Rasprodaja

21. februar 2012 , saopštenje sa šeste sjednice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte

Na jučerašnjoj sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade i predsjednik Savjeta Igor Lukšić, usvojen je predlog odluke o planu privatizacije za 2012. godine. Ovom odlukom utvrđuju se osnovni ciljevi privatizacije i drugi aspekti tog procesa, metodi i načini privatizacije, sa utvrđenim spiskovima društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju. Osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda.

Putem javnog tendera privatizovaće se sljedeća društva: NIG „Pobjeda“ AD –Podgorica, AD „Montecargo“ Podgorica, „Montenegro airlines“ AD Podgorica, AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, Željeznička infrastruktura Crne Gore AD Podgorica (dio održavanje), „Jadransko brodogradilište“ AD Bijela, AD “Zora” Berane, HG „Budvanska rivijera“ AD Budva, HTP „Ulcinjska rivijera“ AD Ulcinj, „Institut crne metalurgije“ AD Nikšić i Fabrika elektroda „Piva“, Plužine.

Modelom privatnog javnog partnerstva u zakup će se ponudi sledeći lokaliteti, društva i vojno-turistički kompleksi: Ada Bojana, Velika plaža, Bjelasica- Komovi (Žarski, Cmiljača,Torine, Kolašin 1600, Jelovica i Komovi), “Montepranzo –Bokaprodukt“ AD – Tivat, „Pošta Crne Gore“ AD – Podgorica , kasarne „Orijenski bataljon“ – Kumbor i Ostrvo „Mamula“, a započetni aktivnosti na valorizaciji vojno-turističkih kompleksa: „Valdanos“, Ulcinj, „Ostrvo cvijeća“ i zemljišta „Prevlaka“ – Tivat, “Bigova“ Trašte, Kotor, i dr.

U tekućoj godini nastaviće se privatizacija društava na berzi, prodaja imovine društava putem javne aukcije,a otpočeće privatizacija u oblasti komunalnih djelatnosti u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima i posebnom strategijom kojom će se utvrditi model restrukturiranja u ovoj oblasti.

Savjet je prihvatio Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta “Socijalni karton” i imenovao Odbor koji će upravljati ovim projektom u čijem sastavu su potredsjednik Vlade Vujica Lazović, ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, ministar finansija Milorad Katnić i savjetnik predsjednika Vlade za unapređenja poslovnog ambijenta i strukturne reforme Ivana Petričević. Odbor će na prvoj sjednici formirati Ekspertski tim koji će se, na operativnom nivou, starati o realizaciji projekta i u saradnji sa UNDP-om Crna Gora definisati iznos sredstava namjenjenih za realizaciju ovog projekta.

Takođe, Savjet je prihvatio zahtjev IASON-a za produžetak roka izgradnje PET/CT Centra po B.O.T. sistemu u okviru Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici i zadužio Ministarstvo zdravlja da otpočne pregovore oko potpisivanja aneksa ugovora o produženju roka izgradnje i drugih pojedinosti iz Sporazuma o finansiranju izgradnji i korišćenju.

Savjet je razmotrio i prihvatio Zahtjeve društava Montepranzo-bokaprodukt AD Tivat i HTP „Ulcinjska rivijera“ AD Ulcinj za prodaju dijela imovine ovih društava.

izvor: Vlada Crne Gore

Comments

 1. Ovdje je najveca novost Budvanska rivijera i djelimicko Ulcinjska ali sve je daleko daleko od mogucnosti da se namakne znacajnije love za odrzavanje iznad vode. Izgleda da je model prodaje erlajnsa promijenjen

  Druga velika novost je privatizacija komunalnih djelatonosti prije svega vode ali to ce ici sporo.

  Konacno veliko pitanje je kako uopste mogu da namaknu nedostajucu lovu jer je ovo ipak sve sica sve da odrade do nove godine ovo tesko to moze mnogo preko 100 miliona da donese a to ne vallja. Licno mislim da ce morat da prodaju pola elektroprivrede i aerodrome, mozda sozinu , ovaj rankov brod itd. Privatizacija i puteva koje ne mogu da odrzavaju je vise nego vjerovatna u narednih 4-5 godina.

 2. U vremenu kada smo bili “Balkanski tigar”, kada “slobodnog novca ima koliko hoćete samo ga treba uzeti – aplicirati sa pravim projektom”(tako je otprilike govorio Đukanović), iako nemam veze sa ekonomijom, shvatio sam da naš “procvat” počiva na rasprodaji svega i svačega, te sam na blogu, pored ostalog, napisao sledeće:

  “Počinje dnevnik:

  Dobro veče dragi gledaoci.

  Crna Gora ubrzano napreduje na putu evroatlanskih integracija. Uskoro će se razmatrati naš zahtjev za prijem u Evropsku uniju. Svi Evropski zvaničnici su saglasni u ocijeni da će naša Država, najkasnije do 2028. tj. kraja sledeće godine pristupiti Evropskoj uniji. Premijer Djukanović je veoma zadovoljan napretkom ostvarenim na našem Evropskom putu. Još jednom se pokazala ispravna njegova vizija da ćemo ulaskom u NATO ubrzati naš evroatlanski put, uprkos tome što se članstvu u ovom savezu protivila većina gradjana.

  Političar treba da ima viziju, da gleda u budućnost, a ne trenutne sitnopolitikanske interese, ili prošlost-izjavio je ON. Država i državni interesi su prije i iznad svega-dodao je ON.

  Slijede ostale vijesti.

  Opozicija je oštro kritikovala privatizaciju park šume „Gorica” i Skadarskog jezera, zajedno sa priobaljem i njegovim stanovništvom.

  Lider SNP-a, gospodin Milić smatra da park šumu „Gorica” nije trebalo prodavati stranom partneru i da niko nema pravo da naplaćuje tako enormne cijene ulaznica za rekreaciju gradjana Podgorice u park šumi.

  Nebojša Medojević je izjavio da je zakup na 99 godina, Skadarskog jezera i njegovog priobalja, zajedno sa gradjanima koji tu žive, bilo netransparentno i pogrešno, te da je izbor Kineskog strateškog partnera takodje pogrešan. Upozorio je da se poslije najavljene prodaje i privatizacije NP „Durmitor”, u Crnoj Gori nema više što prodati i privatizovati, te da će doći do kolapsa budžeta.

  Andrija Mandić se osvrnuo na težak položaj Srpske djece u privatizovanim obdaništima i vrtićima, te da tamo djecu već od malih nogu uče da su Crnogorci, a ne Srbi.”

  http://www.pcnen.com/portal/2009/06/12/sok-soba/

 3. 99% off – everything must go!

 4. SIDA I KOMUNIZAM zive i umiru sa PACIJENTIMA,
  Crni Djavo je bolji domacim od Bijelog Andjela DPSDPovaca, koji od PROFITA dijele stanove i standbene kredite i zaposljavaju TETKE&STRINE.

  Drzava ima samo jednu OBAVEZU,
  da stvori AMBIJENT i uprosti pravila IGRE,
  kao Danska, PDV 25%, porez na PLATE 40-60%, porez na PROFIT 25%, porez na IMOVINU 1% od procijenjene vrijednosti, i akcize , poreze i prireze na energente, vodu radi izgradjne sistema za prociscavanje otpadnih voda, 1 euro za kubik vode, a deset za KANALIZACIJU , jer ovu svinjariju , koju smo do sad radili, nasa obala ce postati javni nuznik.

  Drzava ne SNOSI JAJCA, nego ih KRADE iz tudjih pologa i rasporedi u pologe , nesposobnih i neradnih i socijalno ugrozenih, a krade NAJVISE OD NAJUSPJESNIJIH.

  Ali SUZE POSTKOMUNISTA ce teci POTOCIMA,
  i ponovo IZAZVAT POPLAVE kod kuma ILJA u Zetu,
  jer zal za PLANDOVANJE U SOCIJALIZMU NA DRZAVNU SLUZBU,
  ce trajati vjecno od strane Dr-ova, Mr-ova i Sh-ova, koji imaju DIPLOMU U ZADNJI DZEP, a pameti isto koliko i u guzicu koja je ispeglala DIPLOMU.

  • Milovane! Jos uvijek si u ZABLUDI sa nekim stavovima nadam se da ces i njih za par mjeseci , RAZBISTRITI pa kazes: ………..kao Danska, PDV 25%, porez na PLATE 40-60%, porez na PROFIT 25%, porez…………..

   MA DAJ MILOVANE !

   Mi LIBERTARIJANCI kazemo, DA OVAKO TREBA .
   Porezi

   Princip Velike Vlade: Uvoditi nove socijalne programe, povećavati poreze da bi se financirala socijalna država i građani pružili što više besplatnih usluga.
   Ishod: Prosječan porez svakog radnog pojedinca iznosi više od 50% prihoda, što dokazuje činjenicu da ništa što vlada pruža građanima nije besplatno. Veliki broj neefikasnih, neadekvatnih, i naizgled besplatnih vladinih programa su zapravo plaćeni od strane svakog radnog čovjeka.
   Princip Minimalne Vlade: Drastično smanjiti vladu, forsirati bilans budžeta, prakticirati fiskalnu odgovornost, kako bi se porezi umanjili (u potpunosti eliminisati neke poreze kao što su porez na dohodak i porez na imovinu), dopustiti građane da prave svoje lične odluke i brinu o svojim potrebama!
   Vjerovatni Ishod: Istorija je dokaz da vlada novac troši neekonomično. Samo pojedinac može najbolje odrediti svoje prioritete i odlučiti kako da potroši svoj novac na najbolji i najefikasniji način. Značajnim smanjivanjem veličine vlade i vraćanjem prava građanima da zadrže više plodova svoga rada, svi poreski obveznici bi imali mnogo više novca za štednju i trošenje na stvari koje su im zaista potrebne. Ne postoji nijedan razlog zašto građani ne bi mogli da zadrže 80% ili više od svojih prihoda.

 5. Zadivljujuće koliko su uporni da prodaju sve, lakše im i isplativije to nego da mi upravljamo bilo čim, ao majko.
  “U tekućoj godini nastaviće se privatizacija…prodaja imovine…a otpočeće privatizacija u oblasti komunalnih djelatnosti…” kakva brutalna rečenica.
  “Osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda” – a ova tek ubija uzevši u obzir šta se desilo na polju efikasnosti funkcionisanja društva, povećanja standarda i zaposlenosti.

 6. “”Odbor će na prvoj sjednici formirati Ekspertski tim koji će se, na operativnom nivou, starati o realizaciji projekta i ….””

  Stigao sam dovde i to bi bilo to…

 7. Reciklirani Fantom says:

  TENDERSKA

  Hoćemo li svi na tender, da nas neki šeik kupi,
  polovina žena ima, pa mu ne bi bili skupi.
  No šta bismo žalosnici, kad bi šeik peder bio,
  bi li tada slavni Savjet, ponuditi sve nas smio.
  Većinski bi paket dali, u manjinskom bili oni,
  i onako narod stenje, krokodilske suze roni …..

 8. Reciklirani Fantom says:

  Ipak bi najpovoljniju ponudu dao neki bisex šeik …… :o

 9. Pogledajte broj zaposljenih u nase OPSTINSKE VODOVODE,
  kao da nema cijevi , pritiska i pumpi,
  nego zaposljeni duvaju u cijev sa NEPOVRATNIM VENTILOM i dizu vodu na nadmorsku visinu u REZERVOAR, pa idu na KAFE PAUZU,
  a onada sa SICEVIMA nose u solitere na deseti sprat,
  mislim da u Podgoricu, Budvu i HNi ima oko 1200 zaposljenih da OCITAVAJU VODOMJERE, i kucaju FAKTURE,
  mimo svijeta sa daljinskim ocitavanjem i fakturisanjem JEDNOM GODISNJE.

  NASE SAMOUPRAVLJACKO LUDILO JE UKORIJENJENO, KAO GRCKO NEPLACANJE POREZA, BALKANE MOJ, “BIDNI” MI ZDRAVO I DOBRO MI POJ, oj , joj, kako je njima velik, a kolik je moj, oj , oj, ajde se smiluj i malo STOJ.

 10. Svaka cast MILOVANE, ipak se tvoji komentari od ranijih , mnogo ,mnogo razlikuju naravno po RAZUMU i KVALITETU ,toliko smo bili RAZLICITI prije 6-7 .mjeseci a sada po stavovima samo sto me ne DODIRUJES, samo NAPRIJED svako dobro i ZDRAVLJE da te sluzi.

 11. perfect stranger says:

  Evo još jedne Blažove:

  “Stenogram Osnovnog suda u Podgorici, na suđenju Vladimiru Kavariću i Igoru Lukšiću, u maju 2022. godine :
  Katavić : ” I onda je taj ruski biznismen, preko premijera Lukšića, mene upitao koliko košta kanjon Tare, taj Korsakov, naftni magnat, možda plinski, ne znam.
  Sutkinja : Kako vas je to upitao ? Na ruskom ?
  Katavić : Na engleskom. Hau mač iz kanjon Tara, ja dao answer, did you min all the kanj…on,or đast som part, hi said yes,all, after that aj ask premijer, because I know tara iz ekspensive, big, ovo, ono…
  Lukšić : Katavić bezobrazno laže, Korsakov nije želio kanjon Tare, nego Veliku Plažu, Durmitor i Lovćen, ja sam to prenio Đukanoviću koji je Korsakovu kazao “Vel, aj dont nou, meni biznismen ask for det, big bič is vonderful, no čip, no čip,majbi or perhaps, svejedno, ve kan mejk a dil, but sikrit, you nou, faking MANS and stjupid Vanja Čalović iz our enemi, mast be kerful.
  Suđenje se nastavlja.”

 12. U Crnoj Gori postoji Velika vecina” MUDRACA” koja oko nekog pravca za koji nijesu sigurni ili nijesu za taj pravac ,vjesto i lukavo pokusavaju :
  salama,dosjetkama,omalovazavanjem,mudrovanjem,filozofiranjem,vrijedjanjem,
  provociranjem, zagonetkama ,sloganima i td….itd…..i tako se pokrivajuci tim jorganom dobro sakriju DA TI UPRAVO POSLE SVE NJIHOVE KILOMETARSKE PRICE NE SZNAS ZAPRAVO ZASTO SU ONI. nevjerovatno !

 13. GRCKU kolijevku Jevropske civilizacije LIJECE VARVARI sa sjevera Jevrope sa 130 milijardi JEVURA, Portugal, Irska, Spanija i Italija sa 1800 milijardi duga se sami lijece, cuvaju DOSTOJANSTVO SVOGA NARODA,
  ISLANDJANI su sebe izlijecili i spremaju SUDJENJE ZA LOPOVE IZ SOPSTVENIH REDOVA,
  BALJKANSKI DUPLI MORAL,
  sto rece ona Njemica, mi jesmo EMOTIVNI,
  ali smo daleko od HUMANOG NARODA, RODA I PORODA, broj prevarenih ZIRANATA, od kumova, brace, rodjaka i prijatelja,
  NAJBOLJE ILUSTRUJE KVALITET COJSTVA U CGi , i REGIJI.

  Sto rece baba Stana,
  cega su nam puna USTA, toga nam je DUSA pusta,
  ko o cemu, vojska o skracenju, ………

 14. Moje DRUSTVENO UREDJENJE je ANTIGLOBALISTICKO,
  da niko ne smije prevozit banane i vino iz Australije i Juzne Afrike u Jevropu,
  jer je to ZLOCIN PROTIV PLANETE ZEMLJE,
  za devet METARA MÆRKSOVOG KONTENJERSKOG BRODA se utrosi jedan litar nafte, ja sam za DIONICARSTVO I ZADRUGARSTVO,
  sa OPSTINAMA koje imaju SOPSTVENU VALUTU,
  i daju popust od 10% za domace proizvode, ako se plate LOKALNOM VALUTOM,
  za STEDIONICE I BANKE , sa kojima upravljaju KREDITORI I STEDISE, na LOKALNOM NIVOU, biraju dobre ljude iz LOKALNE ZAJEDNICE,
  i mijenjaju iste kao ja CARAPE I DONJE GACE.
  Bez DUZNICKIH LANACA, sve multinacionalne FIRME BI BOJKOTOVAO,
  jeo 25 zitarica i kospica, kao sto radim, prezirao MESO , ili samo za FESTE I SLAVE, a pio sokove od domaceg POVRCA iz kucne radionice i sokovnika,
  sve STRANE BANKE BI BOJKOTOVAO, kao Danci 90% u sopstvenom VLASNISTVU.

  • Haha, E , za tu tvoju NAUKU moraces da pises knjige , mozda budes i imao pristalica ko zna vrijeme sto nosi.

   NE bih da se nadjes uvrijedjen ali ta filozofija je bila prisutna i kod MILOSEVICA te je cerao Srpski narod da bojkotuju Slovenacke proizvode. Milovane izvini ali mislim da takav vid PATRIOTIZMA uopste nije dobar- jako je POGRESAN !

   • Tu nauku su IZMISLILI JAMERI, i vec je primjenjuju u LOKALNIM ZAJEDNICAMA, ja nijesam pristalica ZABRANA, nego BOJKOTA I RAZVOJA LOKALNOG PATRIjOTIZMA, i odgovornosti za ZELENU PLANETU ZEMLJU,
    ODRZIVI RAZVOJ sa najmanje utroska ENERGIJE,
    jacanje LOKALNIH DRUSTVENIH ZAJEDNICA,
    po mogucnosti SAMOODRZIVE,
    kao SAMSØ u Dansku od 100% uvoznika ENERGIJE, postali su IZVOZNICI 200%, sa slamom, vjetrom, solarnom itd, dolaze Japanci i Kinezi da UCE OD BOLJIH OD SEBE.

 15. Vele Milovane da je jedan CNOGORAC iz Pljevalja” pola grada” pisale novine prevario (ZIRANTE) i bio uteka, kako se to zavrsilo ne znam ?
  Ali upravo O TOME “FENOMENU” koji je JEDINSTVEN kada je rijec o ovom PODNEMLJU trebaju PSIHOLOZI da pricaju.
  Ima li toga Milovane u DANSKU u taj BIJELI SVIJET?

 16. Deset BANAKA je kupljeno od nesposobnih AKCIONARA I MENADZERA,
  od DRZAVE Danske,
  ocistilo nelikvidno DJUBRE iz redova DEBITORA i KREDITORA,
  i prodalo iste AJKULAMA VELIKIM BANKARIMA,
  i zaradili jednu MILIJARDU EURA, na te transakcije,
  ojadili su STOTINE HILJADA AKCIONARA,
  i mene i suprugu za 50-60 000 eura, druge za MILIONE,
  taj PLJEVLJAK je ukljeva ili sitna RIBA, za Danske LOPUZE.
  Direktor GIGANTA veceg od DRZAVE, DEN DANSKE BANK,
  e peMzionisan, kupio IRSKU BANKU za 5 miliardi i sve IZGUBIO,
  za pozdrav je dobio MILION, i 300 000 eura peMziju.

  Mi smo sitne RIBE, mi krademo MILIONE, ali nikad ne ODGOVARAMO,
  Danci investiraju pogresno MILIARDE, i dobiju nogu u guzicu i milion u dzep i peMziju.
  ISLANDJANI sude svojim LOPUZAMA.

 17. Ni Njuton nije MUCNUO GLAVOM, dog ga JABUKA nije fistila u MOZAK sa desetak metara visine, pa se setio sto je MASA I UBRZANJE, ako mi UBRZAMO MASE, mozda se IGOR SPASE OD TOTALNOG KOLAPSA CGe.

 18. jel ovaj big Sale moj imenjak Aleksandar Sale Đukanović?

 19. Ovo je najvjerovatnije zadnji domaci zadatak koji je zadao unistitelj CG Veselin Mao Ce Vukotic novokomponovanom trilingu idiota koje je upravo on sastavio…Luksic,Kavaric i Katnic ce dobiti neka nova radna mjesta a narod pasti u kandze nekim jos neznanim robovlasnicima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: