Sve splamćelo…

piše: Berzanski igrač (van forme) 

Kada ste poslednji put bili u trgovini? Čega god da se dohvatite sa prodajnih rafova viđećete da je cijena, pa čak i ona danas “akcijska” bar za nekoliko centi visočija od onih “regularnih” od prije samo nekoliko dana. Sve raste… cijene ulja, šećera, mlijeka, brašna (kojeg sve manje i ima), hemije… nezaposlenost takođe raste… Struja se tek sprema da poskupi, a mi svi ćutke gledamo kako “strateški investitori” drže bukvice i udaraju ćuške našim regulatornim “mlohavim” tijelima. Braća Rusi iz KAP-a se povjerili MMF-u kako za svaki svoj dug imaju rješenje i dežurnu budalu koja će za njih plaćati kreditne rate, dok komšije žabari-elektroinvestitori “povišenim tonom” argumentuju zašto bi struja trebalo da poskupi. A kako odgovoraju debeli, regulatorni stomaci? Zaglušujućim mukom, kao i uvijek. Vjerujem da će i ulcinjski “britanci” vrlo brzo da nam spreme jednu tužbu zbog ispale za Valdanos, pa će ih Vlada namiriti taman za onoliko koliko bi zaradili da su gradili i radili. Vukovi siti, a mi ovce na broju (na nuli kao i uvijek).

Gorivo je grijeh i pominjati, nafta na svjetskim berzama ni primać rekordu iz 2008., al se nama naplaćuje k’o da čitav bliski Istok već plamti. Bivši direktor Uprave carina priznade da je znao da se gorivo “malo švercovalo” i osta slobodan. Kao jedina zemlja koja nema regulatorno “mlohavo” tijelo za kontrolu cijena i kvaliteta goriva koje crnogorci bjesomučno troše i Upravu carina koja toleriše “mali šverc”, ja očekujem i u potpunosti podržavam oporavak benzinskih pumpica od Božaja do Skadra i renesansu nekadašnje najunosnije sive trgovine crnim zlatom.

Bijaše i Sajam turizma u Beogradu, đe se naši turistički glavaši na sav glas hvališe kako će nam Air Berlin razmahati i odagnati svojim niskotarifnim krilima sve sumnje o Crnoj Gori kao skupoj destinaciji. Viđeh danas da je pomenuti avioprevoznik dobio dozvolu i objavio cijene za period maj-septembar. Čuvajte glave sad – najniža povratna karta za letove u maju na relaciji Tivat-Nirnberg iznosi 244 eura, dok je najskuplja za septembar 514 eura. Niskobudžetno nema šta (iz ugla budžeta Radulovićá, Ivančevićá, Predragá…). Čisto poređenja radi, ja kupih prije par dana povratnu avio kartu Dubrovnik-Rim preko EasyJet-a za 60 eura!

Rastu i dugovi. Samo u toku januara iznos duga na računima u blokadi je porastao za 11 miliona i popeo se na cifru od 265 miliona eura koje duguje 14 hiljada crnogorskih preduzeća i građana, dok samo 14 crnogorskih opština duguju dodatnih 35 miliona eura za neizmirene obaveze i kredite. Crna Dužna Gora.

Ima ponešto i što opada u ovoj zemlji. Pored IQ-ova, čojstva, junaštva, plata radnicama u Merkatoru i Maxi-ju, padaju i cijene na crnogorskoj berzi. Izbor nove Vlade (kontinuiteta) od prije 2 mjeseca, izgleda je bio podstrek za obrnutoproporcijalno kretanje cijena svega i svačega u odnosu na džep običnog čovjeka. Jednu kratku paralelu nisam živ da ne napravim:

Poslednjeg radnog dana prošle 2010.godine cijene akcija nekih od “najlikvidnijih” (ako se i za jednu kompaniju na našoj berzi može reći da je likvidna) crnogorskih firmi, kao i one 2 mjeseca kasnije (01.03.2011.) bile su sledeće:

 • podgorički ponos Plantaže 13.jul – tad 0,34 a sad 0,30 eura
 • spasilac libijskih pečalbara Barska plovidba – tad 2,50 a sad 1,80 eura
 • “kvazi švercerska” Luka Bar – tad 0,33 a sad 0,29 eura
 • favorit nadrealnog imena KOGE – tad 0,60 a sad 0,50 eura
 • mediteranska banja broj 1. INSM – tad 41,20 a sad 30,00 eura
 • domaćinski krvnik Prenos – tad 0,82 a sad 0,71 eura

A tako su se brokeri nadali da će s novom Vladom i novo “prženje” berze da uslijedi.

Čak je i Telekom nakon objave očekivanih pozitivnih rezultata iz prošle godine i profita od oko 0,40 eura po akciji, lagano počeo da tone. Od dana objave (25.02.) pa do danas TECG je izgubio 15 centi po akciji.

Nešto me je i nasmijalo ove nedjelje, a i dalje se nebulozi zbunjeno smijem. Prva je Banka prije 10-ak dana odlučila da kroz javnu ponudu novoemitovanih akcija poveća kapital u iznosu od 10 miliona eura. Tako je i na berzi iznesen prodajni nalog od 77.366 akcija simbola 1NKBA koji označava akcije iz primarne prodaje, po cijeni od 127,82 eura. Do sada je od tog paketa prodato 530 akcija ukupne vrijednosti 67,7 hiljada eura. E sad šta je meni smiješno? Na istoj berzi, ovoj našoj mrtvoj, redovno se trguje akcijama pomenute banke na sekundarnom tj. slobodnom tržištu. Na tom slobodnom tržištu za poslednjih 10 dana kupljeno je svega 72 akcije, a trenutno je prva ponuda na 114 eura, a do nivoa od 127,82 eura koliko glasi cijena iz primarne prodaje nudi se nekoliko stotina akcija po cijenama od 114 eura, 115 eura pa sve tako to 125 eura. Zašto neko već svakodnevno kupuje pakete od 100 akcija po evidentno skupljoj cijeni iz primarne prodaje, dok na drugoj strani ima ponuđenih 500 akcija na 115 eura meni nije jasno, već mi je smiješno. Ljudi svašta rade iz straha.

U isto vrijeme mrzovoljan zbog rasta cijena svega realnog i zbunjeno veseo zbog dubioznih padova cijena svega fiktivnog (akcija), odlučih da se zapalim ispred zgrade regulatornih “mlohavih” tijela. Al’ kako zavukoh ruku u džep i skontah da mi plata kasni, i taj plan samospaljivanja mi propade. U džepu nađoh svega 2 eura, a na pumpama ne sipaju ispod minimuma od 2 litra benzina.

Comments

 1. Odlicna ti je ova “kolumna”.

 2. Tvoj tekst je kao i uvijek tragi-komicno realan i za svaku pohvalu, zbog podataka koje iznosis, mada je situacija zasigurno jos crnja, samo se ne talasa. A ne talasa se upravo tamo, gdje se najvise mulja, a to su opstine. Evo na onaj podatak da 14 opstina u Crnoj Gori duguju 32 miliona, treba dodati i najnoviji kredit od milion i dvjesto hiljada eura, koje je opstina Herceg Novi podigla kod banke, da bi vratila predhodni kredit. Sveukupni dug opstine HN je preko pet milona eura, a da niko ne zna kako ce se vratiti taj dug. Ali sto je najcudnije, opstina i pored svih tih nagomilanih dugova i kredita, finansira PK “Jadran” sa stotinama hiljada eura, i ako je taj klub samo prosle godine potrosio preko milion eura, a da nikome nije polagao racune. Drzava gradi bazen za PK “Jadran” u vrijednosti od 4 miliona eura, a po procjeni, kostace jos vise, sto ukazuje, da se u Herceg Novom trose nemilice milioni i pored navodne krize…cini mi se da tu ipak nijesu cista posla. A da nijesu cista posla, govori i podatak koji je procurio iz dobro obavijestenih izvora, da je finasijskoj policiji zabranjen uvid u “Jadranove” racune. Neko nekoga zbog necega stiti. Nijesu tu cista posla…

 3. Sto je to 4 meleona. Eno se na golom i bosom cetinju dje jedino srecnici koji rade u budvu ili podgoricu ne kupuju na crtu gradi zgrada galerije za simbolicnih 4 meleona.

  • ma imas pravo nabuko! sta je to cetiri miliona za bazen, ili za galeriju, ili jos cetiri za drugi bazen…neka nama bazena, a nijesu skupi ni za odrzavanje, posebno ako se voda u njima grije na struju…neko ce vec za to podici kredit kod sarica.

 4. Ja sam se vozio British airlinesom za London za 120 funata, tako da okače te niskobudžetne mačku o rep.

  Ovaj primjer koji si spomenuo u vezi berze i PRVE BANKE me sjetio na MICKEY BLUE EYES kada mafijaši tjeraju ‘klijente’ na kupovinu slike po astronomskim cijenama.

 5. odlican osvrt

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: