Nova himna, postignut dogovor u Nikšiću

Lijepe vijesti stižu iz usnulog grada pod Trebjesom. Pozitivna Crna Gora i Demokratski Front uspjeli su da se dogovore oko ključnog principa – poštovanje himne. Šta više oni su usvojili novu, zajedničku himnu svih građana Crne Gore!

Kao što to obično biva riješenje je došlo iznenada. U toku sastanka rokeri iz Pozitivne tražili su od prisutnih predstavnika Fronta koji su u tom trenutku surfovali Internetom, da pušte neku dobru rok stvar. Predstavnici Fronta u početku su negodovali, kako to da njima neko naređuje, ali ipak su potražili nešto prigodno.
– U glavi mi je bio zid do koga se došlo u pregovorima i hodnik koji se ispriječio dogovoru između dvije partije. Wall, hall i dogodilo se. Buldožer – Another freak in the hall, obrada poznate pijesme britanske grupe Pink Floyd – Another brick in the wall, kaže Danilović za Javni Servis.

“Ne treba nam edukacija, niti samokontrola” sasvim priliči današnjoj crnogorskoj zbilji. I dok su svi prisutni pjevušili, nijesu slutili da se pjesma završava upravo zvukom aktuelne crnogorske himne. Ponešeni ritmom i zvukom harmonike predstavnici Fronta nijesu uspjeli da sjednu ili istrče u hol i nova himna je rođena.

– Pozvali smo premijera Igora Lukšića da pitamo da li ovo može biti nova himna Crne Gore, a kada je čuo odlijepio je skroz, stari je to roker i skoro je bio na ovom koncertu Brit Floyda u Nikšiću. Javio se istog trenutka šefu, koji je, mada mu više leži Jami, prihvatio promjenu himne i rekao da mu je svejedno, samo da se nastavi po starom, ushićeno kažu Pozitivci.

Uz raniije usvojenu Novu zastavu Crne Gore, možemo reći da je stavljena tačka na identitetska pitanja.

Iz prohladnog hola opštine Nikšić za javniservis.me, Norton Kasperski, Johan Bretšnajder i vozač Džoud Džonson

Comments

 1. Usvojena nova himna, u rokerskom sva je ruhu,
  hvala Vladi Crne Gore, na njenome dobrom sluhu ….. :)

 2. Ingeniozno!

 3. Fenomenalno.

 4. Војин Николајевич says:

  Одлична химна, само је скратити за једну строфу:)

  • Nema skraćivanja ……. taknuto-maknuto …….

   • Војин Николајевич says:

    Па, добро, такнуто- макнуто :), али…
    Шта ћемо са заставом, на њој нити једног црногорског симбола, а то је удар на државу:))

   • Kako nema, a znak Mercedesa? …… a Milov časovnik? ……

   • Војин Николајевич says:

    Извињавам се, нисам знао да је то часовник Господара, оца државе и нације, безвременског творца свега у Црној Гори, Премијера и Предсједника истовремено, такорекућ…
    Надам се да ће ми опростити НАТО због тога, те да ме неће бомбардовати Раптором.

   • Војин Николајевич says:

    А међед је симбол грађана, њихове толеранције и жеље за просперитетом, или како?!

   • Međed na lancu je simbol braće Roma …… da nema gvožđušine, bio bi 100% crnogorski simbol ……

  • hahaahahahaahaaahaha

 5. Војин Николајевич says:

  Добро је да је на застави и симбол бисексуалаца, трисексуалца и сексуалаца хомо! А гдје су они, ту је негдје и знак Варвара… тражим… можда пропелер на глави ових гаравих орлова?

 6. Kulturni život omadine crnogorske većinom se odvija u kafanama, mogli bi ugostitelji da puštaju ovu himnu.

 7. Kakvi seljaci

 8. Свака част! Коначно да одахнемо! Но ми није јасан међед…што ће он на застави?

 9. ovo treba prijedložiti Ranku Krivokapiću .

 10. perfect stranger says:

  Да покренемо петицију да се додијели Нобелова награда за мир Готовини и Маркачу, онако “здружено”, јер су ионако имали “здружени мировњачки подухват”?

  Да се то обједини с оним мојим предлогом за Нобелову награду за мир Милу Ђукановићу?

  Можда да предложимо и НАТО, јер ако је могла ЕУ ове године, зашто не би могао НАТО сљедеће да добије? НАТО извози демократију с неба а има и изванредне односе с поменутом господом мировњацима.

  Да се дода и Хитлер (њему постхумно), јер се и он залагао за уједињену Европу и за мир послије рата?

  Дакле мој предлог за Нобелову награду за мир 2013 је: генерали Готовина и Маркач, балкански пискипер Мило Ђукановић, НАТО и Адолф Хитлер (постхумно).

 11. Perfect, dijete drago!
  Ako imas kad, lijepo te molim da iskopas negdje naslovnicu “Feral”-a na kojoj je slika Tudjmanova sa slusalicama i recenica: Nisam ziv, casni sude. A naslov postavljen od redakcije: Kako ce se Hrvatska braniti u Hagu?

 12. perfect stranger says:
 13. perfect stranger says:
 14. PREGOVARAČKA

  Ko sve sada pregovara oko vlasti u Nikšiću,
  samo da se ne pobiju, za ostalo srećan biću …….

  Mandić veli stani malo, nijesmo sa Sremskog fronta,
  nego pravo iz Soluna, Pozitivna slabo konta ……

  Bojanić mu odgovara, oj vojvodo ne budali,
  da je himna najvažnija i vrapci su ođe znali …….

  Vasiljević iz Pokreta, podignute spušta strasti,
  govoreći da prethodni, ne smiju nas više krasti ……..

  Koćalo mu kontru daje, Srbin neće upravljati,
  morali ste još ranije, te stavove dobro znati …….

  Đukanović ka’ oparen, na junačke noge skoči,
  vidite li da sam dobar, ispale vam bože oči ……..

  Jasavićka samo ćuti, ispod oka Veru gleda,
  dok Knežević sve ustaje i nervozno opet sjeda …….

  • Sramota šta rade. A znali su prozivati ljude kojima se gade izbori da neizlaskom rade za DPS i ANB.
   Kad ponove izbore, da je sreće niko od opozicije na njih da ne izađe. Ako ima pameti, sve snage uprijeti da se bojkotuju ti izbori. Znam da je to skoro nemoguće ali…
   Sva mizerija crnogorska sadržana je u situciji opštine Nikšić. Zamislite šta bi se desilo da su na isti ovakav način Pozitivni i Front imali mogućnost da formiraju vlast na republičkom nivou, odveli bi nas u propast veću nego što je sada i onda se neko čudi zašto ti stranci gledaju DPS kao izvor stabilnosti. Zato što im završavaju šta se kaže i drže stado po sedativima.
   Treba sjebati opštinare i crkvenjake u Nikšiću. Da im se pokaže šta je prava “klica otpora” što je kenjao Marko Milačić i slični, nego nema nas ni za fudbal.
   Zato će novi izbori da donesu novu euforiju. DPS razumljivo, DF će misliti kako su ubjedili narod da je Pozitivna kriva za propale pregovore i da će sad dobiti više, Pozitivna će misliti da su ubjedili javnost da je Front kriv, SNP će misiti da su ispali kul što se nijesu mješali i opet u krug.
   Očaj očaj očaj.

   • Nije očaj, nego sprdnja …….. u svakom slučaju, dobro je što smo viđeli koliko je “političarima” stalo do Nikšića ……..

   • Da li je moguće da je istina ova inforamcija što je puštaju DPS ventili da je DF tražio Daku Davidovića za predsjednika opštine? Možda su mu zato onda slali policiju zbog pritiska, ali bi već trebao da je u zatvoru kao i njegov kum i kumov kum, a kumovi kumovi.

   • Prije će biti da je Pozitivna kandidovala Daku, nego DF ……. na promociji u Nikšiću, Lekić je promovisao Strahinju Bulajića kao budućeg predsjednika opštine …… Strahinja je i bio u timu koji je u početku pregovarao, ali se odjednom izgubio, a uskočio Milutin Đukanović …… ko će znati sve njihove postizborne kombinatorike ……. jedno je definitivno, a to je da će ga svi (liše DPS-a) popušiti na eventualnim ponovljenim izborima ……

   • Čisto sumnjam da bi oni Daku prIJedložili ali sve je moguće.
    Ao, šta se tu radi.
    Sad još kad su ih osjetili ovako kukavne buše ih sa svake strane i prisluškivači, pogovarači i ostali.
    Ćuti i puši.

   • Pozitivna forsira “vanstranačkog” kandidata, a Daka je (kao) vanstranački biznismen odgovarajućeg profila i iskustva ……. :))

   • krug, dobar komentar.

    Medojevic je obecao perfectu prelazak na strategiju bojkota ako ova misija ne uspije. Naravno, ne sumnjam da ce se naci opravdanja i objasnjenja kako ovo nije neuspjeh i kako je sve Pozitivna zajebala, a i obrnuto. Bojkot znaci i otpor lobotomiji, odbijanje uloge (makar i statista) u teatru apsurda. Zato je jedini smislen, jer sve drugo (i svi drugi) su besmisleni.

   • E, to što je Medojević obećao perfectu, drži vodu taman ka’ rešeto …… :)

 15. Kadijević američki igrač?

  Veljko Kadijević, kojemu je u haaškoj optužnici protiv Miloševića pripalo istaknuto mjesto u skupini komplotnjaka u zločinačkom pothvatu stvaranja Velike Srbije, u međuvremenu je postao generalni sekretar Atlantskog saveza Jugoslavije, nevladine udruge koja u opisu posla ima zadatak približiti Srbiju i Crnu Goru NATO-u. Ovakav angažman podgrijao je spekulacije o Kadijeviću kao američkom igraču u Beogradu: bivši ministar Ante Markovića, 1963. je završio Zapovjedno-stožernu školu američke kopnene vojske u Kanzasu.
  Amerikanci su 2002. otkrili da on posjeduje detaljne planove Saddamovih podzemnih bunkera koje su, na vrhuncu Pokreta nesvrstanih, u podzemljima Bagdada gradile jugoslavenske tvrtke. Otuda i razlozi za navodni američki mig haaškoj tužiteljici da Kadijevića ostavi — na miru.

  http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20060318/spektar02.asp

 16. krug kaze:
  ” Sva mizerija crnogorska sadržana je u situciji opštine Nikšić.”

 17. Izbori su već jednom bili 14. oktobra! Skoro će im četrdesnica!

 18. perfect stranger kaže:
  20. Novembar 2012. – 18:03 u 6:03 pm
  Evo je:

  Hvala, Lafe!

 19. Fantom,
  Mladjani Pajovic kaze da je za sve kriv Nebojsa Mandojevic!

 20. Džaba sam prije mjesec i nešto govorio da Nikšiću a ni Crnoj Gori nema sreće sa olinjalim Lekićem, četničkim vojvodom Mandićem, prcopevcem Pajovićem, budaletinom Đukanovićem za gradonačelnika, itd. E pa neka je srećno i dugovječno DPS-u i Milu Đukanoviću! Ko zna ko će i kad imati priliku da upali svjetlo u ovoj balaksnkoj krčmi u kojoj gazuje Milaš!

 21. TELEFONSKA

  Pajović je popizdio, ni da priča s Medom neće,
  sad je Lekić sagovornik, Bože mili koje sreće …….

  Telefonom preko bare, pregovore oni vode,
  tako im je mnogo lakše, da izbornu mečku rode …….

  Bolje da je putem skajpa i prilično jeftinije,
  no ne može embriolog, tako lice da sakrije …….

  Oplodnja je vantjesna, narandžastom uža struka,
  kopile će napraviti, no to više nije bruka …….

 22. Vladimir Todorović Nedović kaže:

  Bojkot znaci i otpor lobotomiji, odbijanje uloge (makar i statista) u teatru apsurda. Zato je jedini smislen, jer sve drugo (i svi drugi) su besmisleni.

  Evo čitam i još se smijem ovome. Ako bi se pravila top lista ko je manje otvoren i čija je širina ideja gotovo neizmjerljivo mala, da ne spominjem kvalifikative koje koriste lica sklona bojkotu kada ih ponese žar borbe, onda su oni nenadjebivo prvi. Bio bih slobodan reći da šiju pristalice DPS-a za par kopalja koji drže drugo mjesto. Neko je izgleda pogrešno primjenio ili pak možda i pravilno, ko će ga znati, onu parolu ‘ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se’ i oni su se zaista pridružili svom svojom snagom i mentalitetski i idejom i načinom. Kome?

  Da ne govorim da pominjanje jednog od brojnih izvođača projektovane i iskrivljene definicije o ‘fašizmu & nacizmu’ koja se ne primjenjuje na njega samog i ljude i ideje kojima je sklon već ima za cilj da stostruko manje radnje proglasiti jedne i naći izlaz za druge stvari i tako jedan grad, jedan narod i jednu ideju upakovati u jednu prepoznatljivu foliju dok iza scene se radi reciklaža. Pa tek očekivanje od facebook terapeuta da stane iza njih koji, gle čuda, ne izgradiše iza svog djelovanja nijedan sopstveni stav, energiju a kamoli ljude koji bi to sve ponijeli, već od drugih zahtjevaju i savjetuju. I kakav im je učinak. Ugase svaki skup, svaki protest i svaku ideju gdje se pojave. Jedan paradoksalni primjer njihove posebne aure kojom zrače je da se list Press, nedugo poslije protežiranja njih iz broja u broj, se ugasio :))))))))) Kolika je to moć, brajko moj…

 23. Fine, birane rijeci Nedoviceve, daju utisak (za neznavene) da nije ono sto jeste: Nadmocan!
  A sto se tice Perfektove grupe, tamo udjem svaki dan, ne stoji nista od nabrojanog.

 24. Ivo Sanader je prvi predsednik vlade u regionu koji je kaženjen zatvorom. Njega je županijski sud u Zagrebu osudio na 10 godina zatvora za ratno profiterstvo i primanje mita.

  Ех, да сам генерал, све би лакше било сад, размишља Иве…:))

  • У документарном филму “Павиљон 22” загребачки режисер Жарко Пуховски је расвјетљавао питање логора на Загребачком сајмишту, гдје су били заточени цивили из Загреба и околине, од којих су многи завршили свој живот на губилишту Пакрачка долина. Негативном јунаку тога филма, извјесном Мирославу Бајрамовићу, који је у једном интервјуу признао да је тада убио 71 заточеника, никада није суђено за тај злочин пред хрватским судовима.

   • Войин Николаевич says:

    Ево ми се аутоматски пребацује други ник.
    Морам бити пажљивији, да ме би ухитили:))

  • RESETOVANA

   Sanader je bio glavni, Gotovinu kad hapsiše,
   on je sada u zatvoru, a general nije više …….

   Mislio je jadni Ivo, gotovinom da se vadi,
   čekovi su njemu krivi, kešom nikad taj ne radi …..

   Jedinstvenu dobi kaznu, od godina tačno deset,
   dok su Anti u sred Haaga, kliknuli na dugme reset ……..

   Oluja je finansijska, Hrvatima više bitna,
   ona kninska neka leži, Srbima je samo hitna …….

 25. Войин Николаевич says:

  Кад ја тамо, а оно међутим…

  Gravatar.com
  My Account
  *Shalom, vojingrubac

  Па, добро, Шалом…:))

 26. Ладо, не дозволи да те збуни стрелица према десно на семафорима у Доњој Горици и натпис Никшић. Не Ладо, само држи правац.

  Ситуација у Никшићу је показала по ко зна који пут да је црногорски национал шовинизам највећа брана обарању Ђукановића са власти. Тако је било 1997-ме, тако је било 2003-ће, тако је било сваки пут.

 27. Nikolajeviču, jel’ istina da je Sanader osuđen samo zato što je Srbin? Pa dokle to ide!?

  • Войин Николаевич says:

   “U Crnoj Gori su uspostavljena neka, za ostatak svijeta, prilično neobična pravila. Ja zaključujem da ukoliko čovjek ima jednake emocije prema slovima s i ś, ima jednake emocije prema lijevoj i desnoj strani zastave, ima jednake emocije prema prvoj i zadnjoj strofi himne, on ne može obavljati značajnu funkciju u Crnoj Gori, kazao je za Antenu M crnogorski književnik Andrej Nikolaidis.”

   Ладо, опредијелите се! За застави је лав, у ДПС исто, е њега треба пољубити у дупе да би се дошло до дрежавне функције!! :))

 28. perfect stranger says:

  Био сам на слави код пријатеља. Између свих осталих ствари разговарали смо о традиционалној несталности човјека с ових подручја, о томе како је спреман да “преко ноћи” промијени убјеђења, схватања, идеје, мишљења…

  Дотакли смо се и приче о посљедњим “изборима”. О томе како је маса људи, која је беспоговорно и бескомпромисно заговарала бојкот система и грађанску непослушност као једини сврсхисходан начин супртотстављања диктаторском режиму, наједном одлучила да се увуче у гузицу разноразним опозиционим лидерима, прихвати њихова, и системска, правила игре, по хиљадити пут (а уз то и извријеђа истинске антирежимске субјекте).

  Шта рећи тим људима? Ништа. Здраво били пријатељи. Приклонили сте се онима за које сте сматрали да су у неком тренутку јачи, умјесто да слиједите снагу здравих идеја. Тиме сте рекли довољно о себи. Ми идемо даље.

  Дисконтинуитет, отпор, бојкот.

  П.С.: Да не заборавим, срам вас било.

  • I tvoj rečnik je nekad bio drugačiji od ovog sada , nekad si pucao kao pravi ultras iz svih srpskih pušaka . Treba li i tebe da je sram ?

   Ovakav tvoj stav i to sa slave , je vrlo sličan MEDOjevićevom koji ladno napušava svakog iz Pozitivne .

   UJSTU i jedan i drugi ! ! !

  • Mene nije SRAMOTA, nego se cak i ponosim ovim razvojem dogadjaja u Niksicu, i PRINCIPIMA POZITIVNE CGe, dok se drze PRINCIPA, ne sa LOPOVIMA, ne sa LAZOVIMA, ne sa NAZIJONALISTIMA, da narod vidi za koga glasaju,
   i koliko je DFovcima stalo do ZIVOTNIH TEMA, a koliko do FUNKCIJA, FOTELJA I POLARIZACIJE GLASACA po naZijonalistickoj osnovi, a optuzbe za FASIZAM POZITIVACA, koji imaju cetiri predstavnika raznih nacija, ne vredi KOMENTARISAT, jer je Medo prevazisa samoga sebe, a MANDA&BANDA ce zavrsit kao Peco , Dreco , Soco i Kadic, na smetliste CGe politicke ISTORIJE.

   • Koja principijelnost, hahaha …….

    CITAT:

    PODGORICA – Poslanici Pozitivne Crne Gore nijesu u četvrtak na Administrativnom odboru glasali za sopstveni zahtjev da počnu profesionalno da obavljaju tu dužnost i primaju poslaničku platu. Oni su podnijeli zahtjev Odboru da im odobri, u skladu sa zakonom, da primaju poslaničke zarade, ali su na sjednici Odbora glasali protiv toga, jer smatraju da su poslaničke plate visoke.

    – Podnijećemo izmjene Zakona o zaradama i drugim primanjima poslanika i funkcionera i tražiti da se njihove plate smanje za deset odsto, jer smatramo da su primanja poslanika i ministara visoka za crnogorske prilike. Zato ćemo glasati protiv donošenja rješenja o zaradama poslanika koji profesionalno obavljaju funkciju – kazao je Srđan Perić iz Pozitivne.

    – Ne razumijem, glasaćete protiv svojih zahtjeva. Hoćete li da povučete zahtjeve – tražio je objašnjenje predsjednik Odbora Radivoje Nikčević.

    Perić je pojasnio da „ne govori o tome da ne treba poštovati zakon”, već samo „najavljuje inicijativu”.

    – Ne shvatam. Znači, ja treba da glasam za vaše zahtjeve, a vi da budete protiv. Ja ne znam kakvo rješenje da vam dam – rekao je Nikčević.

    – Pokušavate da ispolitizujete ovo pitanje i da nam očitate lekciju kako primamo visoke plate. Drugačije ćete govoriti kad budete na pola mandata – rekao je Obrad Mišo Stanišić (DPS).

    Perić je, ipak, glasao protiv svog zahtjeva, dok je njegova partijska koleginica Azra Jasavić bila uzdržana. Svi poslanici Pozitivne će, ipak, zahvaljujući glasovima ostalih kolega, primati poslaničke plate.

   • Войин Николаевич says:

    Ne razumijem, glasaćete protiv svojih zahtjeva. Hoćete li da povučete zahtjeve – tražio je objašnjenje predsjednik Odbora Radivoje Nikčević.
    Perić je pojasnio da „ne govori o tome da ne treba poštovati zakon”, već samo „najavljuje inicijativu”.

    Лудило! Шоу поѕитивне историје! :))

 29. Omer Karabeg: Da li je, prema vašim saznanjima, Haški tribunal ispitivao odgovornost Vrhovnog saveta odbrane Jugoslavije za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini?

  Nataša Kandić: Zapisnici i razni dokumenti Vojnog saveta odbrane nalaze se u mnogim predmetima koji se tiču Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a kasnije i Kosova, ali nema podataka da je sam savet bio predmet istrage.

  Srđa Popović: Ja smatram da se stalo na stanovište da je Milošević bio stvarni komandant JNA. Ako čitate knjigu Borisava Jovića, vidite da je to tačno. To je jedna stvar. Drugo, statutom Haškog tribunala nije predviđena odgovornost ni za agresiju, ni za za pokretanje sukoba. A tu je bila glavna odgovornost JNA. Ustvari, Jugoslavija se raspala pre nego što su počeli sukobi i JNA je postala, ustvari, plaćenička vojska Slobodana Miloševića. Ni po svom sastavu, ni po političkoj organizaciji države, ona više nije predstavljala jugoslovensku armiju. To je bila grupa naoružanih ljudi koji su nekada pripadali JNA i koji su tražili svoga gospodara. I oni su ga našli u krnjem Predsedništvu i Slobodanu Miloševiću. Oni nisu bili prava vojska.

  Omer Karabeg: Zanimljivo je da Haški tribunal nije pokrenuo istrage protiv Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića koji su bili na čelu Jugoslovenske narodne armije za vreme rata u Hrvatskoj i razaranja Vukovara. Kadijević je bio ministar odbrane, a Adžić načelnik Generalštaba JNA. Koliko znam, Kadijević je bio i na listi onih koji su, prema Tužilaštvu Haškog tribunala, učestovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio etničko čišćenje, genocid i stvaranje velike Srbije.

  Nataša Kandić: Čudno je da nemamo nijednu optužnicu protiv najviših oficira JNA za razaranje Vukovara. Najviše što se otišlo u vezi sa Vukovarom je optužnica protiv visokih oficira za zločin na Ovčari, ali tu nema nijednog generala iz vrha JNA. Reč je ustvari o strategiji Haškog tribunala da optužnice vezuje za konkretne lokacije i zločine i otuda nema optužnica protiv Kadijevića, Adžića i drugih. To je pitanje koje postavljaju svi oni koji znaju kako je krenuo rat u Hrvatskoj, a najviše ga postavljaju porodice zrtava naročito onih iz Vukovara.

  Omer Karabeg: Gospodine Popoviću, kako tumačite činjenicu da uopšte nema optužnice za Vukovar, a u optužnicama za zločin na Ovčari nije se išlo dalje od potpukovnika Veselina Šljivančina i generala Mileta Mrkšića koji su direktno rukovodili akcijama na terenu, ali oni nisu sami donosili odluke?

  Srđa Popović: Uvek se polazilo od izvršilaca. Optužnice su podizane protiv njih i po komandnoj odgovornosti protiv njihovih neposrednih starešina. Za zamisao, koju su oni sprovodili, optužen je politički vrh. Međutim, ceo komandni lanac između političkog vrha i izvršilaca ostao je nekažnjen. Zašto? To je bila vojska, jedna složena organizacija sa konzistentim i sveobuhvatnim lancem komadovanja i kada bi se krenulo sa optužnicama protiv svih koji su u to bili umešani morao bi da bude obuhvaćen ogroman broj ljudi. Haški tribunal nije za to imao sredstava, ni ljudskih ni materijalnih, a naivno se očekivalo da će ta ostala suđenja biti pokrenuta u samoj Srbiji.

  Nataša Kandić: Kada su u Srbiji počela suđenja za zločin na Ovčari, nijedan oficir nije bi optužen. Tada je postojala prećutna saglasnost da oficiri JNA ne treba da odgovaraju po komandnoj odgovornosti. Optuženi su bili teritorijalci kao neposredni izvršioci, a po komandnoj odgovornosti njihovi neposredni pretpostavljeni. Stvari su se malo pomakle tek nedavno u slučaju za zločin nad civilima u selu Lovas, tu su optuženi i aktivni oficiri, ali najviše do čina potpukovnika. Dalje se nije išlo. Međutim, zanimljivo da se u nekim drugim slučajevima priznaje da je JNA zapravo bila u službi jedne politike. Tužilaštvo Srbije je, naime, podiglo optužnice za zločine u kojima je bilo žrtava na strani JNA, to su slučajevi Brčanske malte u Tuzli i Dobrovoljačke ulice u Sarajevu. Srbija se tu pojavljuje kao zaštitnik JNA i time na izvestan način priznaje da je ta oružana formacija bila u službi srbijanske politike.

  Omer Karabeg: Zašto se Srbija pojavljuje u ulozi zaštitnika JNA?

  Srđa Popović: To je posledica specifičnog odnos prema vojsci koji postoji u Srbiji. Ovdašnje vlasti se vrlo rado zaklanjaju iza dve institucije koje su visoko kotirane u javnom mnjenju. To su crkva i vojska. Sva ispitivanja javnog mnjena pokazuju da te dve institucije uživaju najveći ugled u Srbiji. Predstavnici vlasti vole da se slikaju sa generalima, sa sinodom Srpske pravoslavne crkve, sa patrijarsima, vole da ljube zastave i krstove. Oni to rade jer su svesni im je kredibilitet u javnosti slab i zato traže savez i političku pomoć od te dve institucije.

  Omer Karabeg: Kažu da je jedan od razloga što protiv vojnog vrha Jugoslavije nisu vođeni postupci i činjenica da su zapisnici sa sednica Vrhovnog saveta odbrane Jugoslavije tretirani kao zaštićeni dokumenti. Naime, Haški tribunal je prihvatio stav Srbije da bi objavljivanje tih zapisnika moglo da šteti nacionalnim interesima Srbije. Zašto je Haški tribunal na to pristao?

  Srđa Popović: Mislim da je za objašnjenje takvog ponašanja zanimljivo ono što je rekla Florans Artman (Florence Hartmann) bivša predstavnica za štampu Tužilaštva Haškog tribunala. Iz onoga što je ona iznela o celom tom slučaju zatamnjivanja i sakrivanja sadržaja tih zapisinika očigledno je da je sud ustvari doneo dve odluke: prvo je usvojio rezerve srpskih vlasti da se ti zapisnici ne mogu koristiti na otvoren način, a zatim je u drugostepenom postupku utvrđeno da ta odluka nije bila zakonita. Međutim, onda se stalo na stanovište da sud ipak ne treba da obelodani te zapisnike pošto je to bilo obećano vlastima Srbije. Naravno da je ta odluka bila, ne samo nezakonita, nego i duboko nemoralna jer se radilo o genocidu, najtežem krivičnom delu koje postoji u međunarodnom pravu. Po mom mišljenju, u svemu tome odlučujuća je bila politička odluka i Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, pred kojim se vodio proces protiv Srbije po tužbi Bosne i Hercegovine za agresiju i genocid, da se izbegne da Srbija bude osuđena za genocid. Smatralo se da bi se time na neodređeno vreme destabilizovali odnosi u ovom delu Balkana, da bi se rodili razni revanšizmi i da bi se na taj način “suviše“ krivice svalilo na Srbiju. Pokušalo se da se nađe neko srednje rešenje kojim bi svi bili nezadovoljni, ali koje zbog toga nije bilo pravedno.

  Omer Karabeg: Haško tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Momčila Perišića, načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Taj proces još nije završen. Da li bi eventualna presuda da je Perišić kriv za te zločine bila dokaz o umešanosti Savezne Republike Jugoslavije, kao države, u zločine u Bosni i Hercegovini što je Međunarodni sud pravde negirao?

  Nataša Kandić: General Perišić nije optužen za genocid, tako da je od samog početka jasno dokle idu granice tog slučaja. Tu se govori o pomoći u oružju i o drugim vrstama podrške, ali ne i o tome kakvo je bilo učešće pripadnika JNA i Vojske Jugoslavije u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bojim se da na tom suđenju nećemo saznati kakvo je bilo konkretno učešće Srbije i njene vojske u izvršenju genocida u Bosni i Hercegovini. Najviše što možemo da očekujemo je da se iznesu neke indicije koje bi pomogle u traganju za nekim dokumentima na osnovu kojih bi se eventualno jednog dana mogla zatražiti revizija presude koju je doneo Međunarodni sud pravde. Suđenja Momčilu Perišiću, kao i Jovici Stanišiću, bivšem šefu Državne bezbednosti Srbije, su veoma važna, ali nisam sigurna da će se na tim suđenjima razjasni uloga Srbije ne u pomaganju, nego u izvršenju krivičnog dela genocida.

  Srđa Popović: Ja se ne bih u potpunosti složio sa gospođom Kandić da u tom procesu ne može da se dođe do saznanja o ulozi Vojske Jugoslavije u ratu u Bosni i Hercegovini. Nesumnjivo je, o tome postoje dokazi, neke sam i sam imao prilike da vidim, da podrška vojsci bosanskih Srba nije bila samo logistička – u municiji i oružju. Oko 5.000 oficira bilo je upućeno u Vojsku Republike Srpske, a za to vreme su se vodili kao pripadnici Vojske Jugoslavije, primali su platu i sticali staž. Dakle, reč je o neposrednom učešću pripadnika Vojske Jugoslavije u operacijama vojske bosanskih Srba. Sve je to rađeno preko Centra 40, to je bila šifra odeljenja koje je bilo spona između između Vojske Jugoslavije i vojske bosanskih Srba. Preko tog centra su oficiri upućivani na frontove u Bosni. O tome postoji zanimljivo svedočanstvo u knjizi Momira Bulatovića, tadašnjeg predsednika Crne Gore i bliskog Miloševićevog sardanika. Iz zapisnika, koje on prilaže u toj knjizi, vidi se da na nekom sastanku Perišić upozorava Miloševića da je vrlo nezgodno što postoje tragovi o tome da se oficiri Vojske Jugoslavije upućuju u Bosnu da bi sudelovali u ratnim operacijama.

  Nataša Kandić: Htela bih da podsetim kako je to bilo pred Međunarodnim sudom pravde kad je policija bila u pitanju. Policijske jedinice Srbije su slate na područje Srebrenice upravo u julu 1995. godine. Svi ti policajci su upućivani u jedinice vojske bosanskih Srba, pa je sud zaključio da oni nisu bili pod efektivnom kontrolom MUP-a Srbije već pod komandom Vojske Republike Srpske i to je korišćeno kao jedan od dokaza zašto Srbija ne može biti osuđena za učešće u genocidu. To je bilo slučaj i sa Vojskom Jugoslavije. Na suđenjima u Srbiji imala sam prilike da slušam svedočenja oficira te vojske koji su ratovali u jedinicama bosanskih Srba. Oni su uvek govorili da je svima koji su bili rođeni u Bosni i Hercegovini bilo preporučeno da pomognu svom narodu i da su oni kao dobrovoljci pristupili jedinicama Vojske Republike Srpske. A kada im se postavi pitanje da li su ostali u radnom odnosu sa Vojskom Jugoslavije, na to onda nema odgovora jer oni imaju pravo da ne odgovore, mada je činjenica da su svi oni ostali u radnom odnosu upravo preko Centra 40, pa su primali platu i tekao im je radni staž sve vreme njihovog navodnog dobrovoljnog učešća u ratu u Bosni i Hercegovini.

  Omer Karabeg: Koliko činjenica da su oni bili na platnim spiskovima, da su primali plate, da su unapređivani, da su penzionisani kao pripadnici Vojske Jugoslavije može da posluži kao dokaz da bili pod komandom Beograda?

  Srđa Popović: Tu bismo sada mogli da razgovaramo i o odnosu Miloševića i Karadžića i Miloševića i Mladića. Možemo da govorimo o nečem što se zvalo grupa šestorice koja je rukovodila vojnim operacijama u Hrvatskoj i čiji su članovi bili Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Slobodan Milošević, Branko Kostić, Bora Jović i Momir Bulatović. Prema Kadijevićevom dnevniku oni su više puta raspravljali o čisto operativnim pitanjama delovanja vojske na terenu – da se preseče ovaj pravac, da se izađe na onaj pravac. Oni su donosili operativne odluke koje je vojska sprovodila. Ponavljam, odluka Međunarodnog suda pravde da Srbiju ne proglasi krivom za agresiju i genocid bila je politička odluka kojom je trebalo poštedeti Srbiju najveće odgovornosti da bi se kao lakše uspostavili neki normalni odnosi između naroda bivše Jugoslavije. To je dilema koja uvek postoji u takvim slučajevima – da li je važniji mir ili pravda. I ovde je pragmatično odlučeno da je mir mnogo važniji nego pravda.

  Omer Karabeg: Zanimljivo je da je Haški tribunal mnogo manje štedeo oficire vojske i policije kad je u pitanju Kosovo. Osuđeni su generali Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević, kao i policijski general Sreten Lukić, a pri kraju je postupak protiv Vlastimira Đorđevića, također policijskog generala. Zašto je Haški tribunal imao oštriji stav prema odgovornosti generala kad je u pitanju Kosovo?

  Nataša Kandić: Kosovski slučaj je bio mnogo lakši za utvrđivanje komandnog lanca. Kosovo je u to vreme de iure bilo deo Srbije, znači predsednik Srbije je bio komandant vojske i sve je bilo jasno u komandnom lancu.

  Srđa Popović: Tako je, dok je komandna odgovornost bila vrlo vešto zamagljena u doba ratova sa Hrvatskom i u Bosni i Hercegovini jer se srpski politički vrh krio iza imena Jugoslavije. Ja sam u memoarima Bore Jovića čitao da je Kadijević jedno vreme insistirao da JNA bude proglašena za srpsku vojsku, što i je ona i bila, jer je njemu bilo teško da vrši mobilizaciju. Ali Milošević se tome jako protivio i smatrao je da bi, ukoliko bi to bilo urađeno, bilo jasno da je Srbija agresor. Na Kosovu je bilo potpuno jasno ko tom vojskom upravlja, ko komanduje i bio je jasan ceo komandni lanac. A postojao je, po meni, i jedan politički kriterijum. Na Kosovu je ta vojska došla u sukob sa NATO-om i za one koji su sudili to je bila potpuno druga situacija.

  Omer Karabeg: Pomenuli smo udruženi zločinački poduhvat, doktrinu koju je formiralo Tužilaštvo Haškog tribunala. Koliko je ta doktrina bila efikasno sredstvo u rukama Tužilaštva s obzirom da njome nisu bili obuhvaćeni mnogi ljudi iz vrha?

  Nataša Kandić: To je bila dobro osmišljena strategija koja se pokazala efikasnom upravo u procesuiranju onih kojih su bili predstavnici ne samo vojne, nego i civilne vlasti.

  Srđa Popović: I ja misli da je ta strategija bila efikasna, a do nje se, rekao bih, došlo iz nužde. Pošto se Jugoslavija raspala teško je bilo utvrditi ko je imao kakva ustavna ovlašćenja jer je ustav de facto bio stavljen van snage. Morao se pronaći način kako da se utvrde faktičke veze i uticaji. I to je moglo da se uradi samo na taj način da se oni optuže, ja ću sada da uprostim stvar, kao banda, što su oni i bili. Ja mislim da to prilično odgovara stvarnom stanju. E sad, što su mnogi kroz tu mrežu propali, mislim da nije neočekivano jer su učesnici tog zločinačkog poduhvata bili brojni. U tom ogromnom zločinu koji mi danas zovemo ratom, a to nije bio nikakav rat jer je vojska uglavnom ratovala protiv civila, učestvovalo je jako mnogo ljudi. Nemoguće je bilo sve njih optužiti. Ma koliko to bilo nepravedno, negde je morala da se povuče linija. Haški tribunal je tu liniju povukao tamo gde je povukao i naravno da su mnogi uspeli da se izvuku.

  Omer Karabeg: Mislite li bi da neki od onih koji su uspeli da se izvuku mogao odgovarati pred sudom u Srbiji?

  Nataša Kandić: Bojim se da ne. Kadijević je napustio zemlju, on je nedostupan. Tamo gde se nalazi nema političke volje da se bilo ko njime bavi. On će zauvek ostati nedostupan. Adžić? O njemu se ništa ne zna. Ovde niko nije zainteresovan da se njime bavi. Bojim se da će to tako i ostati jer ovde postoji problem sa optuživanjem po komandnoj odgovornosti. Optužuju se samo pretpostavljeni nižeg ranga, a, kada su u pitanju generali, tu postoji velika obazrivost, zapravo zaštita od krivične odgovornosti. Istina, imali smo slučaj da je jedan visoki policijski oficir bio optužen, ali se sve završilo tako što je on na kraju bio oslobođen. Znači, postoji politička saglasnost da ne treba dirati one koji su odlikovani u vreme Miloševića, koji su se navodno borili protiv NATO-a. Oni su mirni. Oni se danas nalaze u političkim partijama za koje se kaže da su doživele nekakav preobražaj, transformaciju. Kada mi iz Fondu za humanitarno pravo podnesemo krivičnu prijavu protiv nekog generala ili visokog Miloševićevog funkcionera s tom prijavom se ništa ne dogodi. Mi smo, recimo, podneli krivičnu prijavu protiv generala Božidara Delića, ali, koliko znam, Tužilaštvo za ratne zločine o toj prijavi uopšte nije raspravljalo zato što je to za njih suviše veliki zalogaj i nemaju političku saglasnost za podizanje optužnica protiv generala JNA i Vojske Jugoslavije. Evo sada ćemo videti šta će biti sa krivičnom prijavom protiv bivšeg Miloševićevog ministra pravde Dragoljuba Jankovića.

  Omer Karabeg: A koji je to policijski oficir oslobođen?

  Nataša Kandić: To je pukovnik Radoslav Mitrović, bivši komandant odreda Posebnih jedinica policije, koji je bio optužen za zločine protiv albanskih civila u Suvoj Reci 1999. godine. Velika je stvar da je uopšte bio optužen. Suđenje je trajalo više od dve godine da bi na kraju bio oslobođen.

  Srđa Popović: Ja mislim da to ne dozvoljava trenutni odnos političkih snaga u Srbiji. A što se tiče toga ko se provukao, najveća riba koja se provukla, po meni, je Borisav Jović koji je u svojim memoarima sam sebi napisao optužnicu. On je bio predsednik krnjeg Predsedništva, učesnik svih vojnih odluka zajedno s Miloševićem, kreator rata u Jugoslaviji i prosto je neverovatno da se on danas šeta po Beogradu.

  http://www.slobodnaevropa.org/content/jugoslavija_jna_vojska_ratni_zlocini_sudjenja_haski_tribunal/2114715.html

 30. perfect stranger says:

  “… Naravno, tu ne terba zanemariti i interes SAD da Crna Gora sto hitnije udje u NATO , bez referenduma i glasanjem u Skupstini. To je i bio razlog zasto manjinske starnke i ovaj put idu u koalciju sa rezimom , i ako su svjesni da idu u Vladu koja ce biti suocena sa strahovitom ekonomskom krizom. Zapad je podrzao Vladu stranaka koje ce glasati za NATO u sksuptini. Ako se tome doda Pozitivna , onda im za to treba jos 3 poslanika SNP. PzP podrzava uclanjenje Crne Gore u NATO, ali zbog ozbiljnih posledica tog cina po bezbjednost drzave i gradjana, prensoenja suverensoti na neku nadnacionalnu organziaciju, prinicpijelno se zalazemo da se organziuje referneduma i da se gradjani izjasne o tome. To ocigledno nije bilo dovoljno zapadnim silama, i podrzale su jos jednom Vladu DPS. Interes zapadnih sila je i ovaj put bio iznad interesa naroda i drzave Crne Gore. Cijena koju ce platiti ce biti strahovita. Nasi gradjani ne znaju sta znaci kada drzava progalsi bankrot jer ne moze da placa svoje obaveze prema ktreditorima. Tada se moraju kresati trsokovi drzave drasticno , da bi se platite obaveze prema ino kreditorima. To je ono sto se desava u Grckoj sada. A Grcka je clanica EU i NATO…” – Medojević

  Дакле, и високи функционери ДФ сада јасно и гласно поручују да западне силе подржавају диктаторски и мафијашки режим у ЦГ, да је тим западним центрима моћи интерес народа и државе ЦГ секундаран, и да све то раде зарад учлањења земље у НАТО и остваривања још неких, њихових, циљева.

 31. Dajte mi Gotovinu i Markača intravenozno. Utrljajte mi ih u kožu kao kremu. Dajte mi ih u tabletama i kapsulama. Prepišite mi recept da mogu uzimati Gotovinu i Markača prije i poslije svakog izdisaja. Uštrcajte mi ih direktno u mozak. Lobotomirajte me s Gotovinom i Markačem.

  Dajte mi još Hrvatske televizije. Počastite me s još voditelja umotanih u zastave. Žudim za još više rotima i farkaša u pozama tronutih mumija. Umotajte u zastave i kamermane. Također i montažere, producente, čistačice.

  O dragim gledateljima da ne govorimo. Među njima mi osigurajte mjesto s dobrim pogledom i prostorom za kvalitetan urlik. Smjestite me u publiku bandažiranu trobojnim luđačkim košuljama.

  “Pobjede Hrvatske” mi dajte u znatnijim količinama. Sposoban sam zaprimiti još više kockastoga bofla. Moje su uši spremne za još glasnije budnice. Himne mi dajte. Hoću da me decibeli rasprše u masu. Umno me zaostanite. Multimedijalno me idiotizirajte. Isperite mi mozak interdisciplinarno.

  Želim da kupujem novine, a dobijem poster generala na kojemu piše “Jutarnji list”. Želim kupovati poster generala na kojem piše “Jutarnji list” ne samo subotom i nedjeljom, nego i ostalim danima u tjednu. Želim biti plakatno informiran. Dajte mi uz novine još naljepnica sa stisnutom šakom i parolom “Proud to be Croat”. Žigom me pogodnim ukrasite. Za stado me priredite. Obložite me od glave do pete samoljepivim novinarstvom.

  Hrvatske televizije mi dajte najviše. Nabrijte me uz pomoć digitalne tehnologije. Ospite po meni plotune iz katodnih cijevi. Priskrbite mi oštre očnjake i tupe togonale. Hoću još bijesnih šola i hodaka koji trgaju meso sa Zorana Pusića. Hoću još škovrlja koji ujedaju Milorada Pupovca. Kolorirajte mi pogled na svijet njihovim krvavim njuškama.

  Izdajnika mi privedite u odgovarajućem broju. Izrode postrojite na naslovnice s povezima preko očiju. Kiptim od želje da trijumf uveličam zasluženom odmazdom. Želim gledati nevladinu scenu kako gori poput spaljenih sela u Krajini.

  Zasipajte me “Pobjedom Hrvatske” od ranoga jutra. Radio stanicama, crkvenim zvonima, brodskim sirenama. Izbijte mi “Pobjedom Hrvatske” dah iz pluća, da ne moram izgovarati kako slavimo nestanak Srba.

  Treba mi takva “Pobjeda Hrvatske” koja s nestankom Srba nije u koliziji. Neka mi takvu “Pobjedu Hrvatske” servira predsjednik države u direktnome prijenosu. Neka mi se podastre “Pobjeda Hrvatske” iz pera Davora Butkovića.

  Dajte mi istog Davora Butkovića koji je prije sedam godina pisao da je general Gotovina “naprosto kriminalac”. Hoću da se Davor Butković rotira u mojoj glavi kao podivljali ringišpil. Hoću da mi rotirajući Davor Butković služi za mentalnu ventilaciju.

  Dajte mi još premijera koji dočekuje Gotovinu i Markača na crvenome sagu kao klimoglavi paž. Ponavljajte mi u nedogled kadrove njegove državničke poniznosti. Dajte mi premijera koji će u jednoj od repriza možda i kleknuti. Ministra obrane koji se topi od ushita dok od njega ne ostane lokvica čiste sreće. Ministra branitelja koji najdraže ratne drugove zasipa ordenima kao konfetama. Kompletan parlament koji salutira u svojstvu počasne straže. Misno slavlje na Pantovčaku gdje se obavlja službena beatifikacija. Aureole i šampanjac što ih dijeli vrhovni zapovjednik osobno.

  Nije mi dovoljno protokolarne melodrame. Hoću još podržavljenja. Želim predsjednika države koji generale ljubi u dupe. Želim predsjednika Sabora koji generale ljubi u dupe. Želim poglavara Katoličke crkve koji generale ljubi u dupe. Želim vitezove s pozadinskom potporom.

  Treba mi još više kurtoaznog spominjanja žrtava “Oluje”. Suočite me s još nepoznatih počinitelja. S nehotičnim pogreškama i sporadičnim incidentima koji ne mogu ukaljati veličanstvenu ratnu pobjedu.

  Uzdignite moju ignoranciju u svečanu civilizacijsku gestu. Uz pomoć pravosudne nemoći dohranite moju bešćutnost. Preusmjerite moju savjest u odlučno slijeganje ramenima.
  Uvucite me još snažnije u udruženi pothvat negiranja udruženog zločinačkog pothvata. Ispunite moje poricanje ponosom i slavom. Uvjerite me dodatno da su ubojstva i paleži djelo svih nas, odnosno djelo Kolektivnog Nikog, pošto mi ne ubijamo i ne palimo.

  Poopćite me jednodimenzionalno. Preparirajte me etnonacionalno. Karajte me karirano. Vapim za tim da moje ja poništite u našemu mi. Neću da me moje ja sputava u masovnome razvoju. Podvrgnite me djelovanju medijskog stroja za učinkovitu depersonalizaciju.

  Utjerajte mi voljenu Hrvatsku u kosti. Ugurajte mi voljenu Hrvatsku u sve raspoložive šupljine. Uz pomoć voljene Hrvatske istisnite iz mene ostale sadržaje. Neka budem toliko ispunjen voljenom Hrvatskom da u meni ne ostane ništa ljudsko.

  Dajte mi Thompsonov “za dom spremni” u udarnom večernjem terminu. Na splitskim Prokurativama mi ga dajte. Na Jelačić-placu ga raspalite. Opslužite me s još fašističke rutine. Uvedite me u pivnicu na otvorenom da se ostvarim kroz bakljadu i zakletve. Vratite me u Muenchen iz trideset i treće.

  Dajte mi još domovinskog rata. Želim da domovinski rat zaokupi svaku minutu moga života u miru. Želim zauvijek oslobađati Hrvatsku koja je zauvijek oslobođena. Želim držati mir na nišanu.
  Želim bistu Theodora Merona u Selcima na Braču, odmah uz Genschera i Ivana Pavla. Želim Ulicu Advokata Mišetića, da se siječe s Budakovom. Želim spomen kadu ispunjenu suzama Ingrid Antičević, na križanju Ilice i Kamilice. Baštinom me kamenujte. Mramorno me otupite.

  Podignite spomenik Gotovini i Markaču u mome dnevnom boravku. Podignite spomenik Gotovini i Markaču u svačijem dnevnom boravku. Pometite pod moj tepih sedamsto ubijenih staraca. Dvadeset tisuća spaljenih kuća, dvjesto tisuća prognanih, to također pometite. Moj je tepih dovoljno prostran da pod njega stane deponij nacionalne slave. Učinite me gordim čuvarom sage pod sagom.

 32. Futur, lakse vam je bilo ovako, a i korektnije u odnosu na Ivancica: http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=7296

 33. Войин Николаевич says:

  Blažić je Atlas televiziji kazao da uslova za raspisivanje novih izbora u Nikšiću u ovom trenutku nema, čak i ako se opozicija ne dogovori.

  On je rekao da je Zakon o lokalnoj samoupravi jasan po tom pitanju, i da su se verifikacijom mandata odbornika u lokalnom parlamentu stekli uslovi njegov rad.

  “Mandat skupštine (opštine) prestaje po tri osnova – istekom četvorogodišnjeg mandata, intervencijom Vlade i raspuštanjem skupštine, i treći je kada skupština donese odluku da sama sebi skrati mandat prije isteka četiri godine. Mi nemamo takvih mogućnosti sada, osim da Skupština opštine odluči da skrati sebi mandat”, pojasnio je Blažić.

  Prema njegovim riječima, to što nijesu izabrani predsjednici opštine i lokalnog parlamenta ne može uticati na funkcionisanje grada.

  “Sada u Nikšiću imamo takvu pravnu situaciju da sjednicama Skupštine predsjedava najstariji odbornik, i on će predsjedavati sve dok Skupština ne izabere novog predsjednika. Bivšem predsjedniku opštine je prestao mandat po sili zakona, i tu funkciju do izbora novog predsjednika preuzima potpredsjednik koji je tada bio”, naveo je Blažić.

 34. Войин Николаевич says:

  Vojevanje Mladena Stanovog II

  . Prođe otad tri neđelje dana,
  A Mladen se poznati ne može:
  Bicepsi mu pet cenata veći,
  Prsi krasi pancir neprobojni,
  Na glavi mu grb sa šljema sjaji,
  A u džepu rječnik engleskoga.
  Sam sa sobom Mađo progovara:
  „Mili Bože, glednoga junaka,
  Ovakvoga još ne rodi majka“,
  Te odjezdi Kandaharu gradu,
  Kandaharu gradu u pustinji,
  Đe su mnogi izginuli druzi,
  Đe sovjetski padoše topuzi,
  Đe Britanci crnu muče muku,
  Đe Amere za noseve vuku.

  Bin Laden se sad od straha trese,
  Zna Taliban – nije mala šala
  Sa sokolom dijeliti megdana.
  A naš junak sred pustinje stoji,
  Sunce prži, disat’ se ne može,
  Vode nema, pijesak oči vadi,
  Hrana slaba, a duvana fali,
  Na jade mu odmicahu dani.

  Sve škorpije i sve zmije ljute,
  Bijesni konji i kamile lude,
  Sve na njega kidišu kukavca.
  Naš se Đoma tu i dobro drži,
  Al’ da vidiš Talibanke mlade;
  Svaki varvar i svi huligani
  I svi redom momci odabrani
  Ludilom se mjeriti ne mogu
  Kad nevjesta grune iznenada!
  Brani Mladen, a ne zna za koga,
  Puca Mladen, a ne zna u koga,
  Bježi Mladen za sebe crnoga.

  Sanja junak svoju domovinu,
  Sanja dane bez ijedne pare;
  Radije bi s varvarima biti,
  Na tribine cio dan visiti,
  Il’ po gradu padat’ na tikete,
  Piti pivo i s majkom se svađat’,
  U dugove sve više upadat’,
  Dangubiti i noć’ma blenuti,
  Za đevojkom glavu izgubiti,
  Za pravedne ciljeve ginuti.

  Pismo piše Mladene Stanove,
  Sitno pismo šalje u Tološe,
  A na ruke oboljeloj majci:
  „Mila majko, da mi zdravo jesi,
  Neće proći niti mjesec dana,
  Evo tebi tvog sina Mladena
  Sa rukama prepunim dolara,
  Štono sam ih časno zaradio,
  Služeć’ vjerno globalnome miru.
  No ti spremaj kuću za veselje;
  Ako ste me skromno ispratili,
  Da me ljudski vala dočekate,
  Kako valja i kako trebuje,
  Kako paše ovome junaku,
  Jerbo sam te majko zadužio,
  Zadužio, obraz osvjetlao,
  Kako tebi, tako Crnoj Gori.“

 35. Войин Николаевич says:

  Milatović tokom himne ostao na nogama jer je u sebi pjevao „Bože pravde”

  • Войин Николаевич says:

   Presjednik opštinskog odbora Nove srpske demokratije u Nikšiću Janko Milatović kazao je da je bio “na velikim mukama” prilikom intoniranja državne himne na nedavno održanoj konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta.

   Milatović je jedini od 12 odbornika DF koji je, u skladu sa dogovorom tog političkog subjeka sa Pozitivnom, ostao u sali da odsluša sve četiri strofe himne.

   “Bio sam na velikim mukama”, kazao je za beogradske “Večernje novosti” Milatović i, kako prenosi elektronsko izdanje tog lista, dodao: “izdržao sam na nogama jer sam u sebi pjevao himnu ‘Bože pravde'”.

   • Войин Николаевич says:

    Врхунски перфоманс Милатовића!

    Ово ни највиспренији ПР специјалисти не би могли измислити. Не ломите Пајовића апсурдима, ионако је у хипи конфузији:))

 36. Войин Николаевич says:

  У вези овог сјајног перфоманса читам коментаре на Аналитици….

  http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/81431-milatovi-izdrao-sam-na-nogama-jer-sam-u-sebi-pjevao-boe-pravde.html

  Елем, да је Јанко Милатовић спалио све државне заставе у Црној Гори, бацио експлозив на Скупштину, заробио као таоце комплетан државни врх Црне Горе, не би било оволико бијеса…

  Дакако, Николајевич мисли да човјек може у себи пјевати што му воља, или …ха, ха, ха, нема права на то….Лудило…

 37. Ja sam čuo iz provjerenih izvora da se Janko Milatović poslije ‘muka Isusovih’ koje kako tako, ‘Bože pravde’, izdržao išao na trodnevnu terapiju kod ‘Đurišića, mlad majore’ tako da je sada opet u staroj snazi. Pukovnik Radović već razmišlja da mu se udijeli kao jednom od ‘mučenika’ kakav orden zasluga za narod.

  Elem, proteći će mnogo vode, da ne kažem da će vali i vali stoljećima zapljuskivati sva mora, dok Nikolajevič i ostali slični njemu ‘iskusni’ i probrani ‘antifašisti’ ukapiraju da dok pričaju o drugima pričaju o sebi i dok se nadahnjuju određenim ‘oriđinalima’ a zaboravljaju ‘ориџинале’ uvijek će biti samo dio istih, ali avaj. Janko Milatović i organizacija kojoj pripada tek je jedna od nota u valima, prethodno spomenutim koji nose glasove da je glupost vječna. Slava joj.

  P. S.

  Jedan potencijalni predsjednički kandidat zamolio je ljubazno da ga ne pitaju da li NOVA laže jer bi to unijelo konfuziju među ‘iskusnim’ veteranima koje nije stigao da ućutka na vrijeme kao nekoć, ako bi govorio istinu, a nije mu zgodno, tj. ne bi se osjećao ugodno da mora da radi radnje koje oni ‘iskusno’ primjenjuju neprestano a to znači ne mili mu se lagati. Još nije stekao to ‘iskustvo’. Ništa zato. Daće mu NOVA par lekcija na STARE teme prvom sljedećom prilikom.

  • Войин Николаевич says:

   Kapičić zaplakao: Moraju se čuvati granice Crne Gore
   Penzionisani general i nekadašnji šef UDBE Jovo Kapičić je zapalio atmosferu nakon što je kritikovao vlast zato što je “meka”, navodeći kao primjer izgradnju crkve na Rumiji koja je napravljena da “zavadi Albance i Crnogorce”.
   “Ne treba sila, ali treba zakon. A zakon je jedna oštra stvar”, poručio je Kapičić.
   “Ne moraju svi da budu Crnogorci”, ali da se moraju čuvati granice Crne Gore “jer su krvlju…”, nije uspio da završi rečenicu Kapičić jer su mu na oči navrle suze, a glas zadrhtao.

   :))

   Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da emotivno doživljava skup: “Sreća Crne Gore je da na antifašizmu gradi budućnost, jer je to i suština građanske države”.

   :))

 38. PODZAKONSKA

  Milatović sluša himnu, napunio vatom uši,
  ne zna note pa u sebi, “Bože pravde” on pjevuši ……..

  Stoji mirno kao vojnik, kad vojvoda smotru vrši,
  NOVA mu je naredila, da dogovor ne prekrši …….

  Kondiciju dobru ima, svaku strofu da odstoji,
  no partija Pozitivna, odbornike njima broji …….

  Oj svijetla majska zoro, šta uradi ne svitala,
  neće Janko da te pjeva, ali zato hoće Lala …….

 39. Nikolajeviču,

  sretoh danas par prijatelja. Vele nema posla ne znaju šta će a treba se prehraniti. Pa pošto su sve crnogorske licence rasprodate te tu leba nema, tj. ne može im biti pa razmišljaju se da od Nove, koja je zaštitila sve licence na srpstvo, da otkupe dio prava samo ne znaju koliko će ih to koštati a isplatiće se sigurno. Naravno podrazumijeva se da će im vojvoda i Danilović dati i know-how a i Milatovićevo ‘unutrašnje pevanje’ ne bi škodilo, vjerovatno to ide u pomenuto sa sve tihovanjem.

  P. S.

  Jel’ istina da je Mit Romni izgubio izbore samo zato što je Srbin? Strašno! Kuda ovaj svijet ide!? ccc…

  • Войин Николаевич says:

   Штовани Тајовићу,
   има ли АНБ прислушне уређаје за унутрашње пјевање. Видите ли какав хаос направи једно такво пјевање?

  • ROM(NIJEVS)KA

   Mit Rom(ni) je srpski ganci, sa Dorćola na Dunavu,
   kao rođak druga Džeja, stekao je svjetsku slavu …….

   Porijeklo doprinese mrtvu trku da izgubi,
   Obama je arijevac, bijeli su njemu zubi ………

   Omanuo ovog puta, svemogući srpski lobi,
   Afrikanac na penale, utakmicu ovu dobi ……..

   • Войин Николаевич says:

    svemogući srpski lobi…:))

    Тачно је свемогућ као Зувдија Хоџић, који је послије по рођењу 1944. рекао, мајко обуци ми војничке пелене идем у НОБ да истјерам њемачке фашисте из земље…))

   • U Gusinje tokom rata, ti nijesi dolazio,
    Zuvdiju je može biti, Jovo Kapa sunetio …….. :))

 40. http://www.youtube.com/watch?v=cReDDVHp5Ow sa nadom da nece biti osuta neprijateljska paljba dokonih pojedinaca

  • Zašto bi osipali neprijateljsku paljbu, kad može i prijateljsko bombardiranje …..

   • Войин Николаевич says:

    Госпођо Магдалена,
    Ваша исправна интервенцијаме је натјерала да одмах реагујем утицајима те да се у у Сарајеву промијене називи улица:))

    Novi naziv Stari naziv Novi naziv Stari naziv

    Alipašina Đure Đakovića Azize Šećirbegović Ivana Krndela
    Bakarevića Dragice Pravice Bosanskih Gazija Mlade Bosne
    Carina Alekse Šantića Džamijska Ive Kranjčevića
    Čobanija Tome Masarika Ferhadija Vase Miskina Crnog
    Gimnazijska Zmaja Jove Jovanovića Hadžišabanovića Mirka Jovanovića
    Izeta Delića Đure Salaja Jezero Kate Gorušoć
    Kemalbegova Filipa Kljajića Ljubuška Mladena Stojanovića
    Mehe Smajlagića Stevana Hristića Midhada Hujdura Hujke Ive Veličanina
    Muse Čazima Ćatića Hajduk Veljkova Nasihe Kapiđić Hodžić Gliše Janković
    Osmana Krupalije Ružica Velicki Potok Konstantina Jeftića
    Rejhana Demirdžića Rade Ličine Safeta Isovića Jove Jovanovića
    Sakiba Zere Spasoje Blagovčanina Salke Nezečića Žarka Zgonjanina
    Smaila Sikala Koste Racina Tahtali sokak Jelene Vite
    Topal Osman Paše Milutina Đuraškovića Zaima Imamovića Svetozara Kosorića
    Zmaja od Bosne Vojvode Radomira Putnika Šaćira Sikirića Miška Jovanovića
    Širokac Mike Lazića Nedima Filipovića Jovana Cvijića
    Atifa Kavalića Slavka Rodića Bajrama Zanunija Gruje Novakovića
    Behdžeta Mutevelića Rave Janković Bunica Alekse Šantića
    Dole Mile Vujovića Čekaluša Nemanjina
    Ferde Hauptmana Miljenka Cvitkovića Gazi Hasan paše Starine Novaka
    Habibe Stočević Josipa Kraša Kalesiska Branka Najića
    Kulovića Slobodana Principa Maguda Stevana Sinđelića
    Mehmed Spahe Boriše Kovačevića Mehmeda Kantardžića Petra Preradovića
    Mostafe Kamerića Marka Oreškovića Niže Banje Ilije Grbića
    Osmana Đikića Sime Miljuša Pehlivanuša Vuka Karadžića
    Pruščakova Pavla Goranina Rizaha Štetića Jugbogdanova

   • Войин Николаевич says:

    U Sarajevu je od početka posljednjeg rata do danas promijenjeno oko hiljadu naziva ulica i trgova. Navodi se da je u Sarajevu samo za jedan dan 1994. godine promijenjen naziv 500 ulica i to 120 u opštini Centar, oko stotinu ulica u Novom Gradu i Ilidži i 98 u opštini Stari Grad.

    Ulica Romanijskog partizanskog odreda danas nosi naziv ulica Alije Bekića,
    ulica Veselina Masleše nosi naziv Saliha Hadžihuseinovića,
    Bulevar AVNOJ-a preimenovali su u Bulevar bosanskih zambaka,
    Bulevar USAOJ-a (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) nosi naziv Bulevar dobrinjskih šehida,
    ulica Žikice Jovanovića Španca preimenovana je u ulicu Vahida Maglajlića,
    dok su Trg Ivana Ribara nazvali Trg Rusaga Bosanskog.

    Ulica poznate njemačke revolucionarke i borca za ženska prava Klare Cetkin danas se zove Bošnjačka ulica,
    ulica Desete hercegovačke danas je ulica Mostarskih šehida,
    dok je ulica Mladena Stojanovića preimenovana u ulicu Mehmed- bega.
    :))

   • Zmaj od Bosne (Husein-kapetan Gradaščević) je zamijenio “četnika” Vojvodu Radomira Putnika ……. :))

   • Войин Николаевич says:

    Predsjednik Organizacionog odbora Zajednice udruženja građana Banje Luke Fuad Balić podsjetio je na okruglom stolu održanom danas na ovu temu da je do 1991. godine 81 ulica u Banjoj Luci imala imena predstavnika bošnjačkog naroda, 114 srpskog i 55 iz reda hrvatskog naroda, dok su 153 ulice nosile imena predstavnika ostalih naroda ili nekih stranih historijskih ili drugih ličnosti.

    Tokom 1992. i u narednom periodu došlo je do potpunog, kako kaže Balić, urbicida na ovom planu, tako da 333 ulice nose imena Srba, svega tri Bošnjaka, a oko stotinu ulica je s imenima ostalih naroda.

    Upoređujući nazive ulica prije 1992. i sadašnje stanje nameću se i bez velike analize dva zaključka: prvo, da su mnogi antifašistički borci i narodni heroji iz NOR-a 1941.- 1945. godine neopravdano brisani iz nove nomenklature naziva ulica… Za neke nazive može se reći da odudaraju od demokratske i slobodarske tradicije Banje Luke.

   • Войин Николаевич says:

    Imaju i slijedeći nazivi:

    Butmirskog bataljona, Crnih Labudova, IV Viteške brigade, Patriotske lige, I Samostalne brigade, Sokolovičkog bataljona, Vogoštanskih odreda, Zelenih beretki, Zmaja od Bosne, Put mladih muslimana, Reisa Fehima Spahe i Reisa Fehima Spahe čikma, Sagardžije i Sagarđije čikma…

 41. gos. Fantom, ja aludirah na “ocerupanog” pozitivca, ali vi odmah u ofanzivu…, pa nije valjda da Ste Sami Sebe Svrstali (CCCC)u dokone ???

 42. Войин Николаевич says:

  Šekovići: Građani i vlast protiv ulice Draže Mihajlovića

  Ovo je zasigurno prvi slučaj u RS. Građani i administracija u Šekovićima jedinstveni su u tome da sadašnju ulicu Draže Mihajlovića, nekadašnju Titovu, imenuju novim imenom – Palih boraca.

  Oni ne žele Dražu u svome kraju jer kažu da ne zaslužuje da bude tu i da ih ničim nije zadužio.

  :))

 43. http://www.tt-group.net/Bosna/Sarajevo/Znamenitosti-Sarajeva-10.php
  ova ce vjecno ostati pod imenom ulica Marsala Tita!

  • Войин Николаевич says:

   Она остаје, али му народни хероји и суборци бјеху, да кажем, лиферовани:)

   Васа Мискина Црног замијени Ферхадија…

 44. Ferhadija je istorijski i kulturoloski spomenik, dok je Vaso samo pion…liferovati piona, pa dogadja se, nije da se ne dogadja i u sahu…

 45. Войин Николаевич says:

  Мијањају сеназиви улица, пише историја…. :))

  Pad Nikšića u crnogorske ruke – 08. novembra 1877.god.[28]

  Nikšić je do pred crnogorsko osvajanje pripadao Hercegovačkom sandžaku, koji je bio sastavni dio Bosanskog vilajeta. Kao što je prije spomenuto, Nikšićem su dugo vladali Mušovići, od kojih su najpoznatiji bili Osman i Hamza kapetan. U vrijeme crnogorskog napada njega je branio garnizon vojske sastavljen od 3.200 ljudi, dok je na drugoj strani knjaz sakupio 7.000 Crnogoraca, što znači da je neprijatelj bio brojčano, više nego duplo, jači od Nikšićana.

  Opet moramo istaći da je i ovaj podatak jedan od dokaza velike hrabrosti i čvrstine tadašnjih Nikšićana, koji su inače bili poznati ratnici širom Turskog carstva.

  Crnogorci su neprekidno bombardovali Nikšić i hermetički ga izolovali tako da ni ptica nije mogla ući u ovaj grad, a kamoli municija i hrana. Grad je branio Skender-beg koji se istakao velikim junaštvom. Bombardovanje, granatiranje, a kasnije borbe prsa u prsa, nisu jenjavale do posljednjeg dana. Ne pamti se da je iko, kao Nikšićani to tada, tako junački branio svoj grad! Nikšić je bio u opsadi od avgusta 1875.g., dakle dvije godine i jedan mjesec, i za to vrijeme je dva puta bio snabdjevan potrepštinama: 28. aprila 1876.g. od strane Muhtar-paše, i 15. juna 1877.g. od strane Sulejman-paše.[29]

  Smrtni udarac u razbijanju tvrdih zidina ovog muslimanskog grada nanijeli su teški topovi koje su Crnogorci dobili od Rusa. Naime, njima su Rusi poslali 4 teška topa marke Krup koji su dovedeni morskim putem do blizi Budve. Topove je 19. avgusta dopremila jedna grčka lađa pod okriljem noći. Njih su preuzeli Crnogorci, i preko Skadarskog jezera dopremili do rijeke Crnojevića, a odatle do NIkšića! Nakon prvih plotuna razrušeni su masivni zidovi prednjih kula, i crnogorski vojnici su prodrli i osvojili rovove koji su branili sam grad. Odatle su puškama mogli da gađaju svaki cilj u gradu. Poslije ovog napada svaki otpor je bio uzaludan, tako da su Skender-beg i Nikšićani morali kapitulirati.

  Predaja grada je izvršena 09. septembra 1877. godine, a knjaz je dozvolio Nikšićanima da bezbjedno napuste svoja ognjišta, i da se sele! Od 3.200 Bošnjaka koji su živjeli u ovome gradu samo je 30 njih izrazilo želju za ostajanjem.[30] Muhadžiri Nikšića su najprije emigrirali ka Hercegovini, ka Mostaru, gdje su se priključili pobuni protivu tamošnjeg kadije koji nije htio odobriti njihovu borbu protivu austrougarske okupacije 1878.g.. Nikšićani su zatim prešli u Sarajevo, i pridružili se hadži Lojinom odredu, i bili njegovi najbolji vojnici. Nakon zauzimanja Bosne, Austrougarska je, za kaznu, protjerala Nikšićane iz Bosne ka Nikšiću, međutim, život u svom gradu nisu mogli normalno nastaviti, jer su im kuće i imanja preoteli pravoslavni Crnogorci, nakon čega su nikšićki muhadžiri pretežno krenuli ka Sandžaku, a jedan dio njih je otišao za Skadar. Preko vidljivih i čestih grobova iznemoglih staraca, bolesnika i djece, na tom dugom i sumornom putu izbjeglištva – prouzrokovanog crnogorskom pohlepom za ubijanjem, otimanjem teritorija i imetaka, te nametanjem pravoslavlja nepravoslavno stanovništvu – mogao se odrediti put i pravac izbjeglištva slavnih i hrabrih nikšićkih muslimana, da im se Allah svima smiluje, i grijehe im oprosti!

  • Войин Николаевич says:

   Ево разлога да ДФ постави ултиматум Позитивној, те да се осуде негативне ствари овог дијела историје Никшића. Кад је бал…

  • Dozvolio im je da bezbijedno napuste svoja ognjistva?! Wow, kakva velikodusnost Naseg I Kinga.

   • … kada je bilo riječi o Štrpcima i otmici iz voza tokom zasijedanja Skupštine RCG: „Izgleda da sam bio u pravu kad sam pitao da li je Vlada išta uradila po ovom pitanju”, naglasivši “kako ni on, kao ni kralj Nikola, nije srećan što živi sa Muslimanima, a ni oni nijesu srećni s nama, ali bog nam je sudio da živimo zajedno i to je naša neminovnost”! – Novak Kilibarda

 46. A Trebinjci neka nazovu neku od svojih ulica po Vasu Miskinu Crnom i tako isprave nepravdu prema svom sugradjaninu…

  • Nije pametno davati imena ulica po ljudima kojima je nadimak Crni ……. treba birati neke svjetlije boje ……. na zdravlje i na dugi vijek Šukriji Serhatliću Žutom i Darku Pajoviću Narandžastom ……..

 47. “CRNOGORSKI NACIONALNI FRONT”

  -Zabranimo komunisticku ideologiju i upotrebu petokrake.
  -Prosirimo Crnu Goru sa Metohijom, Hercegovinom, Skadrom i sjevernom Albanijom.
  -Recimo “da” velikoj Crnoj Gori.
  -Konfiskujmo svu imovinu crvenoj burzoaziji.
  -Srusimo kolaboratere i domace izdajnike.
  -Recimo ne NATO paktu.
  -Razvijmo sopstvenu atomsku bombu.
  -Konstruisacemo sopstvene balisticke rakete.
  -Pravoslavlje kao drzavna religija.
  -Uvedimo vjeronauku u skole.
  -Zabraniti sve destruktivna ucenje: evolucija, feminizam, frojdizam, komunizam, novi svjetski poredak i ekumenizam.
  -Obrijmo na suvo sve ekumenisticke vladike i svestenike.
  -Koncetracioni logor za sve destruktivne elemente.
  -Zabraniti masoneriju i sva tajna drustva.
  -Svi masoni moraju na glavi nositi plavu traku sa piramidom.
  -Revizija istorije, pogotovo drugog svetskog rata.
  -Dole antifasizam i komunizam.
  -Osnujmo specijalne brigade crnogorskih kamikaza.
  -Zivio Musolini.

  Budite crnogorski nacionalista i pravoslavni fundmametalista.
  Uclanite se i vi u crnogorsku nacionalnu socijalisticku i revolucionarnu partiju:
  “CRNOGORSKI NACIONALNI FRONT”.

 48. Za Nezavisnu Boku, vazda!!!

 49. Sestro, to ce biti onda kada nasa partija napravi regionalizaciju velike Crne Gore.

  Po mojoj ideji, mada necu ja sam o tome odlucivati, Crna Gora bi trebalo da se sastoji od sledecih regiona:

  1. Podgoricki srez.
  2. Niksicki srez.
  2. Cetinjski srez.
  3. Boka sa primorjem.
  4. Skadarski srez
  5. Metohijski srez.
  6. Mostarski srez.
  7. Dubrovacki srez.
  8. Bjelopoljski srez
  9. Pljevaljski srez.
  10.Republika Zabjelo ili “zabjelski srez”.

 50. krivi sokak – Fantom-vinjak bb.

 51. Da ne sirimo birokratiju, sve cemo strpati pod “Dubrovacki srez”.
  I onda cemo da trazimo od Cetinskog sreza odstetu radi bombardovanja.

 52. Od Cetinjskog a ne Cetinskog sreza.

 53. Opste je poznata stvar da su Dubrovcani pokatoliceni Dukljani, to jest Crnogorci.
  A posto je napoleon svoju prvu bitku izgubio kod Dubovnika, onda imamo moralno pravo na Dubrovniki i na sav taj tamo dio.

  Mozda bi Dubrovnik mogli da proglasimo monarhijom ali u sklopu velike nacional socijalisticke Crne Gore. Za monarha predlazem naseg poznatog bodi bildera Bora Miranovica.

 54. sokak(arapska rijec) vam je mnogo sigurniji Fantom, jer bulevarima cesto mjenjaju nazive, a i tenkovi u sokake ne zalaze, no se vino toci i ljubav vodi, kazu pjesnici svih naroda…

 55. Buducnost Crne Gore je sport.
  Postovani gospodin Zmaj od Sipova bi mogao da nas povodom toga dobro posavjetuje.

 56. Nikolajeviču,

  evo nađoh pošto je licenca:

  “Vojvoda za gajbu piva”

  U Srbiji i Republici Srpskoj trenutno ima 320 četničkih vojvoda, a ta titula se može pazariti za kafanskim stolom po ceni od 100 do 1.000 evra – tvrdi za “Vesti” Srđan Srećković, predsednik Ravnogorskog pokreta. On dodaje da većina novokomponovanih vojvoda dolazi iz kriminalnog miljea ili su ratni profiteri.

  Kako je onda došlo do toga da danas u Srbiji i Republici Srpskoj imamo 320 vojvoda?

  – Sve je krenulo iz SPO-a, od bračnog para Drašković koji su imenovali 26 vojvoda na osnovu navodne želje sada pokojnog Mila Rakočevića. A on nije bio vojvoda već major avijacije, te nikako nije imao pravo da dodeljuje titule vojvode. Cilj ovakvog postupka bračnog para Drašković je da se i na ovaj način uruši ugled ravnogorskog pokreta, što oni godinama čine.

  http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/266761/Vojvoda-za-gajbu-piva

  P. S.

  Jel’ istina da je Zapad protiv Putina samo zato što je Srbin?

  • Da li iko normalan može da uporedi današnje nosioce te titule sa ratnicima kakvi su bili vojvoda Putnik, vojvoda Mišić, vojvoda Stepa, Vuk Tankosić, Šturm…

   Može Nikolajevič vojvodu Mandića & co. koji se razmeću ‘iskustvom'* :)))))))))))

   *Za neupućene u njihovom rječniku nepoznatih riječi ‘iskustvo’ se opisuje kao plasiranje neistina, podmetanje i blaćenje.

   596 mjera DIF-a (Demokratski Iskusni Front) SAMO ‘ISKUSNO’!!! :)))))))))))))))))))))

   • Войин Николаевич says:

    Тајовићу, Никшић је мртав, а ви ми диплате о војводама…
    Знате, имам новца да купим пет таквих титула војводе, на московском Метроу имени Лењина се продају и титуле академика, доктора наука, па нисам заинтересован.

   • Войин Николаевич says:

    У Никшићу су данас биле пуне терасе на минус тридесет милиона.

    Блажо Паповић

   • “Войин Николаевич kaže:
    25. Novembar 2012. – 21:47 u 9:47 pm

    Тајовићу, Никшић је мртав, а ви ми диплате о војводама…”

    A o čemu vi diplate onako ‘iskusno’? Samo vam ukazujem na vaš način i metod.

    P. S.

    Jel’ istina da su smijenili Tadića samo zato što je Srbin?

 57. Pa se nakon ovakvih komentara čudite ovoj farsi u Nikšiču i uopšte u Crnoj Gori. 90% vas reprezenti ste pravog lica i naličja ove jadne Crne Gore. Kad će ono smak svijeta da počinemo?

  • Войин Николаевич says:

   Crnogorski sat, kako stoji na sajtu sa informacijama, “neviđene ljepote, apsolutni unikat i ponos svakog pravog Crnogorca”.

   Apsolutni unikat je svakako i cijena crnogorskog sata, koji je neznatno, ali ipak skuplji od primjerka koji će nabaviti “pravi Srbin” ili “pravi Hrvat” – košta “80 eura+poštarina”.

   “Grb je izrađen u reljefu, komplet pozlaćen, sa pozlaćenim kućištem, kožnim kaišem, japanskim ‘Miynota’ mehanizmom, ‘qaarz’ pogonom na bateriju. Garancija dvije godine”, stoji u opisu sata.

   Crnogorski sat je, za sad, jedini kome nije ograničena količina.

   “Ponos svakog Srbina” i “Heroj domovinskog rata Ante Gotovina” (hrvatski general, kojeg je Haški tribunal nedavno oslobodio optužbi za ratne zločine tokom devedesetih godina prošlog vijeka) koštaju 80 eura, a poštarina je ista ukoliko se naruči više primjeraka, što se mora učiniti što prije, jer su količine ograničene.

 58. Niksicem su skoro stalno Djukanovici upravljali. Direknto ili indirektno. Tokom WWII je vladao sudija/general/vojvoda Blazo M. Djukanovic kasnije je bio Milo a sada Milutin

  • Войин Николаевич says:

   Црногорски Кенедијеви, тврдите?!

   • Войин Николаевич says:

    Ђилас изабран за предсједника Демократске странке
    И тако, Ђилас ће бити сљедећи предсједник Србије, Фахрудин Радончић сљедећи предсједник ФБиХ, укратко, династије фурају своје фазоне…

   • Pardon, SMRADONČIĆ!!

 59. Može li biti ovo da Ognjena Jovovića za gradonačelnika izaberu?
  To mora da je sa u sklopu stručnog osposobljavanja, pripravnički da završi.

  Nikšić ako bude pameti, sa 2-3 nove fabrike (tu treba novo rukovodstvo da se pokaže), da se uhapsi ko je pronevjerio pare (teret zaduživanja neće ostati opštini), da nema puno svak da vuče na svoju stranu, da se stane na rep nekolicini mafijaša (makar da nijesu evidentno izad svake sile zakona), porezi da se dovedu u red, zakon da se poštuje (da ne čini svak šta mu je volja) i uz bolju organizaciju (da ne cure pare na milion guposti), za 10ak godina može biti TOP.
  Nikšić je pukao kad su primitivci uzeli glavnu riječ i fabrike se zatvorile.

  Da se odluke o Nikšiću donose u samom gradu a ne u Budvi, Podgorici, Rimu.
  Centar moći treba da bude Opština, a ne kao do sada da je taj centar izmještem, pa opština predstavlja samo protočni bojler. Odluke ako se ponovo budu donosile po hotelima, stanovima, samostanima, autima i centralama, piši propalo.

  • Tako je: Nikšić Nikšićanima! Milton Fridman i Eliot Nes da ustanu iz groba i u tandemu preuzmu Nikšić ne bi ga spasili.

   • Stanje jeste loše ali mora se činiti nešto, ako se misli bilo šta dalje normalno. Ne mislim na to sektašenje NK-Nikšićanima, svaki grad je onoga ko živi i stvara u njemu kako god se osjećao, odakle god dolazio. Mislio sam na ono što se dešavalo dugo vremena u NK, u čemu nije usamljen primjer. Ljudi na vlasti ne donose odluke nego idu po mišljenje kod određenih lica.

 60. jesu li se dogovorili vise, i zbilja?

  • Sad su izgleda korak uzemlju, podnose ostavke, šalju ponude, odlažu sjednice, ucjenjuju, peckaju, natežu.
   Kako će tek donositi kakve važne odluke kad se ovako dogovaraju.
   Ovo vam je domet krajnji izbora u Crnoj Gori – kad opozicija osvoji nešto bolje da nije ni osvajala.

 61. UNITARISTIČKA

  Nikšić mora pristupiti, razvijenim Plužinama,
  ostavku je dala Vera i Milutin kuku nama …….

  Neka što smo sirotinja, milione evra dužna,
  no nesložni foliranti, politička tuga tužna ……..

  Površina biće veća, kad u sastav uđe Piva,
  peglaćemo Komarnicu, da ne bude više kriva ……..

  Opštinski će centar biti, turistička Donja Brezna,
  neka onda neko kaže, kako vlast nam ništa ne zna …….

 62. Lala se opet vraća. I nek se vraća. Sve same lale, kako u poziciji tako u “opoziciji”.

 63. Nikšić ima jedan problem koji čeka svaku vlast. Organizovane kriminalne grupe. Predhodna vlast sa tim problemom lako se nosila na način što je ustupala mjesto kriminalu. Kada su Liberali jednom imali vlast nijesu mogli da se izbore sa tim, nijesu ni pokušali, verovatno što je za to potrebna pomoć ili da to sam uradi mup i db. Tadašnji gradonačenik bio je advokat nekih od tih grupa, što opet pokazuje nemoć.
  Ta Državna bezbjednost toliko je u Nikšiću isprepletana sa organizovani kriminalom da se nezna više ko je ko.
  Sva se priča vuče iz doba rata u Bosni. Čitava organizovana grupa kriminalaca se kasnije račva u nekoliko grupa gravitirajući između biznisa i kriminala. Policija i vlast republička odlično zna o kome se radi i to predstavlja balast vječitu Crnoj Gori i opštinama u bilo kakvim promjenama.
  Dobar dio opozicionih prosrpskih partija i crkvene vlasti ranije su se nalazile pod uticajem i finansirane su od strane neki od tih grupa organizovanog kriminala, dok se od referenduma zvanično (ranije isto nezvanično) nalaze i tzv procrnogorske partije. Praktično svi imaju teret prošlosti i to čini nemogućim pravo suočavanje sa stvarima.
  Jaka vlas u Nikšiću nije moguća dok god postoje te grupe i nasleđe prošlosti koje se izgleda nemoguće otresti.
  Zato priča Pozitivne izgleda možda dobronamjerno ali prije svega naivno i previše naivno da bi bilo dobronamjeno, a DF kako se god okrene nije u stanju da se ostrese duhova.

 64. Kada bih ja imao neku moc, zaveo bih u Niksicu vanredno stanje i uveo tackice na hranu.
  Takodje bih dobijanje tackica i ostalih privilegija uslovio ucescem u organizovanim radnim akcijama i radovima.

  Sva okolina Niksica bi bila obradjena, ne bi bilo mestra kvadratnog gdje nesto ne bi bilo posijano. Tamo gdje je ledina, tamo bi sve posumio, pravili bi se putevi i veliki sistemi za navodnjavanje.

  Svaka mjesna zajednica bi imala svoje krizne stabove a kriminalce bi u roku od nedelju dana ocistio iz Niksica.
  Sva preduzeca koja ne rade bih ponovo vratio u drzavno vlasnistvo i u njima uveo da radnici sami vode ta preduzeca. Neka sami radnici izaberu ko ce i kako da im vode firmu.

  Kafici i kafane bi mogli da rade do najvise deset sati navece a posle ponoci bi svi morali da budu u krevetu.

  Citav Niksic bi morao da ustaje u najkasnije sest ujutro i svi bi morali biti postrojeni kao u vojsci i onda bi slijedillo pentaest minuta Tai Chi Cuana, kao u Kini.

  Meso bi se jelo najvise dva puta nedeljno, hleb bi se morao praviti od integralnog brasna, alkohol i cigarete bi napravio da su deset do pedeset puta skuplji.

  Zabranio bih upotrebu pesticida i vjestackog djubriva.

  Zenama bi zabranio da nose mini suknje i da se napadno sminkaju a muskarcima bih zabranio da nose trenerke u gace i velike zlatne kajle kao neke pjevacice.

  Maloljetnima bih zabranio nosenje mobilnih i uveo bih ponovo dvoboje, za one koji imaju previse agresivnosti.

  Dvoboji bi bili u nekoliko kategorija:

  -pljuvanje (za politicare i babe stare)
  -rvanje (za intelektualce)
  -boksovanje (za dobrovoljce)
  -grebanje i cupanje kosa ( za zene i gej populaciju)
  -slobodna borba ( za zestoke momke i dobrovoljce)
  -tuca metlama ( za feministkinje i clanove antifasistickog fronta zena)
  -udaranje knjigama u glavu sa povicioma “zivio” (za komuniste)

 65. Kao kandidati za najviše funkcije u NK , do sada su pominjani milutin ĐUKANOVIĆ i vera BULATOVIĆ , falio je samo MILOŠEVIĆ , ali evo danas pozitivci predložiše nakvog MILOŠEVIĆA.Nema nam spasa od ĐUKANOVIĆA , MILOŠEVIĆA I BULATOVIĆA. Ima li jasnije simbolike da je sve ovo ista bagra?

 66. Miladina Šobića za gradonačelnika!!!

  Prodjoh gradom, prodjoh gradom ja
  naljutio me vrag, naljutio me nesto vrag

  Laze, vrijedja, radi iza ledja
  i misli da cu zivot pomiriti s tim
  to li lako, al’ ne moze to tako
  o meni, o meni

  Arkade cvrste, al’ polomicu mu prste
  ne moze svasta da se gura u moj svijet
  ja sam sviko da ne brine niko
  o meni, o meni

  Gledam bruku gdje mu drugi ljube ruku
  i odmah sebi kace podvijeni rep
  za srecu psecu, lose mislit’ necu
  o meni, o meni

 67. Ладо, нестраначки кандидат по укусу црногорског национал шовинизма ( ја више волим израз искотлука) оличеног у тзв. Позитивној БЈРЦГ дефинитивно би била тета Розана Дедеић. Поштује симболе, поштује заставу и грб, стоји на химну ако је бешика не зајебе. Проблемчић је само што са бившим супругом није у добрим односима откад га је ухватила у блудним радњама.

  Не узимај ти Шобића у уста. Иди на концерт Перпера и маши Кокошком.

  • Tutnji zivot pored mene
   ne gleda cetu ludjaka
   ruse se snovi, trose se zene
   filmovi tudji, a moja traka, traka

   Uvijek drugi mirni u zbrci
   uvijek drugi sa srecom svjezom
   a ja nevican, u prljavoj trci
   smijem se cestit nad praznom mrezom

   Al’ ja imam sebe
   u sebi postenog druga
   i volim sto su tako ciste
   moja sreca, moja tuga

   Ceta ludjaka, ne da se rijeci
   a batina tuce, bez kicme je bolje
   ljuti se stoka, al’ bodre me preci
   skupo je voce, gradjanstvo se kolje

   Juce u plavom autu prodje
   djevojka moja mase mi satom
   neko prokleto pseto srce mi glodje
   a neki covjek, zovem ga bratom

 68. I opet jesen

  I opet jesen
  opet tutnje beskrajne kiše po Nikšiću,
  i opet stare, crne slutnje,
  i opet sam si, Nikoliću.
  I opet neka pisma duga,
  očajna pisma bez adrese,
  a nigdje drage, nigdje druga,
  samo ta jesen, opet jesen.

  A šta ako prosviram taj metak
  kroz ovo čelo neveselo,
  pa onda počne sve iz početka,
  život, stradanja, pa opet čelo,
  a šta ako nema zaborava,
  ako je to vječna igra kruga,
  a šta ako tamo ispod trava
  boli ova ista ljudska tuga.

  Vito Nikolic

 69. Tajovicu, ako vam prija lobotomija, samo nastavite s agitovanjem, mozda zakucite kakvu starateljsku ulogu za zakrzljali plod pregovora. Svu srecu vam zelim!

 70. Dje mi je Neon?

  Ekipa ‘Ne u NATO’ trebala bi svojoj akciji da doda jos jedan dio, pa da se zove ‘Ne u NATO, no u svoju vojsku’, ili sve promijeni u ‘Zajebi tudje oruzje, koristi svoje’, ili ‘Svjetska a nasa – vojska’ ili ‘Kupujmo nase – puske’. I da akciju obavezno prate borbene pjesme.

  http://www.in4s.net/index.php

  Ne u NATO -> Budi profesionalac!
  Sa donje desne strane su baneri. Na odijelu gornjeg je krv, a donji je valjda mirotvorac.

  Oh mene. Nije da sam imao iluzija, ali trebalo bi cesce da posjecujem i ove kretenske sajtove (Analitiku, IN4S…) da sam akutnije svjestan kakav je teatar apsurda Crna nam ga Gora.

  • Nisu kretenski, to su projekti na kojima neko mlati dobre pare. Poput Sava Kantere, i ovi što su za Ne u NATO uzdaju se da će kampanja potrajati dugo, dugo… Baš kao što i Draško Đuranović mora da proizvodi velikosrpski atak na Crnu Goru, da se ne procijeni kako više nema potrebe za čuvanjem te nacionalne vatre. Sve je to biznis, i zna se do u cent koliko sleduje za svako NE ili DA.

   • E tu se, vidis, ne slazemo do kraja. Savo Kentera je jasan slucaj, i siguran sam da je pravilo a ne izuzetak, ali sa druge strane, ubijedjen sam da i medju “nosiocima ideje” i medju pastvom ima dovoljno ovih sa “dobrom namjerom”, ovih “dobrih ljudi” poput Nikole Pejakovica, koji to iskreno cine, a ne znaju sto cine.

 71. Ja mislio da je, Bože me oprosti, umro ovaj klovn od Sekule kad ono živo

 72. A taj ti je Sekulja aždaha sa sedam glava: Šmesudin Smradončić, koji prema pouzdanim policijskim izvorima čačka uši ulicom ključevima od kola, Marko ĐukanovićevdonjiVEŠović Marko, partizan sa Papa koji je u ratnom Sarajevu primao četničke pare od Srpskog pokreta obnove V. Draškovića, Darko Šupković voditelj par exelans, Draško Djuranović izvidjač sa dubrovačkog ratišta koji to krije kao najveću vojnu i državnu tajnu, Milorad Popović erudita i teoretičar sa osnovom školom, Goran Danilović Morački djilkoš … dopišite po volji

 73. dok se opozicija dogovarala sta i kako i kako ne, sdps je izabrao predjsdnika opstine, jer narod vise ne moze da ceka.
  kolicina vaznih informacija i dogadjaja koji su se desili u sjenci niksicke smjehotresne dogovorijade je zacrtala put crnoj i gori za sledecih desetak, ako ne i vise godina.

 74. Ha, ha, ha ĐukakovičevdonjiVEŠović Marko!

 75. Kad se VOJVODE prodaju MUGIJU U PODGORICU,
  svi cute kao ZALIVENI,
  zato mladu POZITIVNU PROGLASE ZA Q.RVU, kad joj nadju ULJEZA, PAS MU SE MESA NAPOTEZA.

 76. Војин Никoлајевич says:

  Афоризам дана:

  Ја сам, да опростите, из Никшића.

  Блажо Паповић

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: