Ubij ga, naturizam je u pitanju

Kratko podsjećanje na pokojnog Živka Nikolića i njegovo remek djelo “Ljepota poroka”. . .

izvor: dayline.info, piše: Dario Horvat

“Istina imam jedan grdan običaj: ujutro kad se probudim, ako mi zvoni lijevo uho bjež’ od mene.”
“I ja imam jedan običaj: Spavam do 10, protežem se do 11, stavim kafu, zapalim cigaru i pušim do 2, a onda mi se po običaju jebe.” (pauza) Koje tebi uho zvoni?”

Ovo je dijalog iz filma “Ljepota poroka “ kojeg sam sinoć imao prilike opet gledati. I podsjetio me na čudesnu raskoš talenta Živka Nikolića, legendarnog crnogorskog redatelja koji je maestralno opisao crnogorski mentalitet . Suština filma je u konfliktu ruralne sredine i liberalizma ustoličenog u nudističkom kampu, gdje se zapošljava mladi par. Otud i rečenica :
–    Ubij ga, naturizam je u pitanju.

Film”Ljepota poroka” publici je ostao upamćem i po, za ono vrijeme, vrlo hrabrim scenama golotinje i seksa, što je puritance nagnalo da film doživljavaju kao svojevrsni skandal. Film je snimljen 1986. godine, a glavne uloge imaju Mira Furlan, Alan Noury, Ines Kotman, Petar Božović, Eva Ras, Boro Stjepanović, Mira Banjac, Dobrila Ćirković i Veljko Mandić.  U ulozi Jaglike posebno se istakla Mira Furlan kojoj to nije bio prvi rad sa Nikolićem.

Isti redatelj potpisuje Čudo neviđeno, To kad uvati ne pušta, Đekna još nije umrla, a ka će, ne znamo, Smrt gospodina Goluže, U ime naroda itd. Živka Nikolića u rodnoj Crnoj Gori nisu odmah priznali kao uspješnog filmskog stvaraoca. Političkom establishmentu smetao je žestoki, premda duhoviti, kritički prikaz crnogorskog primitivizma.

Ipak, “Ljepota poroka” ostaje u Nikolićevom opusu na vrhovnim pozicijama, ali i u jugoslavenskoj kinematografiji uopće. Po žanru, riječ je o socijalnoj drami koja percepira stravične zakone časti i krvi, a film je sprega odličnog scenarija, vrhunske glume i dobre glumačke ekipe, te raskošnog talenta pokojnog Nikolića.

Comments

 1. Nikako da nadjem vremena da iskidam scene iz filmova ovog genija (a nemamo ih mnogo takvih), i to u dvije cjeline, koje bih onda stavio jednu naspram druge: scene ocaravajucih crnogorskih pejzaza (“Danica je istok zasmijala, carovite razasula vlasi”, govorio je P-II-P) i scene divljeg crnogorskog naroda. Pa se onda kaze divlja ljepota. E nije, nego pitoma ljepota, ali divlji narod!

 2. grupa Crnogoraca iz Istre says:

  Zivko Nikolic je uistinu bio hrabar covjek, jer se i pored toga sto je imao problema sa crnogorskom vladajucom klasom, koja se protivila njegovom nacinu na koji je prikazivao istinu o zivotu u Crnoj Gori, on nije predavao. Njegov doprinos crnogorskoj kinematografiji je ogroman i izuzetan, a sve ovo naglasavamo, jer nam se cini da ga ni ova danasnja politicka klasa ne valorizuje koliko zapravo zasluzuje.Ili grijesimo? Zivko Nikolic je veoma volio svoj zavicaj i to je uvijek i svuda isticao, osjecajuci potrebu da ga kroz film prikaze i svijetu, u cemu je i uspio i zbog cega je i zasluzio sva priznanja koja je dobio. Mozda cak i vise u svijetu, nego u njegovom zavicaju. Ako grijesimo, voljeli bi da nas neko demantuje.Koliko je Zivko Nikolic poznat mladoj generaciji u CG? Mi smo pitali. Rezultat je porazan.

 3. Zivko je LEGENDA !! Treba mu podici spomenik u Podgorici, to je pravi filmski umjetnik.

 4. Zivko Nikolic je genijalac, a crnogorski vladajuci establisment, i tadasnji i sadasnji koji se ispilio i izmigoljio iz njega nije mu i ne moze oprostiti sto ga je iskarikirao i posprdao mu se u svim svojim filmovima, a govoreci cistu brutalnu istinu…I sve je isto u Crnoj Gori kao i u njegovim filmovima…isti udbasi postoje kao u njegovim filmovima, naselje Zivotinjara kod niksicke zeljezare je tamo ista kao u filmu U ime naroda, lokalni funkcionercici i direktorcici se isto ponasaju kao u Ljepoti poroka, cudu nevidjenom…Sve je isto , samo Zivka nema….

 5. mnogima je smetao ‘žestoki, premda duhoviti, kritički prikaz crnogorskog primitivizma.’ jer se isti primitivizam mogao naci sirom dolomitskih balkanskih krajeva, no oni nijesu imali zivka da ih predstavi kulturnoj javnosti. nije sve crno bijelo. (mada, dok ovo pisem, sam sebi govorim- koje nije, jadan nebio, jes, sve onako kako je predstavljeno i jos crnje.)
  valjalo bi da ovakve spoznaje i kritike pisu crnogorski novinari, komentatori, sta li je vec dario horvat, da pocne iz kuce.

 6. “pot$eti me poslje da te dobro izdevetam…”

  e kad ovaj dio čujem prevrnem se osmijeha :))

 7. ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

  Lijepo je kad primjetim da ljudi cijene moj rod:)

 8. mnogima da je tvoje pameti, godisnji nikad nebi uzimali!

 9. ovo je samo bio pozdrav starom prijatelju i ucinitelju i sentimentalcu prve cetinjske klase, nije u pitanju provokacija, niti, daleko bilo, uvreda!

 10. Milovan Vukov Jankovic says:

  Prvi korak do oporavka je spoznaja i priznanje ISTINE,
  zaludu je JAVNI SERVISI pakuju u GLAMUR MONA MUR,
  Zivkova ISTINA je ZIVA i polako otvara ochi slijepome narodu&mome-rodu,
  zlo je u nama, grdno i naopako, i teshko se kusurat od tog naslidjenog ZLA, ali se ne treba predavat POROCIMA.

 11. Živko Nikolić je za mene bar, najveći umjetnik, filozof, mislilac, psiholog a ne filmski režiser koga je Crna Gora imala, a koji je živjeo i stvarao u doba mog odrastanja.
  Istine radi, moram priznatui da sam u samom početku, istina veoma kratko, kritički gledao na njegova djela. Vrijedjalo me “kako nas prikazuje”, jer sam bio pun, kasnije će se ispostaviti lažnog crnogorskog ponosa i veličine.
  Iza specifičnog humora koji prožima njegove filmove, krije se najdublja i najsveobuhvatnija analiza našeg lažnog morala, čojstva, junaštva. Naše zablude, opčinjenosti, neshvatanja drugosti, poltronstva, lažnog kulta kumstva, sexualnih frustracija, kulta vlasti, grabeži i nezasitosti, naivne dobrote, izdajstva, lukavstva i špijuniranja.
  Živko Nikolić je legenda, a likovi iz njegovih filmova su svuda oko nas.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: