Šuković, Darko Šuković o političkom refleksu svog dragog vođe

Mijenjao se, srećom po Crnu Goru, nabolje. . .

izvor: antenam.net, piše: Darko Šuković, nezavisni novinar 

Đukanovićev premijerski saldo ne ostavlja prostor za dilemu – bio je izuzetno uspješan predsjednik Vlade. Činjenice su neumoljive – povlači se bez iskustva izbornog poraza, a spoljnopolitički rezultati njegove Vlade bolji su od unutrašnjih. Vanserijski politički talenat, u konačnom, nadmašio je nerijetke mane i promašaje, izvorište niza kontroverzi koje su ga pratile.

Odlazeći premijer dobio je sve važne političke bitke, otkad je zakoračio na veliku političku pozornicu. Crna Gora postala je nezavisna država i, uz rekordno prolazno vrijeme, stekla status kandidata za EU. Plamen rata u prvoj polovini devedesetih samo je liznuo crnogorske granice, a NATO nas je, u odnosu na Srbiju, bombardovao tek preventivno. Prvi put smo iznevjerili našu bogatu istoriju kolektivnog ludila, dižući jedni na druge riječi, ali ne i oružje. Te štrikove Đukanoviću niti je moguće, niti je pošteno uskratiti.

Kao što je nemoguće i nepošteno zaboraviti period Đukanovićeve saradnje sa Miloševićem, flert sa srpskim nacionalizmom i velikodržavnim projektom, pobjedničku aroganciju prema opoziciji ili, često, čudan kriterij pri izboru saradnika i prijatelja.

Možete reći kako Đukanović nikad nije uvjerio dio javnosti da nije umiješan u nezakonite poslove. Kao što možete reći da niko nikad nije pružio, za sud, i to ne crnogorski, uvjerljiv dokaz da – jeste. Baja Pašić bi rekao da su u pravu i prvi i drugi, ali je za svakog ko baštini savremeni koncept vladavine prava i ljudskih sloboda, optužba bez dokaza – rutina političke borbe. Koja je, u Đukanovićevom slučaju ostavljala istinske ožiljke, na licu premijera, ali i države.

Za Đukanovićev politički profil kapitalno su važna još dva momenta. Mijenjao se, srećom po Crnu Goru, nabolje. Od junoše katapultiranog u politički vrh antibirokratskom revolucijom, sa autoritetom izvedenim iz Miloševićevog, do istinskog lidera pokreta koji je raskinuo sa srpskim voždom i obnovio crnogorsku državu. Politički refleks pokazao je preuzimanjem programa Liberalnog saveza, a umijeće ostajanjem  u sedlu, uprkos zaokretu koji se, gotovo zakonomjerno, plaća izbornim porazom.

Na domaćoj sceni Đukanoviću su najviše koristili upravo oponenti koji nijesu primjećivali njegove mijene. Verglajući tri teze u četiri rečenice  punih dvadest godina, pravili su buku na koju je, ispostavilo se, premijer imun.  Istovremeno, zaglušujući rijetke ozbiljne kritike, koje nijesu robovale crno-bijelom modelu, niti interesima pojedinih centara političke i finansijske moći.

Kategorička tvrdnja da će Đukanović nastaviti da vlada iz sjenke, tipična je za domaću vrstu analitičara koja stvarnost vidi u nekoliko šablona, a prodaje je kao mudrost dostupnu samo izabranima. Barem iz pristojnosti, ako se istinski ne uvažava demokratska tradicija, Lukšićevoj vladi treba dati sto dana dokazivanja. Novi premijer političar je bitno drugačijeg kova od Đukanovića. Nema harizmu i moć prethodnika, ali nije amin efendija i druga strana daljinskog upravljača. Više vjerujem da će od Đukanovića dobijati savjete, nego zahtjeve. Ako bude drugačije, vidjećemo od kakvog je materijala.

Jedna okolnost Lukšiću ide na ruku: crnogorskom društvu potreban je predah od harizmatskih lidera, pa je dovoljno, kao da je to malo, da bude dobar i hrabar predsjednik Vlade, bez ozbiljnih mana. U protivnom, biće tranzicioni premijer, do narednog izlaska na izbore.

Comments

 1. “Plamen rata u prvoj polovini devedesetih samo je liznuo crnogorske granice, a NATO nas je, u odnosu na Srbiju, bombardovao tek preventivno.”

  “Politički refleks pokazao je preuzimanjem programa Liberalnog saveza, a umijeće ostajanjem u sedlu”

  Sjajno!

 2. Ruka ruku mije – lice obadvije!

 3. Srećna je država koja je imala ovakvog premijera.
  Srećno je društvo koje ima ovakve profisanalne a kritički nastrojene novinare.

 4. ” Istinski lider pokreta koji je raskinuo sa srpskim voždom…”

  Možda je ružno, i na kraju nepoželjno, ali ja nemam strpljenja ( kao rijetko s kim) ni pročitati u cjelosti ovo što Šuković piše. Isto je tako kod mene i njega i kad govori.

  Poluga u medijima koja je bez zadrške podržavala sve što (ni)je DPS radio…

 5. Jednom će neko povući vodu… Jednog će dana isplivat na površinu sva harizmatičnost i pisca i opisivanog…

 6. Za sve stvari postoji jedna teorija, koja sama sebe proglašuje teorijom »zdravog razuma«; Philinte protiv Alcesta; ponuđeno posredovanje između istinitog i lažnog; objašnjenje, ukor, malko oholo ublaženje, koje zato, što je mješavina prijekora i ispričavanja, misli, da je istina, a često je tek cjepidlačenje. Cijela jedna politička škola, nazvana »prava sredina«, izašla je odatle. Između hladne vode i vruće vode to je stranka mlake vode. Ta škola, sa svojom lažnom dubinom, sva na površini, secirajući posljedice, a ne penjući se do uzroka, gospodari s vrha neke polu-nauke komešanjima javnog trga. – Viktor Igo, Jadnici

 7. nakon naslova, nisam ima želuca da čitam vijest…

 8. Ma sve vrca od pozitivne energije, ideja, širine… Čovjek mora to da osjeti čim uđe ovdje.

  Let the sunshine…

  Joj, i poslije se meni čudite. Đe ga je onaj Nedović da mu odgovorim na nepostojeća pitanja. Odgovaram na neviđeno. Neviđeno.

  Let the sunshine in…

 9. ….crnogorskom drustvu potreban je predah….pise nezavisni novinar Darko Sukovic….vanserijski supkovic.

  potreban je predah,nevidjeno je potreban…

 10. Upravo slušam emisiju “radio veza”. Komentare koje plasira, malicioznosti koje prosipa, “objektivnost i balansiranost” kojom se diči, stalne prozivke bivših kolega iz “Monitor”-a i “Vijesti” koje je zapjenušeno svojevremeno “branio” upravo od mene, kada sam ih kritikovao. Slušam i komentare profilisanih slušalaca, njegovo navodjenje pravca komentara, sve njegove “žive istine”, stalno reklamiranje i pozivanje na prijateljsku “Analitiku”, stalnu afirmaciju lika i djela “refleksnog” Djukanovića…
  Mislio sam svojevremeno, da je Emilo Labudović dno-dna novinarstva u Crnoj Gori, koje nikad neće biti dostignuto. Prevario sam se, očigledno.

 11. Milovan Vukov Jankovic says:

  Za Gospodina Shukovica se ne moze reci, da ne iznosi svoj JASNI&GLASNI STAV, i da nije dao svoj doprinos u borbi za OSVJESHTAVANJE OSTRASHCENE NAZIJONALISTICHKE MASE, koja je balala kao divlja pashchad i lajala na sve CRNOGORSKO.

  Nikad mi taj Gospodin nije filtrirao moj stav ili cenzurisao, u skoro 500 emisija RADIO VEZE.

  A blacenje LICHNOSTI po CGi,
  je postao nacionalni SPORT, u ravni AJKULA ILI MORSKIH I CRNOGORSKIH PASA.
  Ali SISTEM prtitokratsko&birokratski pljachkashko, korupcionashki, nepotistichki i ENDEMSKO CRNOGORKI,
  manje vishe svi previdjaju.

 12. Gospodin Sukovic je prava mjera crnogorskog novinarstva: izmedju plemenske svijesti sa jedne, i spremnosti na svaki dil i podilazenje vlasti sa druge strane. Ne vidim nijedan element u kom je njegov rezon drugaciji od stereotipnog crnogorskog, koji deklarativno osudjuje. Dakle on ne zasluzuje nikakvu paznju, i nema potrebe vise se osvrtati na njegov lik&djelo.

 13. perfect stranger says:

  Милим да није згорега да подсјетимо на неке демократске капацитете новинара Шуковића, на његово виђење проблематике слободе изражавања, као и мишљење о томе ко може представљати, а ко не, поуздан извор информација и судова:

  “Do tada, najdobronamjernije Vam sugerišem da kao izvor informacija o mom radu koristite nekoga ko je savladao jednačenje suglasnika po zvučnosti.

  U protivnom, komunikacija neće imati smisla ” – госп. Шуковић

  “Poštovani g-dine “Mićunović”,

  pomoći ću Vam u tumačenju moje, vjerovao sam, prilično lake poruke: oprezno sa sudovima koje iznose pretenciozne, a očigledno slabo pismene osobe! Meni se logičnim čini zaključak da takva osoba ne može biti POUZDAN izvor, ne informacija, nego SUDOVA! Nadam se da razumijete?” – госп. Шуковић

 14. Gospodine Jankoviću.
  Mislim da je vrijeme da ja i Vi otvoreno razmijenimo argumente o ovoj stvari. Nije ništa lično, bar sa moje strane, a Vi shvatite kako hoćete. Ja volim, kao što ste do sada vjerovatno primjetili da igram otvorenih karata.
  Dakle. Skoro uvijek, i gdje bilo da ja pomenem novinara Šukovića, vi reagujete. Par puta ste reagovali tako, kao da kad ja prozivam njega, u stvari želim prozvati vas. Čudan osjećaj sa vaše strane! Zapitajte se zašto vam se stvara takav osjećaj?
  Jednom, kada sam usitinu bio naprosto zaprepašćen saznanjem da je jedan od čestih komentatora u njegovoj radio emsiji čovjek koji piše veoma oštre tekstove o ovoj vlasti, što na portalima-što u novinama, nijesam mogao da vjerujem da je to isti čovjek. Pitao sam ga, u nevjerici(jer čovjek priča sasvim drugu priču u pomenutoj radio emisiji) da li je to on, veoma kulturno, na jednom portalu, bez ikakvih kvalifikacija na njegov račun. Odgovorio mi je da jeste(sjećate se vjerovatno) i osuo drvlje i kamenje na mene! Čovjek koji je inače veoma tolerantan u raspravama sa komentatorima ispod svojih tekstova! Tada ste se i Vi našli prozvani, iako vas nijesam pominjao, niti mislio na vas. I odgovorili mi u stilu “ja volim na loptu, ne na igrača” i kao sada, gore. Iako ni sada nijesam pominjao, niti mislio na vas.
  Stekao sam utisak da Vi mislite uvijek kada pišem o njemu, da prozivam i vas. I da osjećate potrebu da se branite.
  Da budem do kraja iskren, bez namjere da vas povrijedim ili uvrijedim. Veoma mi smeta vaš način javljanja u pomenutoj emisiji. I Vi mi ličite na sasvim drugu osubu od one koju poznajem sa portala. Pričate o sasvim drugim, uglavnom benignim temama(moj doživljaj). Takvo javljanje izaziva simpatije kako Šukoviča, tako njegovih profilisanih slušalaca. Par puta kada ste pokušali da zadrete u suštinu problema, da budete ono što ste na portalima, naglo se mijenjao njegov odnos prema vama. Od “poštovanog, uvaženog, dobronamjernog, omiljenog, dokazanog patriote”, u tih par slučajeva vam je diskretno “zaprijećeno” da najednom možete postati suprotnost. Ne onako direktno, već kroz promjenu tona, upadice, pozivanjem na “privelegije” koje su vam date na tom radiju. Vi se onda povučete-to je moje vidjenje.
  Veome me dobro znate. To jest znate moj glas iz perioda kada sam se javljao u toj radio emisiji. Siguran sam da se sjećate kakav je odnos bio tog novinara prema meni i još par ljudi koji su imali kritičke komentare.
  Podsjetiću vas na par detalja:
  Štopano mi je vrijeme javljanja-iako ono nikada nije prelazilo 5 minuta. Redovno mi je upado u riječ. Pokušavao da skrene temu komentara. Nerijetko pričao duže od mene-gosta komentatora. Nerijtko je pokušavao da me omalovažava ili bude maliciozan(izigravam Don Kihota, opterećen sam Djukanovićem-očigledno se vidi da ga mrzim – on mi je fiksacija, griješim u padežima, , isfrustriran sam, pravim se hrabar…). Skoro uvijek je polemisao samnom i poslije mog isključenja iz programa na sledći način:
  Po pravilu se poslije mog javljanja, sledeći (profilisani) slušalac prokomentariše moje javljanje u željenom stilu. Šuković mu daje šlagvort koristeći “polemiku” sa takvim slušaocem da nastavi polemiku samnom. Tada je sipao razne lične uvrede na moj račun tipa (neznaven,umišljen, nerazuman, živim u 90-tim godinama, čovjek koji ne može da shvati kako se neko mijenja…)
  Od tih par kritičara, znate dobro koji su, više se niko ne javlja u njegovom “otvorenom programu”. Sve je manje više jednobrazno.
  Podjestit ću vas samo i na slučaj “Vijesti” od prije 5-6 godina, koje je isti do nepristojnosti branio upravo od mene(čujete sada što priča o njima).
  Bilo je to odmah poslije Nove godine. Javio sam se i rekao da mi pokuša objasniti kako to da nezavisne “Vijesti” koje imaju isti tiraž kao “Dan”, imaju u novogodišnjem broju 4 puta više reklama (130 npr.35-dobro se sjećam). Koji je interes privrednika da se 4 puta više reklamiraju u novinama iste čitanosti?
  Odgovorio mi je da je to još jedan dokaz moje neukosti i neracionalnog promišljanja. Da nije stvar samo u tiražu, već u ozbiljnosti novine, njenoj profesionalnosti i objektivnosti-što je slučaj sa “Vijesti”-ma!!!
  E sad o tim istim Vijestima iz emisije u emisiju govori, to što govori.
  Ili da vas podsjetim na moje reagovanje povodom ubistva urednika “Dan”-a.
  Odmah poslije ubistva sam se javio, rekao da sam siguran da se nikada neće naći nalogodavci i naručioci ubistva, da se može predpostavit kome je odgovaralo da bude ubijen…
  Osuo je takvu paljbu na mene, da je to neopisivo. Da unaprijed sve znam, optužujem, insuiniram, da je istraga tek počela a ja znam da se neće naći…
  Kada je ubrzo poslije uhvaćen osumnjačeni za ubistvo Damir Mandić, tada nije bilo epiteta koji mi nije prišio. Kako se vremenom pokazalo da je sve ostalo na hvatanju Mandića, bez naručilaca i nalogodavaca, svaki moj pokušaj komentarisanja na tu temu je prekidan “da nemam pravo da komentarišem i optužujem dok je istraga u toku, dok nije donijeta pravosnažna sudska presuda, da to nije profesionalno, da…”
  Gospodina Jankoviću,
  Vaše pozivanje na to da vas nikada nije prekinuo, da ste mogli reći što ste htjeli reći, ne pije vodu ako ste svjedok da to ne važi za sve. To bi bilo kao da ja kažem npr. “ova vlast je super, ja živim dobro uz nju a za vas ostale me ne interesuje”.
  Na kraju bih vas zamolio da ovo ne shvatite kao ništa lično, ni izmedju mene i vas, ni izmedju mene i Šukovića-kako ste jednom napisali.
  A slobodno “udrite” po meni kontraargumentima-ne štedite me, ja se ne ljutim.

  • Poštovani Zipp-e,

   uz izvinjenje što upadam u vašu prepisku sa Milovanom, za vas imam kratko pitanje, koje sam vam čini mi se uputio jednom i na blogu Slavka Perovića, bez konkretnog odgovora sa vaše strane:

   ZAŠTO? Šta vas motiviše da uopšte učestvujete u mafijinim medijima i dajete šlagvort tim tipovima u izigravanju demokratije i da prazne svoje frustracije na svakog ko bar malo “talasa”? Moje je duboko uvjerenje da time dajete “težinu” njihovim činjenjima i namjerama, koja su sve samo ne SLOBODNA i POŠTENA…

   • Da Vam pokušam odgovoriti.
    Mislim da ja ili Vi, kao obični gradjani treba da iznesimo svoje mišljenje upravo na takvim medijima-kada je to moguće, predočavajući oštro ali korektno naše vidjenje, jer upravo takve emisije kreiraju dio javnog mijenja. Mislim, ili umišljam, da sam svojim svojevremenim javljanjem, makar kod jednog manjeg broja slušaoca izazvao otpor ili ih bar naveo na drugačie promišljanje od režimskog, koji se propagira na ovom radiju.
    Da sam ja neka značajna ličnost, lider neke opozicione partije ili “vidjeni” analitičar, nikada ne bih učestvovao npr. u “Živoj istini” i davao legitimitet takvim emisijama i novinarima. To mišljenje sam svojevremeno javno predočio na jednom portalu, što je izazvalo po meni veoma nervoznu reakciju ovog “profesionalca”.
    Za nas, obične ljude, smatram da je plodotvornije iskazivati svoj kontra stav na takvim mjestima nego npr.ovdje, gdje svi imamo plibližno slična mišljenja i poglede.

   • Antena M mafijin medij!? Vijesti, Monitor, PCNEN, Analitika… DNMN takođe bio. Koliko će biti potrebno vremena da i ovaj postane? Što veli Slavko?

    I see trees of green…

 15. Još da napomenem.
  Jednom mom poznaniku odavde, sam meilom signalizirao da ce se na ovu temu, upravo sada, obavezno uključiti izvjestan komentator čije sam stavove prestao komentarsati-jer se kod njega nema što komentarisati. Bio sam u pravu.

 16. sopisnici iz inozemstva se pridruzuju:
  Wat a wonderful world!…red rosses too

 17. Ipak mi se čini (posebno čitajući komentare sa CdM, ono kad je otišao – o, stida li! – kad je, dakle, otišao On!) da je to jedno lijepo društvo, auditorijum, publika i novinari zajedno.
  Zar tu neko MISLI uopšte? Ima ko da misli za njih, ima ko da im pravi medije, ima ko da čita i piše za njih… Ma imaju sve, bebice male, najedene i nasisane sa jedne iste sise.
  Bojkot te ekipe je i estetska i moralno-fiziološka potreba, prije svega. Nemam namjeru da čistim te zatrovane izvore. Ako je čovjek žedan, potražiće čistu vodu. Svakako mi ne pada na pamet da otvaram oči nekom kome su iste od splačine…

 18. Ja sam jednom već predložio terapiju ‘tužnom’ blogeru:

  Always look on the bright side of life…

  btw. nikad nijesam polemisao ni sa njim, niti sa njegovim kolegom iz ‘gerile’, sa čitavó istorijom pomaganja ‘mafijinih’ medija jer su me odmah okarakterisali kao špijuna pa se nije imalo o čemu.

  c'mon people
  always look…
  pa ra pa ra pa ra…

 19. biljana koprivica says:

  Mislim, ili umišljam, da sam svojim svojevremenim javljanjem, makar kod jednog manjeg broja slušaoca izazvao otpor ili ih bar naveo na drugačie promišljanje od režimskog, koji se propagira na ovom radiju.
  Zipp-e,evo mali prilog tvom stavu i djelanju.Ja za “onam’ njihove “medije nemam zivaca.Sve sam po jedan-dva put procitala,saslusala…provalila i vozdra.Ovakvih,bez zelje da se hvalim,kao ja,vrlo je malo.Utice na ljude da cuju i drugu stranu.Utice na ljude kad vide koliko je neko hrabar.Tvoji postovi su na mene uticali ,u smislu,da se i ja pocnem javljati kao gradjanin.Idu na zivce “obicni ljudi”,ljudi bez para,bez afirmacije u drustvu.Svi cekaju “NEKOG” zaboravljajuci pri tome da prvo sami od sebe naprave nekog.Ti si,sam od sebe,SEBE napravio.Ne trpe te(s rijetkim izuzetcima),ALI slusaju sto imas reci.Tvoja se cita i slusa,majstore.E,sad nastupa neizbjezno:Sta ces s “njima’,nemoj “s njima “i na kraju,ako si “s njima” nisi sa “nama”.Ja te kapiram odlicno zato sto nisam ni s kim,odnosno necu ni skim ni u kakva udrzenja,grupe.Ne znam za ostale,ali ja sam sama nanjusila trag (jos na DNMN) nekoliko mladih intelektualaca,po vokaciji nezavisnih,koji mi se svidjaju i sa njima se “druzim.”Koliko si ti principijelan i cist vidi se po tvojim postovima,na razne teme.Dok u CG shvate da ti ne branis,recimo,Mirasa Dedejica,nego stav da se predstavnici(bilo koga i bilo gdje) ne smiju izbacivati sa javnih skupova,jer jednostavno nije civilizovano,proteci ce mnogo vode.Stav ,da ti svojim prisustvom dajes kvalitet “mafijaskom” mediju stoji,ali stoji i ono sto si rekao kao obrazlozenje.Hiljade je neodlucnih ljudi.Treba se boriti za svakog pojedinca.Tu si u pravu i ja te podrzavam.Vecina ljudi(opterecenimh predrasudama ili neznanjem) ne kapira sta je to “misija”.Ne mozes mnogima ni objasniti,nije svakom “dato” da to skapira.Vecini koja ovdje zalazi:jeste dat taj osjecaj!

  • Biljana,

   uz duzno postovanje, i rizik da sam vas pogresno razumio, htio bih da se umijesam jer sam siguran da Brano Kocalo nije rezonovao na nacin koji ste naveli: “Sta ces s “njima’,nemoj “s njima “i na kraju,ako si “s njima” nisi sa “nama”.” Naprotiv, siguran sam da je Brano na pravi nacin razumio Zipp-a, ali se pita isto ono sto i ja: da li ima smisla?

   Ja takodje mislim da nema. Ne idem na CdM, ne ukljucujem se u Radio Vezu, ne pokusavam da preobratim svoju babu (sinoc mi vrda preko telefona, siguran Milov glasac ;)), ni sa svojim ocem vise o tome ne mogu da razgovaram. Jer jednostavno, neki su mozgovi isprani, neki vide ono sto zele da vide, a neki namjerno izvrcu sve teze. Sa ovim posljednjima, koji mogu ali nece, takodje bi se moralo raspravljati ispocetka, o ‘azbuci’. Pogledajte samo ovaj tekst Sukovica: pa tu su sve polazne tacke do te mjere upitne, da nema smisla raspravljati o nekim detaljima. Da ne govorimo o tome koliko takvi stavovi odrazavaju pogresan moralni princip. Tako da se potpuno slazem sa Branom kada kaze “Bojkot te ekipe je i estetska i moralno-fiziološka potreba, prije svega.”

   • Vladimire,
    Ja sam takodje siguran da g.Koćelo nije mislio onako kako ga je g.Koprivica shvatila, jer manje-više znam njegove stavove. Da ih ne znam, onda bih i ja pomislio slično. To se dešava i meni, ponekad, jer ne znam uvijek precizno da se izrazim, napišem ono što mislim reći.
    Znam i da ti misliš da je bezpotrebno učestvovati u takvim emisijama ili na npr.portalu “Analitika” dje sam skoro redovan. I dje sam uvijek u manjini. Ogromnoj. Trpim udarce sa svih strana, koji me rijetko iznerveriju, više tužno zabavljaju. Ima li bolje satisfakcije nego kada ti urednik cenzuriše korektan komentar a pusti komentar opnenta, koji uz izvinjenje posjetiocima site kaže “kurac će te ti i tvoja opozicija doći na vlast”!

    Mislim da je vaš stav po ovom pitanju pomalo elitistički-da ga tako nazovem.

    Možda ste za portale u pravu. Za radio sigurno ne, ili bolje – mislim da ne, iako se tamo odavno više ne javljam.
    Zašto tako mislim?
    Vjerujte mi ili ne, da me je nekih 7-8 ljudi svojevremeno zaustavilo na ulici, potpuno nepoznatih, koji su mi prišli i rekli otprilike:
    “Jesi ti onaj što vodi bitke sa Šukovićem na radiju”. Čestitali mi, govorili o njemu stvari koje nijesu za javnost. Vidio sam da bukvalno govorim i u njihovo ime.
    Neke poznanike, koji dijele mišljenje samnom i koji su podržavali to što sam se često javljao, pitao sam zašto se i oni ne jave i kažu svoj stav. Nekima je neprijatno, neki se plaše javnog nastupa, moguće treme, misle da se ne bi snašli i mogli izaći na kraj sa njegovim upadicama i slično.
    Jednom me tako zvala prijateljica, pitajući me “da li sam juče imao polemiku sa njim, rekao to i to”(ona je znala da se često javljam). Kada sam joj potvrdio, prenijela mi je da je sjedjela sa njegovim bivšim kolegama(icama) iz Antene(navela kojim), da se oni(e) gnušaju tog što radi i da sam prava mjera za njega, te oni misle da mu je jako neprijatno(najblaža riječ) kada se javim(one uopšte ne znaju ko sam ja, niti su znale da sam prijatelj sa ovom djevojkom).
    Sjećam se da su tada reagovali povremeno i neki njegovi vjerni slušaoci, govoreći da je njegov odnos prema menje nefer tj. “pustite ovog čovjek da progovori, zašto ga stalno prekidate i upadate mu u riječ” i slično.
    Kako radio slušaju svi slojevi stanovništva(za razliku od čitanja portala), a njegova emisija, činjenica je – veoma slušana, mislim da itekako ima efekta javljati se sa kritičkim osvrtom na to što radi direktno u program.
    Ja sigurno više neću, niti se javljam već godinu dana, ali iz drugih razloga.

   • Na kraju krajeva Vladimire, Brano – ovo veoma nervozno a predvidjeno reagovanje ljudi bez stava potvrdjuje da sam vjerovatno u pravu.

 20. No, pročitajmo ‘principijelne i čiste’ stavote ‘tužnog’ blogera.

  ‘Naša RTV i Pobjeda su uvijek bil na ćirilici, nikada latinici. Jeste Pobjeda, poznatija kao novina od riječi prešla sa ćirilice na latincu, što je izazvalo proteste dijela prosrpsko oprijedijeljenih gradjana, ali je ona ostala duboko ćirilična – nepromijenjena.’

  O čemu se ovdje ima polemisati? Pametnom dosta da sam zaključi.

 21. Najveci problem sa ovim supak novinara je da cemo zaboraviti demokratske iskorake emila i one stare elite. Jbt niko se vise ne sjeca sto je cinio ugledni posranik, Stojovic, one tete iz Tribine, Mila Stula etc. Supkovici i ovi recimo iz antiratnih profitera kuce koje je Milo osnovao i pomogao jedno 11 godina dok se nisu nesto pobrkali imaju sansu da izbjegnu sud javnosti ako se u narednih 10 godina generise nova gerenacija gorih novinara u odnosu na njih. Nego ovo oko demokratskih vijesti i ostalog sto neko se ne zapita zasto profesor i zeljko ne nasrnuse na Midzu djonom kao sto su najavljivali (pa se nakon te najave rodio mis odnosno forum 2010++). Da nijesu Ljubisa (papagaj ili piton pitanje je sad) i Scele rekli ne moremo tako protiv osnivaca, vilozova iz Budve i Grblja i naseg redovnog kolumniste Brana ups Vesa Vukotica.

 22. Interesantno otac, baba… svi za vlast, ja u Holandiji, pomažem ‘mafijine’ medije, pljujem svakog ko mi stavove ospori…
  Obožavam salonske mudrace. Prvo se snađu pa morališu. I ja na kraju specijalac, špijun…
  Tek kad ZIPP otvori dušu… iha…

  Strah me da im Slavko tekst ne posveti.

  Ooh, life is bigger
  it's bigger than you…

  That's me in the corner
  that's me in the spotlight
  LOSING MY RELIGION…

  Consider this, consider this
  the hint of century

  Ignore Nedoviću, ignore, ali i od goreg ima gore.

 23. biljana koprivica says:

  Momci,Bog-sa-vama?!
  Ja Kocala nisam spomenula.Na pocetku svog posta sam navela citat i logicno je da je moj tekst posvecen tome sto sam citirala.Zip ide jos i dalje:”siguran je da Brano nije mislio onako kako sam ja shvatila?!”
  Ono sto je Brano mislio on je to i rekao i tu za mene nema nista nejasno.Nego,meni nije jasno sta vas dvojica pokusavate meni inputirati?!Ma,ja sam glupa momci,zar niste to do sada shvatili:ja nikad nista ne porucujem izmedju redova.Moze biti da sam vam nesto zabrljala?!Ali,zabrljali ste i vi kod mene:Onog momenta kad shvatim da se moram podvrgnuti autocenzuri da bih ovdje nesto prokomentarisala i da se moram pravdati za nesto sto je neko pomislio da sam ja pomislila,a nisam…ne bih dalje,zbog dusmana!

  • he, he, he… Biljana nemojte kratiti zbog mene. Samo naprijed. Inteligentni su to momci. Pogotovo ovaj sa ‘stavom’. Ma šta stavom? Stavčinom! Teško je to breme za njega. Treba to nositi. ha, ha, ha…

  • Biljo, nikakav problem. Moja greška. Izvinjenje.
   Izvjesni likovi, lutke bez krvi i mesa, jedva čekaju neki nesporazum medju nama kako bi ga eventualno podgrijali, napravili pometnju, odradili posao. Ja im to zadovoljstvo ne želim priuštiti.

   • Najbolje je da izmijenjate mejlove sa komesarima ‘gerile’, kao neki što vidimo da su uradili. Tako ćete bolje iskoordinisati radnje, napade… a oni će vam reći kad, gdje i kako da djelujete.

  • Biljo, ja sam ostavio mogucnost da sam pogresno protumacio vas prvobitni komentar, jer ni tada nisam bio 100% siguran. Izvinjavam se.

 24. Milovan Vukov Jankovic says:

  Otpishi im ka shto znash vladiko,
  a chuvat cu VAM obraz, ka`VI MENE.

  hvala Brano,
  na ovu tvdrnju, da su fukare ochi od splachine, bolje ne zasluzujem, jer ko sa djecom spava, popishan i posran osvice.

  za sve koji ne komentarishu i ne polemishu, sa mojom malenkoshcu, zelim da pojasnim zashto ??????
  zato shto ja napadam MAFIJASHKI SISTEM, koji od dobrih ljudi pravi nishtavila, a od nishtavila zlochince i kriminalce,
  vi ne zatvarate slavinu iz koje curi SVAKO ZLO KOJE NAS POPLAVI, nego odaberete po jedan izmet iz te slavine i gazite u govna, sa mazohistichkim uzitkom, jer shto vishe govana zgazite, to sre vishi i zeshci borci protiv mafije i njenih sledbenika i podanika.

  da budem do kraja-jaja iskren,
  nikad ni pokojnoga Vuka koji me iz jajca istresa, nijesam slusha, idem svojim putem i nikad nijesam imao poslodavce, imam li ili nemam uticaj na grupe i grupice i dali bushim rupice na naduvani balon DPSDPovaca, zabolje me onaj bReZobrazni celavi brskutcanin.

  borim se za pravo i uvazavanje i lada&vlada i zippa koji mi stalno puls pipa, kad je u pitanju Darkova kita, i jaca sa ili bez dlaka, a argumentacija koliko je jaka , pitam grupu dhjaka iz osnovne shkole, dali vole drazu i njegovu strazu, ili se klanjaju ispod vile shto komunisti podigoshe MILU&BLAZU.

  budite prosti i prosto proshireni,
  ne mogu ja svirat gusle u kraljevsko pozorishe, a klavir betovena i shopena u brskutsku mjesnu zajednicu, svirajte suncu&mjesecu, ali vashe mishljenje me tangira taman koliko i lanjski snijeg shto pokrije brijeg.

  sebe nijesam shtedio ni vremenski ni materijalno, da CGa stane na svoje noge, svaku predrasudu iz dushe prezirem, a moralne chistunce , klanove, intelektualne gadove bez emotivnog intelekta i komponente solidarnosti prema nishtima i pismenima prezirem.

  da podvuchem RAZLIKE IZMEDJU MENE I VAS CHISTUNACA.

  vI se borite protiv POJEDINIH GOVANA,
  A JA ZA ZATVARANJE KLOAKA IZ KOJEG IZVIRU GADOVI I MINULI NESOJSKI RADOVI.

  Lado, mene je zao ako sam nedje lanuo tu neistinu, i tebe optuzio za neshto shto ni u snu nebi pomislio.

 25. Milovan Vukov Jankovic says:

  ispravka,
  nishtima i polupismenima ili nepismenima.

 26. Poštovani Zipp,

  Dobar si momak, emaniraš slobodarskim, nesputanim duhom…tragaš, propituješ, boriš se… odlično pišeš, na zanimljiv i osebujan način artikulišeš svoju percepciju crnogorske stvarnosti, što i jeste razlog zašto već godinama rado čitam Tvoje komentare, tekstove.
  Ali, neki regresivni unutrašnji agens ili prenaglašeni osjećaj heroizma koji se pretvorio u simptom opasne fikcije Te koči, sputava…neki trip, umišljaj, opsesija da Te mrze, progone, “bacaju na tebe drvlje i kamenje”….

  Nije to tako…
  Nastavi da pišeš. Ali ne o svojim progoniteljima.

 27. biljana koprivica says:

  Zipp-e,ne moras se ti meni izvinjavati.Nisi me nicim uvrijedio.Ja nisam sujetna osoba,a nisam ni ambiciozna.Naravno,necu ti davati nikakve pokroviteljske savjete tipa:”dobar si momak,nastavi da pises,ali ne o svojim progoniteljima”.(izrazi pod navodnicima posudjeni od komentatora pod nikom “dusko”).Reci cu samo:OSTANI SVOJ!

 28. Vi, građani Crne Gore, imate više sreća (a valjda i pameri) od nas, kako se nekada govorilo u Srbiji “većeg” oka u glavi, jer za razliku od nas vi imate alternativu, makar onu, što bi rekli, teorijsku. Mi nemamo ni to. Ako me pamćenje služi, od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, sve vreme na vlasti je bivstvovala DPS “pravna naslednica” SKCG, dali sama ili sa ili sa SDP-om, nije bitno, znalo se ko drži visak a ko radi na mešalici. I jednoga dana će ta vlast pasti. E,sad, kad’ će se to desiti, drugo je pitanje. Birači u Crnoj Gori, protivnici ove stranke, kojih (držim da ih) ima podosta, čekaju svoju šansu. I dočekaće je. Mi u Srbiji smo imali tu (ne)sreću da smo taj dan dočekali 5. oktobra 2000. godine. Kasnije, u deecembru, su bili parlamentarni izbori, pobedio je ubedljivo DOS i krenulo je na na bolje. Ali! Nije se desio 6. oktobar, ostale su strukture iz Miloševićevog perioda koje su, kada god su bili u prilici, podmetali klipove pod točkove voza koji je vozio Srbiju u bolju udućnost. I, desilo se da nam ubiju premijera 12. marta 2003. godine. Od tada Srbija stagnira. Računajući i Miloševićevo vreme do sada su se SVE STRANKE IZREĐALE NA VLASTI u Srbiji. I sve su iste pa i Đinđićeve demokrate koje su, nakon njegovog ubistva, izgubile svoj identitet. Malo od njih odskače LDP ali ne mnogo a imaju podršku birača tek toliko da pređu cenzus. To je razlog što je u Srbiji zavladala neviđena ali logična apatija, ovi na vlasti ništa ne valjaju a oni, koji bi da na nju dođu, su još i gori. Tuga jedna. Eto, vi bar imate alternativu, ljude i političke partije koje se nisu oprobale na vlasti i koje nisu iskompromitovane tako da za vas u Crnoj Gori ima nade uz jednu moju “malu” subjektivnu opasku: Svi su isti. Računajte s’ tim. Ne verujte na blanko nikome, imajte određenu rezervu. Ja, eto, malo off topic, ali k'o velim da vam se javim i da vam na nešto ukažem poučen srpskim iskustvom.
  Sve vas pozdravljam!

 29. Milovan Vukov Jankovic says:

  Dragi Vlado,

  Ovo je iznoshenje mog lichnog stava u vezi sa uvredama koje su upucenje na sve one koji saradjuju sa forumima i portalima,
  i medijima koji ne dobijaju prolaznu ocjenu, od uvazene gospode, koja je sebi dala za pravo da mene chitaju moralne i stichke norme, ako se neko prepoznao u mom postu, neka raschisti sa sopstvenim kvalifikacijama adresiranim na moju malenkost.

  Nemam namjeru da dozvolim bilo kome, a da ne uzvratim na kritike koje se upucuju svima koji saradjuju sa drugim medijima, da oni imaju monopol na chast i poshtenje,
  niti pristajem na ocjene, da svi drugi mafijashki mediji izuzen nas koji su zacheti i rodjeni pod staklenim zvonom.

  U ovim raspravama razmishljaju razlichito, otac i sin, baba i unuk i prijatelj i prijatelj,
  i argumentacija bez ochi od splachine, ili fizioloshkih radnji u vezi sa moralom,
  podize tenzije, i nijeste valjda mislili,
  da ja branim i vasheg oca i babu i sebe lichno,
  jer svi mi imamo pravo na pogreshnu procjenu bez uvreda.

  JA SE NE LJUTIM, NEGO KORISTIM VASHE ORUZJE, UVREDE,
  DA VIDITE DA NIKO NE SMIJE BITI SUDIJA , NEKA NAM GOSPOD SUDI,
  A MI TREBA DA UKRSTIMO ARGUMENTE.

  • Milovane,

   sto se mene tice, vi imate apsolutno pravo da obitavate kako na CdM, tako i na Anteni M, i ja necu suditi o vama iznosenjem suda o ovim i drugim medijima. Doduse, to je zato sto vas smatram za izuzetak u odnosu na generalni ‘auditorijum’ tamo. O misiji vas, Zippa ili nekog treceg nemam posebno misljenje, ali znam da se ja u takvo nesto ne zelim upustati (smatram da je besmisleno), i nadam se da cete vi znati da postujete moj stav kao sto ja postujem vas.

 30. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ja nikad necu sebi dozvoliti, da sudim i presudjujem, da kvalifikujem i vrijedjam druge uchesnike, zbog razlika , rodovskih, klasnih&rasnih, pismenih i nepismenih, i procjenjivat, kome su ochi od splachine, i ko pisat kodeks, shto je moral a shto fizioloshko rasterecivanje guznjeg crijeva,
  za to imamo UGLEDNE INTELEKTUALCE CHISTUNCE KOJI IMAJU MONOPOL I PRAVO DA DRUGIMA DIJELE MORALNE LEKCIJE.

  • Milovane,

   razumijem vas i slazem se, a izvinjavam se ako ste u nekom mom nastupu osjetili aroganciju te vrste. Sigurno nije upucena vama licno, i mislim da ni drugi komentatori nisu imali namjeru o vama licno da sude.

   Kao dodatak odgovoru vama i Zippu (a propos ‘elitizma’), ja mislim da svako ima svoj nacin (djelovanja) i da ti nasi razni nacini mogu i treba da se nadopunjuju. Traziti uniformnost u tom smislu i suditi o drugacijem nacinu onog drugog sigurno ne vodi ka promjeni svijesti.

 31. Društvo, ogromnu većinu vas osjećam kao pripadnike svog “plemena”. A to znači upravo da nemate pleme, da ste ljudi prije svega i da ne pripadate čoporu, nego bićima koja misle svojom glavom i osjećaju ono što zovemo Sloboda. Sve ostalo je stvar ukusa i stila, samo i jedino toga. Sve ostalo su sitnice i efemerije, meni potpuno nebitne.

  Sa ogromnom većinom gostiju ovog portala bih vrlo rado popio piće i podijelio sate i sate, a da ne moramo razmijeniti ni riječ – siguran da se savršeno razumijemo.

  Na gornju temu imam svoj jasan i precizan stav, koliko mi se čini. Taj stav je u jednoj riječi: BOJKOT. Nemam problem sa ljudima “sa ove strane” koji vide i sivo, a ne samo crno i bijelo po tom pitanju. Ali moj utisak je da su stvari u tolikoj mjeri JASNE i ISKRISTALISANE kad je stvarnost koja nas okružuje u pitanju da je mogućnost neupućenosti-neznanja-neinformisanosti praktično nepostojeća.

  Pozdrav svima!

  • Moje prvo pisanje komentara na portalima bilo je na Slavkovom blogu. Bila je to poruka u kojoj sam u par rečenica istakao mane i vrline LSCG iz mog ugla kao simpatizera te stranke. Komentar je odmah obrisan, tačnije mane su brisane, vrline ostale. Ja još ne vjerujući ostavljam drugi komentar pitajući se dal’ je moguće da se time bave!? Taj bi vjerovatno isto bio obrisan da se na njega nije nakačio odgovor meni i tada i sada nepoznatog Brana Koćala. Dotični moli Slavka da objavi post ako nema previše ‘gadluka’, ako ima onda ne. Prvi put sam se sreo sa tako ograničenom ekipom ljudi u svakom pogledu. Tu nije bitan ni stav, ni ideje, ni ko je u pravu. Stvar je u načinu koji je besprizoran. I večeras taj čovjek priča o slobodi!? Danas kada par Slavkovih vjernih pristalica, još uvjek, štrecnu kad god čuju da je izašao novi tekst na blogu. Kada kao nekad od UDBE, danas od ANB, dal’, strahuju koju sudbinu, koji epitet im je namijenio, pominje li ih možda.

   On, Glemt i još par drugara ‘preciznih kao uvijek’, a da kakvih no takvih, slovce jedno ne izustiše o svojim saborcima sa kojima su ‘prali’ sve živo. Sad kad se batina okrenula, MUK. Sloboda Koćalo, nije nego. Vi i vaš ‘bojkot’ čiju propagandu pojačate pred svake izbore i slični ispadi bez logike i podloge… ccc…

   U jednom su Slavko i Milo potpuno isti, pristalice im liče kao jaje jajetu po svemu, samo ovih drugih gotovo da više i nema.

   • Htjedoh reći prvih, što se tiče pristalica. Kamo lijepe sreće da ostanu i jedan i drugi bez njih.

   • Nikad nisam mogao da shvatim ljude, koji su nakon Slavkovog bijega za Prag i grmljavine preko bloga po svemu i svakome ko mu nije ruku ljubio, plakali za njegovim odlaskom, vapeci za njegovim povratkom. Nisam ih shvatao iz prostog razloga, sto sam shvatio da ni sa Slavkom slobode ne bi bilo, a ne bi bilo ni mnogo cega drugog.
    Lado je jedan od rijetkih na ovom blogu koji realnim ocima gleda na politicku situaciju u CG, ostali samo mastaju, romanticare i prizivaju kisu, uz malo muzike, malo deseteraca i pokoji psalam, a sve sa ciljem…’???, é to jos nisam prokuzio… mozda i zato sto se na previse foruma javljaju, a ja zbog posla, nemam vremena da bas sve sto pisu pratim, ali zato je dovoljno da procitam jednu Ladovu recenicu i odmah mi je dosta toga jasnije, tj. da su pristalice i Milove i Slavkove u mnogo cemu slicni, samo sto Milo ima svoju privatnu banku, pa pristalice kupuje, a Slavko svoje mora sada da moli za pomoc preko blogova.

   • @ sve je moguce serdaru, Lado vojvodo, Milo Bankaru, Slavko blogeru,

    u cemu je razlika izmedju vas cetvorice?

 32. Mene je Šuković u dva uzastopna slučaja ‘ugasio’ u njegovoj emisiji nakon samo par minuta iako nisam uputio nijednu poganu riječ…jednostavno sam ga bio tako pritisnuo da ga je zaboljelo i bio je to the end…
  Ja njega ne podnosim zbog toga, iako sam odlučio tada da se ne javljam više kako mu ne bi pružio zadovoljstvo ‘kontrolisanja’ toka razgovora…
  Možda je greška; možda bi se svi trebali dogovoriti da ga konstantno stiskamo za vrat…
  Odvratan mi je najviše zbog rabote u Živoj neistini jer onakvu naglašenu neprofesionalnost u svim segmentima koji karakterišu “profesionalno vođenje” emisije nisam vidio ni na gorim mjestima od smrdljivog IN-a…Odugovlačenje, svađanje, forsiranje jednih a omalovažavanje i napadanje drugih sagovornika, nije nešto što baš rado trpim. Zaista, osim u dva – tri slučaja u zadnjih nekoliko godina , ja to jednostavno preskačem. Ženu mi ne zanima politika, tako da sam miran onda što se tiče Šukovića.
  A opet; nije da ga ne bi rado priupitao dvije…
  Svi Đukanovićevi slobodni pomagači su mi stoput grđi i nesimpatičniji od njega samog. Ali baš SVI !

 33. U pojedinim postovima provijava frustracija tipa “napunili su se i sve tezge uzeli a meni ni mrvice, tako mi i treba”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.