NAŠA TEMA: Ipak nije bilo opasnosti po zdravlje

Побједа i javniservis.me opet istražuju, i demantuju Miška Đukića. Podgorica je, kako svi parametri pokazuju – vazdušna banja!

PODGORICA – Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je juče da je hemijski sastav praškastih čestica PM 10 koje su građani Crne Gore udisali tokom avgusta i početkom ovog mjeseca takav da nije bilo opasnosti po zdravlje.

– Odgovorno možemo reći da su svi parametri, kada je u pitanju hemijski sastav tih čestica ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija. Znači, nije bilo prekoračenja ni jednog jedinog parametra kada je u pitanju njihov hemijski sastav, tako da su svi građani bili bezbjedni – kazala je juče na konferenciji za novinare pomoćnica direktorke Agencije za zaštitu životne sredine Lidija Šćepanović.

Ona je istakla da su tokom avgusta na svim mjernim mjestima „zabilježene povremeno povećane koncentracije praškastih čestica, kao rezultat velikog broja požara koji su, u kombinaciji sa nepovoljnim meteorološkim prilikama, uslovili pogoršanje kvaliteta vazduha“.

Prema njenim riječima, dozvoljeni broj prekoračenja koncentracije PM čestica u toku godine je 35 dana i u tom slučaju nema uticaja na zdravlje ljudi.

– Ukoliko taj broj pređe 35 dana prekoračenja godišnje, u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, u zonama gdje koncentracija zagađujućih materija prelazi bilo koju uspostavljenu graničnu ili ciljnu vrijednost, Ministarstvo održivog razvoja i Agencija za zaštitu životne sredine, zajedno sa organima lokalne uprave, donosi plan kvaliteta vazduha – kazala je pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

Ona je objasnila da taj plan podrazumijeva mjere koje će prekoračenja svesti na najmanji mogući broj, ali se on ne donosi kada je zagađenje one uslovljeno prirodnim izvorima.

Iz Agencije je saopšteno da je u Podgorici tokom avgusta izmjereno deset prekoračenja dnevne srednje kocentracije praškastih materija i da najveća iznosila 142,56 mikrograma po kubnom metru. Srednja dozvoljena vrijednost je 50. U Pljevljima je bilo 14 prekoračenja, sa najvećom izmjerenom 25. avgusta – 216,08 mikrograma po kubnom metru. U Tivtu je bilo osam prekoračenja, najveće je iznosilo 74,01, dok su Baru izmjerena tri, sa najvišom vrijednošću od 63,61 mikrograma po kubnom metru – kazala je Šćepanović.

Koncentracija praškastih čestica dostizala je, kako je Pobjeda ranije pisala, vrijednost i do pet puta veću od dozvoljene.

Podgorica kao vazdušna banja

U izvještaju koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine konstatuje se da su maksimalne dnevne osmočasovne srednje vrijednosti ugljenmonoksida tokom avgusta u Podgorici bile ispod propisane ciljne vrijednosti od 10 miligrama po kubnom metru. Srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka sadržaja olova tokom avgusta bila je niža od 0,5 mikrograma po kubnom metru, a ispod ciljne vrijednosti je bio i sadržaj poliaromatskih ugljovodonika i benzo-a-pirena, koji je  iznosio 0,489.

Slična je situacija, kako je navedeno, i u drugim gradovima.

Comments

  1. e ovi su mi dali da ispijem sok od borovnice ali sam se zajeba ,. Povjerovao sam im …

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: