustveni princip «ne talasaj». Drustveno okruzenje se obrusava na pojedinca, demontira njegovu ili njenu akciju koja vodi promjeni i tezi da pojedinca vrati u mediokritetsku ravan poznatu pod imenom «Dobro jutro, carsijo, na sve cetiri strane».

Slijedeci dokaz pripada sferi duhovnosti:

4. «Ako bog da» – Primjena uzrecice «ako bog da» u svakodnevnom jeziku poprimila je razmjere pandemije. «Ako bog da» pokriva sve od ekonomskog prosperiteta do seksa. Polaganje ispita na fakultetu, zakazana kafa za sutra popodne, politicki napredak, sportska kladionica, izgradnja auto-puta – zapravo sve – zavisi od bozije volje.

Ovaj komotni determinizam oslobadja odgovornosti za bilo koju akciju. Sve je u bozjim rukama, pa tako nema potrebe za bilo kakvim planom, strukturom, ili, ne daj boze, zalaganjem. Prebacujuci na Boga da se brine da li ce im zagorjeti rucak, da li ce im dijete postati narkoman ili da li ce vlada povecati porez, Bosanci i Hercegovci su uspjesno skinuli sa sebe svaku odgovornost za vlastiti zivot.

Slijedeca dva dokaza su iz domena ekonomskog razvoja:

5. «Ne mogu oni mene malo platit koliko ja mogu malo radit.» – Ova drevna bosansko-hercegovacka izreka opisuje ekonomsku mudrost stanovnika jedne od tri najsiromasnije zemlje Evrope. Nije poznato da se ovakva ekonomska misao pojavljuje i u jednom drugom svjetskom jeziku, osim u bosanskom, srpskom i hrvatskom.

6. «Nemam ja vremena da radim» – Moderna business misao u BiH biljezi jos jedan doprinos svjetskim ekonomskim teorijama. Ovaj misaoni dijamant, koji transcendira logiku i fiziku, uspjesno devastira svaku do sada poznatu ekonomsku doktrinu. Princip «Nemam ja vremena da radim» nastao je krajem 20. stoljeca u BiH kao progresivni bh. pogled na tranziciju ka slobodnom trzistu. U svakodnevnoj praksi ocituje se u i u slijedecim formulama: «Daj meni i daj odmah!», «Pare dolaze same, samo treba skontat kako!» i «Previse sam ja pametan/a da bih radio/la.»

Sedmi dokaz je iz domena fizike i oslanja se na Opcu teoriju relativnosti:

7. «Ma» – Pocetak recenice sa «Ma, …» omogucava dosljedno rusenje svakog struktuiranog napora . «Ma,..» obezvrjedjuje svaki rad, odluku, svaki konstruktivni pokusaj i svaki izniman rezultat. «Ma, daj, sta on ima doktorirat, a ja iso s njim u skolu?»; «Ma, hajde popi, ba, jaro!» (npr. upuceno lijecenom alkoholicaru); «Ma, ne mogu se ja njoj zamjerat'…», i mnogi drugi primjeri uvijek su u funkciji relativizianja svakog individualnog ili kolektivnog napora. Rijec «Ma» je rijec-zlocinac i morala bi biti stavljena izvan zakona.

Zalosno je sto Evropa nikako da prihvati fatalnu privlacnost ovih sedam stupnjeva duhovnog razvitka u BiH. To je ista ona Evropa koja radi od jutra do mraka, a i vikendom, ta anti-neradnicka, racionalna, bosnofobicna Evropa! Ta Evropa koja njeguje svoju demokratiju, svoju nauku i umjetnost, koja ima auto-putove, parkove, bazene i sportska igralista. Mi u takvu Evropu necemo!

Haris Pašović, reditelj, 

16.12.2009.

Comments

 1. Plannco Wallach S. says:

  “obeZVRJedjuje”…

  ko moze da izgovori rijech koja u sebi ima chetiri suglasnika zaredom -ZVRJ- ja mu je… mater pa makar bila najruznija! evo, BESA!

 2. Dobar !
  Gos.Haris Pašović kaže :” Ima nesto skoro misticno u zivotnom stilu vecine bh. gradjana.”
  Koja je razlika od “naše” priče ?
  Ili od Grka ?
  Ili od gadjana – u Srbiji , Makedoniji , Hrvatskoj …?

 3. LAISSEZ - FAIRE says:

  Postovani Duboki uvid u nas same,

  Slobodan sam vas zamoliti,

  vi kazete da zivite i radite u Chileu, zelio bih pod uslovom da nijeste socijalista i ako ne mislite da vas odgovor zadire u vasu privatnost koju cijenim i postujem,

  DA,malo ispricate kako je tamo, da li ste vi preduzetnik imate firmu kako funkcionisete sa papirima koji su zahtjevi i koliki DRZAVE CHILE prema vama a ako ste zaposleni radite u neku firmu interesuje me osiguranje itd…
  Posto imamo socijalistu Milovana koji nam potanko pojasni skadinavski sistem kako funkcionise ,molio bih vas iz prve ruke ali NAGLASAVAM ako nijeste po ubedjenju socijalista ,VRLO BI KORISNO BILO iz prve ruke dobiti stanje kako biznis preduzetnici i zaposleni kod poslodavca funkcionisu.

  pozrdav i hvala svakako.

 4. LAISSEZ - FAIRE says:

  Ja bih poceo sa reformama odavde , i sa ovim ali socijalisti dok su zivi kako rece Ilija Cvorovic nece to dozvolito !

  misli o tome ,
  ti koji citas ove redove zasto nece dozvoliti sto mislite ?

  • LAISSEZ - FAIRE says:

   Free Market Road Show 2012 Schedule

   Podgorica: FMRS
   May 17th
   University of Donja Gorica

   Mozemo li dobiti kakvu reportazu sa ovog skupa koji je juce odrzan ?

 5. Svaka vama cast ali prvo pravna drzava(borba protiv rezima) zasta se mi borimo odje pa onda neoliberalizam ili socijalizam ili nesto drugo.Zato prikljuci se ili odskakutaj sa sajta……pozzz dokle god ne bude demokratije sva ta prica ce se samo odvijati u vasim glavama kad vas Lao Ce Veso dopunjava kao pripejd racune dok on i njegovi legalizuju,pljackaju,privatizuju i mnoze svoje bogastvo.Pa samo razmisli dje su ti biznismeni iz vashe skole(fabrike,realni sektor)?Za vas jos nema administracije jer ste vi administracija,a samo velike rijeci dok djela nema.Zabavljate nas odje evo vec nekoliko ali stvarno ste precerali!Zato se izjasnite,jeste li sa nama ili protiv nas?!! Poz

 6. dolje vlada!
  zivio…?

  • LAISSEZ - FAIRE says:

   Ceraju me sa portala ,

   ………..Zato prikljuci se ili odskakutaj sa sajta……pozzz .

   ……………Zabavljate nas odje evo vec nekoliko ali stvarno ste precerali!Zato se izjasnite,jeste li sa nama ili protiv nas?!! ……………..

   A pazite sto u uvodnom deijelu ove socijalisticke demokrate kazu : …….dokle god ne bude demokratije sva ta prica ce se samo odvijati u vasim glavama ………

   A nijesam SVAMA nida Bog !

   Daleko mi kuca od vase !

   Da vam prija ovo zabavljanje nebi me cerali no vi remeti koncepciju ali ako ocete demokratiju navikavaj te se i na druga misljenja KAPITALISTICKE prirode i filozofije, haha a sto je trebalo da vicem , zivio Stalkin i svetska revolucija ,

   O, Boze !

 7. Slusaj me dobro rezimska povijacho!Ti da nam solis pamet odje i da nam prichas bajke a govoris zivio rezim!!!Ako smo mi socijalisti kad insistiras,a mi smo robovi rezima tako ispada da si monarhista i kmet obicni!I govoris zivio Mileta, zivio rezim!! Slusaj me dobro povijacho rezimska jos- mi nijesmo odje da se borimo za ekon. slobode nego za slobodu djece nase i unucadi i za goli zivot,a nasu uzeli i prodali!! Jesi li protiv rezima ili za?! Izjasni se da znamo ne uvijaj sve u ekonomske slobode?!! Mada je jasno sve i zato ti kazem promasio si sajt jedino ako neces i tebe da privezem odje da lajes kao Lada Tajovica? Hoces to?

  • LAISSEZ - FAIRE says:

   kazes:………da nam solis pamet …

   -ne solim vec RASOLJAVAM !

   ……………mi nijesmo odje da se borimo za ekon. slobode nego za slobodu djece nase i unucadi i za goli zivot,a nasu uzeli i prodali………

   Da bi se borio za slobodu svoje djece i unucadi i za goli zivot treba poceti sa borbom ekonomskih sloboda ,kada njih dobijes osjetices SLOBODU a poluge moci rezima ce nestati i time diktatori , u cemu je problem sto ja ne podrzavam, AB REVOLUCIJE !

   A nacin na kojim ja zelim promjene da se dese nijesu i ne mogu biti podrska rezimu samo drugacijoj ideologiji od vase i ti hoces ne zbog moje nekakve podrske rezimu koju ti znas da nije vec drugacije misljenje samo to podmetnes kao rezimsku povijacu , ako ne budes isao na loptu ocekuj da ti recipliram u nedogled a budes li pravijo ostre faule a sudije (moderatori ) ti ne dadnu CRVENI ja cu izaci sam iz igre. !

 8. Ti si lud skroz!Sigurno si Sdp!) A shedi ,a shedi. … Ja sam slobodan,a sta mi vrijedi kad su drugi robovi onda sam i ja rob. Citiras,palamudis,pogresno si shvatio koncepciju sajta. Imas sajt front-cg tamo su ti koji ti se odje prichinjavaju. Daj svoju ideju prosvjetli nas,a da nije Hajek… Kako ces se boriti protiv birokratije kad je ona rezim? Kako ces uspostaviti slobodu trzista kad nema slobode institucija? Objasni kako se covjek bori sam protiv sebe? ? Kolika ti je plata? U koje ministrsvo radis(gluvaris)? Pitanja su postena pa ako mozes prosvjetli nas.

 9. Neoliberal ne podrzava AntiBirokratsku revoluciju on je za birokratsku evoluciju!! O Zivko Nikolicu digni se ne treba tebi Hajek nego Zivko pa ces shvatiti Lao Ce Vesa. . ..Ne moras mi odgovarati na pitanja.Poz tebi, a moderatoru i svima zelim puno strpljenja sa tobom.

 10. Mislim da je ovaj laissez-fair besposlicar-provokator i da ga treba ignorisati, kao i svaku rezimsku gnjidu.

  • Pa to je to. Jasno kao dan. Evo obecao sam mu da cu ga privezat na ovaj portal kao Lada sto sam privezao. Pa nek laje za to je i placen od rezima…

  • LAISSEZ - FAIRE says:

   Mislim da ni vasi “pravi” socijalisti ne mogu biti zadovoljni sa vasim prikazanim izdanjem ,a tu ubrajam postovanog Milovana postovanog Callao ali se necu mijesati u vase “odnose”,
   pozdrav i nije provokacija a pogotovo ne rezimska….

   DRUGOVI -PROLETERI ! LAKUNOC !

   ps.
   Vasa nauka i argomenti kao sto vidimo svodsi se na uvrede i vredjanja tako da vas vise necu kontaktirati.

   • Idi kume siroko ti polje. Imas portal ‘front-cg” tu su ti protivnici pravi! A znam ja ko si ti ! Ti si onaj Neoliberal sto je smarao po cijeli dan. Ajd uzdravlje i SMRT FASHIZMU K…. Neoliberalizmu…laku noc

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: