Radoje Domanović: Stradija

U jednoj staroj knjizi citao sam cudnu pricu, a vrag bi ga znao otkud meni ta knjiga iz nekog smesnog vremena, u kome je bilo mnogo slobodoumnih zakona, a nimalo slobode, drzali se govori i pisale knjige o privredi, a niko nista nije sejao, cela zemlja pretrpana moralnim poukama, a morala nije bilo, u svakoj kuci pun tavan logika, a pameti nije bilo, na svakom koraku gororilo se o stednji i blago- stanju zemlje, a rasipalo se na sve strane, i svaki zelenas i nitkov mogao je sebi kupiti za nekoliko grosa titulu “veliki narodni rodoljub”. … – Kazu da u toj zemlji ima dosta svinja. – Zar je samo zbog svinja cuvena ta zemlja? – upitam zacudjeno. – Pa ima i budalastina mnogo, al’ to mene slabo zanima! – rece onaj hladnokrvno, i uze opet krpiti mreze. Bese mi nejasan taj odgovor, te ga nanovo zapitam: – Kakve budalastine? – Svakojake – odgovori ovaj s nekom dosadom, i zenu ravnodusno. – Dakle, svinje i budalastine?! Ni o cemu drugom nisi slusao?… – Sem svinja, vele da imaju mnogo ministara, koje u penziji, koje na raspolozenju, ali njih ne izvoze na stranu. Izvoze samo svinje.

Comments

 1. Komentar mjeseca: “Građani Crne Gore prave razliku izmedju REŽIMA i DRŽAVE. Stanovnici Crne Gore misle da je to isto”

  Da (po)(ob)jasnimo ovu dilemu: Gr(a)djani kao pravilo rade u drzavnim institucijama (40.000 X 1,2 clana), imaju privatne biznise (10.000) koji su direktno zavisni od tog gr(a)djanskog misljenja.

  S druge strane, stanovnici znaju, da su skoro do juce, table vladajuceg Rezima i Vlade bile jedna ispod druge, na jednom istom zidu – jedne te iste zgrade!
  Ne bi me cudilo, da rentu za zgradu u kojoj se nalazi danas V-Jada i dalje naplacuje DPS toj istoj V-Jadi, kao sto je to bio slucaj sve do (prije) … JUCE!

  Znaci da svi prave razliku, samo ne kao ovaj walla-h iz Jamerike!

  • Tehnički KNO. Svaka čast.

   • Stanovnik-gr(a)djanin says:

    Sad se postavlja jedno nezaobilazno pitanje: zasto je “Javni servis” izabrao ovu izjavu za “izjavu mjeseca”!?

    Siguran sam da bi im i Djukin “Nacionalni servis” pozavidio na izboru?

  • Plannco Wallach S. says:

   Wallach

   • Stanovnik - Gr(a)djanin says:

    Nijesi mogao da napises neki kraci komentar? :o)))

    Da pomenemo onda i ovih 100-tinjak hiljada gr(a)djana, koji su gradili sve ove godine nelegalno, pa ih je Djuka sve te godine drzao na udici, da glasaju za njega Gr(a)djanina, drzeci iste gr(a)djane u nadi i neizvjesnosti, da ce im jednog dana legalizovati gradnju?

    Stanovnici, s druge strane, nijesu to smjeli da rade, jer su znali da ce za jednu jedinu izrecenu protiv don Mikezea sve nelegalno biti sravnjeno sledeci dan, kao sto se to cesto i desavalo.

    U Crnjoj i Goroj samo stanovnici placaju, dok gr(a)djani imaju otvoren racun, na rate – sve dok glasaju Milojicu gr(d)janina i njegov gr(a)djanski DP$.

    Gdje bi tek svrstali onih 10-15 hiljada “mrtvih dusa” na spiskovima, koji 100% glasaju Milojicu na svakim izborima? Da li su oni stanovnici ili gr(a)djani?!

 2. Domanović je vječni balkanski savremenik. Poput još nekih, koje neću mencovati ovdje, “zaslužio” je da bude ignorisan od strane svinja i budaletina iz “elite.” To ga čini meni zanimljivijim.

  Evo kako jedan budući “Domanović” danas piše o Srbiji u svojem novom sjajnom djelu MEIN KAMPF – a to se može odnositi naravno na sve pobočne srbijice iz okruženja:

  “Da se Niče – da je to uopšte moguće sa svim onim darom i svom onom učenošću rodio u Srbiji”, rekao je Aprcović, “nesumnjivo bi završio kao seoski učitelj, a poludeo bi već u dvadeset petoj godini. Mediokriteti i filistri mu jednostavno ne bi dozvolili da bude Niče. Jedva mu je to i u Nemačkoj pošlo za rukom. I tamo su ga oterali u ludilo. Ali Niče, Niče bi ovde apsolutno bio nemoguć.”
  “Ovde je”, rekao sam, “bio nemoguć i Zoran Đinđić, pristojan filozof, ali Ničeu ipak ni do kolena, koga su hladnokrvno ubili samo zato što je perfektno govorio nemački i koji je, zahvaljujući superiornom pojmovnom aparatu tog jezika, uspeo da prozre prevaru viševekovnog srpskog paradajz – fašizma.”

  • Stanovnik-Gr(a)djanin says:

   Ovi Luzicki Srbi su ga dokrajcili – jel'te, misli se na Nichea.
   Hoce on da zivi, bas tu, pored njih!
   I poludeeeo co'ek – na prechac!?
   U desetak godina!
   A tako talentovan? ;o))

   ps. Ovi Serbi su stvarno lud narod:

   Srbin je lud, Srbin je proklet,
   Jednom ga ubijes, on hoce opet.

 3. Plannco Wallach S. says:

  “Srbin je lud, Srbin je proklet,
  Jednom ga ubijes, on hoce opet.”

  po zakonu zemljine teze ko padne pravo dolje niakd se ne digne pravo gore. logichnije je (mada nije estetski) da stih glasi: “Srbin je lud. Srbin je proklet. jednom ga je…, on hoce opet.”
  iskreno govoreci, Srbi su choporativna pojava, jer slijepo prate Vodje. shto ih Vodja vishe guzi vishe su mu na usluzi. literalnim izrazom oslikano, jelda!

 4. Plannco Wallach S. says:

  odje imamo iljudnu iskrenu raspravu o kvalitetima i kolektivitetima…da kome nebi palo na um da ovaj post skloni…

 5. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Izracuna li Plannco koliko je kojih?

  Kojih je vise?

  Tvojih Gr(a)djana, ili mojih Stanovnika? :o))

 6. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  Plannco, breee?

  Prebrojali vise? :o))

 7. Stanovnik -Gr(a)djanin says:

  Dok Plancco ne dodje, da proucimo kako ce sadasnji gr(a)djanin neminovno da postane stanovnik:

  a) Preko 180.000 stanovnika Crnje i Gore na danasnji dan zivi na granici gonje granice egzistencije.
  b) Otprilike, skoro isti broj je nelegalno sagradjenih objekata gr(a)djana Crnje i Gore.

  v) Posto stanovnici uglavnom brinu da se prehrane, to je vise nego sigurno da samo gr(a)djani imaju sredstava da grade nelegalne objekte i da se uporedo nadaju da ce jednog lijepog “hiljadugodisnjeg” dana biti legalizovani – uz pomoc zakletvi: Mila mi! i sl.
  Uostalom, stanovnik nema korijen od GRAD/e, pa je logicno da gr(a)djani grade, makar to bilo i nelegalno.

  g) Preko 100.000 gr(a)djana su direktno ili indirektno vezani za drzavni budzet Crnje i Gore.

  d) 70.000 manjina “zivi u strahu” da ne dodje do smjene “hiljadugodisnje” vlasti i “povratka veljesrpskih bandita”, koji bi poremetili ovaj multi-lopovski gr(a)djanski sklad! :o))

  dj) Preko 100.000 (captive audience) penzionera, zivi u svakodnevnoj neizvjesnosti kada ce prestati da prima penzije, zbog (naj)Prve banke i njenih gr(a)djanskih malverzacija.

  (Ne)Jednacina onda treba da glasi:

  (Stn X (Tx + Ugrd)) – (Grd X (P + B + N)) = Bnkrt

  ————————

  Stn = stanovnici
  Tx = takse
  Ugrd = DP$DP ugradnje
  Grd = Gradjanin
  P – Plate
  B = Beneficije (reprezentacije, bonusi, povisice,
  N = nelagalna gradnja
  Bnkrt = Bankrot

  —————————

  (ne)Jednacina jasno pokazuje da ce na kraju ovog procesa, vecina gr(a)djana neminovno postati dio stanovnika/stanovnistva, tj. cim se procesuiraju sve nelegalne radnje, otpusti visak zaposlenih u drzavnim ustanovama, krivicno procesuiraju korumpirani na vlasti t. uvede Pravna Drzava.

 8. Stanovnik - Gr(a)djanin says:

  ZAPIS O GR(A)DJANIMA

  Cetvorica jednog vode
  Jednog gone cetvorica

  Cetvorica mrka lica
  Preko vode preko zica

  I od ica i od pica
  I od ruha i od kruha

  Kroz zivice kroz izice
  Od svobode do slobode

  I od bize i od greba
  I od zemlje i od neba

  Cetvorica jednog vode
  Jednog vode cetvorica

  Cetvorica jednog broji
  Cetiri se jednog boji.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: