Globus: Internet nacionalizam

racism(Originalni naslov: “Danger Lurks in Growing New Internet Nationalism”)

Sajber-špijunaža nije ništa novo. Ono što je novo je retorika, koja upravo poprima grozničav ton.

Za tehnologiju koja je trebalo da obesmisli granice, približi različite strane svijeta i odupre se uticaju lokalnih vlada, Internet trenutno podstiče jako mnogo nacionalizma. Počinjemo pokazivati sve veću zabrinutost oko zemlje porijekla nekog tehnološkog proizvoda ili usluge; američke kompanije su zabrinute zbog hardvera iz Kine; evropske brinu oko “cloud” serverskih usluga iz SAD-a; niko nije siguran da može vjerovati hardveru i softveru iz Izraela; i Rusija i Kina možda prave sopstvene operativne sisteme zbog bojazni od korištenja stranih.

Ja ovo vidim kao efekat svog onog “sajber-ratovskog” zveckanja oružjem koje se upravo dešava. Velike svjetske nacije se nalaze u ranom periodu trke sajber naoružanja, i svi mi ćemo biti žrtve kolateralne štete..

Naše nacionalističke brige su skoro bile pospješene kampanjom medija pomahnitalih u vezi hakerskih napada iz Kine. Ti napadi nisu novi – eksperti sajber zaštite pišu o njima već najmanje čitavu deceniju, a mejnstrim mediji su izvijestili u vezi sličnih napada 2009. i ponovo 2010. godine; štaviše, ove sadašnje optužbe nisu mnogo drugačije od tadašnjih. To ne znači da kineski napadi nisu ozbiljni. Špijunska kampanja Kine je sofisticirana i stalno se razvija. I zbog toga što su se ovi napadi našli u medijima, ljudi su razumljivo zabrinuti zbog njih.

Ali ne radi se samo o Kini. Međunarodna špijunaža se odvija u oba smjera, i ja sam ubijeđen da mi (SAD, prim. prev.) dajemo isto toliko koliko primamo. Kina sigurno brine zbog skorog saopštenja Američke Sajber Komande o proširenju sa 900 na skoro 5000 ljudi, kao i novog centra za špijunažu Nacionalne Agencije Zaštite (National Security Agency, NSA, prim. prev.)  u Juti. SAD čak otvoreno priznaju da su u stanju da špijuniraju državljane drugih zemalja bez ograničenja.

Radi se o tome da su vlade i vojske otkrile Internet; svako svakoga špijunira, i države intenziviraju napade na druge države.

U isto vrijeme, mnoge države zahtijevaju više kontrole nad Internetom unutar sopstvenih granica. Zadržavaju pravo da špijuniraju i cenzurišu, kao i da drugima ograniče istu mogućnost. Ova inicijativa se sada zove “pokret za sajber nezavisnost”, i privukla je pažnju na sastanku Međunarodne grupe za telekomunikacije (ITU, prim. prev.) u Dubaiju prošlog decembra. Jedan analitičar nazvao je taj sastanak “Internet Jaltom”, gdje je Internet podijeljen na liberalno-demokratske i autoritarne države. Ja ne mislim da je to pretjerivanje.

A nije ni da su ovo nova kretanja. Sjetite se 2001., kad su vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Indije zahtijevale da im RIM (kanadski proizvođač Blekberi telefona, prim. prev.) omogući da špijuniraju vlasnike Blekberi elektronskih uređaja unutar državnih granica. Ili prošle godine, kad je Sirija pomoću Interneta pratila svoje disidente. Informacione tehnologije su iznenađujuće moćno oružje za represiju: ne samo za nadzor, nego i za cenzuru i propagandu. Države se sve bolje snalaze u korištenju ovog sredstva.

Ali zapamtite: ništa od ovog nije sajber rat. Sve to je špijunaža, nešto što se dešava između država otkad one postoje. Ono što mijenja javno mnijenje nisu toliko činjenice koliko retorika, a retorika rata je ono što trenutno slušamo.

Kao posljedicu ovog zveckanja oružjem imamo ozbiljan gubitak povjerenja, ne samo između država, nego i od strane naroda prema vladama. Građani su svjesni da su samo pioni u ovoj igri, i čini im se da je pametnije da se u njoj drže svoje države.

Nažalost, i realnost i retorika samo idu na ruku vojskama i korporativnim interesima koji su ustvari u pozadini ove sajber trke naoružanja. Ogromni interesi su ovdje u igri: ne samo politička moć unutar vlada i vojski, nego moć i podjela profita među korporacijama koje obezbjeđuju sredstva i infrastrukturu za sajber napade i sajber odbranu. Što više američki građani budu vjerovali da su “u ratu” i što više povjeruju agresivnoj retorici, to će biti spremniji da se odreknu svoje privatnosti, sloboda, i kontrole nad pravilima funkcionisanja Interneta.

Dvije stvari pospješuju trke naoružanjem, to su neznanje i strah. Građani ne znaju za šta je sposobna druga strana, i boje se da je spremnija od njihove. Pa onda troše više, za svaki slučaj. Druga strana, naravno, radi potpuno isto. To trošenje će dovesti do više sajber oružja za napade i više sajber nadzora zarad odbrane. Rezultiraće državnom kontrolom nad Internet protokolima, i smanjenjem inovacija slobodnog tržišta na tom polju. U najgorem slučaju, možda uđemo u Hladni rat informacionog doba, i to sa više od dva centra moći. Pored toga što ova situacija predstavlja lošu budućnost za sami Internet, ona je i destabilizirajuća. Jednostavno je prelako iskoristiti toliku količinu antagonizma, moći i naprednog oružja: ako bi pogrešno pripisivanje napada rezultiralo kontranapadom, ako bi nesporazum postao razlog za agresiju, ili ako bi zanemarljivi incident eskalirao u sajber-rat na svim poljima.

Nacionalizam preovlađuje na Internetu, i situacija se stalno pogoršava. Morali bismo ublažiti retoriku i – još važnije – prestati da vjerujemo propagandi onih koji profitiraju od ove vrste Internet nacionalizma. Oni koji danas lupaju u doboše sajber rata nemaju najbolje namjere ni kad je u pitanju društvo, ni Internet.

izvor: technologyreview.com

prevod: javniservis.me

Comments

 1. Licno smatram Internett kao razonodu i nista drugo ali kad sam prije nekoliko vremena sam nosio komp na izvlacenje podataka jer iz nepoznatih razloga se uspavao(virus). Shlogirao sam se vidjevsi da je Internet ustvari veoma mocno sredstvo! Zasto ovo kazem.
  Po preporuci prijatelja(koji je inace prvi crnogorski haker) sad na radu u inostranstvu naravno, otisao sam na zakazano mjesto uz opasku da ne nosim mobilini telefon i da ponesem 50e da ce doci covjek da preuzme kompjuter. Na moje zaprepascenje je dosao klinac od 15-16 godina i oslovio me sa NIkom(Negross).
  Dao sam mu komp i otisao ne vodeci racuna da nemam nikakav njegov kontakt. Poslao sam drugu Sms i on mi odgovori da se ne sjekiram da ce me klinac kontaktirati. Kroz desetak dana primio sam na mobilini poruku da ce mi komp biti donesen za polasata na kucna vrata stana u Nk. Ovo nista ne bi bilo cudno da taj br koji sam koristio taj dan nijesam zvao ovoga druga u inostranstvo da bas to jutro sam bio slucajno na stanu jer sam tu noc trebao da idem na primorje!!!!! Decko je dosao predao mi KOmp i na moje insistiranje(VISE FIZICKA SILA) ugurah ga na stan da bi mi objasnio o cemu se radi jer kako sam mu rekao otvotrili ste mi glavu i da ga necu pitati nista licno o njemu!!
  Prvo sto mi je rekao da je preuzeo komp posto mi je prelistao sav moj WEBPROFIL i vidio da nijesam jedan od ONIH ! ! ! Objasnio mi je da nema sanse da se zasstite podaci na Internetu niti ista u virtuelnom svijetu …….
  OSTALO JE URBANA LEGENDAA

  Svaka slicnost ove izmisljene price sa stvarnim likovima je izmisljena ili slucajna !!!!!!!

 2. Ako nemate muda nemojte vjerovati da vam ih internet moze dobaviti. I sve ce biti u redu.
  Nemojte na internetu pokusavati da znate vishe nego shto stvarno znate i ne pokusajte da dokazete da mozete da uradite vishe nego shto stvarno mozete. Ako vas ko shvati kao ozbiljnu opasnost za svoje projekte cuvajte se. Pazite gdje ostavljate komentare, saznajte neshto o administraroru i moderatorima, jer oni o vama znaju mnogo. I cesto razmjenjuju podatke sa drugim stranicama. Ali, ako vas neko ne shvati kao ozbiljnu opasnost svomolitickom, finansijskom, ili nekom drugom projektu, nema brige.

  Par puta sam bio na ivici smrti. Mogu vam, iz prve ruke, reci : zivot je lep. I ne predstavljam opasnost za nicije projekte.

 3. Ovo treba da procitaju djeneral Grahovac, i ostali koji jos uvijek (namjerno) zive u onom Hladnom ratu.

  Obicnim gradjanima, pogotovo crnogorskim, pa i negrossu: mirno spavajte. Ovo je tekst o necemu drugom. Nece vas niko pratiti – nema razloga za to, previse kosta i fali znanja. Dostojevski bi rekao, “da li imate pravo da budete uplaseni?”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: