Stvoren najlakši materijal na svijetu

Znanstvenici su stvorili materijal koji je toliko lagan da se može položiti na vrh maslačka bez ometanja delikatne strukture biljke.

‘Ultralaganu metalnu mikro-rešetku’ izmislili su znanstvenici s kalifornijskih sveučilišta UC Irvine i Caltech te tvrtke HRL Laboratories, a opisana je u novom broju časopisa Science od 18. studenoga.

Članak je popraćen vrlo efektnom fotografijom komada mikro-mrežice, veličine kutije šibica, na glavi maslačka.

Novi materijal je 100 puta lakši od stiropora, prema izvješćima. Tajna njegove lakoće je stanična građa proizvedena iz šupljih cjevčica što podržava strukturu materijala koja je u stvarnosti 99,99 posto zrak, prema istraživačkom timu koji ga je izradio.

To znači da je gustoća materijala manja od jedne tisućinke gustoće vode. Stvar je prilično elastična, pa istraživači navode da se spljošten na pola svoje visine, materijal vrati na 98 posto prijašnje forme.

Stijenke cjevčica 1.000 puta tanje od ljudske kose

‘Trik je u izradi rešetke od međusobno povezanih šupljih cjevčica s debljinom stijenke 1.000 puta tanjom od ljudske kose’, izjavio je glavni autor istraživanja Tobias Shandler iz HRL Laboratories za Los Angeles Times.

Mikro-mrežica na fotografiji s maslačkom je izrađena od 90 posto nikla, prema LA Timesu, no Bill Carter, direktor odjela za projektiranje materijala u HRL-u, rekao je za list da ona može biti izrađena i od drugih materijala.

Jedan od istraživača sa sveučilišta Irvine koji je bio uključen u projekt, predlaže da se ultra lagani materijal koristi za apsorbciju udara, a moguću primjenu vidi ‘u zrakoplovnoj industriji, za zvučnu izolaciju, a možda i za baterije’, navodi LA Times.

Materijal se ponaša poput pera kada se baci i lelujajući pada na tlo, rekao je Carter. ‘Potrebno je više od 10 sekundi da padne na tlo kada se ispusti s visine ramena’

Izvor: znanost.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.