Ogledalo

Prije nego ovdje napišete anonimni komentar, pogledajte se u ogledalo i zapitajte se „Šta ja mogu, šta sam uradio, šta radim i šta planiram da uradim, kako bih pomogao sebi i/ili nekome kome je još teže?“

izvor: novosti.rs, piše: Boško Ćirković Škabo

POSLEDNjIH meseci sam sa prijateljima iz „Beogradskog sindikata“ učestvovao u seriji predavanja na temu uticaja popularne kulture na sistem vrednosti mladih ljudi i sve aspekte njihovih života. Niz direktnih interakcija sa znatiželjnicima, poznavaocima, ljubiteljima i divnim osobama kojima kao da je bilo suđeno da se u datom trenutku zateknu na datom mestu, je imao izuzetan povratni uticaj. Iz razgovora u razgovor smo sve jasnije formulisali ideju, usput nazvanu „Projekat Srbija“.

Suština akcije je u radu na okretanju fokusa sa spoljašnjeg ka unutrašnjem, sa jedne u nizu fizički-rušilačkih, suštinski nebitnih, lažnih materijalnih „revolucija“ ka novoj duhovno-graditeljskoj, pravoj vrednosnoj revoluciji. O iskrenosti u samokritici i napuštanju udobne pozicije ciničnih kritičara disfunkcionalne partijske države u kojoj živimo. O borbi protiv razdvajajuće sumnje u koju smo, pod pritiscima ubrzane i dehumanizovane današnjice, svi ogrezli. O vraćanju vere u dobro i čoveka, u sebe i bližnje. O zaboravljenoj solidarnosti i uzajamnoj pomoći u nevolji.

O neprekidnoj borbi za bolje sutra vaspitanjem, obrazovanjem, radošću, ljubavlju i dobrotom, nasuprot aktuelnom sebičnom materijalističko-individualističkom gaženju preko leševa, zarad sabijanja plodova „snalaženja“ i „kombinacija“ u sopstvenu guzicu. I, najvažnije od svega, o prepoznavanju, povezivanju i širenju fronta dobronamernih istomišljenika, u apsolutnoj uverenosti da ćemo izvojevati pobedu za sve jer ne prihvatamo alternativu tj. gušenje čovečanstva u talogu sopstvenog zla. I svaki susret se završavao uspostavljanjem inicijalnih kontakata među kreativnim, za akciju voljnim i sposobnim ljudima, koji su se pre toga, usled apsolutne blokade najuticajnijih medija, eventualno poznavali na nivou maliciozno prilepljenih režimskih etiketa. I kraj svake akcije je označavao planove za početak bar dve nove.

Opet, crv se, među pojedinim sagovornicima i internet pratiocima priče, po pravilu, manifestovao na sličan način: kao materijalno utemeljen skepticizam, koji apsolutno negira svrsishodnost predloženog vida komunikacije i borbe, po pravilu idući do kraja u zameni teze da je bavljenje rotacijom kadrova u Parlamentu na nivou uzroka, dok će sistem vrednosti samo doći, kao posledica istog.

Pre nego ovde napišete anonimni komentar, pogledajte se u ogledalo i zapitajte se „Šta ja mogu, šta sam uradio, šta radim i šta planiram da uradim, kako bih pomogao sebi i/ili nekome kome je još teže?“ i „Sa kojim pravom očekujem od bilo koga da uradi više od mene, kad se smatram najpametnijim i najvažnijim?“ Ako sebi iskreno odgovorite i još uvek ne razumete šta trabunjam i piskaram, slobodno ismevajte. Čitaćemo se za jedno mesec dana, pred planirani NATO samit u Beogradu. Znam da će tada biti mnogo više „lajkova“ jer se u pukoj kritici drugih, nažalost, uvek mnogo bolje razumemo.

Comments

  1. Jedna od bitnih karakteristika svakog civilizovanog društva, to je voljno služenje obziru, koje dobrim vaspitanjem i dugom tradicijom postane druga narav ljudi, i koje je glavni i najbolji antidot svima neminovnim zlima društvenog života. Kad ti obziri stanu da popuštaju i postanu predmet kritike i ironije, znak je da je društvo osuđeno, da su njegova zla pretegnula, da brže ili sporije ide svojoj propasti, i da su prvi oblici novog društva na pomolu. – Ivo Andrić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.