Čekajući…bar jednog investitora, dividendu, Zakon…

piše: Berzanski igrač (van forme)

Berza nam je na aparatima. Kao i većina kompanija kojima se na njoj i trguje. Nego kako smo krenuli ’oćemo da „obezvrijedimo“ i cijene akcija renomiranih „profitabilnih“ svjetskih kompanija, ka’no što je Cubus Lux. Nervira ih MANS kažu, što im bilanse listá i ugled drma. A taman su se nameračili da plate 18 centi po kvadratnom metru godišnjeg zakupa Valdanosa. Ako i ovaj posao Vladi propadne, evo ja nudim 1 euro i 20 centi za 6 kvadrata, bih štand za prodaju krofnica američkih postavio.

Taman kad već pomenuh „propale“ poslove Vladine, još jednu ranu ljutu otvori nam Insitut Simo Milošević. Propade još jedna udaja, akcija svaki dan po 10% kliza – 30 eura potonja, izgleda nam nema lijeka, džabe nam i banja.

Još je jedno nadmetanje prošlo neslavno…na prodaju je bila imovina Duvankomerca, ali kako se cigarete u zadnje vrijeme skladište u nekim drugim magacinima, ovi prazni, Duvankomercovi nisu nikom zanimljivi.\

Ne drhte samo britanci, već se i ’talijanski „capo di tutti capi“ Berluskoni „za glavu ’vata“, od silnijeh tužbi… Još struja ni krenula za Italiju nije, ali tužba iz Crne Gore već plovi…

Dok se Mubarak s druge strane ne śekira. Iako su mu Švajcarci zamrzli svu imovinu na bankarskim računima, nama iz Oraskoma garantuju da će „silu“ na Luštici da naprave (iako su prvu godinu svog poslovanja u Crnoj nam Gori završili sa 6,5 hiljada eura minusa).

Šinavatru i Pamelu su svi već zaboravili.

Ćemovski nam je golgeter KAPazinjo proslavio 40 godina prije neki dan, al se ne povlači iz igre još. Održavaju ga državne injekcije i steroidi, pa mu može biti. Ali su se rusi obrukali, podijeliše nagrade i zahvalnice radnicima, menadžerima, davaocima krvi, radničkoj đeci, folklornom duštvu…a državi za 200 i kuku miliona eura pomoći, ni kesu kafu ne poslaše. Dobro je što se akcije bar ne daju, danas 2,15 eura.

Nikšićka se Željezara opet „upalila“ i proradila, dok se radnici i dalje „pale“ da će im se uplatiti 3,5 miliona dugovanja za zarade i regrese.

Telekomu ne smetaju novinski naslovi da se građani Crne Gore najskuplje u regionu „slušaju“ i pričaju, pa cijena njegovih akcija konstantno raste (4,15 eura), svi se nadaju dividendi i trljaju ruke čekajući maj (u maju dividende cvjetaju;).

No, ove i prošle nedjelje se najviše pričalo o novom Zakonu o fondovima. Misli Vlada da doskoči društvima za upravljanje fondovima, pa je u tu svrhu spremila i novi Zakon kojim će društva svoje provizije moći naplaćivati samo od zarade, a ne od vrijednosti portfolija fonda kojim upravljaju. Već mi sada sve miriše da će brzo cijene onih kompanija u kojima fondovi imaju pozamašno učeše u nebo da odlete, pa će biti i fine zarade za društva.

Izbor u kojem EuroFond ima 76% vlasništva se već danas „izborio“ za 27% veću cijenu, HLT-ov Onogošt zaradi 10%, dok im zajedničke željezničke kompanije (Infrastruktura i Prevoz) danas maximalnih pozitivnih 10% svoje cijene uknjižiše. Crnogorsko tržište kapitala nije „stvarala“ i „pumpala“ Vlada, već ti isti fondovi, pa je lako zaključiti ko će biti na kraju „mudriji“. Cijena akcije Trenda je za samo 5 dana (od 10. do 15.02.) porasla 65%, a MIGa skoro 20%. Čekajući usvajanje Zakona, možda dočekamo i kvazi oporavak berze.

Comments

 1. super je da imamo berzanskog igraca (makar i van forme) da nam daje interesantne uvide u ekonomska desavanja u Crnoj…

 2. Pratimo zajedno sto se desava i ko podrzava zakon o fondovima a ko osporava. Isto obratite paznju na saopstenje fondova “ne mozete nam mijenjati pravila kada smo mi ovako evo deset godina navikli”.

  Konacno evo jos jednog trgovinskog CG cuda nakon panta da ide na dobos
  http://www.vijesti.me/vijesti/novito-krizi-prodaju-nekretnine-da-bi-napunili-rafove-clanak-6919

 3. A zbilja, sto nam bi sa onim livadama Montepranza đe su trebali golf tereni da se prave???

 4. Milovan Vukov Jankovic says:

  Kod nas se NEOLIBERALNI SISTEM BAZIRA NA KRADJI I PREVARAMA,
  za dvije decenije poslovanja u Dansku, dhje isporuchujem robu na rijech i telf. poziv, niko me nije prevario, placaju sa rokom od 30 dana ili tekuci plus 30 dana.

  E sad da ILUSTRUJEM CG LOPOVSKI POSLOVNI AMBIJENT,
  preko 50 000 pravnih i fizichkih lica ima blokiran konto,
  od 50000 privrednika,
  14 000 u blokadi mnogi preko godinu i vishe,
  ukupni dug se primiche 300 miliona EURA, e sad,
  ima li LUDAKA DA DONESE OPRANI NOVAC POSHTENO ZARADJEN U TAJ BRLOG ?????????????

  Samo pranje PRLJAVOG NOVCA se donosi u takav AMBIJENT, to je VESH MASHINA ZA SVJETSKE HOSHTAPLERE, IZGUBIT POVJERENJE JE LAKO,
  ALI POVRATIT ISTO CE BITI DJAVOLSKI TESHKO.

 5. biljana koprivica says:

  @Berzanski igrac,
  moram da pohvalim vas stil pisanja koji omogucava nama ,nestrucnim za ekonomska pitanja,da prate desavanja iz te oblasti.lijepo bi bilo(ako imate vremena) da to radite bar jednom sedmicno!Zahvaljujem u svoje ime!

 6. poluludi Detlić says:

  neće biti baš tako fino, čak ni u najavi, a dok se usvoji ko zna šta može biti..
  Kažu da će DZU uzimati 1.5% na imovinu fonda a rešto na porast vrijednosti (čuš vrijednosti, nije bogomi nego CIJENE) hartija iz portfolija..
  1% od vrijednosti imovine da se uzima kao provizija je ENORMNO, a ovo je još 50% više od toga pa još +
  A da podsjetim da su do sada mogli da uzimaju 3%.

  Čekamo berzanski da napišeš jedan članak samo o novom predlogu zakona o fondovima pa da tu opletemo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: