Foto priča: Stari Bar

Reportažu uradio: običan građanin

Bio je lijep i sunčan dan kada je jedno malo društvo, naoružano dobrim raspoloženjem, krenulo u vikend šetnju. Odredište je bilo – Stari Bar. Nažalost, u Crnoj Gori ćete prije čuti i dobiti ponudu da posjetite razne avale, zavale, splendide i maestrale. Prosječan crnogorski građanin će za Stari Bar čuti tek par puta u toku svog školovanja, a na Internetu ćete naći informacije da je to grad koji se pominje u dokumentima sa kraja IX vijeka, da se na ulazu u grad nalazi najstarije drvo masline na svijetu, staro između 2000 i 2500 godina, zatim da se pored grada nalazi Barski akvadukt tj. kameni most koji je jedini takav u Crnoj Gori, a jedan od 3 najveća u bivšoj Jugoslaviji itd.

I tako smo stigli u Bar, a pošto nismo uopšte naišli na putokaz za stari grad, bili smo primorani da se raspitujemo kod slučajnih prolaznika. Na kraju smo se nekako snašli i došli do ulaza. Iz obližnje kafane dotrčao je čovjek koji nam je naplatio simboličnu kartu po cijeni od 1 euro po osobi. Uz kritikovanje trenutne društvene situacije u Crnoj Gori, veličanje lika i djela Josipa Broza i nekoliko pošalica, poručio nam je da možemo da ostanemo koliko god hoćemo i dao nam mapu.

Kažu da slika vrijedi hiljadu riječi, pa zbog toga neću previše pisati o samom obilasku. Nevjerovatna prirodna i kulturna ljepota, na koju se, očigledno, niko ne okreće. Naprotiv, pojedini se trude da je devastiraju: ovce, brabonjci, smeće, kondomi, ljudski izmet(!)… Vidno zbunjeni i pomiješanih osjećanja smo napustili stari grad. Izgleda da u Crnoj Gori, uvijek možete da se iznenadite neprijatno, čak i kada se najmanje nadate. Neka ove slike budu OPOMENA, a zašto ne i razlog za neku inicijativu. Vrijeme je!

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Comments

  1. kakva sramota toliko godina zapustan i zaboravljan stari bar – jezgro proslosti civilizacije i kulture ovoga prostora

  2. Ne razumijem da postoje ljudi koji, u iznimno lošim higijenskim uvjetima, imaju intimne odnose.

    No, barem koriste zaštitu. :)

  3. Velika podrška za ovakve priloge,

    go ahead građani!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.