Štednja ubija radna mjesta

Drastične mjere štednje koje su na snazi u Evropi uništavaju radna mjesta, upozorila je UN-ova Međunarodna organizacija rada (ILO). I njemačka kancelarka Merkel je priznala da ‘finansijska politika nije dovoljna da se prevaziđe kriza’, ali od štednje ne odustaje.

Naime, prema redovnom godišnjem izvještaju Međunarodne organizacije rada (ILO) Ujedinjenih nacija objavljene u ponedjeljak u Ženevi, mjere štednje koje trenutno sprovode zemlje članice Evropske unije ne samo da ne postižu primarni željeni učinak, a to je stabilizacija finansijskog tržišta, nego djeluju poput otrova za tržište rada. Ukoliko EU nastavi s ovakvim rigoroznim programima štednje na uštrb investicija, EU prijeti recesija, navodi se u izvještaju UN-ove organizacije.
“Samo ciljanim investicijama a ne štednjom će biti moguće dugoročno stvarati nova radna mjesta”, rekao je prilikom predstavljanja studije direktor ILO-a Raymond Torres, a prenosi Deutsche Welle.

I Merkel priznaje da nije u štednji sve, ali…

Da politika štednje nije donijela očekivane rezultate, priznala je i njena najveća zagovornica Angela Merkel. U intervjuu za Leipziger Volkszeitung priznala je da “finansijska politika nije dovoljna da bi se nadišlo krizu” te da je potrebna i “paralelna politika koja bi podsticala rast i zapošljavanje”, no odbacila je nove pregovore o fiskalnom sporazumu o proračunskoj stezi koji su dogovorile vlade 25 zemalja članica EU-a.

“Fiskalni je sporazum ispregovaran, potpisali su ga čelnici 25 zemalja, već su ga ratifikovali Portugal i Grčka, a parlamenti širom Europe samo što to nisu učinili. Irska krajem maja ima referendum o tom pitanju”, rekla je Merkel. “O njemu (sporazumu) se neće ponovo pregovarati.”

“Pitanje rasta, o kojem govore mnogi, odavno je drugi vid podrške naše politike, uz zdrave finansije”, rekla je Merkel, najavivši da bi se prvi prijedlozi o rastu i zapošljavanju trebali naći već na dnevnom redu junskog samita EU.

Primjer Njemačke: Gospodarstvo obara rekorde, ali radnici imaju manje plate!

Kakvi će biti ti prijedlozi, saznaće se uskoro. No, zabrinjava prognoza ILO-a, koji prognozira povratak broja radnih mjesta u EU na nivo iz 2008. godine tek za 2016. godinu! Naime, od 2008. širom svijeta je nestalo preko 50 miliona radnih mjesta, a 2012. broj nezaposlenih u svijetu doseći će granicu od 202 miliona, što je za šest miliona više nego prošle godine!

Zanimljivo, ILO je kritikovao i spori rast plata u Njemačkoj u upoređenju sa ostalim industrijski razvijenim zemljama. Podaci pokazuju da se njemačka ekonomija oporavila od krize, ali je platna vrećica zaposlenih sve tanja. ILO za pad primanja prije svega krivi fleksibilizaciju tržišta rada i pojačano zapošljavanje osoba s privremenim radnim ugovorima. Takvi posloprimci zarađuju osjetno manje nego stalno zaposleni.

Nadalje je među poslodavcima postalo popularno unajmljivanje radnika preko posrednika zavisno o trenutnim potrebama i kapacitetima proizvodnje, što je izuzetno povoljno za poslodavca koji tako ne mora trpjeti “teret” stalno zaposlenih sa svim socijalnim povlasticama.

javni.me/danas.hr

Comments

 1. Reciklirani Fantom says:

  Tamo štednja, kod nas lupeština, tužna stvarnost potpuno je hladna,
  iako je to dvoje suprotno, ubijaju ipak mjesta radna …….

 2. Dragan Janjić says:

  Imam priliku da svakodnevno na italijsanckom radiju RTL 102.5 u 7h15 min. (nisam ranoranilac već imam inverziju sna) slušam komentare svjetski neprevaziđenog (kada bi ste ga čuli, morali bi ste to zaključiti) komentatora po jedne dnevne vijesti, eruditu bistrog i izuzetno dubokog uma, Davide Đakalonea.
  Ova višegodišnja finansijska (ne ekonomska) svjetska kriza, naročito što se euro zone tiče, je spekulativne prirode osovine Berlin-Pariz! Naime, Đakalone uporno razobličava antievropsku koaliciju Sarkozija i Merkel u korist francuskih i njemačkih banaka namećući svima drugima po EU „mjere štednje“, rigoroznost u ekonomiji po cijenu teških posljedica,sada, po Grčku najviše a potom i po druge zemlje a sve u cilju da se zaštite od propasti francuske i njemačke banke.
  Po Đakaloneu, Euro je dobro ekonomski i proizvodno uopšte pokrivena moneta ali IMA JEDNU SISTEMSKU MANU, KOJA ĆE, AKO SE NE ISPRAVI, DOVESTI DO PROPASTI ČITAVU E.U.
  Euro NEMA POLITIČKU VLADU IZA SEBE NITI CENTRALNU BANKU SA SVIM OVLAŠĆENJIMA KOJA JOJ NORMALNO PRIPADAJU PA SE NE MOŽE NIKAKO INTERVENISATI BRZO I KOMPETENTNO NA TRŽIŠTU VALUTA. U Evropskoj Uniji ne može se intervenisati monetarno i ekonomski dok se svi parlamenti članica ne slože.
  Zato, po Đakaloneu, Grci uzalud i za tuđi privremeni interes stežu kaiševe, kao što to čine već Italijani. Na redu su Portugalija, Španija….
  Đakalone smatra da se Sarkozi i Merkel neodgovorno i sebično ponašaju na štetu čitave evropske Unije, pa ih naziva „POLITIČKIM PATULJCIMA“, jer, kada se iscrpi sadašnja njihova taktika tuđeg žrtvovanja, DOĆI ĆE DO TOTALNE EKONOMSKE I POLITIČKE PROPASTI, NE SAMO ITALIJE, ŠPANIJE,GRČKE..NEGO I SAME FRANCUSKE DOK ĆE NJEMAČKA IZAĆI TEŠKO OŠTEĆENA!
  Logično je zaključiti da je interes Crne Gore, u tom smislu, vezivanje za Dolar a ne za Euro (ako zanemrimo sve ostale katastrofalne ekonomske ambise u koje nas je već ubacila ova, dvodecenijska mangupska i lopovska, vlast)!

 3. Daleko smo mi od EU toliko koliko su i kod nas radna mjesta ubivena radi stednje.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: