Nikšić dobija opservatoriju

“Praznino, kako su zvezde male!” – Branko Miljković

Hoće li Nikšićani prvi u Crnoj Gori imati tu privilegiju da druguju sa dalekim zvijezdama i planetama “loveći” ih kroz durbin sa vrhova Trebjese, Pustog lisca, Uzdomira, Zle gore ili možda Štirnog dola, kako bi se makar delimično primakli tajni koju krije nepregledni kosmos?

Cio projekat opservatorije je uradio inženjer Krsto Baletić, koji, kako kaže Večernjim Novostima , ako zaživi, može poslužiti za obuku mladih crnogorskih astronoma.

Inicijativu je pokrenuo njegov sugrađanin Igor Perunović, a projekat će poslužiti Nikšićanima za noćno posmatranje neba. Pored njega tu je i Jakov Čolović, koji se godinama bavi otkrivanjem kosmičke tajne i svoje ogromno iskustvo moći će da prenese mlađim naraštajima – kaže za “Novosti” Baletić. – U okruženju je već uveliko zaživjela astronomija, pa postoje društva u Trebinju ili u nekoliko manjih gradova po Srbiji. Nadamo se pomoći lokalne samouprave, ali i naučnih institucija u Crnoj Gori, Akademije i Univerziteta. Ovo su pionirski koraci koji mogu postati istorijski. Imamo dosta planinskih vrhova koji se “češu” sa zvezdama, tako da će opservatorija samo olakšati našu želju za traganjem u dubinu kosmosa.

Baletić podsjeća da je astronomija rijetka nauka u kojoj amateri mogu da imaju izuzetnu ulogu.

– Ako uspijemo u projektu, onda će Nikšićanima zvijezde biti nadohvat ruke! Ovde je najbitnije da ljudi vole da se bave ovim istraživačkim poslom i svoja iskustva prenesu drugima. Kosmos ne poznaje granice – kaže Baletić.

Kao problem u Crnoj Gori, Baletić vidi to što do sada nije bilo registrovano nijedno astronomsko društvo.

Kosmos je bio opsesija Njegoša koji ga je na raznim mjestima u svojim djelima prikazivao kao izvor bezbroj živih svjetova. Otuda i nadarenost novih generacija, prilagođenih novom vremenu – poručuje Baletić. – Astronomija je kod nas još u povoju, velika tajna, koju tek treba otkrivati.

Baletić pojašnjava da astronomija nema nikakve veze sa astrologijom, koja zbunjujuće djeluje na naše talente. Astrološki znaci, sa zvjezdanim sazvježđem su u velikoj suprotnosti. Ove teme su bile, a i ostaće, kao inspirativne za buduće naučnike, posebno one koji će da “napadnu” enigmu da li ima života na drugim planetama, dodaje sagovornik Novosti.

izvor: novosti.rs / portalanalitika.me

Comments

  1. Nikšić nikad nije bio bliži zvijezdama. To se moglo viđeti i u toku akcije “februar mjesec bez ulične rasvjete” kada su jedini putokaz bile zvijezde i planete na nebu.
    Većini nikšićana ostalo je samo u nebo da gleda pa bi vjerovatno bili posvećeni ovom poslu i uspjeli da pronađu neku novu planetu, sazvežđe ili ko zna šta. Podrška ovom projektu.
    Kosmos ne poznaje granice, isto kao i naš jad.

    Počinjem da uviđam da život u Crnoj Gori u poređenju sa ostatkom razvijenog svijeta postaje čista avangarda.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.