Kako se razni “javni” i privatni servisi pozicioniraju

prema slučaju “Zavala”. . . 

“javni servis” RTCG tako na svom web site-u prenosi članak “informativnog” portala Analitika indikativnog naslova “Veliki lomovi”. . .  ne može se pobjeći utisku da mediji bliski vlasti (čitaj glasnogovornici šefa prve familije) “polako” počinju da “uviđaju” da je akcija sprovedena sa razlogom. . . i naglo se počinju baviti “istraživačkim” novinarstvom što dovodi  do nekih “senzacionalnih” zaključaka:
. . . Zavala se gradila bez građevinske dozvole. . .
. . . Kuljača & co su uzeli velike pare i oštetili budžet. . .
i kreće novi val patriotskog novinarstva:
. . . akcija u Budvi pokazuje da je crnogorska država jasno shvatila međunarodne preporuke
. . . policijska akcija u Budvi pokazala je na najbolji način da je crnogorska vlast odlučna da uhapsi „krupne ribe”
. . . nije riječ o jednoj policijskoj akciji nego o ugledu cjelokupne državne administracije u zemlji i inostranstvu!!!

slijedi članak sa RTCG-a u cjelini. . .

Afera Zavala:Veliki lomovi

Crnogorsko tužilaštvo tereti budvanske funkcionere da su svojim radnjama oštetili državu, opštinu Budva i pribavili sebi i drugima imovinsku korist u ukupnom iznosu od 11,1 miliona eura.

Protivpravna korist koju su funkcioneri donijeli firmi “Zavala invest” sastojala u privilegiji započinjanja bespravne gradnje hotelskog kompleksa na Zavali. Pored toga „Zavala invest” je, zahvaljujući nesavjesnosti funkcionera, inkasirala milion eura više nego što je bila vrijednost njenih izvršenih radova na projektu izgradnje postrojenja za desalinizaciju morske vode, piše Portal Analitika.

U petak, rano ujutro, Budvom je munjevitom brzinom prostrujala informacija da su pripadnici Posebne jedinice Uprave policije, u pratnji policijskih inspektora, priveli 11 budvanskih gradskih funkcionera. U tren oka o hapšenjima u aferi Zavala – znala je Crna Gora.

S razlogom: ovo je prva velika akcija crnogorske policije uperena protiv jakih političkih igrača, u Budvi ali i u Crnoj Gori. Krivičnom prijavom Vrhovnog državnog tužilaštva – Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije obuhvaćeni su predsjednik opštine Budva Rajko Kuljača, Dragan Marović rođeni brat Svetozara Marovića, i njihovi saradnici Dragan Žimić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević, Marko Kaloštra, Dragan Sekulić, Natalija Panina, Miodrag Minić te poslanik DPS-a Đorđije Pinjatić.

Krivična prijava je obuhvatila dva sporna postupka – kupoprodaju zemljišta na Zavali, gradnju hotelskog kompleksa bez pribavljene građevinske dozvole te procjenu vrijednosti izgradnje postrojenja za desalinizaciju morske vode.

Kako saznaje Portal Analitika, budvanski čelni funkcioneri se krivičnom prijavom sumnjiče da su protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja, pribavili sebi imovinsku korist, a oštetili opštinu Budva u iznosu od 1,1 milion eura te i utajili državi Crnoj Gori porez u iznosu od milion eura.

Milionska šteta za državu i opštinu: Konkretno, budvanski čelnici Rajko Kuljača i Dragan Marović su osumnjičeni da su zloupotrebom svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavili imovinsku korist za firmu „Zavala invest”, a opštini Budva nanijeli štetu.

Korist koju su donijeli firmi”Zavala invest” sastojala u privilegiji da ovo preduzeće započne bespravnu gradnju hotelskog kompleksa „Astra Montenegro” na poluostrvu Zavala u Budvi, u čemu su Kuljaču, kako je saopštila policija, umišljajno podstrekli Dragan Sekulić i Miodrag Minić, a pomogli ostali optuženi budvanski funkcioneri.

Kuljači je, nakon višečasovnog saslušanja kod specijalnog tužioca Đurđine Ivanović, određen 48-časovni pritvor. Tužilaštvo je podnijelo posebnu krivičnu prijavu protiv Dragana Sekulića u svojstvu odgovornog lica firme „Moninvest” iz Budve zbog sumnje da je grubo povrijedio ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom te kompanije i firmi „Slav Inn” iz Budve pribavio korist od čak devet miliona eura.

Tužba protiv Pinjatića: Prema saznanjima Portala Analitika, prikupljena finansijska i poslovna dokumentacija preduzeća „Zavala Invest”, opštinska dokumentacija, kao i nalaz vještaka ekonomsko – finansijske struke potvrđuju osnovanu sumnju da je Đorđije Pinjatić u toku oktobra 2008., umišljajno pomagao službenim licima opštine Budva pribave protivpravnu milionsku imovinsku korist preduzeću „Zavala Invest”.

Radi se o iznosu od 1, 062 miliona eura, koliko je, kako sumnja tužilaštvo, i nanijeta šteta budvanskom budžetu.

– Pinjatić je, kako se sumnja, kao predsjednik Komisije za procjenu vrijednosti izvođenih radova na objektu postrojenja za desalinizaciju morske vode, na poluostrvu Zavala, zajedno sa drugim članovima Komisije, izvršio procjenu izvedenih radova na izgradnji tog objekta- na iznos od 4,4 miliona eura, iako su troškovi koje je „Zavala Invest”, kao investitor, imala za izvedene radove, iznosili za milion eura manje, odnosno svega, 3, 34 miliona eura. Tužilaštvo je zbog ovih prikupljenih dokaza zatražilo da Administrativni odbor skine imunitet Pinjatiću.

Krivična prijava Tužilaštva se uglavnom bazira na krivičnoj prijavi koju je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela prije skoro tri godine.

Kako je sve počelo: Kompanija „Zavala invest” je, sredinom 2007.godine kupila 44.143 metara kvadratnih zemljišta na rtu Zavala – od privatnih vlasnika – za fantastičnih 25 miliona eura ili skoro 600 eura po kvadratu. Cilj kompanije je bio, kako su tvrdili mediji, da na zapadnom dijelu budvanskog rta – sagradi ekskluzivni turistički kompleks “Astra Montenegro” vrijedan oko 200 miliona eura.

Kompaniju “Zavala Invest” su osnovali ruska “Miraks grupa” u vlasništvu ruskog milijardera Sergeja Polonskog i budvanska kompanija “Moninvest” čiji suvlasnik je bio potpredsjednik Demokratske partije socijalista, Svetozar Marović. Drugi vlasnik kompanije “Moninvest” je budvanski biznismen Dragan Sekulić.

Gradnja Zavale bez građevinske dozvole: Međutim, ubrzo nakon predstavljanja projekta se ispostavilo da je investitor “Miraks grupa” otpočela izgradnju bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, i to na prostoru koji još uvijek nije definisan urbanističkim planom.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je brzo reagovala. Naime, 3. aprila 2008. podnijela je krivičnu prijavu protiv Svetozara i Dragana Marovića i Vječeslava Lejbmana, izvršnog direktora „Miraks Balkan”, kćerke kompanije „Miraks grupa” zbog nezakonite gradnje na Zavali i zloupotrebe službenog položaja.

Suočen sa velikim pristiskom javnosti, potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović je vlasnički izašao iz kompanije „Moninvest” sredinom juna 2008.godine, što je, ispostavilo se, bio početek neslavnog kraja ovog projekta.

Krah projekta Zavala: Nakon skoro godinu i po divlje gradnje, građevinske mašine Miraksa, koji je bio sponzor mnogih manifestacija opštine Budva, zaustavio je bankrot. Tokom 2009 godine, „Miraks grupa” je zbog finansijskih problema napustila projekat na Zavali, i gradnja apartmana je skroz stala.

Apartmanski kompleks na Zavali je svega 60 odsto završen, a u toku je proces u podgoričkom Privrednom sudu u kojem 15 vlasnika stanova u vilama tuži „Miraks grupu” za nadoknadu štete, jer su kvadrat plaćali po šest hiljada eura. Tako je ambiciozno najavljen projekat gradnje kompleksa na Zavali – neslavno završio, a rt Zavala jedna od najljepših laguna na crnogorskoj obali je trajno – uništena.

Kad policija djeluje: U času kada se piše ovaj tekst (petak veče) poznati su samo detalji krivične prijave, poznato je da su glavni akteri u 48-časovnom pritvoru i sasvim je izvjesno da će tek u mjesecima koji dolaze, znati prave razmjere akcije.

Potpredsjednik Vlade u ostavci Svetozar Marović, brat osumnjičenog Dragana Marovića, juče popodne je ocijenio kako vjeruje da je on „od početka politička meta u svemu što je prethodilo i trajalo u svemu ovome”. Marovićeva izjava možda najbolje očitava stepen zablude, čak i upućenih, da crnogorsko pravosuđe i crnogorska policija neće reagovati jer, navodno, ne postoji volja za hvatanjem „krupnih riba”.

Međutim, akcija u Budvi pokazuje da je crnogorska država jasno shvatila međunarodne preporuke. U tom smislu, sasvim je izvjesno da policijska i tužilačka akcija u aferi Zavala biti pod posebnom pažnjom i vrha vlasti u Podgorici ali i međunarodnih krugova u Briselu i Vašingtonu. Iz jednostavnog razloga: policijska akcija u Budvi pokazala je na najbolji način da je crnogorska vlast odlučna da uhapsi „krupne ribe”, kako su to i tražili predstavnici Evropske unije.

Zato će od posebnog značaja biti da svi državni organi, od tužilaštva do sudstva, u ovom slučaju svoj posao odrade profesionalno i do kraja. Jer, nije riječ o jednoj policijskoj akciji ili eventualnom sudskom procesu nego o ugledu cjelokupne državne administracije u zemlji i inostranstvu.

Comments

 1. dakle, ocekujemo da uhapse i Svetozara Marovica, Aleksandra Ticica, Milosa Marovica, strinu Mirjanu Marovic, jer su svi skupa ucestvovali u istim kriminalnim radnjama kao i uhapsena druzina na celu sa Kuljacom, jer jedni bez drugih nijesu mogli zavrsavati poslove oko ni oko Zavale, ni oko Morskog dobra i vodovoda…a tu je i diskoteka “Top hil” i Darko Saric…

 2. Ima li Aco dozvole za sve sto (g)radi? Je li MANS podnio prijavu za neki slucaj Prve familije? Tacno je, izgleda, da su ovi nasi igraci jedni obicni halapljivi pioni u rukama CIA i ruske mafije. Milo ima kad, jos da zavrsi posao za NATO, ako ga Rusi puste, a onda cemo da vidimo. U medjuvremenu, izgubismo ogromno vrijeme jer se to Crne Gore izgleda ne tice, osim sto se kusuraju sa nama.

  Ovu pricu treba da odvozaju mediji, a kako vidimo, uprli su sinhronizovano. Voljela bih da bude kao u Survivor, da ispadnu dva “najjaca” iz istog plemena DPSukoHandi!

 3. Ništa im ne vjerujem. Ni jedne jedine!
  Vjerovatno će ih puštit, pa onda pozivat na ročišta, pa trt, pa vrt, pa godina dana, pa će onda neka nova afera da se servira ovom nebuloznom narodu, a ova će gospoda da odu u blaženi zaborav isto kao i desetine inih prije njih…

 4. “Kako se razni “javni” i privatni servisi pozicioniraju
  Objavljeno 25. Decembar 2010. od trecikanal

  Apsolutno tačno opisano u uvodu, kako se mediji i ličnosti pozicioniraju prema ovom privođenju, i liči na običnu farsu, fino sinhronizovanu.

  A da bi se sa sigurnošću moglo govoriti o čemu se sad radi i što će bit sledeći koraci, glavno pitanje je – koji i kakav je dil Milo postigao?

 5. aj ne obraćajte mi se.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: